СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 67 992
  • 762
  •   1
Отговори
# 480
От нашия 5-ти клас има (май) две деца с над 20 т. на НОМ 2. Т.е. в пети клас останалите под чертата са конкурентни все още. В седми казвате, че вече не е така.

Дълго е за писане и ще опитам накратко.
Да тенденцията е такава , че децата в кварталните училища изостават спрямо тези в СМГ/ПЧМГ и на втора линия НПМГ с всяка година започвайки от 5 клас. В 7 ми клас ситуацията е такава каквато описах, че буквално единици са децата от квартални училища , които се доближават до средно ниво на СМГ / не до най-добрите/. В 10-11 клас пък е почти абсурд някой извън няколко училища в страната да е на тяхното ниво.
Затова мисля, че 20-30 места биха били достатъчни.
Знам че и за някои учители в СМГ е как да кажа трудно да приобщат новите деца от други училища защото те са много изостанали на фона на старите деца от СМГ и като водят уроците е сложно в разслоена среда. 98 НВО МАТ + 95 БЕЛ от квартално училище е далеч от средното ниво на МАТ на старите деца от СМГ.
Причини много и различни - среда, учители, желание и мотивация, конкуренция....
Сега 5 клас НОМ 2 има МНОГО деца от квартални училища с отлични резултати. Това е страхотно и мен ме радва , но то показва само 1 повърхност и причината е че задачите на НОМ 2  5 клас са до голяма степен училищен и не особено труден материал . Ако погледнем ЕМТ където са трудни задачи има едно дете от Хан Крум /пак е с математика/ с 9т и едно друго на около 100 място с 6.5т.
За 7 клас на ЕМТ има няколко деца от 125-то , които са с математика с отлични резултати и може да се каже нито едно друго дете от квартално училище.
Това за мен е потвърждение, че може да има добри по математика и извън СМГ , но трябва да е в специализирано училище / втора математическа гимназия/ или отделни класове 125 -то или Хан Крум и други по места.... , а 20 -30 места след 7 ми клас в СМГ за други деца биха били нормална бройка. Няма повече деца на подобно/съпоставимо ниво.
Ако се въведе изпит след 7 ми клас това би се получило и процеса на подмяна би бил естествен...без изкривяванията от сегашният БЕЛ модел

# 481
Нека пак да си има БЕЛ. Но изпитът по мат да е като МзВ с възможност за разслояване на резултатите и една задача от първи модул да не е решаваща къде ще учиш. Или пък дали преразказът ти е с 35 точки.....

# 482
Допускането, че олимпиадата е лесна, щеше да се потвърди, ако МГ всички биха били с 20-21 т

# 483
ЕМТ и ПМС са винаги по-трудни от НОМ 2. С тях може да се съпостави само Национален кръг.
След по-малко от месец е ПМС и там ще видите разликата дори за 5 клас. И дано да не съм прав и кварталните училища да се представят по същият начин като на НОМ 2.
Основното нещо от поста ми обаче е не да споря колко СМГ е по-добър от квартално училище в 5 клас , а че  няма 20 деца от квартални училища в 7 клас на средно СМГ ниво по каквито и да било причини. И да е имало в 5 клас , в 7 ми ги няма вече.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 16:21 от Galub

# 484
  • София
Е как да има?
Едните с 4 часа математика, преподавателят разсейван от деца, които не внимават или искат допълнителни разяснения срещу деца, които имат 10 часа и са кротки и съсредоточени.

Много от не-СМГ децата са достатъчно умни да се справят, стига да са поставени пред същите условия.

# 485
Съгласен , написах по-рано че има много причини и описаните са част от тях.
Всъщност не мисля че повече от няколко процента / няма грешка/ от децата имат истински талант. Останалите са добри благодарение на многото работа и усилия без значение в СМГ или на друго място.
Но дори и тези с талант трябва да работят. В даден момент нещата стават сложни и без работа за никого не става.
И тук е проблема , че децата от СМГ работят много ама много  и повече от другите училища/ едва ли някой се съмнява в това/ , а и в 5 клас пак са приети след повече работа от неприетите. Защо трябва да останат извън СМГ заради един преразказ за сметка на деца с по-малки математически способности / не талант или ум/ към 7 клас ?
В същото време го пиша за 3 ти път. С 2 ръце съм да се направи втора СМГ или се разкрият повече паралелки в кварталните училища с добри преподаватели. Това би било добро и за децата в СМГ. трябва да има конкуренция.
И ако имаше такава паралелка в основното ни квартално училище ние дори нямаше да сме в СМГ пестейки по 2 часа на ден от път....

# 486
  • София
Точно така.
Да направят СМГ2 и децата от СМГ, ако не се класират в СМГ заради БЕЛ, да идат в СМГ2.

# 487
Точно така.
Да направят СМГ2 и децата от СМГ, ако не се класират в СМГ заради БЕЛ, да идат в СМГ2.

Съгласен. Така е справедливо.
След като приема започне да става с нормален изпит както е в 4 ти клас, а не да е с преразказ по БЕЛ където ни приемат там....
Иначе сте напълно права детето ми няма място в математическа гимназия където приема е с БЕЛ . без значение името СМГ1 или СМГ2 / има и ПЧМГ и стипендии без БЕЛ/. Вашето като е добро по БЕЛ е редно да се събере с други като него. .добри по БЕЛ в математическа гимназия Simple Smile
Наистина ли не виждате абсурда в предното изречение ?!

Много ми е смешно и забавно, като някой си мисли, че дадено училище или учител сами могат да направят чудеса , когато няма желание или способности. Дори и да има временни резултати в дългосрочен план нещата се виждат какви са в действителност.
Народът е казал - насила хубост не става... пък било то силата да е преразказ под формата  на математика Simple Smile

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 19:59 от Galub

# 488
Бе вие луди ли сте. Не може да има 5 СМГ -та, защото то и за едното няма достатъчно кадри на ниво, а ученици има примерно за две СМГ -та - резултатите докъм 320-то място, но не и повече.
Просто трябва да си има изпит по математика за 8 клас, също както в ПЧМГ. Хората са го измислили и не случайно ПЧМГ не само конкурира СМГ, ами вече го и измества. При тях работи, значи си работи.

# 489
Специално за ЕМТ и 125то са деца, които бяха приети в СМГ и в НПМГ, но не ги записаха. Но това ще е последния такъв набор в 125то, освен ако не стане чудо, което обикновено не става

# 490
Точно така.

Така е справедливо.
След като приема започне да става с нормален изпит както е в 4 ти клас, а не да е с преразказ по БЕЛ където ни приемат там....

Вие наистина ли смятате изпитът за 4ти клас за нормален? Да намирате нещо общо между него и изобилието от курсове за деца в начално училище?

В СМГ никога не се е продължавало автоматично. Причините за сегашната ситуация са две:
1. Лесното НВО. Да, нужно е да се усложни, да има втори модул, но не в стил извращенията от изпита за 4ти клас, в който задача по училищния материал почти няма. Спокойно може да има по завъртяно условие по геометрия или в задача за движени (много добри има баш в четвъртокласния изпит).

2. Втората причина е алчността на смг, които разширявайки приема за 4ти клас, за който се котират специализираните им курсове, привлякоха още повече родители на клети дечица, които си мислят, че ще хванат господ за шлифера. Съответно истерията в седми клас върлува предимно в тези среди.

Как беше преди - приемаха се 4 класа в 6ти клас (после изместиха да се приемат в 5ти), които в седми кандидатстваха  наравно с всички останали желаещи за 7 паралелки. И да, изпитът беше само по математика (на училищен материал), но това не смятам за толкова важно. Важното е, че имаше достатъчно много места и семегейците да си продължат, който иска и може, и други ученици с интерес към математиката да влязат в СМГ.

Нито е справедливо, нито е разумно от 5ти клас да се попълва 100% гимназия. Както и вие казахте - състезателите са десетина процента от учещите. За тях най-лесно може да бъде издействано автоматично продължаване като се регламентира прием на призьорите от определени състезания.

Както и да е - изказванията на текущия министър не приемам сериозно (все пак същият твърди, че има желание да връща оценката за дисциплина и да въведе задължителни часове по религия) в настоящата ситуация на всякакви видове кризи. А и все пак ако е искал нещо - можеше да го направи през предишния си мандат.

# 491
Да , така мисля , че приема в 4 -ти клас е добър / не идеален , но не се сещам за по-добър/. Защото дава възможностза сегментиране по знания и умения на децата. Приема се случва дори при деца с под 50% от точките на МзВ.
Нека направим сравнение с приема в 4ти клас от 2023 година , че тя е последната за която има публични данни. И сравним какво би се случило , ако водещето беше НВО то по математика за 4 ти клас  / т.е училищен материал/, а не МзВ..
Поне 50 от приетите деца в СМГ нямаше да бъдат приети защото имат под 100т . А вместо тях щяха да бъдат прието деца , които са на 560 място примерно от 600 кандидати защото имат 100т на НВО-то. И за да не стане грешка нямаше да бъдат приети 4 / четири деца/ от първите 11 в класирането. Тези 4 деца все още са едни от най-добрите в страната / сега 6 клас/ и печелят най-трудните състезания у нас , а и в чужбина, но биха се разминали със СМГ при прием с ниска трудност.
Наистина ли смятате за нормално да има занижена трудност за прием до такава степен, че да позволява някои от най-слабите кандидати да изместват, някои от най-добрите заради 1 техническа грешка ?!
Същото нещо се случва сега в 7- ми клас Има 2000  деца с над 90т по математика на НВО-то. При тази основа няма как да се определи  кой е по-добър  и затова определящият фактор е БЕЛ.
Една допълнетелно усложнена задача нищо няма да направи - ще останат примерно 1000 деца.... същата работа.... БЕЛ
Нужно е значително усложнение при това не на 1 задача , за да може да се направи разлика в способностите.
Усложняване с училищен материал е несериозно. Нито 1 дете в СМ? няма проблем с него освен технически грешки.
За сравнение  при МзВ разпределението на резултатите е нормално и едва 30-40 деца имат над 30. от 45.
И да, там задачите не са училищни / при НВО то  с училищни е видно с  няколко стотин пълни резултата по 100т/.
Едната страна наистина са разните курсове , но може и без тях. А типа задачи е този, който се пада по всички международни състезания и основата за МОМ., Ако СМГ не търсят деца с разбиране в тази посока не знам кой да ги търси....

Отново , нямам никакви претенции каква промяна да се направи , но такава е нужна защото сегашната ситуация е абсурдна.
Разбирам също така прекрастно, че мнозинството от хората няма да я искат защото знаят, че сега децата им имат шанс за СМГ , който иначе не биха имали защото не са полагали същите усилия по математика..., които не са и нужни / БЕЛ е по-важен/.
Проблема е известен от години и нищо не са прави , при този министър няма да е различно... приказки, идеи ... и си караме по старому в полза на мнозинството , но поне за мен е дразнещо.
Все едно в музикалното училище приема да се решава от това кой е най-добър на скок височина....Simple Smile

# 492
  • София
Учители ще се намерят и ще се обучат.

Преподавателите в СМГ не са нещо извънземно. Някои от тях, ако преподават в нормални училища, няма и да се справят.
То е много лесно за преподаваш на деца, приети с изпит. Те сами си учат.

# 493
Същото нещо се случва сега в 7- ми клас Има 2000  деца с над 90т по математика на НВО-то. При тази основа няма как да се определи  кой е по-добър  и затова определящият фактор е БЕЛ.
...
Отново , нямам никакви претенции каква промяна да се направи , но такава е нужна защото сегашната ситуация е абсурдна.
Разбирам също така прекрастно, че мнозинството от хората няма да я искат защото знаят, че сега децата им имат шанс за СМГ , който иначе не биха имали защото не са полагали същите усилия по математика..., които не са и нужни / БЕЛ е по-важен/.
Видях го с дете на близък - нормален тийнейджър, страстта му е спорт, а не математика. Имаше бал за СМГ след 7-ми клас, добре че достатъчно умно да го игнорира и да отиде в ЕГ, където искаше. Даже на никакви курсове май не беше ходило, просто нормално хлапе.
Ако се беше подлъгало по елитността щеше да си вкара автогол и да му е много тежко с очакванията по математика.

# 494
Абе щом е изкарал без курсове бал като за СМГ, където се утроява математиката и балът е най-висок, най-вероятно щеше да се справи чудесно и да се беше записал в СМГ.

Общи условия

Активация на акаунт