Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 82 (м. юли и м. август)

• 57 775
  • 1 556
  •   1
Отговори
# 105
Малко от пишещите тук са на баш кето, в интерес на истината. То не е и задължително за всеки, камо ли за постоянно. Имам предвид кето по дефиниция, не както напоследък казват кето на какво ли не вече.
Но ти както си хем прясно родила, хем и кърмиш... При теб пък хептен не е за строг режим положението.

# 106
Аз за 6 месеца още баш не знам какво е точно кето. Като четох преди време, останах с впечатлението, че е същото като нв-вмх, ама вий го говорите все едно е нещо различно. Аз ли не чета където трябва, нюанси ли някакви има... Не че ми е важно де, но дълго време си мислех, че е едно и също и че и аз съм на кетогенен режим. Е, с някои и подземни изключения.

Благодаря на всички за пожеланията! Живи и здрави! Но най-впечатляващото, което чух, беше от един колега: "Където клекнеш, да грамадиш!" Joy
Може да помогнете с тълкуването!
Аз си мисля, че е да работя, да правя кинти и в следствие - голямо ако... Ма знам ли?! Thinking

# 107
  • 🌊
И аз прясно диагностицирана с ИР, чакам сега хормоналните.
По-точно: инсулинова резистентност на гладно както и хиперинсулунемия в хода на теста с глюкоза.

В началото на годината минах на НВ-ВМХ просто за да отслабна, сега вече ендокринологът ми каза никаквии кашкавал,сирене, прясно мляко, сладки храни, хляб, тесто, газирани напитки, натурални сокове и алкохол. Отделно ще вземам глюкофаж и иногинол + желязо и вит Д.
Но за спорта наистина не знам кой би бил подходящ, вкъщи правя пилатес, но никаква идея дали е подходящ или достатъчно натоварващ.

Добре, че не си затрих рецептите от миналия път.

# 108
Гущер, кето е просто най-крайният и ограничен вариант на ВМНВ хранене. ВМНВ е с по-широка рамка за макросите и там има къде да варираш малко. При кето са много стриктно зададени и за да се вместиш на практика дори и зеленчуци салати не може на корем защото имаш до 5 процента да са ти от въглехидрати, протеините и те са ограничени, абе тегаво е понякога.

Чебурашка, добре дошла
Като спорт особено отначало не бих напъвала много, щом започваш и метформин - има един гаден ефект при много хора, много по-лесно получават мускулна треска и някои казват че и сякаш по-малко сила имат. А и имаш достатъчно неща да преосмисляш и променяш, че да си добавяш и това в началото. Важно ти е да имаш движение, за което е хубаво че вече имаш навиците. Ходене е много хубаво за нас но иска време а и в горещото време по-трудно.
Следи си и б12, на метформин обикновено спада и той.
Питай ако има нещо в началната публикация което не е ясно, много нещо е и всичкото ти трябва. Като смелиш тия неща, винаги можем да ти предоставим и още за четене Grinning

# 109
И аз да кажа ЧРД, на Гущер, по макар и със закъснение и голямо БРАВО за постигнатите резултати, обнадеждаващи са за всички тук.
Утре и аз съм на опашката с рождениците, много искам да си направя торта, ама току що се довлачих до морето и не знам ще смогна ли..ще се похваля, ако скалъпя нещо.

# 110
Честит рожден ден, Аливи! Здраве, късмет и малката черна рокля да ти е широка! Wink

# 111
Честит рожден ден и от мен! Бъди много здрава и винаги целувана (друго си е да се родиш на деня на целувката) Heart Eyes

# 112
  • Sofia

Как се стигна до "търсене" на ИР че да ти я открият? Все си имала симптоми и оплаквания. Като се подобряват те, това не би ли ти било достатъчна индикация?

Забелязах,  че контролът над теглото ми става все по-труден и обясненията с егн-то не ми бяха достатъчни. Отне 2 години и увеличаване на стойностите на инсулина, за да стане очевидно това, което подозирах. Като се докарах до там никой от обичайните режими да не работи вече при мен и дори от филийка хляб на ден в рамките на калриен дефицит да ми се увеличава талията, отидох отново на ендокринолог и огтт.
Сега съм орязала въглехидратите до 15 г на ден и кантарът мърда в обратна посока. Повече ме притеснява да не развия диабет2,  защото съм генетично обременена.
След няколко месеца да пробвам как ми влияят въглехидратите ли ще е индикатор?

# 113
Дали следенето на гликиран хемоглобин няма да е подходящ ориентир?🤔

При мен - не съм правила обременяване, но по вторичните белези + наблюддние над начин на хранене и двигателни навици, се насочих към групата и този тип хранене. Ползите се виждат (визуално размер на дрехи, дори да няма кантар) и като подобрения на здравето - добър сън, бодрост сутрин, няма перманентна умора, даже болката във свода на ходилото изчезна (някой я сочеше като типично оплакване)..

alivi, 🎂честит рожден ден! Здраве и слънчево настроение! 🍸☀

# 114
ЧРД Аливи, да си жива, здрава и винаги щастлива.

# 115
Аливи, ЧРД и от мен! Здраве най-вече желая, а всичко друго - да можеш да си го купиш!

Фотокод, гликиран хемоглобин хубаво, но тя като е на толкова ниски въглехидрати си държи КЗ ниска и без пикове, гликираният след няколко месеца направо кросив ще е. Моят приятел дето ви го хвалих че е свалил 30тина кила е така, той на малко след 3тия месец кето и фастове се изследва и ако само му видиш КЗ, инсулин и ГХ без да видиш него... няма да предположиш че това е огромен човек с цял живот проблеми в това отношение и преди да почне режим си беше направо с диабет.
Та, винаги могат да се проследят на гладно, разбира се. Но малко по-косвено и да не се приема че е станал чисто нов човек само по тях Grinning

Карен, ако си няколко месеца на такова брутално ограничение, ако наистина държиш въглехидратите на 15г както пишеш... Мога от сега да ти кажа как ще ти се отрази въглехидрат, няма да ти хареса Grinning Пак зависи кокво и колко вкараш де.
Но стигни до там първо, имаш време, а дотогава и още много ще изчетеш и изгледаш (надявам се). Важно е дефицити каквито имаш да ги попълниш, не по-малко от храненето е важно.
Толкова строго кето за жена и то дългосрочно... Не знам, мен лично ме стряска, ако действително си на кето и държиш и протеините ниски. Но пък виж как ще потръгне. Права е Невена че най-добре работи рязко сваляне в началото, че се свалят доста висцерални мазнини така и поолеква на черния дроб.

# 116
  • Sofia
Кз и гх винаги са ми били в норма, за сметка на висок инсулин.
И протеините държа ниски, за да не се преобразуват в глюкоза и накрая просто съм гладна и под 1000 калории. Освен да нагъвам масло от пакетчето, не знам как да наглася нещата. Joy
Какво изследване да пусна за дефицити? Предполагам витамини вече ми липсват.

# 117
Аа, така нама да се разберем Grinning Глад в тая тема не, ние тук не сме такива Grinning
И наистина прегледай началната публикация, ако трябва и повече от веднъж. Нито някой може, нито иска да преразказва това всичкото, затова е сложено там.

# 118
Karen, а за какви стойности става дума, ако можеш да споделиш (не умея да ги тълкувам, но са полезни за някой друг, ако търси ориентир дали има повод за промяна)

Иначе, nati, с моите лаишки разсъждения, преди година, м.май бях с образно казано 5,40 кр захар (3 м преди това да речем с 5.70- не помня точно стойностите, но в този диапазон бяха - средата на февруари започнах промяната) и сега тази година м. май бях с кр захар 4,60-4,80 (🤨ах, свалих си снимките наскоро и всичко отиде зян).. Та се чудех косвено, това не може ли да се интерпретира като едно “подобрение” т.е тялото реагира по-добре на инсулина(вече)? 🤔

# 119
КЗ много ясно че е по-добре така. Но ти говореше за гликиран хемоглобин... Който е просто информация за усреднената КЗ за 3 месеца назад. Е ти като я държиш ниска с режим, много ясно че той ще е добре.

Общи условия

Активация на акаунт