Варна или по-добър град за живеене от София

• 13 174
  • 251
  •   1
Отговори
# 90
Не знам тая тема изобщо има ли смисъл, като всичко е толкова индивидуално.
Факта, че хора родени и израснали там я напускат и се устройват добре в други градове говори за ниски заплати, неуредици и куп други проблеми. Но, всеки решава за себе си.

# 91
Варна във всяко отношение е много по-зле от София, а  и не само от София. Поне още  2 или 3 града са по-добре от Варна.
Дали е по-добре или не за някой, зависи най-вече какво ще прави и как ще живее. Ако няма да работи или ще е онлайн с добра работа е едно и съвсем друго, ако трябва да работи на място. Както се каза, заплатите са драстично по-ниски, грубо на 50% от София.
Ако се визира лятото от юни до септември, да интересно е, но омръзва и това. Извън тези 3 месеца е сиво и пълно мъртвило дори по центъра, а климата зимата е повече от гаден с постоянния студен вятър.
За кръчми и барове е смешно да се говори и сравнява със София, има в пъти по-малко.
Не на последно място, често едно и също нещо, кафе или пица във Варна е по-скъпо от София.
Там все още се усеща селския манталитет и мутренския, все пак най-големите го владеят на 100%.

Аз затова избягах с 200 от този град и не искам да го чувам, роден и израснал съм там до 26 години и то на пъпа на града, ако има някакво значение.

Благодаря за мнението.
За мен тази тема има значение. Последните години непрестанно мислех дали да не прекарвам летата във Варна и дори да се преместя. Сега стоях седмица там и след видяното и прочетеното тук, категорично реших, да НЕ се местя там и малко живях с една нереалност.

# 92
  • Варна
Ех.. жалко..

# 93
И за мен е интересна темата и понаучих неща, за които не съм се сещала и не съм се сблъсквала лично досега. Не разбрах кои са тези големите , които владеят града (Варна) и какво се разбира под мутренски манталитет ?

# 94
И за мен е интересна темата и понаучих неща, за които не съм се сещала и не съм се сблъсквала лично досега. Не разбрах кои са тези големите , които владеят града (Варна) и какво се разбира под мутренски манталитет ?

Варненската групировка - ТИМ

# 95
А, града само. Половин България. Мутренският манталитет едно време беше, че не можеш да имаш собствен малък частен бизнес без благословията на ТИМ често, ако си чувала израза “такса спокойствие”. Те тогава бизнесите бяха така или иначе тип гаражни фирмички, по-младичките няма как да знаят, но хората от средата на 30те нагоре със сигурност се сещат какво имам предвид. Този тип подход доколкото знам вече го няма, по-скоро се създават разни административни спънки ако не кооперираш. Аз нямам бизнес, познати с личен опит са ми разказвали такива неща.

Не мисля, че е толкова зле като едно време в това отношение. Ако работиш някъде на заплата не те касае такова нещо така или иначе.

# 96
Да, Бойко ги отряза само за летище София, че и него искаха да вземат. Grinning

# 97
  • Варна
Не мисля, че е толкова зле като едно време в това отношение. Ако работиш някъде на заплата не те касае такова нещо така или иначе.
Не е толкова зле, защото се включиха и други играчи.
Спомням си преди години как нямахме нито една от големите вериги супермаркети, защото не им позволяваха да направят магазин във Варна. За да идеш до Била, най-близката беше в Шумен.
Сал едно местно Пикадили имахме и го държаха докато не го продадоха, чак тогава пуснаха Била, Кауфланд и Лидл.. Rolling Eyes

# 98
  • София
Варна във всяко отношение е много по-зле от София, а  и не само от София. Поне още  2 или 3 града са по-добре от Варна.
Дали е по-добре или не за някой, зависи най-вече какво ще прави и как ще живее. Ако няма да работи или ще е онлайн с добра работа е едно и съвсем друго, ако трябва да работи на място. Както се каза, заплатите са драстично по-ниски, грубо на 50% от София.
Ако се визира лятото от юни до септември, да интересно е, но омръзва и това. Извън тези 3 месеца е сиво и пълно мъртвило дори по центъра, а климата зимата е повече от гаден с постоянния студен вятър.
За кръчми и барове е смешно да се говори и сравнява със София, има в пъти по-малко.
Не на последно място, често едно и също нещо, кафе или пица във Варна е по-скъпо от София.
Там все още се усеща селския манталитет и мутренския, все пак най-големите го владеят на 100%.

Аз затова избягах с 200 от този град и не искам да го чувам, роден и израснал съм там до 26 години и то на пъпа на града, ако има някакво значение.

Именно за това говорех!

# 99
# 100
  • 🌊
Пази Боже да се наложи да живея в София.
За Варна честно казано единственото, което отчитам като минус в сравнение със София е това, че няма много големи фирми.

# 101

Варненската групировка - ТИМ

Стига с тези легенди за ТИМ. През 90те не знам какви са били, но то като си спомня и ние какви бяхме Wink Във Варна просто каквато и да успееш сам да направиш, си извоювал сам; каквото не ти се получи - ТИМ са ти виновни. В София и Пловдив е същото, впрочем, но са ти виновни или ГЕРБ, или ЕС, или Путин, или САЩ, или всички изброени +5G и ваксините.
В момента са един от най-силните икономически играчи в България - банки, земеделие, транспорт, туризъм - къде ли не са. Казвали са ми, че по вътрешна преценка около 50 хиляди души работели общо към тях, при това вече не само в България. Много от компаниите им са във Варна и района и добре че са те, че иначе нямаше да се говори за Северозападнала България, а за западнала цяла Северна България.
Е да, разправят чичките пред блока, че навремето ТИМ проходили с "охрана", но пък и че биели автокрадците...

# 102
Ти от Варна ли си по принцип или си придошла отнякъде?

# 103
От лудницата няма да избягате. И в София, и в Пловдив, Варна, Бургас - все е лудницата. Последните две пък лятото двойна, докато в София намалява тогава. Така че - каквото търсите. Аз харесвам морето и бих го предпочела, но честно казано не вярвам в нито един голям град въздухът да е чист. За мен и четирите са абсолютно  равнопоставени, с тази разлика, че заплатите в София са по-високи и по-лесно се намира/сменя работа. Мафия пък има навсякъде, а тезата с ГТ не е аргументирана за мен, защото аз живея в сравнително краен квартал в София (Горна баня), а автобусът е на 5-6 минути. Според мен ГТ и в четирите града има и вероятно е приемлив.
Ако аз имах възможност да работя изцяло от вкъщи и да не съм зависима от големия град, то бих предпочела да живея на село, по възможност в по-гориста местност.

# 104
За заведенията във Варна е вярно, повечето са на по-високо ниво са от софийските.
Вярно, че Бургас изглежда по-модерен. Също така, преобразяването на Бургас започна по-рано, още през 2000те. Сега имат ремонтирани улици, както и нови придобивки като Арена Бургас или онзи екстравагантен пешеходен мост на влизане. Имат и готини дълги бързи автобуси. Метробуси ли им викаха... Варна започна да се преобразява някъде 2014 г., почнаха ремонти. Бургас е по-модерен. Във Варна обаче, има повече събития и като че ли животът е по-динамичен, въпреки че зимата е по-скучно отколкото май-септември. Отскоро има и Varna Fun Park - в Бургас няма подобно нещо. В София имаше София ленд, но колко години минаха, а няма подобен парк. Имаше по-скромен на покрива на Парадайса, но и той май се оказа нерентабилен.
Не знам аз ли попадам на такива, но повечето мои познати от Варна ходят на плаж. Една позната живее до Общината и казва че когато не е на работа (работа на смени), почти винаги ходи на градския плаж. За топлите месеци става дума. Гледам че и варненските инфлуенсърки също често ходят на плажове от сорта на Рапонги или на плажа до хотел Интернационал.

Общи условия

Активация на акаунт