Професия учител - 19

• 46 203
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofia
Със сигурност, ако в училището не е имало инспектиране и съответно атестиране след него, директорът няма право да откаже преназначаване като "старши учител" на лице, отговарящо на изискванията по Наредба 15 (3 ПКС, определн брой кредити от обучения), защото това лице просто е лишено от възможност. Всичко останало остава в ръцете на властимащия да реши.

И аз не бих съдила никого (Злодеида), без да съм поставена в подобна ситуация. В бившето ми училище е имало ученици, чието поведение ме е карало да искам да му/ѝ извъртя един, а си представям случаи като описаните.

# 646
Аз казвам на новите колеги: "Никога не показвайте страх при такива заплахи". Усетят ли, че ви е страх или се притеснявате, съвсем ще ви се качат на главата. Имаме две нови колежки, за пръв път работят като учители. Посъветвах ги да не дават да се разбере, че са нови и да изглеждат уверени. Имахме колежка, която беше много добричка с учениците и всеки час я разреваваха по няколко пъти.

# 647
За жалост, понякога оценяването е субективно. При нас картата с критериите се променя всяка година. Интересно ми е дали това е честа практика и в други училища.
Направи ми впечатление, че и при нас се променя. Не е един и същ шаблона.

# 648
  • Майничка
Всички промени в критериите за последваща година би следвало да се гласуват на ПС.

# 649
Здравейте!
Мога ли да запиша магистратура или СДК за учител по "Технологии и предприемачество", ако към момента съм с магистратура "Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт", а бакалавър "Политология"? С курс от БСУ "Учител по предприемачество" може ли да се преподава по общообразователен учебен предмет "Технологии и предприемачество"?
Благодаря Ви!

# 650
Здравейте. По принцип може, но трябва да ви назначат в голямо училище с много паралелки, за да направите норматив. Часовете по този предмет са малко. При нас го водят учителите по история/география или философия, като си допълват норматива с него.

# 651
Здравейте. По принцип може, но трябва да ви назначат в голямо училище с много паралелки, за да направите норматив. Часовете по този предмет са малко. При нас го водят учителите по история/география или философия, като си допълват норматива с него.

Благодаря за отговора!
Работя в малко училище и ще трябва да допълвам часовете по спорт. Да разбирам, че учител само по предприемачество може да води заниманията и по технологии и предприемачество?

# 652
Защо не си водите физическото след като сте магистър по тази специалност?

# 653
  • София
Както е тръгнало с тези нормативи очаквам да ни карат да вадим сертификати и за циркови артисти, за да допълваме с нещо. Не, че не сме като клоуни слушайки простотиите покрай обученията с кредити.. нова година, нови курсове, очаквам пак да ме дъхат като на семинар на Юли..
Маргарита, сигурно колегите по история/география просто умират от кеф да го водят този предмет. Пълна подигравка.

# 654
Маргарита, сигурно колегите по история/география просто умират от кеф да го водят този предмет. Пълна подигравка.
Ами, преди няколко години го натресоха този предмет. Колегите учат уроците от учебника колкото да знаят какво да говорят в час. Не си го слагат много на сърце.

# 655
  • София
Една година ми се наложи да преподавам по география, за да стане пълен нормативът. Вече няма да ме учуди и нова специалност да ме накарат да изкарам. Луди директори има доста.

# 656
Защо не си водите физическото след като сте магистър по тази специалност?

Училището е малко и ще трябва да допълвам норматива.

# 657
  • Добрич
Когато имате от годишната норма  (50%+1) час правоспособност,  то за другите часове, които допълват катедрата не е необходимо да сте правоспособни и това не се отразява на заплатата.

# 658
Аз не съм в гимназия. Това е опита ми. Нашите ученици са от гетата. Те правят това, което виждат там, ясно ви е. Споделете друг метод, аз приемам всякакви ефективни съвети.
При нас не са 100% ромчета, но имаме. Не мисля, че авторитет се печели само с груба сила. Дори и да си изгубя 2-3 часа от програмата, предпочитам да изградя някаква връзка с учениците. За момента успявам. Ако наистина Ви пука за тези деца, то трябва да се опитате Вие да погледнете през техните очи, да разберете техните интереси. Децата това го разбират и оценяват. Няма човек на света, който да не желае да се отнасят с него с уважение. Не казвам, че трябва да им се дава цялата свобода - аз също държа на своите граници и да се държат уважително с мен.
Колеги, искам наистина да подчертая, че тормозът, унижението и каквато и да е форма на агресия спрямо дете е не само морално неправилно, а и незаконно.

# 659
Тара, жената ти обяснява, че 100 процента от нейните ученици са роми, ти казваш, че и при вас има. Едно е целият контингент да е такъв, съвсем друго да имаш няколко, реално погледнато почти навсякъде ги има, не са релевантни ситуациите.
От това, което разказа Злодеида и Дама от морето, ми се изправи косата. Дори не мога да си представя какво им е. Възхищавам им се, че са намерили начин и не са се отказали от професията. Аз на тяхно място нямаше да издържа, признавам си.

Общи условия

Активация на акаунт