СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 66 907
  • 762
  •   1
Отговори
# 135
Грета Ей  , понеже ми е малко сложно да разбера логиката зад думите Ви , бихте ли изяснили как справедливо да се изберат 156 от тези 1200 еднакво добри отличници ? Ези тура ?

# 136
Здравейте !
Има ли изискване за дрескод или униформа за първия учебен ден в СМГ ?
Предварително благодаря на отговорилите !

# 137
Не. На първия учебен ден им раздават тениски и, който иска, може да си я облече.
Миналата учебна година в класа на детето се разбраха да са с тениските на първия учебен ден, т.е. така да отидат.

# 138
  • София
Грета Ей  , понеже ми е малко сложно да разбера логиката зад думите Ви , бихте ли изяснили как справедливо да се изберат 156 от тези 1200 еднакво добри отличници ? Ези тура ?

Дани7, отговарям и спирам:

По бал се отсяват децата. Като са 12 000 и БЕЛ ще е от значение, много ясно.
 Преди 10 години децата бяха 5-6 000 и от СМГ излизаха само 3 паралелки.
Задачите бяха по-трудни, не всички изкарваха по 99 точки. Тази година наистина избиха рибата с лесни задачи.  Дори 4 пъти да се взимаше математиката, пак щеше да има недоволни.

Приятно лято на всички!

# 139
По бал се отсяват децата. Като са 12 000 и БЕЛ ще е от значение, много ясно.

Така де, ние не спорим дали ще се отсяват по бал или не, а как ще се формира този бал. Четох, четох, какво си написала, но не открих отговора на въпроса и понеже разбуни доста духове, би ли споделила твоите виждания, но конкретно.

# 140
  • София
Виждания за какво, silane?

Споделих ги в началото, но бях нападната.

Предлагам да спрем.

# 141
Виждания за какво, silane?

Споделих ги в началото, но бях нападната.

Предлагам да спрем.

Как да се отсяват децата за СМГ и как да се формира балът? Считаш ли, че действащите  модел на МОН и нормативна уредба са удачни?

Аз предложих няколко възможности и понеже пишем в темата за най - математическата гимназия, ти предлагам да помислиш върху нормалното разпределение на баловете( разпределение на Гаус или такова с формата на камбана) и как може най-успешно да се постигне.
Жокер, не е удачно селектирането за СМГ чрез зубрене на тези за баба Илийца и кола😉.

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 18:25 от silan

# 142
Грета, някои разбрахме какво се опита да кажеш. Аз разбирам и другата теза, но като цяло тонът на опонентите ти не ми допада. Математиката в СМГ не е нещо свръх-нечовешко. Жалко е, ако някой си мисли, че е хванал Господ за шлифера, щом детето му е влязло в пети клас там. Умните деца ще се справят навсякъде. В провинцията има не по-малко умни деца без този напън в София. И в университета не се справят по-зле.

# 143
Дали е арогантно е въпрос на субективна гледна точка, но е явно, че дразни другия лагер и по-добре да няма толкова директни изказвания. Но пък иначе е вярно и в тази конкретно тема може и малко по-свободно да се изказват мнения, все пак темата не е за широката публика.

Уффф, някой нещо изтри и сега постът ми виси ни в клин, ни в ръкав Sad

# 144
  • В офиса
Вярно ли в тона на опонентите прозира мисъл че някой е хванал господ за шлифера"?

Колко пъти трябва да напишем, че един добър изпит, който служи за влизане в желано училище, трябва да има нормално (гаусово) разпределение, a не U-образното разпределение, което виждаме сега.

Ето какво казва и chatGPT на въпроса какво разпределение трябва да имат резултатите на един изпит:
"For an entrance exam for a school or university, striving for a normal distribution of results is generally optimal as it allows for fair differentiation among students, ease of statistical analysis, and predictable score interpretation. Achieving this involves careful test design, item analysis, and standardization practices."

Целта на НВО е да мери средното ниво, не да има състезателен характер. Ползването му за състезания и класиране е изключително погрешно. В този си вид то не върши добра работа нико като състезателен изпит, нито да мери средното.

Може ли да бъдем по-прагматични и без да влагаме лични емоции (умни/глупави деца, хващане за шлифера и т.н.), да обсъждаме кое е нормално и кое не в един съзтезателен изпит, за да бъде той справедлив и ефективен.
Аз нямам против да погребем математическите гимназии (всъщност имам, но ако масата не иска те да съществуват, ОК), но да го направим съзнателно и с широко отворени очи, че ги убиваме, а не криейки се зад фалшиво-благородни призиви за "равенство".

# 145
Бих почнала от изпита по български честно казано с подобренията. Но МОН са на друго мнение, ще видим пред какво ще изправят сегашните петокласници. И тогава да не се окаже, че математиката не е чак такъв проблем?

# 146
Оценките по БЕЛ са доста по-нормално разпределени. Та явно там проблемите са по-малко.

# 147
Чета ви и се питам колко са всъщност прогимназисти от СМГ, изкарали 98-100 точки по МАТ и останали извън училището в гимназиален етап? Има ли изобщо такива от топ 100 на МзВ, които не са успели да изкарат 100 т. на НВО по МАТ? Колко от тези, изкарали 98-100 т. по МАТ са изкарали по-малко от 88 т. по БЕЛ, че да останат извън училището?
Май не е толкова черен дяволът?

# 148
Не мисля, че тук списващите имаме подобна статистика, но около 30% от децата до 7 клас не продължават в гимназиален етап. При половината сигурно е по желание - някои отиват в ТУЕС, АК, ЕГ... Но това не е от особено значение. Факт е, че подобен "изпит" не побира най-добрите математици.

# 149
Чета ви и се питам колко са всъщност прогимназисти от СМГ, изкарали 98-100 точки по МАТ и останали извън училището в гимназиален етап? Има ли изобщо такива от топ 100 на МзВ, които не са успели да изкарат 100 т. на НВО по МАТ? Колко от тези, изкарали 98-100 т. по МАТ са изкарали по-малко от 88 т. по БЕЛ, че да останат извън училището?
Май не е толкова черен дяволът?

Разбира се, че не е. Това все пак са умни деца, които са се готвили на всичко отгоре. Но е жалко за изключенията с късата клечка.

Общи условия

Активация на акаунт