СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 68 073
  • 762
  •   1
Отговори
# 375
Поне за випускът на моето дете, така се е случило разпределението.
"22.1. Учениците се подреждат в низходящ ред според БАЛ, като:
22.1.1. първата половина от учениците се разпределят по равен брой във всяка паралелка;
22.1.2. втората половина от учениците се разпределят по равен брой във всяка паралелка;
22.1.3. прилага се принцип за равномерно разпределение на момичета и момчета във
всяка от паралелки с изучаване на един и същ чужд език."
Всеки матеманик поема по два от класовете, но може да се случи така, че и с четирима математици да вървят. Няма забрана да се ходи на школа на друг учител, чо графиците по-скоро се определят според класовете, с които е преподавателя. В началото е доста сериозен напливът. После отшумява. Школи има за всичко, за което има явяващи се на олимпиади. Някои от тях се водят от бивши състезатели. Информатиката е ясна. Ходи се извън училище. Състезателите в страната са разпределени между школите в София и Шумен.
Положителното е, че всеки има право да харесва различни неща и че бързо стават общност. Харесването е в пряка връзка са усещането за щастие в училището от детето. Аз съм изцяло положително настроена /късите клечки не могат да обърнат настройката/. Отрицателното - всъщност е много тъпо, че няма работещо настоятелство. Всяка година за някой от отборите се търси финансиране, а се връщат от него с изключителни успехи. От това следва и другото отрицателно. Малко ги хвалят тези деца. А в тази тема - хич. Само кусури се търсят.
От Жаутиковската олимпиада - абсолютно първо място в информатиката и торба медали.
От Катар - 15 златни и 3 сребърни медала, както и 4 индивидуални приза за 1, 3, 4 и 5 място в едната възрастова група.
От Непал - 3 наши се върнаха със сребро от младежката олимпиада по астрономия.   

# 376
Толкова много е изписано за СМГ, че не знам дали има нещо необсъдено. Прочети темите назад и ще се ориентираш. Неслучайно около 1000 деца всяка година се борят за 156 места и се готвят години за това.
Гледал съм назад, ама този форум си е с доста плява. А и питам за що-годе текущото как е, след разместванията с директор и учители. Все пак всичко се мени, много са ни динамични времената глобално.
За това че кандидатстват много деца - и добре, и не добре. Малка част е по лично желание и за да научат повечко математика, и съвсем малка за да развиват извън-класната / състезателната. Гледах баловете от миналата година на кандидатствалите 4-токласници - в края влизаха с по 22-24 точки от МзВ, което си е .. абе не е добре след "готвене години за това", само да не вземе да се обиди някой родител (не е това целта). Пряко или косвено познавам и шепа от кандидатствалите деца, и тазгодишните им резултати от разни БГ състезания са "интересни".

Та не знам, тези 156 места са си просто места, все някой ще ги запълни. И аз поне не виждам особен смисъл насила да се ходи там заради набедена елитарност, ама и това е индивидуално непопулярно мнение.

Цитат
Децата се разпределят по класовете не поред на класирането. Но това нищо не означава. Всички деца са достатъчно будни и умни, дърпат се взаимно, но все пак са си нормални тийнове с техните драми и преживявания.
Горният пост от рони цитира, че се подреждат, и то по желязна логика. Или може би поне в конкретна година, трябва да погледна актуалните правила.

По принцип съм съгласен с твоите виждания, но тук не особено. Simple Smile

@рони - жива и здрава да си, добра информация - благодаря!

Горе-долу следя представянето по състезания, видях резултатите от WMTC. За медийния шум не знам, не го намирам за конструктивен. За финансирането на отборите може и да е нормална ситуацията - в никакъв случай особено позитивно, но поне разбираемо. Но си права, че управата може да поработи за подобрение, само да не се окаже че всъщност е много по-сложно отколкото си мислим.

EDIT: това подредено групиране на половинките в един клас не е чак толкова лишено от смисъл, между другото. И пак се запазва средното аритметично подреждане по паралелки А > Б > В и т.н. Сигурно се разчита че така се балансират вътре в паралелката по-добре.

# 377
Ти като какъв питаш? Родител на 4-класник или....?

Резултатите от МзВ са такива, понеже задачите са трудни за нивото на децата и е много по-логично да има тако(и)ва състезание(я) за прием, отколкото НВО след 7 клас. Трудността на МзВ позволява добро разпределение на класирането. Отделно някое дете може да "няма ден" точно  тогава, но да компенсира с НОМ или пролетните състезания.

Не знам някое дете да е там насила.

# 378
Питам като родител на дете, което смята да ходи там да се доразвива, да. В резерва са ПЧМГ и НПМГ, но предимно ако излезнат някакви форсмажорни фактори, най-вече с придвижването. Лично също имам интерес към математиката от дете (без МГ, просто защото нямаше такъв лукс наблизо), и даже професионално я ползвам чат-пат.

А ти? Освен текущо или вече завършили деца там?

Резултатите от МзВ са такива, понеже задачите са трудни за нивото на децата и е много по-логично да има тако(и)ва състезание(я) за прием, отколкото НВО след 7 клас. Трудността на МзВ позволява добро разпределение на класирането. Отделно някое дете може да "няма ден" точно  тогава, но да компенсира с НОМ или пролетните състезания.
Ама аз съм "ЗА" МзВ, трябва да има цедка, и е добре че ги диференцира в широк интервал. За 7-ми е трагикомедия, няма какво да се коментира, дано скоро направят нещо.

Не смятам обаче че МзВ е трудно по абсолютната скала, отделно има и наистина по-трудни състезания. Да речем за трудни задачи минават едно подусловие от втори модул, и може би 1-2 задачи от първи модул, ама евентуално. Всичко друго са шаблонни типови задачи, най-вероятно набивани до забрава в СМГ курсовете. Продължителността и двата модула правят МзВ донякъде трудно, но не заради сложността на задачите, а по-скоро заради стреса. Ако дете/родител се присетят чак в 4-ти клас да се готвят с математика, определено ще го виждат трудно. Ама реално не е, едно дете с истински интереси спокойно трябва да е около 35-40 точки, с грешките.

"понеже задачите са трудни за нивото на децата" - така, де, за нивото на децата, които са проспали да вникнат в същността, дори след три години курсове. Ех, тая трудна математика ..

Цитат
Е аз знам. Прекалено много родителски амбиции и внушена елитарност. Пък и общата ситуация и посока с ДУ-та и ЧУ-та и изобщо образованието не помага.

# 379
СМГ не е за Вас. Там по-голямата част от децата са приети с по-малко от 40-35т на МзВ, което показва, че огромна част от децата там няма да са на нивото на детето Ви.

Питам като родител на дете, което смята да ходи там да се доразвива, да. В резерва са ПЧМГ и НПМГ, но предимно ако излезнат някакви форсмажорни фактори, най-вече с придвижването. Лично също имам интерес към математиката от дете (без МГ, просто защото нямаше такъв лукс наблизо), и даже професионално я ползвам чат-пат.

А ти? Освен текущо или вече завършили деца там?

Резултатите от МзВ са такива, понеже задачите са трудни за нивото на децата и е много по-логично да има тако(и)ва състезание(я) за прием, отколкото НВО след 7 клас. Трудността на МзВ позволява добро разпределение на класирането. Отделно някое дете може да "няма ден" точно  тогава, но да компенсира с НОМ или пролетните състезания.
Ама аз съм "ЗА" МзВ, трябва да има цедка, и е добре че ги диференцира в широк интервал. За 7-ми е трагикомедия, няма какво да се коментира, дано скоро направят нещо.

Не смятам обаче че МзВ е трудно по абсолютната скала, отделно има и наистина по-трудни състезания. Да речем за трудни задачи минават едно подусловие от втори модул, и може би 1-2 задачи от първи модул, ама евентуално. Всичко друго са шаблонни типови задачи, най-вероятно набивани до забрава в СМГ курсовете. Продължителността и двата модула правят МзВ донякъде трудно, но не заради сложността на задачите, а по-скоро заради стреса. Ако дете/родител се присетят чак в 4-ти клас да се готвят с математика, определено ще го виждат трудно. Ама реално не е, едно дете с истински интереси спокойно трябва да е около 35-40 точки, с грешките.

"понеже задачите са трудни за нивото на децата" - така, де, за нивото на децата, които са проспали да вникнат в същността, дори след три години курсове. Ех, тая трудна математика ..

Цитат
Е аз знам. Прекалено много родителски амбиции и внушена елитарност. Пък и общата ситуация и посока с ДУ-та и ЧУ-та и изобщо образованието не помага.

# 380
Невероятен коментар в стил бг-мама, поздравления.

# 381
  • София
Ама питате или дойдохте да кажете на другите Вашето мнение?
 Аз не съм чула никой да съжалява, че детето му е учило в СМГ. Ама че е имало минуси - имало е какви ли не знаци. Но това е било най-доброто за тези деца. Същото се отнася и за НПМГ и ПЧМГ.
А мнението на някой, който смята, че 22 точки на МзВ са малко, не ми е приоритет и никога няма да бъде.  Има толкова преуспяли личности, които не са завършили МГ, спокойно можете да изберете и друга гимназия, но моето мнение е, че това трябва да го направи детето.

# 382
Коментарът на лехче си е точно на мястото.

Точките, с които влиза и последното дете в СМГ  са абсолютно достатъчни. Дали са 32 или 22 няма значение, важното е да е сред първите 156.

Ако за Вашето дете МзВ е "прекалено елементарно", може да се замислите са индивидуално обучение. Явно училището няма какво да ви предложи.

Обикновено негативно се изказват родители, чиито деца НЕ учат там.

# 383
Невероятен коментар в стил бг-мама, поздравления.

Извинявай, ама и ти влезе със самочувствието на човек, чието дете поне две години подред печели националния кръг на Европейско кенгуру например...  Или поне Великденско, Коледно, Салабашев, Хитър Петър...
Разбрахме, че СМГ е под нивото на детето ти и че целта Ви е голям състезател, ама това е божа работа - неведоми са пътищата господни. Освен това не само състезателите са добри математици. Просто състезателите имат спортен дух, умеят да дават най-доброто от себе си под стрес и да мислят и решават бързо. Има и други деца с големи познания, но или не обичат състезания, или не обичат бързата работа...
А и в края на краищата едно дете и добре да се състезава, завършва и друго го сменя. Толкова. Остава някакъв спомен разбира се, някакви връзки с други състезатели, обиколени държави... Но след това никой не те пита колко кила медали имаш и животът си продължава.

# 384
Интересен обрат с емоции, наистина.

Вадите някакви ваши си псевдо-изводи от това, което пиша, добре поляти с емоции. Обективност обаче не виждам особена, детски реакции.

Не допринасяте особено, мили дами. Това че не повтарям в унисон с хора колко е трудно МзВ ли ви настървява така, или това е нормална бг-мама агресия? Не знам, нов съм. 🙂 Аз първият и единствен ли съм?

И ако нямате нещо информативно или конструктивно покрай злъчта, защо се хабите?

От друга страна ако съм оживил малко темата, пък макар и негативно, пак е нещо. Трябва да има и негативни герои.

@Черна станция: не си извинена този път. 🙂
Не намесвайте детето в интригите, казах че иска да се развива. Останалото са ваши съчинения по картинка. Другото е мой персонален анализ на обучение, състезания и резултати.

# 385
Не си първият нов надувко, който влиза в темата с гръм и трясък, а след това може и съвсем да изчезне, или даже да стане от най-големите хулители на СМГ, понеже там...
Та затова са такива реакциите - накъдето си тръгнал, ние се връщаме от там. Моето дете е влязло в СМГ преди 20 години и каквото говоря го говоря от позицията на свършен факт - целият изминат път, чак до започване и налагане на работа е пред очите ми.

@Черна станция: не си извинена този път. 🙂
Не намесвайте детето в интригите, казах че иска да се развива. Останалото са ваши съчинения по картинка. Другото е мой персонален анализ на обучение, състезания и резултати.

Не става дума за детето ти, а за теб - твои са амбициите, не негови. Децата никога не намесвам.

# 386
Обидите ще ги игнорирам. Попитах за плюсове и минуси, и то по възможност актуални. Последвалите емоции са пълнеж. Ако имате да споделите нещо по самото питане, с радост ще го прочета.

Влизането и завършването на СМГ или каквото и да било са процеси и сами по себе си са безсмислени. Хартийките са хартийки, знанието си е знание.

П.С. Сложихте достатъчно думи в устата ми, досадно е. Хайде малко по-интелигентно, нали е тема за СМГ.

# 387
  • В офиса
Рони, школа по информатика извън училище?
Коя имаш предвид?
Това много ме изненада, защото имам вкъщи състезател по информатика. Знам че имат школа в училище в събота в 8, май водена от по-голям ученик. Заради часа в събота моето не ходи често, но знам за нея. Също понякога имат онлайн, май с Велкова. Сигурно е регулярна школа, писах понякога, защото моето се включва спорадично.
Не съм мислила, че се подразбира за външна школа.

AlfaCentauri, е как някой, който се занимава професионално с математика, не разбира защо е такова разпределението на резултатите в МзВ? Май и другите пишещи трябва да игнорират твоите обиди: "нивото на децата, които са проспали да вникнат в същността" - wtf?!?! Аз лично много искам да ти направя сравнителен анализ, защото имам личен опит и от СМГ, и от ПЧМГ, а и от АК, ама нямам желание.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 13:30 от Тинкърбел

# 388
Здравейте, предполагам че става въпрос за школа "Олимпийци " , намира се съвсем близо до сградата на СМГ. Там се подготвят най-добрите състезатели от набора на сина ми ( започнахме в 6 клас с откриването на школата, вече е 12 клас) . Мисля че и от по-малките  там са най-добрите състезатели , има дори деца от Плевен , Габрово , Пловдив - онлайн .

# 389
Всяко мнение за сравнение между СМГ и което и друго да е частно/държавно математическо училище е до голяма степен на принципа ЕЖК.
Дори да имате 2 и повече деца, учещи в различни училища има куп разлики, които могат да допринесат. Учителите са различни и мотивират децата по различен начин, децата в класа са различно нахъсани да показват резултати, нашите деца са различни и няма как да сравняваш едното с другото и какво ли още не.

СМГ не е просто празна дума в пространството. Причината СМГ да е на пиедестал десетки години са както учениците, които са най-добрите 156 избрани сред повече от 1000, така и учителите, които систематично ги научават на неща, които в други училища може би няма да имат късмет дори да чуят.
СМГ обаче не е училище без проблеми. Всеки може да намери проблем в нещо и понякога зависи от вашето дете, а понякога от други странични детайли. На мен примерно не ми харесва 2-сменен режим на обучение, но в СМГ нямате избор. Не ми харесва, че има случаи в които им хвърлят 5 контролни по 5 различни предмета в една седмица и после 1 месец не ги изпитват, обаче за други това може да е плюс. Не ми харесва, че някои учители си преподават уроците през пръсти и после очакват децата да знаят всичко. Имал съм дете и в частно математическо училище и пак имах забележки към учебния процес. Както се казва, всеки си мрънка за нещо - някои за повече неща.

А относно МзВ - за мен е царицатата на изпитите поне за тази възраст (някъде вероятно има и цар). Дават им 20 умерено трудни задачи, но за кратко време - 60 мин. Детето, ако не знае типовете задачи няма как за 3 мин да реши 1 задача. Вторият модул е за топ талантите, които разбира се могат да развият задачите и да постигнат топ резултати.
AlphaCentauri , ако смятате, че има по-добър начин да се оценят децата в тази възраст имате правото да създадете нов формат и да го наложите на пазара на МГ-тата. Не вярвам да успеете! Също така другите изпити като НОМ и ПМС допринасят за крайния бал, което пак е много добре, защото не даваш на детето само 1 шанс да се представи добре.

Общи условия

Активация на акаунт