Професия учител - 19

• 45 655
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Законовия срок е 5 /пет/ дни, а вече няколко пъти се натъквам на обяви в РУО със срок от три дни.

# 76
Здравейте! Simple Smile
Учител съм в детска градина от 3 години. Имах щастието да започна да практикувам професията още докато следвах бакалавърската си степен във ВТУ.
Сега ми предстои да запиша магистратура, като съм се насочила към програмата "Образователен мениджмънт" в Софийски университет, обучение срещу заплащане.
Ще бъда много благодарна, ако някой, минал по същия път, сподели впечатления, макар и от други ВУЗ-ове. Simple Smile
Имам притеснения относно приема, въпреки че успехът ми от следването е отличен, от държавните изпити - също.

# 77
Здравейте! Simple Smile
Учител съм в детска градина от 3 години. Имах щастието да започна да практикувам професията още докато следвах бакалавърската си степен във ВТУ.
Сега ми предстои да запиша магистратура, като съм се насочила към програмата "Образователен мениджмънт" в Софийски университет, обучение срещу заплащане.
Ще бъда много благодарна, ако някой, минал по същия път, сподели впечатления, макар и от други ВУЗ-ове. Simple Smile
Имам притеснения относно приема, въпреки че успехът ми от следването е отличен, от държавните изпити - също.
Аз я карах тая магистратура в СУ. Какво по-точно те интересува? Лесно се минава, но се пише дипломна работа, която е мн обемна и трудна за писане.

# 78
Аз я карах тая магистратура в СУ. Какво по-точно те интересува? Лесно се минава, но се пише дипломна работа, която е мн обемна и трудна за писане.
Като цяло се интересувам толкова ли е труден приемът, колкото се оповестява навсякъде, и има ли вариант, в който да не приемат кандидат-магистър с отличен успех от дипломата. Smiley
Иначе всичко споделено би ми било полезно - как протича събеседването, доволна ли сте от цялостната организация...

# 79
Магистратурата си я представях като усвояване на тънкости при работа със софтуер.

Аминка, едната магистратура е превод + УП, а другата е немски език в средното училище, тоест учителска правоспособност по немски.
Ами, щом си действащ учител, за какво ти е магистратура с УП?
Работа с преводачески софтуер можеш да научиш и с отделни онлайн курсове, не знам, обаче, на български дали някой организира такива. Ивентика можеш да провериш. От тях можеш да си закупиш и лиценз за софтуер. Иначе обучения на английски мога да препоръчам от най-добрите. Но си е цена... Но пък ще научиш такива тънкости, каквито малцина знаят за преводаческия пазар. Познавам ги преподавателите.

Друга идея е в НБУ да запишеш само отделна дисциплина, която те интересува. Там имат такава опция, да влизаш в предмети като курсист, дефакто няма да си през цялото време ангажирана.

За мен магистратура по Превод, различна от "Конферентен превод" няма никакъв смисъл в България - пълна загуба на време и пари, при положение, че професията не е регулирана. Не се и признава в чужбина. Само двете магистратури в СУ и ВТУ по Конферентен превод се признават в чужбина.

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 20:40 от amy_nka

# 80
  • Плевен
Здравейте, колеги! Интерсувам се за специалностите в ОКС бакалавър, тези, които са освободени от семестриални такси (конкретно “Педагогика на обучението по музика в ШУ”). Това условие само за първо висше образование ли се отнася, защото аз вече имам, но в друго направление (в което не смятам да работя)?

# 81
Като цяло се интересувам толкова ли е труден приемът, колкото се оповестява навсякъде, и има ли вариант, в който да не приемат кандидат-магистър с отличен успех от дипломата. Smiley
Иначе всичко споделено би ми било полезно - как протича събеседването, доволна ли сте от цялостната организация...
Ами за мен беше лесно влизането, сефте чувам да е трудно влизането. Аз дори спечелих конкурсен изпит и бях избрана за държавна поръчка. Доволна съм от обучението, беше още и края на ковид, повечето неща бяха онлайн, но на живо, даваха мн задачи за изпълнение, 3 семестъра е и после се пише дипломна работа, която всъщност е големия зор. Ако искаш пиши на ЛС

# 82
Понякога събеседването е проформа. Длъжни са да направят конкурс, но всъщност си има човек.

А кандидатите за едно място в повечето случаи никак не са малко. Бях чела за Бъргас за 80 кандидата за едно място за начален учител.

Не достигат учители само за някои специалности и само в някои училища и населени места.
Не понякога. В Пловдив за повечето предмети е само така. Аз съм с български език и литература и гарантирам, че всички места са с уговорки. Точно това ми предстои сега и въпреки, че имам над 10 години стаж, много се съмнявам да намеря работа като учител.

# 83
В малките населени места е още по-трудно, а още повече за хора като мен, които идват от други сфери на дейност.

# 84
И аз си знам, че ако не е това селско училище сигурно няма да работя като учител.

# 85
Плаша се, като ви чета, момичета. Не, че съм се засилила да работя в училище, имам доста ученици, на които давам частни уроци, но знам ли как ще ме завърти животът и дали няма да се наложи да потърся работа на друго място извън школата.

Последна редакция: нд, 14 юли 2024, 09:11 от Паганне

# 86
  • Sofia
Здравейте, за първи път си позволявам да пиша в темата. Предстои ми да започна работа като учител в детска градина, като идвам от коренно различна сфера. Нямам никакъв опит, не съм и в първа младост, с магистратура съм. Относно търсенето ще споделя, че ходих на 5 интервюта в рамките на около един месец, поканиха ме на работа след четвъртото. От едната градина пуснаха след време втора обява за същото място, което би трябвало да означава, че не са харесали никого до този момент. На две места питах колко кандидати имат - на едното ми казаха, че са 10-12, на другото - 8, като са поканили на интервю само четирима. Смея да кажа, че ако са имали някъде свои хора и интервютата са били проформа, то това е възможно да е било само в една от детските градини.  Става въпрос за София. Чета, че за по-малки населени места е много трудно.

# 87
Здравейте. Имам въпрос относно V ПКС към ДИУУ. Ако съм заявила, че искам изпитът да се проведе на място, а не се събере група какво се случва? Отиваш на място за изпита ли?
За V ПКС в какво се състои изпитът по БЕЛ?

# 88
Провежда се онлайн. Мисля, че в зуум.

# 89
Провежда се онлайн. Мисля, че в зуум.
Благодаря Ви.

Общи условия

Активация на акаунт