Варна или по-добър град за живеене от София

• 13 118
  • 251
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
Нарциса, не изопачавай. Аз за кварталите във Варна нищо не съм написала, те са си в града и транспорт има доволно редовен, аз също живея в един от тях. Казах, че ще чака по толкова, ако живее във вилна зона и то си е съвсем нормално. Кварталите се обслужват.

# 16
  • Бургас
Аз мога да напиша за Бургас
Климат: лятото ,есента и зимата са топли,за сметка на пролетта. Вятър има -понякога е студен. Сняг -няма. Най-задавания въпрос през зимата в бургаските групи във ФБ е : "къде наоколо има сняг,за да заведем децата?" Има и комари, въпреки че пръскат
Градски транспорт: климатизирани автобуси със видеонаблюдение, система която показва след колко време ще дойде астобуса на спирката на която си, както и приложение за телефон, по който можеш да зададеш от къде-до къде искаш да отидеш и то ти показва на коя спирка трябва да отидеш,кой автобус да хванеш,в колко часа ще дойде и тн. Града е малък и повечето неща са на пешеходни разстояния ( пак си зависи в кой комплекс си и къде искаш да отидеш) .Заговори се че ще въвеждат иплащане с дебитка/кредитна карта в автобусите.Билет 1,50
Детски градини, училища С две деца, не съм имала никакви проблеми при преимането им в детска градина и училище. Приети бяха в желаните от мен. Има си изисквания( за отседналост) , но не са непосилни.
Паркиране Синя,зелена зона и свободна Синята зона е 1 лев на час, безплата е събота и неделя и на национални празници. Разделена е на зони и ако имаш адресна регистрация, плащаш годишна такса и паркираш в зоната си (ако намериш място) Зелената зона,която до момента беше само за сезон вече е цяла година. По същия начин може да плащаш на час 1 лев или ако живееш в обсега на зоната ,срещу такса (мисля че е 60 лева на година за първа кола) паркираш свободно ( в зелена зона се намират повече места ,отколкото в синя)
Забавления лятото има много фестивали и като цяло общината се опитват да развият фестивалния туризъм , ако правилно си спомням думите на кмета. Сега,през август ще пее Лени Кравиц. Много от театралните постановки и концерти гостуват и в Бургас.
Заплати Ниски са по всеобщо мнение. Иначе не е като да няма работа, но за малко пари.

# 17
Някой може ли да обясни защо, в най- големите морски градове, заплатите са по- ниски ?
Даже в сезона би било логично да са по- високи, тъй като оборот, наплив от туристи, означава и повече доходност.
Миналата година приятелка сподели, че един кърлеж да й извадят са й взели 150 лв. плюс прегледа в някакъв, никакъв мед.  център в Слънчев бряг.
Та и по тия места взимат луди пари на туристите, а заплати ниски. Къде е проблема?

# 18
Някой може ли да обясни защо, в най- големите морски градове, заплатите са по- ниски ?
Даже в сезона би било логично да са по- високи, тъй като оборот, наплив от туристи, означава и повече доходност.
Миналата година приятелка сподели, че един кърлеж да й извадят са й взели 150 лв. плюс прегледа в някакъв, никакъв мед.  център в Слънчев бряг.
Та и по тия места взимат луди пари на туристите, а заплати ниски. Къде е проблема?
Този “феномен” започнах да си го обяснявам след като прочетох няколко теми свързани със сезонната работа по морето. Оказа се, че хората знаят, че не е редно, но се съгласяват да работят сезонно няколко месеца при лоши условия. Обикновено млади хора, студенти, по няколко сезона дори. Да, по морето не се работи само сезонно и по заведенията въпреки това допускам, че заради наличието на много хора, които са готови да работят за малко пари се стига до това положение. Освен това хората масово са привлечени от мисълта да живеят НА морето и се местят натам със всичките си привички, нагласи и очаквания и много нисък запас от изисквания. Ако сравним народопсихологията по райони ще видим, че хората от провинцията (моля да няма обидени, аз също съм такава) като цяло са по-склонни да търпят и да са благодарни отколкото противното. А Варна е станала една доста дълбока провинция за жалост. Може ли едно от най-популярните места във Варна да са дюнерите на центъра? Може ли?Миналото лято тротоара пред Хепи Севастопол беше черен и мазен. На Севастопол, чувек!
Вижте нивото на недоволство и как то кореспондира с протестите в столицата и в страната.
Друго обяснение аз нямам за себе си.

# 19

Според мене факторите са два:

1. Няма големи международни фирми които да вдигат заплатите и централи на компании както има в София. Преди големите компании и ЕС и в София беше същото.
2. Фрийленсъри, дигитални номади и т.н.- тр вдигат разходите за живот, но не работят за града. Аз дори срещнах такива, разни програмисти от Европа които искат евтино място и хубав климат..

# 20
Моята теория е друга. Ако гледаме статистически, уж заплатите са добре, но в тия статистики влизат и моряците, които печелят едни солидни суми, както и множеството милионери във Варна, а те въобще не са малко. Хранилката е голяма, има място за всички, дето се вика. В допълнение на това, имаме много руснаци и украинци, но по-голямата част от тях не е хубаво да се бъркат с бежанци, във Варна има ужасно много рускоговорящи, които имат множество имоти и бизнеси, които допълнително вдигат стандарта на живот.

Иначе, работата на морето без договор и осигуровки си е стандартна практика за ученици, студенти, че и възрастни хора, които лятото са на морето, а зимата на планина. Не е правилно, но мога да ви кажа, че на много от тези хора грам не им пука, защото тийн-а днес ще се напие и няма да отиде на работа, което си е в реда на нещата, съответно - ни на него му се занимава с договори, ни на шефа. Не виждам как това може да се оправи.

Миналата година бях на Слънчев бряг, на мен ми беше по-евтино, отколкото стандартния ми живот във Варна, не знам какво да кажа. Grinning

# 21
  • Бургас

Миналата година бях на Слънчев бряг, на мен ми беше по-евтино, отколкото стандартния ми живот във Варна, не знам какво да кажа. Grinning

Ние ходихме в Китен, плаж Атлиман. Цените в заведенията на плажа, като в Бургас. Разликата беше в цената на чадър и шезлонг
И ние имаме руснаци и украинци много.

П.С Сега по хотелите в кухните е пълно с непалци и изобщо хора от онзи край.

# 22
И турци имаме много - такива които работят в чужбина и после се прибират тук по селата, но идват да си харчат парите в Бургас. Или пращат пари на семействата си тук. Иначе, ако говорим за завдения и барове, повечето е чалготеки. Друго трудно оцелява.

# 23
В някой по-малък град и повече от 20-30мин ще го чакаш автобуса. В морските градове хората са доста по-приветливи и усмихнати, точно защото са на почивка.

# 24
Всеки град е по-добър за живеене от София.
Варна много харесвам,но не съм живяла там и не мога да кажа преки наблюдения.
Но косвените ми такива са, че няма работа,а е скъпо колкото в София.
Тоест цените са софийски, но заплатите не.
Въпреки това винаги бих избрала всяко друго място пред София.
Особено любимите ми градове -Варна,Русе,Търново,Бургас.
Най-добре ще ти кажат хората живяли и на двете места.
Аз съм живяла само в София. И никога не бих се върнала там за нищо на света.
Но край морето в един момент бих купила ваканционен имот,живот и здраве и бих се преместила за постоянно в необозримо бъдеще при благоприятни такива обстоятелства.

# 25
София всъщност е чудесен град за живеене.
Е, разбира се, в сносен квартал.

# 26
Предимството в София са повечето събития, места и т.н. Във Варна единственото което ми липсваше беше усещането за голям град, малко прилича на провинция и всичко се случвай около морето, морската и заведенията. Но не знам как е зимата...

# 27
Дайте да си кажем нещата направо, с какво ще ме заинтересува Варна  ако живея в София и изкарвам 2 пъти повече?
А цените там са, като в София.
Човек, когато прави такива промени, най- напред трябва да помисли за поминъка си, перспективата си и възможността да не загуби стандарта си .
Сега, ако мъжа ми има няколко имота във Варна и всичко ми осигури, може и да си помисля.

# 28
Дайте да си кажем нещата направо, с какво ще ме заинтересува Варна  ако живея в София и изкарвам 2 пъти повече?
А цените там са, като в София.
Човек, когато прави такива промени, най- напред трябва да помисли за поминъка си, перспективата си и възможността да не загуби стандарта си .
Сега, ако мъжа ми има няколко имота във Варна и всичко ми осигури, може и да си помисля.

Права си...може би защото прекалено много обичам морето....но това минава и заминава за седмици...

# 29
Ами нямах много време да обиколя всичко, но по отношение на заведения и барове, доста по-добре от София. На морската гара видях тотално нови ресторанти и всичко беше пълно.
Сериозно? Пълни заведения на морето в средата на летния сезон 😁 и вече си готов да се местиш там... Купонджия!
Иди ноември-февруари да те обрули малко вятъра и да сравниш сивото 😀
Варна и Бургас не са за пешеходстване. И двата града за дълги, защото са ограничени от морето. Няма как без транспорт.
Виж Пловдив целия мога пешеходно да го обикалям, защото е квадратче.
В Бургас в морската се чува главно руска реч от доста години. Транспортът им е чудесен! С вятъра никога не свикнах. Никога не е стояло като тема да се местим да живеем там (въпреки, че ММ е от Бургас, вече 25г е в Пловдив).

Общи условия

Активация на акаунт