НАБОР 2005 Слънчево лято за нашите птички, до края на темата - студенти всички! (юлска тема)

• 88 724
  • 1 490
  •   1
Отговори
# 1 365
  • Разпиляна във въображението
Харесват й специалностите във Философския факултет, но уви Simple Smile
Кои специалности?

На първо място Психология Simple Smile След като посети Денят на отворените врати на ФФ си хареса Социологията и Европеистиката.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 21:29 от Miriel

# 1 366
Пипилота, не е упрек, защото очевидно се справяте без помощ на родител, но би било добре да потърсите информация на сайтовете на университетите. Първо се отпишете от УНСС, защото ще декларирате, че нямате друг прием във форма на обучение държавна поръчка Поискайте вх. № на заявлението си и снимайте същото с телефона си при нужда. За СУ се попълва набор документи, продавани в сградата. Преди това трябва да заплатите една семестриална такса (половината от годишната такса според специалността) и да се снабдите с платежно нареждане, което да представите при записването, да предоставите 2 снимки паспортен формат, да удостоверите заявяването на електронна студентска карта и да предоставите копие от дипломата си (вече сте оставили оригинала от дипломата в деловодството на факултета). Записването е по факултети и е добре да проучите поне къде се намира Вашият. По-назад, в темата, в графичен вид има информация за работното време и кабинетите, в които новите студенти се записват. Информацията качи потребителката Pisho. Успех.

# 1 367
Благодаря за полезната информация, която винаги съм намирала тук още от седмокласните ни теми. Поздравления за децата! Този набор наистина са са събрали много умни деца!
Тази година не съм много активна, но сега ми изниква един въпрос- възможно ли е да се учи редовно, държавна поръчка в един университет и едновременно с това същата специалност задочно, платено в друг? Изборът на дъщеря ми е труден. Не виждам пречка, четох Закона за висшето образование по диагонал.

# 1 368
  • София
Ако някой ще иска информация от СУ, това е мейлът, на който да пише.
oi@uni-sofia.bg

# 1 369
  • София
28.50 на първо, за второ не знам.
А, то май нейният беше толкова; помня, че малко не й стигаше... Първото й желание беше психология; видя, че за там няма шанс Simple Smile

# 1 370
Честито на всички сбъднали желанията си!
Ето минимлани балове на някои специалности в СУ от 2-ро класиране:

ДП  - жени
1   Психология   Редовно 29.72
2   Предучилищна и начална училищна педагогика   Редовно 20.68
3   Начална училищна педагогика и чужд език   Редовно 20.49
4   Предучилищна педагогика и чужд език   Редовно 19.28
5   Логопедия   Редовно 21.68
6   Педагогика   Редовно 20.40
7   Учител по природни науки в основна степен на образованието   Редовно 12.47
8   Журналистика   Редовно 23.28
9   Бизнес администрация с английски език   Редовно 17.97
10   География и английски език   Редовно 16.58
11   Комуникационен мениджмънт   Редовно 23.10
12   Публична администрация   Редовно 22.58
13   Предучилищна и начална училищна педагогика   Задочно 20.73
14   Журналистика   Задочно 21.77

# 1 371
  • София
При записване в СУ какво се плаща, годишна такса или семестриална т.е. 1/2 от годишната?
Логично е да е семестриална, но четейки в сайта им разбирам годишна.
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/studenti/taksi_i_students … bnata_2024_2025_g

# 1 372
  • София
При записване в СУ какво се плаща, годишна такса или семестриална т.е. 1/2 от годишната?
Логично е да е семестриална, но четейки в сайта им разбирам годишна.
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/studenti/taksi_i_students … bnata_2024_2025_g

Семестриални са, ето тук са разбити -https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/content/download/313368/2 … ni-taksi-2024.pdf

Ама много им е разбъркан сайтът!!!

И ето отново формулярите да записване и факултетите - https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovate … bnata_2024_2025_g

Пп. И честито и късмет на всички прекласирани и записани!

# 1 373
Благодаря за полезната информация, която винаги съм намирала тук още от седмокласните ни теми. Поздравления за децата! Този набор наистина са са събрали много умни деца!
Тази година не съм много активна, но сега ми изниква един въпрос- възможно ли е да се учи редовно, държавна поръчка в един университет и едновременно с това същата специалност задочно, платено в друг? Изборът на дъщеря ми е труден. Не виждам пречка, четох Закона за висшето образование по диагонал.
Може да учи в един университет държавна поръчка,а в друг платено.Приятелка на дъщеря ми учи така в УНСС и СУ.

# 1 374
  • София
От педагогика ще може да се прехвърли към ФФ.
И аз така мисля, че ще може да се прехвърли, ако реши. Не знам сега как е, навремето имаше голямо движение. В нашата специалност във ФФ имаше немалко неуспели да влязат право и след първата година поне 5-6 човека се преместиха.

И аз имах състуденти, прехвърлили се Право от Педагогика и други специалности. Обаче това вече не може да стане за регулираните професии /Право, Медицина и Фармация/. За всички останали може прехвърляне от една специалност в друга.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 22:48 от sanaka

# 1 375
При психологията е така. Никой не се отказва.

Има отказали се! Синът ми е приет "Психология" в СУ, бал 27.88, беше 5-ти на опашката. Много, много е щастлив! И ние също 🥰

ЧЕСТИТО! Purple Heart
Моля само да ми кажете, как се изчислява балът за Психология, нищо не успях да разбера.
Благодаря предварително!

Системата избира най-високата приложима оценка от първата колона (с коефициент 3) + Български език и
литература от колона 2, но това не е оценката от дипломата, а оценката от ДЗИ по БЕЛ, тъй като има условие, че 4. Когато в дипломата за средно образование са вписани две оценки по балообразуващ учебен предмет, като една от тях е от държавен зрелостен изпит, а другата – от курса на обучение, за балообразуваща оценка се счита оценката от държавния зрелостен изпит. Третият компонент от сумата на бала е най-високата оценка на някой от изброените предмети, които фигурурат в дипломата.

В такъв случай имаме 4 х ДЗИ БЕЛ + 1 х История и цивилизации (примерно, ако оценката по този предмет в дипломата е най-високата).

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 00:51 от feel_u

# 1 376
  • София
Моята девойка е приета Философия (на английски език), не стигнаха 0.35 за мечтаната Английска филология. Сега сме в чуденка да остане ли в СУ или да запише НБУ.
Ето и от мен, мин. бал 2 класиране,  момиче:
1. Английска филология Редовно 20.44
2. Английска филология   Платено Редовно 20.13
3. Психология   Редовно 29.72
4. Психология   Платено Редовно 29.28
5. Философия (на английски език)   Редовно 14.84
6. Философия (на английски език)   Платено Редовно 15.16   
7. Философия Редовно 22.14   
8. Философия Платено Редовно 19.38   
9. Педагогика Редовно 20.40   
10. Педагогика Платено Редовно   18.00   
11. Начална училищна педагогика и чужд език Редовно 20.49   
12. Начална училищна педагогика и чужд език Платено Редовно 17.05   
13. Бизнес администрация с английски език Редовно 17.97   
14. Бизнес администрация с английски език Платено Редовно 16.06   
15. География и английски език Редовно 16.58   
16.   Климатични промени и управление (на английски език)   Редовно 20.37   
17. Японистика   Редовно 22.27   
18. Японистика   Платено Редовно 21.45   
19. Южна, Източна и Югоизточна Азия   Редовно 16.62   
20. Южна, Източна и Югоизточна Азия   Платено Редовно 15.12   
21. Класическа филология Редовно 17.28   
22. Социология   Редовно 28.50   
23. Социология   Платено Редовно 27.00   
24. Публична администрация Редовно 22.58   
25. Публична администрация Платено Редовно 21.00   
26. Кореистика Редовно   22.78   
27. Кореистика   Платено Редовно 21.34   
28. Социални дейности   Редовно 17.60   
29. Европеистика (английски език)   Редовно 32.12   
30. Европеистика (английски език)   Платено Редовно 26.39   
31. Публични информационни системи   Редовно 19.85   
31. Публични информационни системи   Платено Редовно 16.46

# 1 377
  • София
Честито на всички нови студенти! Да са здрави и успешни!

# 1 378
  • Sofia
Да питам и аз отново, да съм сигурна - таксата мога да я платя с банкирането и да им принтирам документ (без подписи и печати от банка) ? Младежката карта направо я плащам или само заявка попълвам Rolling Eyes

# 1 379
  • София
aniK таксата я плащаш от банкирането и я принтираш. Платежното е бюджетно. Не се изискват печати от банката.
За младежката карта следвайте стъпките, много бързо става. Плаща се 24 лв. Доколкото видях, заялението за нея синът ми го разпечата от получения мейл.

Общи условия

Активация на акаунт