Какво да правя като нямам трудов договор?

• 3 810
  • 70
  •   1
Отговори
# 30
Само на мен ли ми прави впечатление, че това е момиче на 17 год и работното време е до 23.30 ч.? Как ще се прибира, в колко ще си легне и как ще иде на училище недоспала и уморена на другия ден? Или това не е важно, важното е да е младо момиче, една къса пола за работно облекло и ... какъв ти договор?

Момиче, сподели ли с родителите си за тази работа, знаят ли? Не може ли да си намериш някаква работа посред бял ден, не посред нощ - детегледачка почасово, супермаркети, магазинчета, фризьорски салони... Питай и на борсата дали имат програми за подрастващи, някаква почасова работа.

# 31
Не само на теб. Освен това вечерта е била до 23.30, а на другата сутрин от 7ч, няма и 8 часа между смените, ако това изобщо може да се нарече смени.
Не знам къде видяхте, че е на 17. А и не е в това поантата.
Дано поне родителите са читави, защото може и те да не са.
Наскоро имаше коментари в друга тема за работата при учениците - ми това в работата за тях конкретно в малките населени места. Ако това е разбирането за 'да се научи как се изкарват пари', лошо.

# 32
Тя пита за договор.

# 33
Ели, можете да отидете в НАП и с лична карта да проверите имате ли регистриран трудов договор и на колко часа. Преди това учтиво попитайте работодателя дали са ви пуснали договор и ще разберете от НАП лъжат ли ви. Ако ви засекат при вечерните проверки от НАП, ИТ и МВР има глоби както за работодателя, така и за работника.

# 34
Има някакъв срок, заявяват първо работното място ,назначението и после писмените договори. Два дни не са много.
Това е невярно и заблуждаващо и грешно и незаконно.
Има срок и то не някакъв, а точно определен. Нямаш право да работиш без Договор да е регистриран в НАП
https://www.gli.government.bg/bg/node/11956

На мен дори ми изпратиха по имейл копие от регистрацията преди да започна работа.
Не е нужно девойката да се оплаква никъде. Трябва да си получи договор и копие от регистрацията. Ако няма такова отива да работи в по-добра кръчма и така.

# 35
И после нейният работодател ще реве, че няма служители и защо да се занимава с бумащина Wink

# 36
Да реве докато му дойде акъла. Служителите не растат по дърветата и не пасат трева.

# 37
Докато има служители като Arielle, ще има и тарикати работодатели, да вземат пробно, без ТД.
За щастие никога не съм работила за такъв работодател.

# 38
Докато има служители като Arielle, ще има и тарикати работодатели, да вземат пробно, без ТД.

Аз винаги след пробната седмица съм получавала договор и никога не съм работила без договор.
Това са нормални практики в една държава като Германия. Защо и българските работодатели да не вземат нещо от Запад?

# 39

Някога работила ли си ниско квалифициран труд като сервитьорка? И в малко градче, където няма много работса, особено за (непълнолетна) ученичка?

# 40
Има някакъв срок, заявяват първо работното място ,назначението и после писмените договори. Два дни не са много.
Това не е вярно, ТД се подписва най-късно в първия работен ден. Ако мине проверка ще отнесат солена глоба ако на работа има служител без ТД. Никакви места не се заявяват, просто искат да си спестят документална работа ако госпожицата се откаже или не я харесат.
Авторке, изискай ТД веднага. Можеш да се оплачеш в инспекцията по труда, но като ги глобят 50 хил. лева, едва ли ще те искат на работа вече.

# 41
Чета ви и  се чудя кога напредна толкова законодателството у нас, че и наказания  има. не знам за такъв работодател , дайте пример.
 Точно, че и тя може да се откаже бързо , ако не е подписала договор, иначе отработва.

# 42

Аз винаги след пробната седмица съм получавала договор и никога не съм работила без договор.
Това са нормални практики в една държава като Германия. Защо и българските работодатели да не вземат нещо от Запад?

Значи ти като служител си съгласна да работиш една седмица без заплащане и осигуровки за някого и го смяташ това за нормално. Трябва човек да е нелегален и много отчаян и закъсал, и да е въпрос на оцеляване, за се да съгласи на това. Това са практики от началото на миналия век, още преди да се появят профсъюзите и практики, при които сега се екплоатират нелегалните емиргранти.
Ако в Германия това е законно (в което се съмнявам) въобще не е пример за подражание. Ако в Германия е така, в други Еропейски държави не е така. Добре че ви фиксираха там минималното заплащане, че съвсем безплатно  с години щяхте да работите.
Дори и да те вземат пробно или за да те обучават пак трябва договор.
Не учете това дете на робско мислене и да се подлага и да злоупотребяват с нея.

# 43
ЧС, не съм работила никога като сервитьорка.
Боряна, никой няма да се занимава с теб, да отработваш. Имах случай -  работих 5 работни дни, казах, че на интервюто са ми спестили важни неща и ми прекратиха ТД без да отработвам нищо.
А за работодателите е много лесно да се прекрати ТД, затова е изпитателния срок.

# 44
Чета ви и  се чудя кога напредна толкова законодателството у нас, че и наказания  има. не знам за такъв работодател , дайте пример.
 Точно, че и тя може да се откаже бързо , ако не е подписала договор, иначе отработва.
Няма такива работи, има си описани в ТД всяка една ситуация да се прекрати ТД със или без предизвестие. Няма отработвания, нямат право да изискват от нея да полага труд без ТД. Поне от 10г са промените в КТ и глобите жестоки.

Общи условия

Активация на акаунт