Какво да правя като нямам трудов договор?

• 3 813
  • 70
  •   1
Отговори
# 60
Тя има два дни трудов стаж, три станаха. Очаквам да пише ,че е получила договор от датата на постъпване.

Зависи, ако е послушала масовите отговори за Инспекция по труда вече може и да е без работа, ако на третия ден са цъфнали на проверка.

# 61
Аууу, голямата драма, ако я изгонят от долнопробно заведение работещо на черно. Сигурно е претъпкано с кандидати да работят там и затова всеки ден уволняват по няколко души...
Аз съм убеден, че и да ѝ дадат договор по някое време, сумата в него ще е различна от уговореното. И ще я увещават, че останалото ще ѝ го плащат под масата, евентуално може би, ако им се помоли. Чудесно място за работа...
Двете тарикатки даващи "умни" съвети, защо не отидетеда ѝ заемете мястото?

Последна редакция: сб, 06 юли 2024, 16:53 от bboiko

# 62
За мен е абсурдно да се дават съвети да си трае, при все че хотелиерите, като си вкарват чуждестранна работна ръка, освен че им плащат заплати, им плащат настаняването, както и пътните разходи от тяхната държава до България. Тоест, като искат и им е зор - може и плащат. За сметка на това, като българин реши да работи по Черноморието, освен че трябва да търпи да го ощетяват без договор, трябва и да се надява да не го изгонят. И това е само защото така сме научили работодателите - да си мълчим и траем за нередностите. Мина обаче онзи период, където вървяха заплахите тип "като искаш, напускай, има поне още 100-тина души, готови да ти заемат мястото" и никой, ама никой не е длъжен да работи благотворително на когото и да е било.

# 63
Аз ли съм тарикатката?

Имате професии, стаж, знания, стандарт и говорите от това място.
 живеете , вероятно ,в голям град с институции  и работни места.
  Не мога да разкажа реално какво става с имена, но не е каквото пишете.
 Картинката е друга.
 А момичето  не се обади, очаквам да се включи, или да не очаквам има мнение. Може ад си е обрала крушите от тази работа и да е доволна ,че не са я вързали.

Милата родна картинка не сте преборили и не сте довели закона навсякъде. Тука има, тука нЕма е  още.
 Пък си говорете.

Присъствах един път как наема работодател персонал, не ми хареса ,въпреки да го познавах.
 Пък вие  може да работите на държавна работа и  е друго.  Момичето ще работи два месеца максимум, ако има други дейности ,няма да почне там.

# 64
Не е само заради евентуална трудова злополука. Ако те уволнят по време на изпитателен срок отиваш на борсата и получаваш обезщетение за безработица. А ако "не те одобрят след една седмица без Договор" пиеш една студена вода.
Но може би за това обезщетение се изисква стаж? А тя няма.

# 65
Бор_яна, никога не съм работила държавна работа и едва ли някога ще работя такава - дотам се стига предимно с връзки, които нямам и най-вероятно няма и да създам.

Милата родна картинка зависи много от нас самите. Работодатели, които настояват хора да им работят без договор или на договор, ама на минимална работна заплата + заплата под масата, очевидно искат да си спестят някой друг разход и то изцяло за сметка на работника. Работниците трябва да го осъзнаят. Не може да искаме корупцията поне от най-ниско ниво да се оправи, ако ние самите доброволно участваме в нея.

Айде, ако смятате, че клетият работодател, наел това девойче с обещание някога да й даде договор, едва връзва двата края, и Инспекцията по труда може да му съсипе иначе проспериращия "бизнес" - хубаво, да не го докладва. Но е напълно в правото си да реши да не се яви на работа утре или когато всъщност реши - та тя няма основание да го прави, няма договор. Не се знае и дали й е платено нещо за изработеното време.

# 66

Но може би за това обезщетение се изисква стаж? А тя няма.

Тя сега няма, защото още не е натрупала. Но с тези съвети, ако ги слуша, ще натрупа стаж след време и тогава ще я прецакат.

# 67
Без договор стаж не се трупа и 1000 години да работи.

# 68
Да. Но за щастие не са всички такива. Все ще попадне на съвестен работодател.

# 69
Човек трябва са си знае правата и да изисква. Момичето е младо, едва сега започва трудовия си стаж, трябва да създаде правилна култура у себе си. Елементарно търсене в Гугъл ще й покаже, че е незаконно да полага труд без ТД. И да много работодатели са некоректни, защото 5 от 10 работника си мълчат и кютат. Ако 10 от 10 си търсят правата, такива работодатели няма да има. ТД пази и работника и работодателя. Работникът, че ще получи заплащане, стаж, обезщетение при нужда, а работодателя, че служителя ще спази дадената дума да се явява на работа.

# 70
  • София
Реално не става от първия ден. Тя е още ученичка ,дори да е пълнолетна. Временна работа  е.  Какво трябва и как става е различно. Болничен - за два дни работа, да не става нужда.
 И синът ми се беше запънал преди време  за договор, ами докато отиде  за подписи, не бързат. не плашете момичето, първа работа, вероятно, конфликт не е нужен. Да попита учтиво,  да изчака малко ,ще стане ,нямат кадри , наред има обяви да търсят. Ще  е от датата на постъпване ,просто го получава малко по-късно. Това е практиката. Частни фирми с текучество.
става или не става договор от първия ден, ако е пълнолетна, пък още на другия ден може да се прекрати, като човек е решил да има бизнес и да се занимава с работници, ще си носи последствията, длъжен е да спазва закони, а в тези сфери текучество си е напълно нормално, нито е добре платена работа, нито на добри условия, така че няма как да се пенсионира там човек...

Общи условия

Активация на акаунт