Професия учител - 19

• 46 243
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
Аз с директен подход действам към такива. Имаме тази година нови деца в 5 клас, идващи от друго село, всички ромчета. Ами 3 момчета са ужасно палави. Не са научени дори да стоят цял час седнали.  Шумят, смеят се в очите на учителите, говорят на "ма' и "бе" с нас. Закъсняват всеки час и т.н.т. още в първия ми час като направиха подобни простотии и ги хванах с ръцете си, разтресоха ги леко и ги сложих до дъската, погледнах ги в очите и ги попитах "Така като ме гледате аз ли съм тартора тук или някой от вас" и се наредих до тях и попитах целия клас " кажете всички, кой според вас с по-силен, аз или те" и всички ококорени "вие госпожо". Знам, че е малко странно, но действа при мен. Всеки път като хвана дете с ръцете си и го гледам в очите и му задавам директни въпроси това дете след това е по-тихо от тревата. Миналата година един "левент" от 7ми клас посегна на колежка, беше нещо страшно този. При мен слушаше и мълчеше, защото го разтресоха така пред целия клас и го попитах на кое момиче се доказва, коя харесва и той мълча, но другите отговориха "харесва Гергана". Изправих Гергана пред него и попитах нея дали и харесва поведението и би ли му станала гадже. Тя обясни, че бил красив, но не харесвала побойници и не би му била гадже, защото пушел и се държал лошо. Еми въпросния се зачерви като домат и в моя час нямаше проблеми никакви. На 10 септември ми звъня, че са се преместили да живеят до морето и е записан там в училище и дори тренира някакъв модерен уличен спорт. Майка му като дойде да му взема дипломата през лятото ми сподели, че говорил само за мен и много му било мъчно. Нямам идея защо и как стана това.
Това, което пишете е ужасно. Нали осъзнавате, че това е публично унижение на дете? Съжалявам, но не е нормално в 21 век така да се справяме с проблемните деца - да се крием зад позицията на “по-силния”…

# 631
  • Sofia
....От друга страна получените точки не влияят на нищо (освен в редките случаи, когато учител има 3 ПКС и иска да стане старши учител), докато при ДТВ всяка точка си е пари.

АниК, май имаше нещо като поне половината период да е от училището, в което те атестират, но не съм сигурна как точно беше формулирано.

Точно такъв е случаят ми (4г.стаж и 3 ПКС, желание да стана "старши"). На запитване към РУО с конкретния ми казус, отговорът беше, че за да подлежа на атестиране в новото училище, трябва да имам 2 год.стаж в него. Затова сега попитах дали това задължително атестиране през 2025г.касае всички. Ще проуча въпроса.

# 632
Тара, колежке.. така е, но същото дете плюе учители и посяга с бокс, чупи им стъклата на колите. Задействани са институциите, но толкова са бързи, че нямам думи. Не унижава ли то учителя? Научих то, че както то се държи с мен, така ще се държа и аз с него. Сега ми пише съобщения и изпраща снимки от новото училище. Прекалено много свобода им се даде последните години. Ние като бяхме ученици така ли се държахме с учителите?

# 633
Колеги, след като имам 5 години стаж и 3 ПКС, задължително ли е да мина атестиране, за да стана старши учител?
Колега след като изкара 3 ПКС без атестация стана старши учител.

# 634
  • European Union
Атестирането е задължително, иначе трябват 10 години стаж. Не съм убедена, в това, което казвам. Проучвах случая за мен преди няколко години. Вече изгубих последните промени.

Лично за мен тези приказки как всеки е личност и т.н. се говорят само от хора, които никога не са работили в училища, като тези на Злодеида. Радвам се, че тя има куража да сподели. Сигурна съм, че до нас достига само частица от това, което се случва там. И съм благодарна, че не работя в такова училище.

# 635
ЗЛОДЕИДА, все пак не смятам, че това е начинът. Още повече, че това може да свърши работа при дете 5 клас, но в 12 клас какво трябва да направим? Да го бием? Да му пуснем електрошок? При нас в гимназията също има гаменчета, но от моя скромен опит, ако им покажеш, че се интересуваш от тях, си променят отношението към по-добро.

# 636
Аз с директен подход действам към такива. Имаме тази година нови деца в 5 клас, идващи от друго село, всички ромчета. Ами 3 момчета са ужасно палави. Не са научени дори да стоят цял час седнали.  Шумят, смеят се в очите на учителите, говорят на "ма' и "бе" с нас. Закъсняват всеки час и т.н.т. още в първия ми час като направиха подобни простотии и ги хванах с ръцете си, разтресоха ги леко и ги сложих до дъската, погледнах ги в очите и ги попитах "Така като ме гледате аз ли съм тартора тук или някой от вас" и се наредих до тях и попитах целия клас " кажете всички, кой според вас с по-силен, аз или те" и всички ококорени "вие госпожо". Знам, че е малко странно, но действа при мен. Всеки път като хвана дете с ръцете си и го гледам в очите и му задавам директни въпроси това дете след това е по-тихо от тревата. Миналата година един "левент" от 7ми клас посегна на колежка, беше нещо страшно този. При мен слушаше и мълчеше, защото го разтресоха така пред целия клас и го попитах на кое момиче се доказва, коя харесва и той мълча, но другите отговориха "харесва Гергана". Изправих Гергана пред него и попитах нея дали и харесва поведението и би ли му станала гадже. Тя обясни, че бил красив, но не харесвала побойници и не би му била гадже, защото пушел и се държал лошо. Еми въпросния се зачерви като домат и в моя час нямаше проблеми никакви. На 10 септември ми звъня, че са се преместили да живеят до морето и е записан там в училище и дори тренира някакъв модерен уличен спорт. Майка му като дойде да му взема дипломата през лятото ми сподели, че говорил само за мен и много му било мъчно. Нямам идея защо и как стана това.
Това, което пишете е ужасно. Нали осъзнавате, че това е публично унижение на дете? Съжалявам, но не е нормално в 21 век така да се справяме с проблемните деца - да се крием зад позицията на “по-силния”…

Споделете, моля, вашия опит. Как вие се справяте в подобна ситуация с подобни ученици?

# 637
Аз не съм в гимназия. Това е опита ми. Нашите ученици са от гетата. Те правят това, което виждат там, ясно ви е. Споделете друг метод, аз приемам всякакви ефективни съвети.

# 638
  • Добрич
Май зависи от ръководството...
Имам позната с 3 ПКС, без стаж и без атестиране стана старши учител.

Имам и приятелка със  стаж и ПКС, която директорката отказа да "преназначи", като старши учител (в тяхното училище заплатите на всички са доста над минимума). Едва при следващото увеличение на учителските заплати в национален мащаб приятелката ми стана старши учител. По памет, беше минала около година от подаване на заявлението и.

Помня, че точно този текст за оценката от последното атестиране беше публично оспорван и щяха уж да го махат...

☆☆☆

ЗЛОДЕИДА, напълно те разбирам. Колеги (и други хора), които не са работили в училище със 100% малцинства действително са далече от реалността...

Както се казва, когато не сме обули чехлите на някого, не знаем за какво става въпрос...

Радвам се, че си успяла да намериш ефективен метод, който при теб да работи. Може би, защото училището е в село. В града това ми изглежда неподходящо.

# 639
Подкрепям Злодеида!

# 640
Леле, това, ако стане в нашето училище и детето се оплаче /а и камери има/, колежката няма да си намери работа до края на живота си. Имате късмет, че работите с роми в случая, ама не му се предоверявайте...
.
Не ми пука за нищо. Те носят в себе си метални боксове. Посягали са на колеги. Запалиха кошчетата в тоалетната, обръщат чинове. Видят ли мен обаче замръзват. Малките от началния етап от сега съм ги започнала със стоенето с вдигнати ръце и на пръсти. Няма да ми се качват на главата. Няма оправия с тях ако не им вземеш страха. Дори си говорят по-между си, че мен не ме е страх.
Подкрепям Злодеида! Работих 10 години в ромско училище. Това е начинът там- още отначало да им се вземе страхът, после и до 12-ти клас ще имат респект и ще те слушат.Учителите, които не използват този подход, претърпяват крах, часовете се превръщат в лудница.  Който не е работил с роми, нищо не знае. Преместих се оттам и облекчението е ОГРОМНО! Ако някой  твърди , че при тях добронамерени разговори и нормални подходи вършат работа, бих искала да сподели подробности, да разкаже за опита си.

# 641
Аз не съм в гимназия. Това е опита ми. Нашите ученици са от гетата. Те правят това, което виждат там, ясно ви е. Споделете друг метод, аз приемам всякакви ефективни съвети.
Злодеида, напълно те разбирам! Мен ме заплашваха, че ще ме бият, че ще ме влачат за косите по центъра, че ще ми напукат гумите на колата. Но са ме заплашвали и в българско училище, там пък родителите ходят да подават жалби за щяло и нещяло. Аз се справям, единствено моят клас ми е най-проблемен. Сега съм ги заплашила, че ще свикам родителска среща и ще пусна на родителите записи от камерите. Но при някои и това не действа. Нека колеги, които твърдят, че има начини, да споделят как се справят. В клас от 14 деца имам две със СОП (едното е на ИФО) и още две, които нищо не ги стряска и е успех ако ги вкараме в час и успеем да ги накараме да стоят мирно и да не пречат на другите. А покрай тях и останалите започват да се държат отвратително.

# 642
[quote author=Дама от морето link=topic=1671393.msg48582946#msg48582946
... още две, които нищо не ги стряска и е успех ако ги вкараме в час и успеем да ги накараме да стоят мирно и да не пречат на другите. А покрай тях и останалите започват да се държат отвратително.
[/quote]

Ето там е разковничето, че ако не овладеем действията на основния причинител на проблеми, целият клас постепенно "се заразява" . Истината е, че лошият пример много лесно се усвоява и от останалите и ако за тартора няма сериозни последици, то това е знак за класа, че всички могат да ниэсе качват на главата.

Аз съм също в ново училище от тази година. Идвам от училище с маломерни паралелки, от 12 до 20 ученика, а сега изведнъж всички класове са 29-30 ученика. Чудя се кога ще успявам да ги изпитам всичките. Някой да сподели опит?

# 643
Колеги, след като имам 5 години стаж и 3 ПКС, задължително ли е да мина атестиране, за да стана старши учител?
Колега след като изкара 3 ПКС без атестация стана старши учител.

Не е задължително от март месец тази година, след промяна в закона. Всички притежаващи 3 ПКС без значение  стаж, могат да подадат молба към директор за старши учител до 01.01.2026г.

"7. Разпоредбите на чл. 71, ал. 1, т. 4 и ал. 2, т. 4, чл. 72, ал. 1, т. 4, чл. 73, ал. 1, т. 4, ал. 2, т. 4 и ал. 3, т. 4, чл. 74, ал. 1, т. 5 и ал. 2, т. 5 не се прилагат от детските градини и училищата до 1.01.2026 г.'

П.С. Но както Вела каза, всичко е възможно според вижданията на директора. Моя приятелка я преназначиха като старши преди тази промяна, чрез няколко "благодарствени писма" за високи постижения (вместо атестиране), а друга я назначиха като старши учител сега след промяната, но не на "пълна заплата" (вместо с 60 лв да я вдигнат, я вдигнаха с 30лв!), защото по принцип заплатите им били над минимума Rolling Eyes .

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 14:29 от Крамбъл

# 644
Като сме на тема 3.ПКС - трябва ми помощ във връзка с дипломната работа. Моят научен ръководител никакъв го няма цяло лято, а аз имам няколко въпроса. Има ли сред вас учители по БЕЛ, които желаят да ми помогнат? Моля, да ми пишете на ЛС, за да не разводняваме темата.😊

При нас картите за диференцирано се попълват в края на септ., и до края на окт. се изплащат сумите.

Общи условия

Активация на акаунт