СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 65 729
  • 762
  •   1
Отговори
# 735
Според мен ние дискутираме за набора, който е сега трети клас. Идеята сегашните шести, пети и четвърти да им се пазят местата е абсурдна.
Нали се сещате, че ако го имаше морковчето да се остане до дванайсети, и няма места за осми клас, то кандидатите за справедливия изпит, математика за всеки, нямаше да са хиляда, а пет хиляди, поне? И натискът огромен? Върху тези сополанковци? Така ще стане ако приемат закона, не знам дали си представяте какво натискане ще падне, ще зобат комбинаториката от три годишни.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 19:57 от Априлски душ

# 736
То Тръмп ги спира, ама тук във ФМИ що да не продължат автоматично след СМГ. Нали в 7 клас има огромна разлика с другите деца, логично е до 12-ти тази разлика да стане още по-голяма. А пък специалност "математика" не могат да си запълнят местата. Ако продължават автоматично от СМГ в университета, може пък да се запълнят повече места. Хем ще имаме математици, хем няма да бягат в чужбина. Вълчев да вземе тази идея на John предвид. Ми че тези деца са приети с най-справедливия изпит в цяла България, за MIT може да не можем да уредим, но за ФМИ можем.
Между другото, такива неща има у нас. Например завършилите частна немска гимназия Веда продължават автоматично направо в 3-ти семестър Германистика в НБУ. Направо във втори курс! Това е истина, има го на сайта на Веда. Сигурно има и други такива случаи. В доста университети се влиза само с ДЗИ.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 20:05 от Татко Мецан

# 737
Ако кандидатите са не 1000 а 5000  в 4 клас ще има упорита битка за местата между 500 и 4500.... Първите 500 ще бъдат същите като сега

# 738
Ами изобщо не е така. Има много други фактори, освен да си добър по математика. Говорим за малки деца

# 739
То Тръмп ги спира, ама тук във ФМИ що да не продължат автоматично след СМГ. Нали в 7 клас има огромна разлика с другите деца, логично е до 12-ти тази разлика да стане още по-голяма. А пък специалност "математика" не могат да си запълнят местата. Ако продължават автоматично от СМГ в университета, може пък да се запълнят повече места. Хем ще имаме математици, хем няма да бягат в чужбина. Вълчев да вземе тази идея предвид.

Взел я е или подобна. Проблема с липсата на математици е много сериозен
Точно преди 2 часа му свърши срещата с ректора на СУ и си тръгна от ректората....

# 740
И като липсват математици, и министърчето ги произведе, какво ще ги правим? Ще напълнят празните стаи в БАН?
И колко процента от завършилите СМГ стават математици? Дали има и 50

# 741
Как ще има 50%🤣 няма и 20... сигурно трябва да уточня, че постът ми беше ироничен, но мислех, че няма нужда, защото СМГ е лидер и по БЕЛ в страната, нали... както е казал един голям математик, трябва да знаете кой, "Той стана поет. За занимания с математика имаше твърде малко въображение" 🤣

# 742
Липсата на математици води до други липси . Тук не говорим за такива занимаващи се само с  математиката като наука, а за това, че поради все по-ниското ниво на излизащите от гимназия, вече се усеща липса на учители, инженери, финансисти и т.н. професии, пряко или косвено свързани с математиката.

# 743
Инженери липсват, защото практиката, наложена у нас и съотношението пари-отговорност е такова, че никой не иска. Все пак повече от 30 години гониха инженерите от страната.
Иначе, ако има мръвка на кокала, хора да стават инженери и математици ще се намерят.

# 744
То не се става инженер или математик за 5 месеца. И като разбереш, че шофьорът в ГТ взема повече от теб, който си учил 7-8 години висше, ти се отщява... или просто отиваш в чужбина, където ще живееш по-добре.

# 745
# 746
Това за шофьорите е наистина безобразие и не трябваше да им уйдисват.

# 747
Това обществено обсъждане колко време продължава?

# 748
  • София
Един месец - от 23 май до 23 юни е общественото обсъждане на предложените промени в Закона за предучилищното и училищното образование:

https://www.mon.bg/project-document/proekt-na-zakon-za-izmenenie … noto-obrazovanie/
https://www.strategy.bg/publicconsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=9133

# 749
Дори и след приемането на промените, нищо не е на всяка цена. Занимавайте се, нека подобрява умения и познания. Ако ти не пренесеш стреса на детето, детето няма да усети тази тежест, а просто ще се готви и ще се явява на поредните състезания. Добре е лятото да се използва пълноценно.

Абсолютно споделям мнението ти. Моето е сега в 3ти клас и - тъй като няма яснота за бъдещето продължаване "без изпит" аз от сега се кумя да се учим лятото да пишем подробни решения на задачите.
Детето ми се справя прилично, понякога печели медали, понякога не печели. Ама дали ще е в топ резултатите, които ... да му гарантират мястото до 12ти клас, как да знаеш?? По принцип, аз до завчера си мислех, че не е задължително и на всяка цена да се влезе след 4ти клас - тъй като то има и други интереси, извън състезателната математика. Но ако тези нови промени реално лишават децата от възможност за постъпване след 7ми клас: всичките родители ще станат още по-вманиачени следващата година. А този стрес се прехвърля и върху децата. И кво ... стресът ще ги погне още от 4ти клас... Горките деца.
Аз, когато бях в 4ти клас, бях спокойно и щастливо дете. И пак станах човек, даже с отлични академични постижения. Днешните нямат този късмет, явно.

Според мен ние дискутираме за набора, който е сега трети клас. Идеята сегашните шести, пети и четвърти да им се пазят местата е абсурдна.
Нали се сещате, че ако го имаше морковчето да се остане до дванайсети, и няма места за осми клас, то кандидатите за справедливия изпит, математика за всеки, нямаше да са хиляда, а пет хиляди, поне? И натискът огромен? Върху тези сополанковци? Така ще стане ако приемат закона, не знам дали си представяте какво натискане ще падне, ще зобат комбинаториката от три годишни.

Общи условия

Активация на акаунт