СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 68 001
  • 762
  •   1
Отговори
# 450
Стимулът да зубрят по БЕЛ за над 95 точки не е много здравословен:)

# 451
Е, чак пък толкова. Поне не зубрят по математика. Повечето са си умни деца, свикнали да учат много и се справят отлично и с БЕЛ, без много усилия.
Но, разбира се, за математическо училище математиката трябва да е с по-голяма тежест. И е редно да има допълнителен изпит, който да отдели отличните математици, които на всяка цена трябва да учат в математическото училище, от останалите.

# 452
  • София
Защо пък да зубрят. Това им е родният език. Подценяването му, защото видиш ли като са математици и може да са неграмотни, не носи много ползи.
И в момента математиката е с по-голяма тежест.
Проблемът за мен наистина е, че при едно лесно НВО по математика (дано не объркам термините, че вече 7 клас ми е далечен) трудно могат да се разслоят резултатите и българският става решаващ в голяма степен.

# 453
Като чета някои мнения понякога се чудя как някой може да каже на черното бяло игнорирайки реалностите и меко казано несъвърпенствата в приемната система след 7 ми клас..
Няма нищо лошо 1дете да учи по БЕЛ, английски , география , история или музика или футбол и худ. гимнастика примерно. Всяко дете има талант и/или желание за нещо Обаче обикновено го прави на мястото предназначено за целта.  Само че 1 гимнатичка не тренира 2 години ъпъркъти в боксовата зала по цял ден , за да и бъде позволено да влезе  в залата за художествена гимнатика / без да има времето да тренира там , а само да влезе/ Иначе гимнастичките са силни и схватливи момичета и с лекота за 2 години ще разберат как стават крушетата и ъпъркътите.
Уупс има само 1 дребен проблем , че бухалки и обръчи имат 1000 момичета , но в залата по гимнастика  пускат само 150 и решително за това е силата на крошето от бокса. Друг е въпроса , че само 200 от тези хиляда момичета знаят как да въртят обръч , а останалите 800 просто го имат , но никой не ги пита затова. Допстатъчно е САМО да притежаваш обръч и силен боксов удар ....
Не било справедливо някой от 5 ти да изкара до 12 ти клас. Защо да не е ? Има изпит в 4 ти клас . Никой не е е попречил на никого да се яви и класира. Сега , ако това е идеята може и всеки срок да се прави нов изпит. Аз съм за. Ако е много често всеки срок може и само още 1 път след 7 ми клас. Но да бъде изпит , а не въпрос имаш ли обръч.
И конкретен личен пример. Детето ми е 5 ти клас и едно от относително добрите състезатели по математика... по собствено желание, а не поради родителски полюции т.е. рано е да се каже каквото и да било , но примерно е от перспективните деца  едно от 50 подобни в страната. Перспективни за какво ? Разбира се да донесат слава най-вече за България  в даден момент. Точно така за страната , а не за него  защото никой не знае конкретните имена на деца с медали от ИМО , но всички в страната знаят, че деца ги печелят и им се радват.
В същото време  има 6 на НВО по БЕЛ в 4 клас има и за срока 6 , но има и по някои 5 ци чат пат. БЕЛ-а не е неговото нещо . Начина на мислене , който е формиран от математиката е в противоречие с изискванията за преразказ. т.е. освен с някакви свръхусилия детето няма никакви шансове да изкара тези заветни 95т по БЕЛ от които му зависи продължаването в СМГ.
Да не забравя баба му е бивш учител по литература и работи ВСЕКИ ДЕН с него .  Отделеното време в момента за БЕЛ е по-голямо от това за математика. Това сериозно. А в 7 ми клас вероятно цял ден само с БЕЛ ще се занимава и пак нищо не е гарантирано Мислите ли че това е нормално ? Детето е в математическа гимназия а не в НГДЕК примерно...
Всяка година учители  от математическите гимназии и НПМГ обясняват тези несправедливости и реакция от МОН никаква.
Всъщност като написах НПМГ те почти нямат проблем защото за приема при тях в различните направления химия, биология и т.н. се ползва ДОПЪЛНИТЕЛЕН изпит/състезание и/или олимпиадата... , но за СМГ не може...Дори за физика си имат изпит , а в СМГ приема за физика става с БЕЛ Simple Smile
Сега някой да не си помисли глей го пък този, поредният вманиячен от/по училището и т.н.  Няма такова нещо. Хич СМГ не ни е някаква самоцел / всеки знае , че математиката над средното ниво не се учи в уяилище пък било то и СМГ/, но е несправедливо детето ми да зубри по БЕЛ вместо по математика защото няма време и за двете.
Всъщност 1 симпатяга преди някоя хилядарка  е казал ''Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си'' . Т.е. детето ми не е зубрило 1 минута от живота си по математика...а по БЕЛ са векове....
Дълго стана хайде на зеленото училище и на ските...

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 14:21 от Galub

# 454
Защо пък да зубрят. Това им е родният език. Подценяването му, защото видиш ли като са математици и може да са неграмотни, не носи много ползи.
Тук е отговорът е доста прозаичен - в БЕЛ, т.е. Български Език и Литература, първата част, БЕ, е важната, и съм съгласен че там са заровени родният език и неграмотността, и трябва една висока летва. Втората част, обаче, Л, са субективни и неизмерими локуми и клишета, и според мен източникът на целия бизнес с курсове. Та реално стресът и всичката нелепост около НВО-то идва точно от това последното.
Трябва да четат книжки и да си развиват общата култура, няма две мнения, трябва да могат да се изразяват, ама да се смесва познаването на език с начина на мислене/изказ и чинното рабско коленичене пред олтарите на различни ефимерни храмове на литературната "мисъл" - е това си е липса на мисловен процес/опит в самите налагащи го, или просто обикновено сребролюбие.

Цитат
И в момента математиката е с по-голяма тежест.
Проблемът за мен наистина е, че при едно лесно НВО по математика (дано не объркам термините, че вече 7 клас ми е далечен) трудно могат да се разслоят резултатите и българският става решаващ в голяма степен.
Тежестта реално няма значение поради това, че НВО-то по математика е пълна смешка - няма разслояване, както сте написали. Погледнете последното НВО - ами че първият модул е буквално "чували ли сте за някои съвсем елементарни неща", дори за математика не може да се брои. И като сложим фактора, че човек прави чат-пат дребни грешки, нещата стават една странна лотария.

И между другото, не знам откъде идва този мит, че математиците били неграмотни. Когато човек е наистина много добър в математиката, съответно в аналитичното мислене, обикновено е с много добра езикова култура, и обяснението е малко по-дълго, отколкото ми се пише в момента. И практическите ми наблюдения върху хората го потвърждават.

# 455
  • София
За мен вариантът да продължават автоматично от 4-ти до 12-ти клас не е ок. Сигурна съм, че 95% от децата ще предпочетат този вариант и няма да се затормозяват с изпити. Как тогава да стане приемът на външни деца, които в 4-ти клас не са кандидатствали или по някаква причина не са успели да влязат? В класа на голямото ми дете  има състезатели по мат, които влязоха в гимназията след седми клас. Как щеше да се получи, ако нямаше прием?

Да вкарат 1-2 по-трудни задача във втория модул на НВО след 7-ми клас, които да отсеят добрите математици, е напълно достатъчно. Другият вариант е да намалят паралелките 5-7 клас, а след 7-ми да останат 6 - така ще има място и за нови деца /както е в НПМГ/. Обаче тогава на входа на пети клас борбата ще стане още по-абсурдна, ще тръгнат на уроци от детската градина сигурно.

# 456
В НПМГ не е така. Има 2 паралелки мат след 7 клас. Другите са химия, физика и т.н.

# 457
@Соник Има нещо такова - каквото и да се направи, бизнесите и родителите веднага ще се адаптират. И пак дечковците ще го отнесат.

# 458
Няма логика да има автоматично продължаване за всички просто защото повече от полвината от децата в СМГ в 7 клас вече нямат никаква връзка с математиката. След натоварването в 4 клас в 5, 6 и 7 отдръпването е чувствително.
Нормално е да има квота за деца които да продължат базирана на поддържане на определено ниво(представяне в национални или вътрешни за СМГ състезания) иначе просто е абсурдно и точно затова идеята по скоро изглежда на чист популизъм за замазване на текущите проблеми.

# 459
Нормално е да има квота за деца които да продължат базирана на поддържане на определено ниво(представяне в национални или вътрешни за СМГ състезания) иначе просто е абсурдно и точно затова идеята по скоро изглежда на чист популизъм за замазване на текущите проблеми.
Квота е добра идея, но тогава трябва да може да е справедлива и спрямо външните кандидати. И пак става специализиран публичен изпит, под една или друга форма.

Замазването на текущите проблеми е глобална политика, та и в това сме модерни.

# 460
  • София
В НПМГ не е така. Има 2 паралелки мат след 7 клас. Другите са химия, физика и т.н.
Значи там ще стане още по-трудно да влезе дете след 7-ми клас в чисто мат паралелка. При 52 деца вероятността да се откаже някое да продължи доброволно е минимална.

# 461
Варианти с недостатъци и предимства има различни и много.
Автоматичното продължаване може би е най-лошият от възможните , но сегашната система е меко казано абсурдна поради слабото НВО  по математика за 7 ми клас. Детето ми изкарваше на него над 90 т още в 4-ти клас. Писано е и преди в темата и от хора запознати в дълбочина със статистиката, че резултатите , които се получават не са показател за нормално разпределение и показва лошо направен тест / НВО-то/. Представяте ли си да има по 600 деца примерно на МзВ с над 40т ? Някой би ли приел подобно нещо за нормално ?
Разбирам и държавният апарат , който иска да се бие в гърдите как всяка година нацията ни става по-умна благодарение на тях и поради това понижава дори трудността на НВО-то. Това не е проблем , ако не се използва за прием. Добавяйки 1-2 по-сложни задачи е нещо , но отново не е достатъчно. 1 задача например ... решена или не =прием или не и отново ще има примерно 500 деца решили я или пък 50 и отново опира до НВО стандарт и БЕЛ. Трудно мож е да се уцели квота 150 решили я  като е само 1.
Поради това  след 4 ти клас в МзВ има много и разнообразни като теми, трудност , а и време задачи. Обхванат е макс широк спектър за възрастта. А като бонус имаме и ПМС и НОМ защото в 1 ден всияко може да се случи.
Лично за мен няма нищо по-справедливо от допълнителеен изпит за всички желаещи / има добри математици и извън СМГ/ с достатъчна трудност за разслояване и без да има квоти за автоматично продължаване , Но всяка промяна каквато и да е би била напредък, а от години нищо не се случва.
Времето минава, випуските вървят Ще станем и ние 8 ми клас някъде и темата няма да ми е интересна вече , но проблема си стои....и винаги ще има отпаднали от СМГ не просто състезатели , а от най-добрите / изгледайте видеото който не го е направил с г-жа Киселова от миналата година/ , И в ТОХ-а има нужда от математици Simple Smile

# 462
Вместо да направят нормален изпит по математика за математическите училища за влизане в осми клас, измислят поредната неработеща простотия, която е по-дискриминсционна даже и от скапаното им НВО.

# 463
От над 30 години има прием след 7 клас и ако осигурят толкова паралелки с кандидастване след 7 клас, колкото искат да преминават без изпит, не би било проблем. В СМГ е имало випуск с 8 паралелки. Не ми харесва това, че в 4 -ти клас се решава, че детето ще остане в училището до 12-ти и би трябвало да се даде шанс и на децата след 7 клас.

# 464
Цитирам въпрос от матура, за да илюстрирам по-добре какво искам да кажа: от коя строфа на стихотворението Хайдути е следният цитат: "..." Следва цитатът.

Къде точно тук е българският език? И защо е нужно да се знае това? Не само от кандидатсващите в СМГ дори, по принцип. Но грешният отговор взима поне една точка. Още 5 такива и СМГ заминава:)

Изобщо не говоря за това, че трябва да са грамотни по български език. В това нямам съмнение. Но може да са си грамотни и да не стигнат до 95точки.

За литературата както и Алфа каза, толкова е субективно, че нещата съвсем се развмиват.

Общи условия

Активация на акаунт