Професия учител - 19

• 45 678
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
  • Някъде по Дунава
Titi, защо учител ЦДО да знае английски? Не може един човек да е специалист по всичко. Имам предвид за учителите ЦДО 5-7 клас. Била съм и знам , че е трудно. Задачите за седмицата ги пререшавах предварително уикенда. Общо взето за всичко се готвех предварително. Аз например знам английски, но не съм учила методика и мога да помагам за домашните, но не и да обясня качествено граматиката.
В момента съм учител ЦДО начален етап. Лично съм питала нашата инспекторка за английския и тя каза , че щом не сме НУПЧЕ, не сме длъжни да пишем домашното по английски на занималнята.

# 121

Guinness, ами кой да им помага за домашното, като не знае АЕ?
Не може на интервюто да питат и искат доказателство, че кандидатът знае АЕ, а накрая да вземат някой, който една дума не знае, а всъщност може- като е нечий човек!

# 122
По принцип учителите в ГЦОУД не са длъжни да обясняват материала, да пишат домашни и да помагат при решаването на задачите. Те трябва да осигурят необходимата дисциплина и ред, за да могат учениците да си научат уроците и да си напишат сами домашните. Дали тези домашни са верни, това проверява учителят по съответния предмет. Той коригира грешките и обяснява неусвоеното.

# 123
В училищата, където съм била по заместване в ГЦДО - нач. етап винаги се е налагало да имам предварително подготвена дом. работа по съответните предмети, плюс това, че съм проверявала тетрадки и помагала.

# 124
В училищата, където съм била по заместване в ГЦДО - нач. етап винаги се е налагало да имам предварително подготвена дом. работа по съответните предмети, плюс това, че съм проверявала тетрадки и помагала.

Не би трябвало да е ваша работа да проверявате домашната работа и да подписвате тетрадки и помагала. Явно класният прехвърля на учителя в ЦОУД задълженията си.

# 125
Имам няколко познати, работещи като учители по ЦОУД. В задълженията им влиза да се подготвят предварително и да помагат по всички предмети, много често те пишат и решават почти изцяло домашните на учениците, които изобщо не могат да се справят сами, защото после те са виновни, че учениците са без домашна работа. Понякога има случаи, в които родителите не са доволни от учителя по ЦОУД, събират подписка, отиват при директора и той няма друг избор освен да освободи подчинения. По тази причина често има текучество на учители по занималня. Това е моето наблюдение, следейки обявите вече второ лято.

# 126
  • Някъде по Дунава
Недоволните родители ще стават все повече, защото на никого не му се занимава със собствените деца. Друг е въпросът, че за два часа самоподготовка не може да се напише по всичко.

# 127
  • София

За учител ЦДО 5-7 клас на нас ни изискваха да помагаме с домашните работи. Бях си закупила част от уч. тетрадки и сборници със задачи. Вечер отделях повече от 2 часа, за да решавам задачите по математика - от учебника, тетрадката и от сборниците, както и по ЧП. Децата си мислеха, че е задължително да знам всички предмети. Явно така им беше обяснено и вменено. Налагало ми се е да обяснявам някои граматични правила по БЕЛ и АЕ. Част от домашните правех по време на самоподготовките. Много помощ не съм търсила, но наистина някои задачи биха затруднили доста хора. Проблемът на тази позиция е, че не се знае дали ще може да бъде сформирана група за следващата година и тогава, ако не си на постоянен договор, и няма какво да ти предложат като позиция, и оставаш извън борда. Отделно много ме караха да замествам по моите специалности, което довеждаше по 12 часа на работа. Случваше се няколко пъти по една седмица да водя история, АЕ, БЕЛ или някой друг предмет, който дори не ми е специалност. Супер умора ми се беше насъбрала и започнаха здравословни проблеми. Най-добре е да си преподаваме областите, които сме завършили.

# 128
  • Sofia
Дали мога да помоля да ми пише на лични някой, който е започнал сравнително наскоро работа в детска градина? Примерно през последната година-две.

# 129
  • София
Защото се начетох за уредени и предварително запазени работни места, сега се чудя като ми се обаждат за интервю дали имам шанс или нямам никакъв? Имам предвид: викат ме, защото съм слаба конкуренция и така лесно ще оправдаят предварителния си избор. Надявам се, разбира се, параноята да ми е в повече.

# 130
Надявам се, разбира се, параноята да ми е в повече.
Няма как да успеете без да опитате. Единствения сигурен начин да не успеете е да не опитате или да се самосаботирате като ума Ви е в параноя или друго. Моят съвет е да се замислите с какво може да сте полезна за училището. Много от кандидатурите са еднакви и малките неща накланят везните.
Писах за участието по проекти (това са важни неща за директора, заради реномето на училището и прочие), заявете желание да участвате по програми (там се наливат пари в бюджета на училището; прочетете по кои вече работи училището), администриране на училищния сайт (всеки може да се научи, ама никой не иска да се научи как да го прави като хората).
Лъчезарна, позитивна на интервюто и накрая ще Ви е чиста съвестта, че каквото е зависило от Вас сте го направили.

# 131
Като се спомена администриране на училищния сайт... Някой взима ли допълнително заплащане за тази дейност или да разбирам, че това ми е екстрата, заради която са ме предпочели? Stuck Out Tongue Winking Eye

# 132
Да, плащат ми всеки месец.

# 133
Да, плащат ми всеки месец.
Колко, ориентировъчно? Как се начислява във фиша?

От 5 години администрирам сайта и никой нищо не ми начислява. Явно трябва да си поискам...

# 134
  • European Union
50 лв. - с допълнително споразумение към трудовия договор

Общи условия

Активация на акаунт