Професия учител - 19

• 46 183
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Здравейте колеги, още преди години ревах в темата по въпроса за диференцираното. Комисиите се сменят, но горе долу критериите и точките се запазват. И така моите точки са под 50. Чувствам се като половин учител. Simple Smile Може би защото нямам групи по интереси, не водя ученици по състезания и нямаме доказани постижения от външно оценяване. Във времето претръпнах да се чувствам недооценена, нямам и мотивация за работа. Парите май последно бяха около 800 лева. При нас ни дават да се запознаем с точките и да се подпишем, може да се подаде и възражение. Но аз никога не се запознавам подробно с точките, някак ми е неудобно. Тази година попълних картата чистоо формално, не ми се занимава.
2021г. постъпих в софийско училище и в края на учебната година трябваше да попълваме карта за диференцирано. Към онзи момент имах над 6 години стаж като преподавател. Точките, които си писах бяха 53, а крайният ми резултат беше 47. Бях постъпила с една колежка набор 1969г. с 25 години стаж. Беше класен ръководител отделно на това имаше доста награди от състезания по икономика. Беше си писала 67 т., а накрая бяха редуцирани до 47 като моите. Беше изключително недоволна. В това училище процедирали така с новите колеги. Все още е там вече 4 година и си работи. И за миг не се е подценила. Така че, не унивай и не се демотивирай. Това са крайно нереални точки и няма как да имат пълен поглед над твоята работа.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 23:18 от ellarose

# 676
Ние не се точкуваме в картите за самооценка. Само описваме как работим, какво сме правили, в какви комисии сме участвали и т.н. Точките ги дава комисията. Доколкото знам директивата е да не се пишат голям брой точки по принцип и така тежестта на 1 точка е по-голяма, т.ест диференцирането е по-голямо.

# 677
  • European Union
А ти защо се чувстваш недооценена, ако точките ти са около средните? Ако в училището дават много точки, всички имат около 80, а само ти 50, тогава е гадно. В противен случай точката наистина ще носи повече пари и 50 точки е ОК.
Ако ти е неудобно да четеш картата на място, няма ли вариант да си я снимаш и да я разглеждаш на спокойствие?
Според мен в атестационните карти може да се получи максимум точки, но в картите за диференцираното не може.

# 678
Здравейте от един бъдещ учител!

На прага съм да завърша висшето си образование с българска филология и да сбъдна една от мечтите си - да преподавам литература!
Това е нещо, което усещам като свое призвание и съм много нетърпелива да започна да давам на децата любовта ми към литературата, четенето и българският език!

Искам да попитам, има ли някакви задължителни “помагала” за учители, методически разработки или просто някаква книга-еднорог, от която да черпя информация за подготовка на уроците си?

Предполагам, че с времето ще натрупам информация и ще преподавам с лекота без да се налага да следвам дадени точки, но ще отнеме време.

Ще преподавам в гимназиален етап!

# 679
На сайта на МОН вече е приложен новият модел на НВО по БЕЛ за 7. клас. Ако някой се интересува от учителите тук, съобщавам. Успех!

# 680
Здравейте от един бъдещ учител!

На прага съм да завърша висшето си образование с българска филология и да сбъдна една от мечтите си - да преподавам литература!
Това е нещо, което усещам като свое призвание и съм много нетърпелива да започна да давам на децата любовта ми към литературата, четенето и българският език!

Искам да попитам, има ли някакви задължителни “помагала” за учители, методически разработки или просто някаква книга-еднорог, от която да черпя информация за подготовка на уроците си?

Предполагам, че с времето ще натрупам информация и ще преподавам с лекота без да се налага да следвам дадени точки, но ще отнеме време.

Ще преподавам в гимназиален етап!

Задължи помагала са книгите на учителя по български и по литература за съответния клас, също така в сайта на МОН програмите са много полезни и насочващи.

# 681
Здравейте, искам да ви попитам работите ли с деца със СОП и как се справяте с комуникацията, ученето и преподаването на урок?
Има идея да се работи индивидуално с всяко дете, но не знам колко това би било полезно.

# 682
Аз бих искала да попитам как работите и с деца, които не знаят български. В класа имам деца от Украйна и е много трудна комуникацията с тях.

# 683
Здравейте, колеги! Работя като учител в детска градина -  обичам децата и професията! В последната година ходя без желание на работа. Защо ли? Имаме нов директор, който е на непостоянен договор. Не са обявили конкурс, така като гледам може и да не обявят. Та, какво се промени? Имахме чудесен, задружен колектив , който  беше свикнал да работи в полза на децата и родителите и работата вървеше прекрасно. Когато дойде новият директор съвестният персонал бе принуден да напуска … не защото не си върши  работата, а точно обратното. В детската градина царува анархия и простотия… назначават се хора, които обичат да се мазнят, да снимат , а не да работят.  Качественият персонал напуска. А на мен ми е болно за детската градина…
Давам няколко примера:  Педагогическият съвет се проведе на кръчма ( не отделна стая, помещение, където е тихо и т.н.). Там съответно нищо не чухме , съвет не се проведе. Новите колеги са доволни. Работим само за снимки ( тържествата са само да снимаме децата пред декора, а не се провеждат) . На така наречения пед. съвет нищо като документи не гласува, директорът е преценил, че всички ще сме “за”. А документите за старта на учебната година не са ни платени все още. Имам още много примери… В детскота градина едните са приятели на директора, а другите работят и правят всичко. 
Виждали ли сте такова нещо? Това нормално ли е според вас? Защото аз от всяко ново решение съм изумена. Смятам да пиша писмо до РУО и до кмета на общината, понеже не мисля, че е решение и аз просто да напусна и да се примиря. 
Споделете мнение и опит, интересно ми е навсякъде ли цари такава анархия?
Поздрави!

# 684
  • Върху лъчите на Слънцето.
Здравейте, колеги! Работя като учител в детска градина -  обичам децата и професията! В последната година ходя без желание на работа. Защо ли? Имаме нов директор, който е на непостоянен договор. Не са обявили конкурс, така като гледам може и да не обявят. Та, какво се промени? Имахме чудесен, задружен колектив , който  беше свикнал да работи в полза на децата и родителите и работата вървеше прекрасно. Когато дойде новият директор съвестният персонал бе принуден да напуска … не защото не си върши  работата, а точно обратното. В детската градина царува анархия и простотия… назначават се хора, които обичат да се мазнят, да снимат , а не да работят.  Качественият персонал напуска. А на мен ми е болно за детската градина…
Давам няколко примера:  Педагогическият съвет се проведе на кръчма ( не отделна стая, помещение, където е тихо и т.н.). Там съответно нищо не чухме , съвет не се проведе. Новите колеги са доволни. Работим само за снимки ( тържествата са само да снимаме децата пред декора, а не се провеждат) . На така наречения пед. съвет нищо като документи не гласува, директорът е преценил, че всички ще сме “за”. А документите за старта на учебната година не са ни платени все още. Имам още много примери… В детскота градина едните са приятели на директора, а другите работят и правят всичко. 
Виждали ли сте такова нещо? Това нормално ли е според вас? Защото аз от всяко ново решение съм изумена. Смятам да пиша писмо до РУО и до кмета на общината, понеже не мисля, че е решение и аз просто да напусна и да се примиря. 
Споделете мнение и опит, интересно ми е навсякъде ли цари такава анархия?
Поздрави!
За съжаление в повечето случаи това е обичайната обстановка в образователната ни система.

# 685
Да, това го има и по училищата. Ако пуснеш сигнал до РУО, обаче, може и да го проверят.

# 686
Здравейте, колеги. В момента преподавам по друг предмет, но се питам мога ли да запиша СДК за учител по Гражданско образование, след като магистратурата ми е Международни отношения?

# 687
  • София
Не мисля, че е необходимо СДК, за да преподаваш тази дисциплина при наличието на тази магистратура. Директорът ли ти каза, че е необходимо? Не знам дали има и СДК "учител по гражданско образование", тъй като дисциплината съм я срещала само към СДК "учител по история/география/философия". В нашето училище дисциплината се разпределя между преподавателите по тези дисциплини, за да запълват минимума.

# 688
От миналата или по-миналата година измислиха някакво СДК учител по гражданско образование, но мисля, че го направиха само за пари. Аз съм учител по история и от университета ни бяха казали, че спокойно можем да преподаваме гражданско образование, предполагам, че това важи и за завършилите международни отношения, но вероятно само ако имате педагогическа правоспособност към тази диплома.

# 689
Няма кой да ви назначи като учител само по гражданско образование (както и по технологии и предприемачество - както беше питала една колежка преди няколко дни). Часовете наистина са малко и обикновено ги дават на колеги, които водят други предмети, за да си запълват норматива. Има някакъв вариант това да се случи, ако се обяви позиция учител на половин щат или се отпуснат като лекторски часове, но не разчитайте на това.

Общи условия

Активация на акаунт