Какво да правя като нямам трудов договор?

• 3 083
  • 70
  •   1
Отговори
Здравейте. Все още съм ученичка и това е първата ми работа. От два дни ходя на работа като сервитьорка, вчера работих от 11.00 ч. до 13.00 ч. и от 19.00ч. до към 23.30ч., а днес от 07.00ч. до 16.00ч. Дадоха ми молба за постъпване на работа вчера, но трудов договор все още не ми е предоставен. Така ли трябва да бъде или трябва да подам някъде оплакване?

Последна редакция: чт, 04 юли 2024, 23:14 от Eli11

# 1
  • Melmak
Трябва да ти дадат договор.

# 2
Има някакъв срок, заявяват първо работното място ,назначението и после писмените договори. Два дни не са много.

# 3
Има някакъв срок, заявяват първо работното място ,назначението и после писмените договори. Два дни не са много.

+1
Подкрепям. Изчакай поне 1 седмица.

# 4
Трябва да имаш договор от първия ден още, ти на база договора се явяваш на работа.
Пита ли шефовете, те какво казаха?
Пълнолетна ли си поне?

# 5
Не ходиш на работа и чакаш да ти дадат трудов договор с дата на започване. Казваш им, че без договор няма да работиш.
Иначе в случай на злополука/болест не си застрахована. Отделно могат и да не ти платят за тези дни и няма как да докажеш , че си работила. 

# 6
Трябва да имаш договор от първия ден още, ти на база договора се явяваш на работа.
Пита ли шефовете, те какво казаха?
Пълнолетна ли си поне?

От ПЪРВИЯ ден! Дори преди да стъпи крака на работното място. Затова и работника се информира за техника на безопасност или как там е термина.
Ами ако стане нещо, не дай си боже, как ще се документира, кой ще плаща - например подхлъзва се човек, пада и си счупва нещо. С или без договор променя много нещата. Как ще излезе в болнични, ако не е имал договор? Затова по закон е важен и договорът, и датата на встъпване на работа, която трябва да съвпада с първото явяване на работа.

ПС. marsie, не видях поста ти. Писала си същото преди мен.

# 7
Не ходиш на работа и чакаш да ти дадат трудов договор с дата на започване. Казваш им, че без договор няма да работиш.
Иначе в случай на злополука/болест не си застрахована. Отделно могат и да не ти платят за тези дни и няма как да докажеш , че си работила. 

Дали са й документ, докато й изготвят договор. Прочетете какво е писала. Да пита кога ще й дадат договора преди да тръгне с рогите напред към "Инспекция по труда", че от такива "брилянтни" съвети може и да остане без работа преди изобщо да е започнала.

# 8
Реално не става от първия ден. Тя е още ученичка ,дори да е пълнолетна. Временна работа  е.  Какво трябва и как става е различно. Болничен - за два дни работа, да не става нужда.
 И синът ми се беше запънал преди време  за договор, ами докато отиде  за подписи, не бързат. не плашете момичето, първа работа, вероятно, конфликт не е нужен. Да попита учтиво,  да изчака малко ,ще стане ,нямат кадри , наред има обяви да търсят. Ще  е от датата на постъпване ,просто го получава малко по-късно. Това е практиката. Частни фирми с текучество.

# 9
Пишете страшни глупости хора дето явно дори не знаете, че съществуват закони.
Да работи и една минута без договор е незаконно! Няма такова нещо като "отнемало време и били ѝ дали молба" това са лъжи за да ѝ замажат очите и да спре да пита.
Време може да отнеме ако е непълнолетна и искат разрешение от инспекцията по труда, ама ако беше така не биха рискували да я пускат без договор.

Трябва да подаде сигнал в Инспекцията по труда, ако не ѝ предоставят договор незабавно.

# 10
Не знам глупости ли са ,но аз бих изчакала три дни да работи ,да видя става ли ,ученичка ,за пръв път на работа, дори да има 18.
 Няма само да размятаме договори.
 Може да се  обясни като обучение, проба, пък като става идва заповед. Ще и платят дните при всички случаи.
 Закони. Има ги някъде. Споменах сина си ,свикнал заповедта да е подписана преди да тръгне ,копие   изпратено ,подписал електронно и отива. Това е друг  стандарт,  друг начин на живот ,не е като  у нас.
 Там проверяват  кой си, първото назначение  летя да го видят лично ,после прекъсва и имат препоръки.
 Стига говорихте глупости без връзка с реалностите.  Без да излизам от нас знам.

# 11

Не е вярно това.
Винаги съм подписвала предварително ТД, а влиза в сила от датата на започване на работа.

# 12
Ако си ми дете не бих те оставила да работиш без договор. Не се сещам за нито една причина да не може да се подготвят нещата предварително. Не бих те учила да тъпиш и да се съгласяваш. Била ученичка? И? За това си има изпитателен срок.
Попитай най-любезно кога ще ти го дадат. По отговоря ще разбереш. Не и нужно нито да се разправя, нито да се оплакваш някъде. Ако ти кажат другата седмица им отговори, че тогава ще изчакаш да ти го връчат и ще продължиш с работата щом го получиш. Няма да свъши света ако си попаднала на поредния некоректен и реши, че щом “много ти знаят устата” няма да ти плати и няма да ти даде договор.
Абсолютно невярно е, че някой, особено пък 17 годишен може да се яви на работа без договор. Спрете да учите децата си на това, че работодателят е някой, който поставя условията. Работника и работодателя имат сделка и са еднакво важни в този тип договор. Единия продава труда си, а другият го купува на съответната цена.
“Дай на роба криле и той ще започне да мете улиците с тях”

# 13
Разрешенията за непълнолетните се искат преди договора.
Няма обучение без договор, тя си работи.
Това, което се чака 3 дни, е уведомлението от НАП, че договорът в регистриран.
Да не споменавам, че ако е непълнолетна, е забранено да работи в интервала 22-6 часа, има и ограничение в броя работни часове.
Проблемът се решава с писмен сигнал в НАП. От ИТ, особено ако е от малък град, няма да свършат работа, вътре в схемата са срещу две кутии бонбони.

# 14
Разрешенията за непълнолетните се искат преди договора.
Няма обучение без договор, тя си работи.
Това, което се чака 3 дни, е уведомлението от НАП, че договорът в регистриран.
Да не споменавам, че ако е непълнолетна, е забранено да работи в интервала 22-6 часа, има и ограничение в броя работни часове.
Проблемът се решава с писмен сигнал в НАП. От ИТ, особено ако е от малък град, няма да свършат работа, вътре в схемата са срещу две кутии бонбони.

Проблемът ще й го разрешат като я изгонят след като цъфне "Инспекция по труда". И не защото си търси правата, а защото не е говорила преди това с тях. Обясни се да изчака - дори в Германия съм била на "пробна работа" за няколко дни преди да получа договор.
Стига сте я настройвали.

Общи условия

Активация на акаунт