Годеж

• 3 424
  • 29
  •   1
Отговори
Здравейте , мили дами

Предстои да се запознаем със родителите на приятелката на нашия син , нещо като годеж .
Целта е да се запознаем и да поговорим за сватбата.
 Въпросът ми е , сега купуват ли се дрехи на другото дете / женската страна да купува на младежа ,а мъжката страна да купува на девойката ,когато символично се взима момичето ?
Какво да занесем ние ,като мъжка страна

Ще съм благодарна за всяко мнение 🙂

# 1
  • София
Нямам представа дали има някакви правила.
Къде ще е срещата?
Ако е на неутрална територия, може да вземете (по) един букет.
Ако е в дома на родителите на момичето, може да занесете и още нещо - бутилка, торта или друго.

# 2
Ами, зависи колко сте си близки. На моя годеж, но той си беше официално годеж, свекърва ми ми подари кошница със сладки неща, вино и ново бельо, ама секси бельо, каза, че така прочела в интернет. Не знам къде го е чела, аз за първо път го чувам, ама беше готино.

На нашите занесоха домашна ракия и някакви мезета, ама те и двете семейства са си абсолютни традиционалисти.

Иначе, ние платихме всичко и категорично отказах разговор за пари с двете семейства. Много трудно се стига до разбирателство и не ми се влизаше в конфликти от самото начало. Иначе, спред баба ми, двете семейства си делят парите, женската страна купува на мъжа костюм, обратното за булката. Знам, че според някои и женската страна трябва да поеме почти всичко.

Та, много зависи какво искате да спазвате.

# 3
  • София
Като вече 2 пъти минала през това от страна на момичето.
И двата пъти родителите дойдоха на гости у дома (едните са чужденци, другите са българи) за официалното "искане" на булката.
И двата пъти донесоха букети за мен, за годеницата и за сестрите й. Донесоха неща за почерпка - бутилка, сладкиш/торта.
Запознахме се, поговорихме си. Момчетата поискаха съгласие от таткото и той прие. После младежите подариха на бъдещите си съпруги бижута (единият вече беше дал годежен пръстен и у дома подари на дъщеря ни гривна, а другият даде семейно бижу).
Дрехи и подобни никой на никого не е подарявал. Пари не сме давали нито ние, нито другата страна. Бяхме подготвили почерпка.
Подаръци (лични - парфюми, козметика и за домакинството им - спално бельо на едните и пари на другите) занесохме на младите, когато вече живееха заедно. И двете двойки са в чужбина - едните в техен дом, а другите засега на квартира (предстои им закупуване на жилище, а и тепърва предстои сватбата в края на август).
Не бих рискувала да купувам дрехи за човек, който не познавам още много добре и не знам вкуса му.
Навремето, когато ние с моя съпруг се сгодихме също не сме си разменяли друго - само той ми даде пръстена, а майка му ми даде една златна пендара, която пък самата тя е получила от нейната свекърва някога. След годежа тя донесе в дома ни разни подаръци за у дома - спално бельо, пижами, пантофи и др., но семейството на съпруга ми и това на родителите ми са приятели отпреди ние двамата да се родим и тя вече идеално познаваше и вкуса ми, и предпочитанията ми, както и беше наясно, че ще й върна нещо, когато не ми харесва, а няма да си замълча и после да се цупя цял живот. На нашите бяха донесли сет с любими питиета и мезета, но пак нямаше как да сгрешат, защото са приятели към днешна дата от има-няма 60 години.

# 4
Питайте сина и приятелката:)
Как си го представят, официално ли ще бъде, традиционно ли Или нещо по средата.
Обикновено годениците/младоженците знаят какво искат
Ние тук ако кажем, че трябва да купиш, а другата страна не очаква и не е готова от своя страна, ще стане неловко и неприятно.
Ще се изредят 100 мнения и варианти кой какво е правил на своя годеж и какво е правилно в неговия край.

# 5
На моят годеж свекърите дойдоха в дома на родителите ми, донесоха торта и букети, а на мен подариха гривна.

# 6
Ние отидохме на ресторант, запознахме се, почерпихме се. Харесахме се взаимно. Младите пратиха сметката. Подаръци се бяхме разбрали да не носим. Разбрахме се по въпроса за финансирането на сватбата.

# 7
  • София
Ние на годежите не сме коментирали за разходите. Тези неща всяко семейство си обсъди с детето си впоследствие, съгласно желанията и разбиранията на младите.

# 8
Според мен, най-вече трябва да се сондира мнение предварително какви са очакванията.

# 9
Говорете със сина си, да обсъдят с годеницата и да ви кажат. На мен ми се вижда абсурдно за сегашните времена да се купуват дрехи.
Букет за девойката и майка й бих занесла, бутилка вино/погача ако е нещо в домашна обстановка и е подходящо. Ако е в ресторант, само букети. Аз имам дъщери и ще се подразня ако искат да ми ги “купуват”, тези времена отдавна са отминали. Не бих очаквала повече от букет.

# 10
  • ☀️София / London🌂
Само за мен ли е странно, че децата ще се женят пък вие въобще не се познавате?
Зависи какви са Ви традициите и до колко младите смятат за нужно да ги спазват
Преди да пристъпите официално към годежа, вижте се някъде на вечеря в ресторант и се позапознайте.
Обсъдете открито нещата, кой какво очаква да се случи и след това вече минете към годежа

# 11
  • Melmak
Аз ще говоря като бъдеща булка, ще се женим през септември.
За дрехите имате предвид за сватбата.

Тази традиция ми се струва, че се е появила в соца, не е нещо много старинно. Майките ни са я спазвали, техните свекърви са им купили плат за рокли, а тъщите са купили костюмите на бащите ни.

Сега и двете скочиха, че не може да не ни купят дрехите за сватбата. Ние сами си я плащаме, не очакваме финанси от тях.
Ще ни дадат пари, така се разбрахме, защото голям спор стана, много настояха.

Иначе на подобен тип сбирка бих посъветвала да се отиде с букет за майката и с някаква почерпка.

Обсъдете очакванията на булката какви са. Моята свекърва искаше заедно да ходим за рокля, но аз си отидох с кумата и точка.

# 12
  • София
Аз не го намирам за странно.
Децата се женят, не родителите.
Ние едните не ги познавахме, защото са чужденци и не намирам за редно да се запознавам специално с чужди родители, докато отношенията не са сериозни.
Другите ги познавахме бегло, защото децата ни бяха съученици в гимназията, но също не сме общували извън отношенията с децата ни.

Традицията с дрехите и даряването е отколешна. После е позамряла в градовете, но зависи вероятно за кой край на страната иде реч.

# 13
Какво странно има, че не се познавахме с родителите на бъдещия зет? Те живеят в един град, младите в друг, а ние в чужбина. Под вола теле търсят някои.

# 14
Еха , благодаря за мненията ви ,  сега съм наясно какво ще направя .
Сина ми.... той завалийката изобщо не е наясно с приготовленията за годежите , за него , сега само ще се запознаем , и ще поговорим за  сватбата , искат да е м април-май .
Понеже той й подари годежен пръстен , може би ние ще купим  други златни неща , а за родителите на госпожицата ще приготвим торта и алкохол , вероятно , предстои да обсъдим тези предложения....

на първо четене е това , за което съм ви изключително благодарна  Two HeartsFlowers Rose

желая ви хубаво лято и Благословение за госпожицата сред нас , HECHICERA Sparkling Heart  която ще бъде булка  в края на август

Общи условия

Активация на акаунт