Професия учител - 19

• 45 641
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
Магистратурата в НБУ не е задочно и затова отпада.
Паганне, ще съм благодарна  за повече информация за ВТУ. НЕЧЕО магистратурата немски език в средното училище ли е?
Интересува ме качват ли материалите онлайн и дали е нужно човек да присъства на всички очни?

Аз не искам преводачеството да ми е основното занимание. Действащ учител съм, имам С1 по немски и няма тепърва да уча езика. Заплатите са много ниски и бих искала да изкарвам допълнително доходи като фрийлансър, когато мога. Няма да се занимавам с конферентен превод.
Имам проблеми с гласа и не искам да преподавам и в школи. Училището достатъчно ме натоварва и психически, и физически.
Магистратурата си я представях като усвояване на тънкости при работа със софтуер.

Аминка, едната магистратура е превод + УП, а другата е немски език в средното училище, тоест учителска правоспособност по немски.

# 61
Да, НЕЧЕО е точно това. Когато аз се записах да уча, се случи така, че и двете години присъствените занятия бяха забранени и всичко без държавния изпит протече онлайн и съответно материалите се качваха в тяхната университетска платформа. В момента нямам представа как е организирано всичко, но мисля, че има както присъствени, така и онлайн занятия. На мен лично много ми се искаше да има присъствени часове, защото го намирам за доста по-удачен вариант за придобиване на нови знания и усъвършенстване/опресняване на старите.

# 62
  • София
Може ли някой да ми разясни какво означава "лекторски часове"?

# 63

Това са часовете над  норматива за съответния предмет. За да си назначен на пълен щат и да получаваш съответната заплата,  има определен брой часове на годишна база ( за прогимназиален етап), които трябва да преподаваш ( норматив). Моят норматив е 648 часа годишно- толкова учебни часа трябва да изработя, за да получа пълна заплата. Но всъщност часовете, които ми се събират да карам, са 714. Разликата между  714 и 648  са лекторски часове за мен, които ми се заплащат допълнително.
       Ако в обява за работа в училище са обявени само лекторски часове,  означава, че няма да те назначат на щат, а просто ще ти плащат за всеки изработен учебен час.
      Надявам се да съм го обяснила разбираемо, но предполагам, че и други колеги ще се влючат по темата, ако нещо съм пропуснала.

# 64
  • София
Да, в обявата пише 200 часа лекторски часове.

# 65
Според мен са твърде малко. Един лекторски час мисля, че беше около 10 лева. Средно на седмица ще вземаш 50лв. Според мен изчакай края на август- началото на септември, когато масово се обявяват свободните работни места.

# 66
Само да допълня, че лекторските може да бъдат и извънредни - заместване на колега, когато отсъства, квесторство на изпити, водене на кръжоци (поредното име, което им измислиха е "Занимания по интереси" и производни), ръководене на производствена практика и др.

Според мен са твърде малко. Един лекторски час мисля, че беше около 10 лева. Средно на седмица ще вземаш 50лв. Според мен изчакай края на август- началото на септември, когато масово се обявяват свободните работни места.
Споделям. Макар да е възможно да е трамплин за постоянен договор, ако са пръснати часовете ще те разхождат за 1/3 заплата.

Имам въпрос: Като гледам бюджета на едно училище, излиза, че за 1 година на 1 ученик разходите са около 4600 лв., което прави за 12 години близо 55 000 лв. Правилно ли смята, че толкова струва на държавата да образова един човек в Българи?

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 19:04 от animsaj

# 67
  • София
Аз пак с въпрос. Прави ми впечатление, че някои обяви за работа имат давност пет дена, а други търсят кандидати по двайсет. Чудя се дали тези с краткия срок всъщност нямат някого в предвид. Засега срещам само откази, което е доста обезкуражаващо.

# 68
Ръководството е планирало отпуската си и иска да приключи по-бързо с подбора на новите учители. Ако сега не намери, в средата на август пак ще пусне обява. Става дума за софийските училища, не познавам тенденциите в другите градове и селата.

# 69
  • Добрич
Аз пак с въпрос. Прави ми впечатление, че някои обяви за работа имат давност пет дена, а други търсят кандидати по двайсет. Чудя се дали тези с краткия срок всъщност нямат някого в предвид. Засега срещам само откази, което е доста обезкуражаващо.

Законовият срок за обявяване на място  е 5 дни.
Тези, които знаят кого ще назначат или не обявяват местата или ги обявяват за по-кратък срок или за 5 дни ( според ръководството).
Където наистина си търсят кандидати може да обявят местата за по-дълъг срок, но по закон за длъжни за 5 дни.

Или казано по друг начин, ако мястото е обявено за повече дни, най-вероятно няма предварителен човек за него, а ако е за 5 дни, не се знае има или няма готов кандидат.

Повечето места се обявяват в началото на септември, когато директорите се върнат от отпуск.

Всъщност реално има много кандидати и малко работни места, особено за начални учители.

"Глад за учители" има само по някои предмети и само в някои училища. Например в малките населени места  където се пътува всеки ден, работи се с малцинства и/или слети паралелки.

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 11:05 от Вела

# 70
При нас местата винаги ги обявяват в края на август.Не се отчайвай, Миа. В повечето училища ръководството вече в отпуск и ще обявят свободните позиции в края на лятото.

# 71

Законовият срок за обявяване на място  е 5 дни.
Тези, които знаят кого ще назначат или не обявяват местата или ги обявяват за по-кратък срок или за 5 дни ( според ръководството).
Където наистина си търсят кандидати може да обявят местата за по-дълъг срок, но по закон за длъжни за 5 дни.

Или казано по друг начин, ако мястото е обявено за повече дни, най-вероятно няма предварителен човек за него, а ако е за 5 дни, не се знае има или няма готов кандидат.

Повечето места се обявяват в началото на септември, когато директорите се върнат от отпуск.

Всъщност реално има много кандидати и малко работни места, особено за начални учители.

"Глад за учители" има само по някои предмети и само в някои училища. Например в малките населени места  където се пътува всеки ден, работи се с малцинства и/или слети паралелки.
А защо има много кандидати и малко работни места, особено за начални учители. На какво се дължи тази тенденция?

# 72
Много вишисти с предучилищна и начална педагогика има. Защо така са решили не знам. Може би смятат, че по-лесно се работи с малки деца.

# 73
Лесно няма никъде. Дори и при малките пак си има други особености, но и аз го виждам, че за тази позиция има много желаещи особено за занималня.

# 74
Аз съм от малък областен град. Редовно преди пускане на обява вече има избран кандидат. Срещала съм обяви в сайта на РУО с малък срок.  
Е, има и такива с по 10 дни, но са рядкост.

Общи условия

Активация на акаунт