Варна или по-добър град за живеене от София

• 13 122
  • 251
  •   1
Отговори
Здравейте,

От София съм, но харесвам Варна. Може ли хората които са от там да кажат какво харесват в града и дали си заслужава повече от София. Интересно ми е и мнението за Пловдив/Бургас спрямо София. Благодаря.

# 1
Личното ми мнение е, че Варна съвсем не е добър град за живеене. Всичко зависи обаче от критериите на хората. Градът е изключително западнал и неподдържан. Никога не съм разбирала как може да има такава мръсотия и запуснати градинки точно пред общината. Морската градина се поддържа само централната алея и пак за мен не е нещо кой знае какво. В центъра на града има един огромен изкоп, който е ограден с някакви пана и тая дупка си седи така от години. Презастроено и наблъскано с кооперации. Инфраструктурата е в ужасно състояние.
Ако се абстрахираме от мръсотията и разбитите улици не мога да кажа, че кипи някакъв активен живот. Лятото има концерти и събития, но отново са някакви мижави. Не могат да се разберат къде точно да направят панаира на книгата. Коледния базар е направо смешен за мащабите и амбициите на Варна. Как е по кварталите нямам никаква представа. Да живееш в Кайсиева или Владиславово не е като да живееш във Варна.
Цените на наемите, в магазините и по ресторантите няма да коментирам, а заплатите не са също много над тези за страната.
Пак казвам, че зависи много от човека, неговите разбирания, очаквания и изисквания. Дано последната година нещо се е направило, но много се съмнявам.

# 2
Нормално е да ти харесва ако прекарваш там по една седмица годишно на море. А и много зависи какво търсиш в един град. Бургас е доста по-поддържан последните години, но заплатите са ниски, а цените - не. Морските градове като цяло през зимата замират, единственият плюс е, че зимите са по-меки на морето.

# 3
  • Варна
От Варна съм и ще ти кажа само едно - щом искаш на море, пробвай Бургас.

# 4
Варна беше хубав град 80 те години на миналия век. Сега е западнала отвсякъде. Аз София не я заменям за никой друг град. Ако трябва да живея в България де.

# 5
Две колежки Варненки имам, и двете споделят, че заплатите там в нашата сфера са драстично по - ниски.
Иначе да, заради морето си заслужава, но това от позицията на софиянец, посещаващ го един път годишно.
Иначе и аз живея в полите на Витоша, но от 15 години не съм я виждала, освен през терасата.

# 6
Ами нямах много време да обиколя всичко, но по отношение на заведения и барове, доста по-добре от София. На морската гара видях тотално нови ресторанти и всичко беше пълно. София става все по-сив, студен, хората сърдити, неприятелски настроени....трудно могат да се създадат нови приятелства.

Това което ми притеснява са ужасно неподдържаните фасади на сградите и занемарени общински такива. Нямам идея какво е Варна през зимата и работната среда, но цените не се различаваха от София.

# 7
  • София
По мои критетерии всеки град е по-добър за живеене от София. Единствено заплатите се разминават, както и наличието на здравни специалисти. Всичко останало в София е пълна скръб.

# 8
По мои критетерии всеки град е по-добър за живеене от София. Единствено заплатите се разминават, както и наличието на здравни специалисти. Всичко останало в София е пълна скръб.

В София ме държат възможностите за работа, семейството и летището. Всичко друго е доста зле, огромен, пренаселен, сив и сърдит. След Ковид стана доста зле, зарязаха го..а цените на имотите са лудост. Живея извън центъра и понякога в 9 вечерта в делничен ден, чакам по 25-30 минути автобус от метрото до в къщи...Не е нормално..

# 9
Във Варна ще чакаш още повече, не се притеснявай.

# 10
Много зависи какво търси човек.

Варна е мръсна, така е, но се работи в посока да се поизчисти. Горе са споменати кварталите, аз съм на обратното мнение. В последно време са далеч по-чисти и поддържани от центъра. Аз съм израстнала близо до Катедралата, ами, всичко хубаво, но както и да го гледаш и колкото и да се чисти - Колохозния си е все до теб. Лятото пък плъзват и допълнителна доза ненормалници, освен нашите си.

Климатът - тук вече е много субективно. На мен ми предстои преместване в София, това е една от причините. Липсва ми снегът, липсва ми мрачното време, влагата не ми понася. Обаче пък мнозинството от хора искат да им е топличко, за тях Варна е перфектна, зимата почти я няма вече, най-лошото е силният вятър, но не е като да е всеки ден.

Заплатите са ниски, а стандартът не е. Май във всички сфери, включително и при айтитата. Ако си моряк - супер, но всичко останало не е добре.

Варна има сантиментална стойност за голяма част от жителите си, а и има повече работн места, сравнение с Бургас, ноо няма спор, че Бургас е по-добре устроеният град.

Нощният живот...ами, преди имаше повече фестивали и концерти. Има филмови фестивали и Улица на готвачите. Алеята на книгата ни е под всякаква критика, все едно сме в девета глуха, не може да се сравнява със софийската.

Морето...ако те влече. Grinning Аз предпочитам планината, на плаж хода 1-2 пъти в годината и то със 100 зора. Голяма част от живеещите във Варна не ходят много често на плаж.

# 11
  • Варна
Във Варна ще чакаш още повече, не се притеснявай.

Не, няма. Много критики може да отнесе Варна, но ГТ напоследък за мен лично има доста голям напредък. Ще чака по толкова за автобуси, ако живее в някоя вилна зона. В самия град автобуси си има на често.

# 12
Ами то и в София е така. В центъра са през 5 мин, в кварталите през 25-30. Както и тя самата спомена, впрочем.

# 13
Ами то и в София е така. В центъра са през 5 мин, в кварталите през 25-30. Както и тя самата спомена, впрочем.

Трамвай само....и дори и той не е на 5 мин. Хората обаче не живеем на Витошка всички и сме в различни квартали, а до там няма прибиране особено около 10 вечерта....

Пътувах до работа по час в посока, тоест 2 часа на ден в пътуване до работа, а живея до метростанция..

# 14
Вижте сега, няма място за сравнение. Варна е много по-малка. Лятото транспортът е добре, зимата много зависи. Отделно, има и градски транспорт, има и частна фирма, което за едни е плюс, за други - излишен разход.

Общи условия

Активация на акаунт