Професия учител - 19

• 46 201
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
Колеги, груба сила не съм прилагала. Сега ще ви обясня как за 1 година постигнах резултати с тези деца. Държа се с тях както те с мен. Показвам им, че не е приятно да се говори и шуми и прекъсва в очите. Една кокона ми говореше в час и я извиках до мен да ми сподели какво я вълнува. Когато тя започна да говори, аз я гледах и си пеех все едно я няма. Тя се шокира и я попитах дали и харесва да не я изслушват и игнорират. Естествено ми каза, че не и харесва, после им обясних, че и аз се чувствам така, когато не ми изслушват урока.
Я си представете ситуацията 3 момчета скачат от прозореца и тръгват да бягат из селото. Какво правите? Тръгвате да ги търсите и оставяте другите 15 ли? Ние сме малък колектив, дежурния е в час, няма кой да тръгне. Вземам всички с мен под строй за да намерим другите. Часът е изтърван, а на тях не им пука. Следващият път пак ще направят така за да не карат час. Намирам ги без да им говоря изобщо и тръгват да бягат. Да ги гоня ли? Карам другите да ги хванат и задържат. След това оставям другите в час на колежка и тези на моята лична кола и в тяхното село. Наясно съм с риска и закона. Знам, че нямам право да ги возя, но този етнос не разбира законите. Те имат специфично отношение към всичко. Отстранявам ги от всички занятия в моите часове. Аз съм учител по английски език и преподавам и изобразително изкуство. Нито до материалите ги допускам, нито до отборите по английски език. След това се кротват. Не им ли покажете кой е лидера няма оправия. За ранните бракове да не говоря... От моя клас едно момиче на 13 го омъжиха. Мъжа и, който е на 16 дойде да се разправя да не и пиша отсъствия за да и вземал детските той, крещи от двора още коя е на Славка класната. От вратата го посрещнах с думите "ела, че ми трябваш. Ела да видя как изглежда пишман съпруг, който спи с малки момичета". Аз съм събрала още 2 колежки с мен и им говоря пред него " ах как се радвам, че камерите записват като ида в полицията да му покажа лицето". Камери нямаме. Те се разтрепериха, че се обичали, от детски се отказаха и забравиха защо дойдоха. Няма как ако не говориш на техния език по техния начин да те разберат. Много ситуации имам, но да не разводнявам темата повече. За работата с роми книга да напиша.

# 661
Вълшебната дума за тях е "полиция". Simple Smile Злодеида, ти пък къде си се набутала баш, да преподаваш английски...

# 662
Някой по-нагоре каза: да им покажете уважение, да разберете от какво се интересуват. При някои това работи, но при някои не. Има такива, дето от нищо не се интересуват, не искат да идват на училище и не им пука за твоето отношение към тях. Имам две, които са направо агресивни, свикнали са да решават всичко с бой. Биха посегнали дори и на учител. Имах и едно момиче с над 100 отсъствия. Много умна, но в пубертета се промени тотално, отделно и разни семейни проблеми. Сестра ѝ беше тази, която ме заплашваше, че ще ме влачи за косата. Какво като сестра ѝ имала 100 отсъствия, тя имала 300, голяма работа. Смени тона, когато казах, че ще подам жалба в полицията за заплахи за живота, а освен това докладвах на директорката и тя привика родителите. Сестрата се омъжи миналото лято, на 16 г., живеела в голяма мизерия, ама много го обичала. Моята ученичка майката я премести в друго училище, давам ѝ най-много един срок и пак ще цъфне.
Колеги, моля, не подвеждайте момичето, което пита дали със специалност предприемачество може да преподава технологии и предприемачество. Може за допълване на норматива, ако има 50+1 по основната специалност, иначе ще се води неспециалист. Предприемачество е икономическа дисциплина, а технологии и предприемачество е бившето трудово обучение. Моя колежка имаше същия казус и не ми вярваше като ѝ казвах, че не може, че и на интервюта ходи, там ѝ казаха, че не е правоспособна.

# 663
Ооо, полицаите идваха не веднъж през измилата учебна година. Държеше им влага 2-3 дни на някой.

# 664
Здравейте, колеги!
Има ли някой, който се е явявал на изпит за придобиване на пета ПКС по БЕЛ в ДИУУ София? Ще съм Ви много благодарна да ми разясните как минава изпитът.

# 665
Някой знае ли дали курсът СДК учител по информационни технологии и информатика съдържа правоспособност по предмета компютърно моделиране 3-4 и 5-7 клас? Конкретно за СУ питам ако има някаква разлика между вузовете

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 17:11 от yotos333

# 666
  • София
Някой знае ли дали курсът СДК учител по информационни техника и информатика съдържа правоспособност по предмета компютърно моделиране 3-4 и 5-7 клас? Конкретно за СУ питам ако има някаква разлика между вузовете
Написали сте курсът СДК "Учител по инф. техника и информатика". След като е курс за придобиване на учителска специалност значи можете да сте учител по КМИТ и компютърно моделиране в съответните класове. След като няма уточнение на етапите в средното образование можете да влизате от 1 до 12 клас. Съответно и аз имам СДК, но по друг предмет и в свидетелството не са уточнени класове. Пише учител по.... Звъннете да питате в СУ за по-сигурно.
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/f … avascho_obuchenie

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 20:33 от ellarose

# 667
yotos333, КМ 3-4 клас и КМИТ в 5-7 клас имате право да преподавате.
Инфо в точка 5.4. от https://dv.parliament.bg/DVPics/2019/61_19/61_pril.pdf.
Преди искаха допълнителна специалност "Начална педагогика" (като в точка 3.2), та не знам кое от двете е валидно и кое гледат директорите след това при кандидатстване.
Най-добре е да пишете на ръководителя на СДК-то и той ще ви отговори най-релевантно.

# 668
Благодаря, по-скоро ме вълнува 5-7 клас ама като гледам го има в програмата като предмет.

# 669
В понеделник ми предстои изпит за придобиване на 5 ПКС в ДИУУ и имам няколко питанки. 😃 1. Какво да си подготвя като материали?; 2. На сайта не пише час и зала, обикновено в последния момент ли ги качват?; 3. Колко време горе долу продължава изпитът?

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 14:28 от Leclerccc

# 670
Днес са променили датите за изпити за V ПКС към ДИУУ - София. Вече пише и зала, но все още няма час. (На IV ПКС са от 9 часа. Може би и V ПКС ще е по същото време.)

# 671
Колеги,
Тъй като съм възпрепятствана и не мога да се явя на съвещанията по БЕЛ от днес, моля, ако някой има възможност да пише няколко реда информация, може и на лично. Предварително благодаря!
ksati@mail.bg

# 672
Датата вече е 21.10, а предишната беше 3.10. Часът не е ясен, но писах до единствения посочен имейл в сайта. Мен също ме интересува какво точно представлява изпитът и дали трябва да се подготви нещо предварително?
Днес са променили датите за изпити за V ПКС към ДИУУ - София. Вече пише и зала, но все още няма час. (На IV ПКС са от 9 часа. Може би и V ПКС ще е по същото време.)
[/quote

# 673
Здравейте колеги, още преди години ревах в темата по въпроса за диференцираното. Комисиите се сменят, но горе долу критериите и точките се запазват. И така моите точки са под 50. Чувствам се като половин учител. Simple Smile Може би защото нямам групи по интереси, не водя ученици по състезания и нямаме доказани постижения от външно оценяване. Във времето претръпнах да се чувствам недооценена, нямам и мотивация за работа. Парите май последно бяха около 800 лева. При нас ни дават да се запознаем с точките и да се подпишем, може да се подаде и възражение. Но аз никога не се запознавам подробно с точките, някак ми е неудобно. Тази година попълних картата чистоо формално, не ми се занимава.

# 674
  • Майничка
А защо ти е неудобно? Аз винаги проверявам къде се разминаваме с комисията - случвало ми се е да не интерпретирам правилно някой критерий, което ми е променяло точките надолу, но и нагоре.

Общи условия

Активация на акаунт