СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 67 995
  • 762
  •   1
Отговори
# 465
Безумните въпроси по бел са безумни за всички деца и не би трябвало на едни да се спестяват, а на други не. Балът за влизане в топ езикови гимназии за момичетата е същия като в СМГ и подобни знания като кой от героите е с лукави очи, следва изброяване, са също толкова безсмислени както за бъдещи математици, така и за бъдещи лекари, каквито често излизат от езиковите училища.
Това за лукавите очи е от истински въпрос от пробен изпит. Отговорът е  Македонски.
Има въпроси и за брадите на героите, както и какви картини висят по стените. Стигнало се е до големи висоти в безумието

# 466
Цитирам въпрос от матура, за да илюстрирам по-добре какво искам да кажа: от коя строфа на стихотворението Хайдути е следният цитат: "..." Следва цитатът.
Е верно ли ..
Значи нямаме шанс, освен ако дотогава не променят нещо. Joy

@Априлски душ Да добавят и въпрос на коя страница е въпросният пасаж, в конкретно издание. Да се види в края на краищата тези деца внимават ли (в картинката), или са обикновени разюздани тийнейджъри.

EDIT: Изтекло НВО по БЕЛ преди датата на изпита дали е солидна сума?

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 17:00 от AlphaCentauri

# 467
Трябва да се промени начинът за прием след 7 клас, не на четвъртокласниците да се гарантира безоблачен престой до 12

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 17:17 от malinkap

# 468
Няма начин и изпитът по БЕЛ да няма кусури, но разпределението на оценките по БЕЛ поне има формата на (макар и изкривена и смачкана) камбана, докато тези по МАТ са в абсолютно противоречие с изискванията към един изпит в областта на високите оценки. Тоест изпитът по МАТ е много по-лошо замислен и направен.
Иначе аз не виждам лошо в искането да се знае стихотворението "Хайдути", както и да са четени и да се познават още известен брой произведения, българи сме все пак. Но границата се минава със свръх засукана граматика, която няма нищо общо с правописа и грамотността, както и със задачите, изискващи да се каже какво бил искал да каже авторът. А и самият преразказ, който оценява паметта, а не умението за изразяване, за мен е абсолютно неприемлив, ама кой ме пита?

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 17:17 от Черна станция

# 469
Доколкото виждам , дискусията е основно в посока кой е най-удачният вариант за връщане към обективността на приема , а не дали трябва или не такава.
Едва ли е било различно и преди 5 години  или още назад.
Защо тогава в МОН никой не чете , не чува и не опитва да оправи един лесно разрешим проблем ?
Това го питам сериозно ? От мързел или интереси или нещо друго ?

# 470
Горният въпрос за мен лично е малоумен и няма нищо общо дали се знае стихотворението Хайдити. Но както и да е, не е най важното. Аз съм доволна, че има раздвижване по принцип, защото както е в момента не е ок. Не мога да преценя дали преминаването без изпити е добра идея, има различни гледни точки. За мен лично най-лесно би било да им вземат резултата от олимпиадата например или от пролетното или от което и да е и приключваме Simple Smile Но пак ще изкочат още 1000 защо и това не става. И понеже никоя промяна не е ок и има кусури, си зубрят междуметия, частици, номера на строфи, очите, брадите (признавам, това със строфите бледнее пред очите и брадите).

Поне в цялата работа има печеливш, школите по БЕЛ Simple Smile

Интервюто на г-жа Киселова го слушах, много добре е обяснила всичко. Тя е наясно в темата и много други неща е казвала, да имаше кой да я послуша...

# 471
  • София
Аз пък мисля, че е добре веднъж приети в МГ с изпит, децата трябва да могат да продължат без изпит, т.е. който иска, остава.  Нямам дете в прогимназия или по-малко (най-малкият е осми клас), нямам личен интерес. В седми клас се учат за първи път по-сериозно химия, физика, биология. Ако я няма истерията около кандидатстването, ще може да задълбаят повече в тези предмети и състезателите да си развиват състезателната математика вместо да решават еднотипни примери до припадък, да не би да направят изчислителна грешка на заветното НВО.

# 472
А не смятате ли, че вкарвайки правило при което децата влезли след 5 клас да могат да останат до 12 клас без допълнителен изпит няма да направи така нещата, че други деца след 7 клас няма да имат достъп до СМГ, защото ще се освободят много малко места.

Аз имам интерес да въведат правилото, което се обсъжда, защото имам дете в тази възраст, но има деца, които стават наистина добри по математика в периода 5-7 клас и за тях ще останат едни 20-30 места, за които да се борят.

Мисля, че по правилно е да се обособят нови сгради за повече деца, които да учат в СМГ, за да минат на едносменен режим и за да има поне двоен брой деца в СМГ.

Остава и въпроса дали ще има достатъчен брой кадърни учители по МАТ, защото и това не е за подценяване.

# 473
Просто е нечестно, неефективно, ненормално под 1% от децата да могат да учат математика на високо ниво.
И решаващ да е резултатът им по бел.. Реално децата в СМГ влизат с много по-висок резултат по БЕЛ от децата в ЕГ.

# 474
Мисля, че по правилно е да се обособят нови сгради за повече деца, които да учат в СМГ, за да минат на едносменен режим и за да има поне двоен брой деца в СМГ.

Много пъти е казано, че това няма как да стане, защото не абревиатурата СМГ прави училището, а учениците и учителите. Общо взето е доказано от практиката, че децата, които сега учат там са децата с възможности. Ако се направи СМГ 2 децата в него определено ще са с по-ниско ниво по математика. Все пак напливът за СМГ за много семейства е наплив за добро училище, а не толкова за математика. И още по-сложен е проблемът с учителите - ми не виждам откъде ще се намерят учители за още едно СМГ.

# 475
Има деца , които са добри и от други училища, но ако погледнем резултатите от НОМ Областен кръг за 7 ми клас за миналата година, че тази още ги няма . Само 2 деца от квартални училища имат повече от 10т и още 4 деца имат 8+ като се има предвид, че част са от 125 то, което към онзи момент беше математическа паралелка.  Има и още няколко деца с над 8т от частни училища различни от ПЧМГ.Т.е. 20-30 освободени места от СМГ на деца, които са решили, че математиката не е тяхното са предостатъчно според мен.
Увеличаването на броя класове само в СМГ неизбежно ще доведе до понижаване на нивото или до нехубави идеи добрите да се селектират в 1 или 2 класа , а останалите да са в СМГ ама без добри в класовете...
ПО-добре би било според мен да има втора математическа гимназия. По този начин ще се появи и конкуренция на училищно ниво и генерлно ще се вдигне нивото на всички.
С учителите обаче ми е трудно да си представя как би се получило

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 14:10 от Galub

# 476
От нашия 5-ти клас има (май) две деца с над 20 т. на НОМ 2. Т.е. в пети клас останалите под чертата са конкурентни все още. В седми казвате, че вече не е така.

# 477
  • София
Хващам се за това :

Общо взето е доказано от практиката, че децата, които сега учат там са децата с възможности.

Мога категорично да заявя, че това не е така. Може би за 10% от тях е така, но останалите могат, защото са имали повече възможности да се развият в периода 5-7 клас. Ако на тяхно място се поставят следващите неприети в СМГ или 100 некандидатствали, резултатите ще са аналогични.

# 478
Хващам се за това :

Общо взето е доказано от практиката, че децата, които сега учат там са децата с възможности.

Мога категорично да заявя, че това не е така. Може би за 10% от тях е така, но останалите могат, защото са имали повече възможности да се развият в периода 5-7 клас. Ако на тяхно място се поставят следващите неприети в СМГ или 100 некандидатствали, резултатите ще са аналогични.

Това е спор, който няма как да бъде спечелен и затова приемам, че си права. Ми тогава да правят второ СМГ и да видим какво ще стане.

# 479
Вярно е, може да се види по близнаците, които са приети над бройката и са били със значително по-ниски резултати от последния приет, а не просто с точка-две-три, и как излизат в 7. клас като знания и какво показват на НВО. Да, хвърлят повече усилия от децата, на които математиката им е призвание, но си заслужава. А не знам дали има 10% от влезлите, на които математиката е "в кръвта и ще продължат да се състезават до 12 клас". Голяма част от продължилите до 12. клас в СМГ няма да продължат  с математика след гимназията, ще има и юристи, и медици, много други. Една голяма част от децата, влезли в СМГ в 4. клас, са там заради средата, не единствено и само заради математиката. И когато попаднат на нормални съученици и подкрепяща среда, не искат да я напуснат след 7. клас, а не че примират за математика и информатика. Вижда се много добре при профилирането в 11 и 12. клас.
Най-голямата глупост ще бъде да се приеме автоматично продължаване в СМГ без изпит в 7. клас. Най-удачното е по-добре направен изпит за 7. клас, който да води до добро разслояване на добрите по математика или да се взимат и ПМС, НОМ и добре направен изпит след 7. клас по подобие на МзВ, така никой няма да бъде ощетен.
За второ СМГ трябват учители. В Пловдивското МГ имат възможност по закон да приемат 4 паралелки, приемат 2. Само в една година приеха 3 и нямаха учители за тази трета паралелка, прехвърляха я от този учител на онзи учител. В 7. клас сложиха на трите паралелки един учител, който да вдигне нивото и на третата паралелка. Резултатите не показаха точно изравняване на нивото, но въпреки това тази трета паралелка, появила се един месец след записванията и попълнена с деца, които дори не са очаквали да бъдат приети, показа значително по-добри резултати от децата в другите математически паралелки в града, средните резултати бяха с над 15 т по-високи.

Общи условия

Активация на акаунт