Варна или по-добър град за живеене от София

• 13 119
  • 251
  •   1
Отговори
# 225
Как въобще би могло да се каже да се каже кой е по-добрият град, като специално за Варна и София много зависи кой какво търси - и двата града са хубави, просто не всеки ще оцени предимствата на единия или другия. Аз едва в тази тема например разбрах, че предопределящо за това дали искаш да живееш в даден град може да е летището и колко разнообразни полети има от него Dizzy Face Винаги съм смятала, че все ще намеря от къде да летя, важните неща в града за мен са други. Също така не знам как така определяте, че образованието и здравеопазването във Варна са по-лоши. Учили сте и в двата града и сте сравнили или сте се лекували от нещо в двата града и сте сравнили? София е столичен град и е нормално да има като количество повече болници, по-модерна апаратура в тях, повече гимназии и университети и т.н. Но това не значи, че образованието и здравеопазването във Варна са по-зле като качество. Има няколко основни училища и гимназии с чудесна подготовка, аз съм много доволна. Сега работя със софиянци и въобще нямам усещане, че нещо съм получила по-лошо образование от тях. Да не говорим, че училищата в града показват много добра успеваемост на външно оценяване.

Откъм природа Варна в моите очи е много по-добре от София, но пак зависи кой какво харесва. Има дори и варненци, които не обичат тукашните плажове, как ли не доказват, че гръцките били по-добри. Та ако някой смята, че летището му е приоритет, плажът в Гърция е по-хубав и иска да посещава театри и фестивали едва ли не всяка седмица - много ясно, че ще харесва повече София.

Морската градина е огромна, не знам как може да ви е малка, може би не сте я обикаляли цялата, друго обяснение нямам. За някои хора Морската градина свършва до Паметника и после мрънкат, че нямало достатъчно зелени площи.

Единственият недостатък на Варна е свързан с икономиката - въобще не се намира лесно добре платена работа, а иначе градът е много скъп.

# 226
Аз съм учила в двата града и съм се лекувала в двата града, да. Предпочитам София.

Въпросът не е за на имането откъде да летиш по принцип, то и аз мога от София да се хвана да пътувам до споменатото Истанбулско летище, но няма смисъл, а за комфорта да можеш да планираш по-добре и лесно пътувания. Иронично в някаква друга тема видях, че има и други хора на моето мнение, че летището е плюс, така че това определено зависи колко го ползвате. За мен да си добавям два дена пътуване за отиване и връщане до летището е безумно, нямам толкова отпуска, че да я инвестирам така.

Комбинацията от липса на възможности за професионално развитие, ниски заплати и скъпотия за мен е достатъчна да ме откаже от всеки град и го прави негоден избор за хора в работоспособна възраст. Разбира се, зависи какво работите, примерно един зъболекар ще има навсякъде пациенти, един икономист вероятно би имал по-добри опции в София.

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 10:39 от Firebird26

# 227
За хора, които пътуват често летището е много важно. За мен е. И не само да има летище е важно, но и да е чисто и комфортно. Днес пътувам аз, в бъдеще ще пътуват и децата ми. Аз също предпочитам да ходя пеш и да са ми наблизо необходимите места. За манталитет няма да говоря, защото хора всякакви има навсякъде. Научих интересни неща в тази тема и не мисля, че има нужда от спорове . Всеки избира това, което предпочита в крайна сметка . И двата града си имат своите предимства. Като бях по-млада предпочитах София, партитата бяха на световно ниво. Сега предпочитам морето.

# 228
Учила съм и съм се лекувала и в двата града, в момента 9 месеца в годината съм в единия, 3 месеца - в другия, та имам много актуален опит от първа ръка, така да се изразя.

# 229
Чистотата е еднаква навсякъде в България или по-скоро липсата й.
По този признак няма разлика София или друг град или отделните квартали като цяло.
За летището 90% не го ползват повече от 1 път на година, затова не е фактор за голямата част от хора.

# 230
  • Варна
Аз не съм летяла от 1999 година. Joy

# 231
Откъм чистота и да е пооправена най-много в България ми е харесало Банско. Там съм била само като турист, така че не мога да коментирам как е животът. Предполгам откъм здравеопазване, образование за децата, няма да е много добре. Все пак бих могла да си представя ваканционен имот, защото може да се ползва и лятото и зимата. Толкова съм влюбена в планината там, но не бих могла да живея за постоянно толкова далеч от София, твърде много неща липсват.

# 232
Живея и в двата града, така че мога да направя сравнение.
По отношение на образованието, такова училище, каквото търся - в момента в София са по- добри условията. Здравеопазване ползвам и на двете места. Пряк сблъсък с бърза помощ- аналогични оплаквания -Варна действаха адекватно, в София въобще не дойдоха, а и ми се наложи в София да бягам от болница до болница.
Иначе светила и специалисти има и в двата града

# 233
Ако наистина пътуването е МНОГО често - вече може да става летището определящо при избора за град за живеене, съгласна съм. Горе-долу вече някой като ми каже какво обича и как протича животът му, мога да му дам съвет Варна или София, макар че докато не пробва да поживее, няма как със сигурност да знае дали му харесва.

Иначе аз съм лекувала едни и същи здравословни проблеми и във Варна, и в София - доволна съм и от лекарите и в двата града, даже във Варна сякаш с една идея повече. Не бих казала, че здравеопазването е зле, но дори и да отстъпва малко на софийското, бих приела това за нещо нормално, все пак столицата си е столица. Затова пък морето много добре ми влияе на здравето, явно много съм свикнала с въздуха тук, с влагата и йодните изпарения - със софийския въздух нещо не можах да свикна. Преди да поживея там, плюех всякакви неща във Варна, които сега ми се струват дреболии и се чудя защо съм била толкова неблагодарна към града.

# 234
Интересна е дискусията, много детайли за двата /и не само/ града засягате.
Честно казано, ако автора трябва да направи своя избор в кой град да живее на база мненията в темата ... не е възможно. Всеки с приоритетите си, с мнението си, с усещането си за градовете, доколко ще са валидни за търсещия мнение? Всеки град си има своя атмосфера, енергия и ако човек не поживее известно време не може да ги усети. За трудността при създаването на нови приятелства в София /едва ли само там/ чувам от няколко човека вече на различни възрасти... До хората е, до начина на живот и не е добра тенденция.
Изказах мнението си, без да мога да помогна на автора.
Успех пожелавам в избора!

# 235
Западният парк има и дива част и се стига до било, от което се вижда Иваняне и магистрала Струма. Много е готино да се качиш горе.
Тези цифри сигурно са за основните алеи само. Но е най-голям.

Харесвам ги иначе и двете и ходя редовно, най-много там.
Южният не ми харесва, претъпкан и комерсиален.
В Северния в Надежда/Връбница не съм ходил.

Интересно, не знаех че от Западния парк се вижда Иваняне. Или говориш за тази част която е към Факултета?
Представителната част на Западния парк е оправена от 2 години. Възстановени са розариума, алпинеума, кривите огледала и др. От новите неща са пространствата за барбекю, както и новият вход откъм Люлин 10 с нов мост. А и самото пространство е ново, наричат го Западната порта. Дори няма нужда да влизаш в парка, има детски площадки, пейки, стрийт фитнес.
Северния също го пооправиха. Първо ремонтираха около езерото, сложиха едни детски съоръжения, нещо като имитация на летище - "Надежда Еър" пише.
Борисовата е доста занемарена на места, дори в представителната част. Езерото понякога до началото на юни не го пълнят. Розариума е възстановен, но повечето други неща не. Няма ги и старите скулптури - пингвини, козленца и др.
Възраждане изглежда добре, но дърветата все още не са пораснали.
Южният трябваше да се свърже с Витоша, но 4 част, която трябваше да е оттатък Хенрик Ибсен, не е реализирана. Пространството около НДК се води Южен парк 1. Между Хилтън и мола - Южен парк 2. Той между другото, е нереализиран - трябваше да има цветни площи, места за спортове, за партита, езеро. Южен парк 3 е всичко след входа откъм Витошка.
Източния парк го чакаме да се реализира. Между Младост и Горубляне се пада. Тромавите процедури отчуждавания не позволяват парка да стане реалност толкова бързо колкото биха искали всички.

За Варна какво да кажа.
Морската е удобна за живущите в центъра, Чайка. Ако не броим морската ивица, леко напомня на Борисовата.  в двете градини се събира сходен контингент - представители на субкултури.
В ж.к.Възраждане има някакъв нов парк, кръстен на квартала, адаша на столичния парк, но не съм ходила, не знам как е.
В един стар вестник случайно прочетох че във Варна имало и Западен парк.

# 236
  • Варна
В един стар вестник случайно прочетох че във Варна имало и Западен парк.
Западния парк във Варна е Гробищен Западен парк. Joy
Иначе има Екопарк, който също никак не е лош, но се посещава срещу заплащане.

# 237
Летището е нещо много....То сега едва се оправям да стигнем на време и всичките прекачвания после, какво остана ако живееш например във Велико Търново...

София наистина има  много паркове, това е огромно предимство и е от малкото неща които истински харесвам. Има западни градове които наричат една малка градинка - парк, а в София имаме цели диви гори....
Не харесвам новото управление на София, Спаси София е нещо ужасно и много вулгарно което няма да донесе нищо, освен проблеми на града ни. Вече една година сме с нов кмет и София по-мръсна не е била от години.  Имам къща и апартамент тук и това ме спасява, иначе отдавна да съм се махнал.

# 238
Не забравяй че и Варна е с нов кмет, който също е Спаси Варна един вид.

# 239
Somebody12, понеже темата е твоя и вече прочетох повече твои постове - мисля, че няма да свикнеш с Варна, а и ти си се отказал от нея, като гледам. Може да пробваш с град в чужбина, макар че ми се вижда слабо вероятно в град в Скандинавска държава приятелства да се създават по-лесно, отколкото в София, даже докато го пиша го усещам като абсурдно Smile Според мен си просто в някакъв период, в който градът те дразни, както беше при мен с Варна, изчакай още малко, нещата бързо се променят.

Общи условия

Активация на акаунт