Професия учител - 19

• 45 670
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте!

От известно време обмислям да запиша магистратура ПУП НУП в ПУ. Искам да започна работа в детска градина, за Пловдив става въпрос. Имам завършени две бакалавърски степени - Маркетинг и Софтуерно инженерство. Донякъде обмислях и варианта за преподаване на Информатика и ИТ с квалификация, но като че ли ми се иска да работя с по-малки деца.. Забелязвам, че няма много обявени свободни места, има ли някакъв момент в годината, когато се обявяват повече бройки (при приключване на учебната година например)? Трудно ли е намирането на работа? Чета за хора с години стаж, които не намират работа и искам да видя реалността в сферата, преди да се впусна отново в учене. Ще съм благодарна за мненията Ви.

# 91
  • Върху лъчите на Слънцето.
Здравейте!

От известно време обмислям да запиша магистратура ПУП НУП в ПУ. Искам да започна работа в детска градина, за Пловдив става въпрос. Имам завършени две бакалавърски степени - Маркетинг и Софтуерно инженерство. Донякъде обмислях и варианта за преподаване на Информатика и ИТ с квалификация, но като че ли ми се иска да работя с по-малки деца.. Забелязвам, че няма много обявени свободни места, има ли някакъв момент в годината, когато се обявяват повече бройки (при приключване на учебната година например)? Трудно ли е намирането на работа? Чета за хора с години стаж, които не намират работа и искам да видя реалността в сферата, преди да се впусна отново в учене. Ще съм благодарна за мненията Ви.
Аз предпочитам по-големите. Те са по-осъзнати и при тях е същинската работа. Лично мнение, от опит. Зависи какво търсите.
Иначе с това, което имате като завършено образование, вероятно ще намерите по-лесно работа.

# 92
Аз съм изумена. Човек с бакалавър софтуерно инженерство да търси работа в детска градина...? Flushed Защо?!

# 93
  • Добрич
Началните и детските учители са в "най-голям излишък", ако може така да се каже.

# 94
Аз съм изумена. Човек с бакалавър софтуерно инженерство да търси работа в детска градина...? Flushed Защо?!

Защото имам желание да работя с деца, а не да сбъдвам мечтите на някой си (да, за повече пари). Въпросите ми бяха бяха конкретно други, дали бих могла след магистратура или квалификация да намеря работа. Аз обявите ги гледам, исках съвет “от фурната” така да се каже.

# 95
Това за да ти го каже някой трябва да има кристална топка. Намирането на работа в сферата не е лесно, защото желаещите са много.

# 96
  • Sofia
Аз съм новак, учител съм от около година и половина. Преди това 15 години имах съвсем друга професия. И аз, и моя близка, в подобна ситуация, си намерихме работа сравнително лесно и бързо, без връзки. Подчертавам, че не правя обобщение, само споделям моя опит. Може да съм имала късмета на начинаещия Grinning
Никой не може да ти гарантира нищо. Дали ще намериш е стечение на обстоятелствата и доза късмет.
В моето обкръжение чувам вече за няколко познати, станали учители и всички те работят.

# 97
Това за да ти го каже някой трябва да има кристална топка. Намирането на работа в сферата не е лесно, защото желаещите са много.

Хм, да, няма как някой да ми каже дали ще ме наемат, аз питам за ситуацията като цяло.

# 98
  • Бургас
И аз, и моя близка, в подобна ситуация, си намерихме работа сравнително лесно и бързо, без връзки.
Хубаво е да кажете и за кой град става въпрос. Ако е София е ясно, интересно е за други градове...За Бургас мога да кажа, че е трудно, много трудно, даже за хора с опит. И специалността не е без значение...

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 14:16 от rosi81

# 99
Като се замисля, от 15 души, които карахме педагогическата магистратура по история, около половината работим като учители. Две момичета си работеха и преди това, просто им трябваше още една специалност. От останалите 13, четирима станахме учители. Тримата от тях започнахме на лекторски, по заместване, на половин щат или в отдалечени села или малки градчета. Минах през безброй интервюта докато си намеря постоянно място, на повечето от тях предварително се знаеше, че си има човек. И аз съм ползвала връзки, макар че никога не се знае дали няма да има някой с по-големи. Сега се опитвам да сменя училището и пак е много трудно, въпреки че вече имам известен стаж и опит.

# 100
Да, много е трудно, особено в малките населени места. За втора година кандидатствам. Първата година беше пълен провал. Лошото е, че ако нищо не се получи и това лято, ще чакам чак до следващото. До момента съм подала на 3 места. На едното още при подаване на документите ми беше "подметнато", че има предварително нагласен човек. Не ме поканиха и на събеседване. Ще се надявам на другите две места поне на интервю да ме поканят, не че това ще ме стопли, ако не изберат мен, но все пак. Иначе съвсем се губи надежда. И общо взето така се случват нещата в нашата мила държава...

# 101
Аз съм в голям град, но въпреки това повечето назначения са с връзки. Кандидатите са много, а са ми казвали няколко пъти, че имат кандидати и от други градове. При мен късметът беше, че имах право на едногодишна борса. Прекъсвах я и отново я подновявах поне 5-6 пъти в рамките на три години. Регистрирах се в база данни за заместващи учители в сайта на РУО и три пъти ми се обадиха да замествам, къде за кратко, къде за по-дълго. Ако не беше борсата, не мисля, че бих издържала месеци без работа и без доходи. Но това ми даде възможност да по натрупам известен опит и знания.

# 102
Казваме ти. Като начален учител е много трудно да си намериш работа, особено ако в населеното място няма друг поминък.
Заради добрите заплати политически назначения на дребно масово се насочват към образованието, а не към администрацията.
В същото време куцо, кьораво и сакато записва ПУП и НУП, защото се завършва по-лесно. Не е като математика или физика. Университетите бълват дипломи на конвейер.
Обикновено некадърниците са по-нахални, свикнали са да се оправят по втория начин и това става за сметка на по-компетентните и отдадени на професията.

# 103
Да, много е трудно, особено в малките населени места. За втора година кандидатствам. Първата година беше пълен провал. Лошото е, че ако нищо не се получи и това лято, ще чакам чак до следващото. До момента съм подала на 3 места. На едното още при подаване на документите ми беше "подметнато", че има предварително нагласен човек. Не ме поканиха и на събеседване. Ще се надявам на другите две места поне на интервю да ме поканят, не че това ще ме стопли, ако не изберат мен, но все пак. Иначе съвсем се губи надежда. И общо взето така се случват нещата в нашата мила държава...

Благодаря Ви, ако не е проблем - за къде става въпрос (град)?

# 104
Незнайно защо, повечето хора си мислят, че с малките е по-лесно. Моя съученичка записа СДК НУП и като отиде веднъж на практика, каза, че е много трудно, че ти си им като майка на тези деца и че трябва да готвиш уроци по всички предмети. А има правоспособност за учител 5-12 клас и не ме послуша, като ѝ разправях да не си харчи времето и парите, а да си търси работа с едната от дипломите си.

Общи условия

Активация на акаунт