Не просто свекърва, а жив дявол

• 17 183
  • 321
  •   1
Отговори
# 30
Ronin - Мъжете с характер не влизат в такива ситуации, защото майките им знаят, че пред тях стои мъж и не се държат с него като с пеленаче. Та, той си е льольо, който си стои до полата на мама. Ако на един мъж не може да му се чуе думата, какъв мъж е?

# 31
Ами няколколко неща преусмисли - вие с мъжа ти сте семейство, но не сте сиамски близнаци. Единия може да е там - другия тук. Нищо не налага да сте рамо до рамо постоянно.
Напусни бизнеса на майка му и си развивайте вашия. Доколкото разбирам вие предлагате онлайн това, която тя предлага в реалния магазин. Да ти кажа пак не е ваш този бизнес - пак е нейните пари и стока. Пак си зависима.

Напусни. Направиси си отделен бизенес.

И тъй като не разбирам какво всъщност искаш от живота - моля, опиши как си представяш идеалните отношения с майката без да ги има нещата, които те дразнят.

Не подкрепям теорията, че "истинския" мъж е крещящ, каращ се индивид, който се хвърля като лъв да се разправя с всеки погледнал неусмихнато жена му. Да му се невиди нали все за равенство се борим - решете най-накрая в кухнята ли ще сте и ще ви защитават или ще сте равни и ще се отстоявате сами!
Две еманципирани, работещи жени трябва да могат да изградят отношения без синко-съпруга да се меси.
И правете разлика - едно е семейство, дриго е служебни отношения, пък било то в семеен бизнес.

# 32
# 33
Намерете си веднага работа. Така не трябва да я търпите повече. Много сте чакали.
Но хич да не разговаряте с нея, не е редно. Кратко да, поздравете я, ако я срещнете и дотам.
Мъжът ви няма друг избор освен да остане да работи с нея - явно няма сила нито да й се опълчи, нито да ви защити.
За една свекърва не си разваляйте семейството. На децата кажете да изберат как и доколко да общуват с бабата  - да не я игнорират съвсем. С уважение, но резервирани.
Когато ви атакува или обижда, не трябва да оставате безмълвна или да търпите (НО ПЪРВО СИ НАМЕРЕТЕ РАБОТА) - отговаряте й кратко и ясно, но с уважение, че... според ситуацията. Покажете й, че сте над тези груби отношения и че те не са вашият начин на общуване с хората. Може и да й го кажете точно така, в прав текст, ако не го разбере от поведението ви или ако се прави, че не разбира. Така ще осъзнае, че не я допускате да обижда.
Няма да я промените. Само ще опитомите малко звяра. Ще шлифовате един "диамант".

# 34
  • София
С мъжа ти имате доста кофти работодател. От какъв зор го търпите?

# 35
  • Варна
Ами да мрънка, авторке, нека да мрънка, че никой не й помага. Само че ще мрънка на правилния човек - сина й. Ти просто няма да си там, че да ти мрънка на теб, освен ако не си чак толкова мекушава, че да й вдигнеш телефона или да й отвориш вратата.

Мъжът ти няма да направи нищо, това вече и на слепия е ясно. Дали ще живееш спокойно, по-спокойно отколкото сега, или ще позволиш да продължават да те мачкат и обиждат, зависи само от теб. Просто и ясно е. Искаш ли да промениш нещо? Правиш го. Ако не искаш, мрънкаш, оплакваш се, пукаш хапчета за главоболие, а след време и за язва, а животът си минава. И то бързо.

# 36
Мъжът и не  се оплаква от работодателя си,  явно не му пречи, че е такава и не и обръща внимание. Няма нужда жена му да му защитава правата от собствената му майка.
Хубаво, че имате онлайн бизнес, но той отделен ли е от магазина? Защото ако просто предлагате и онлайн същите стоки не ми изглежда много отделен

Просто си намери друга работа по твоята специалност и си развивай капацитета. Децата нищо чудно и по добре да се разбират с баба си, ако не си там непрекъснато. Ще се научат да и отговарят, а тя ще ги научи на труд. Явно е оправна жена. Бъди и ти такава и се погрижи за развитието си.

# 37
Емиии да и един ден.... гледаш пустотата. Тръгнала си си от всички. Joy

# 38
Ако авторката е емпат и много емоционална личност е нормално мъжът й да не застава зад нея, мислейки си че преувеличава всяка ситуация влагайки твърде много емоция и overthinking. Може пък на мъжа й да му харесва това, което работи. Твърде много битовизми са се намесили в иначе бизнес отношенията. И аз съм в семееен бизнес и битовизмите са до следващия работен ден. На работа сме за профит и всеки е длъжен да си изпълнява задълженията както ако ходи някъде другаде на работа. Кой какво прави извън работно време си е негова работа, семейните отношения също . Моят съвет към авторката е да не приема лично поведението на бос-а, да си поддържа от отношенията добри със съпруга и децата , пък ако смята че има качества за по-добър бизнес да си работи над него.

# 39
Търпяла съм не 15г, а от 7-8 работя с тях, но и защото след всяка свада с нея тя казва: Аз повече няма да идвам да работя, оправяйте се сами!
И не идва в продължение на седмица или две, после реши че й е минало идва и почва да се кара с нас за всичко което сме променили според нашите разбирания, и кръга се завърта пак.
Решила бях да си намеря работа преди около 5г, но забременях с дъщеря ми и се разминаха нещата. Говорила съм го с мъжа ми това за друга работа да си търся, но той ми се сърди даже че си го помислям. А и все пак с този онлайн магазин нещата са горе долу добри.

# 40
При две висши образования, да се забиете в чужд магазин и да продавате е крайно. Изкарайте си дипломите и си намерете работа по специалността. Първо ще се отдалечите от свекървата, няма да има толкова поводи за дрязги, ще имате собствен доход. Ако утре се разделите с мъжа си, вие оставате без работа и без доход. И всичко това за големия бизнес. Не си заслужава въобще. И не е задължително да развивате ваш бизнес, или развийте по специалността си.

# 41
  • Варна
Емиии да и един ден.... гледаш пустотата. Тръгнала си си от всички. Joy

Никъде не виждам някой да я съветва да си тръгне от мъжа си, така че тоя сценарий не е на дневен ред. Но е наложително да си тръгне от тоя семеен дюкян и да започне другаде.

# 42
...
Решила бях да си намеря работа преди около 5г, но забременях с дъщеря ми и се разминаха нещата. Говорила съм го с мъжа ми това за друга работа да си търся, но той ми се сърди даже че си го помислям. А и все пак с този онлайн магазин нещата са горе долу добри.

Каквато е свекървата, такъв е и синът й.
Никой от тях не отчита вашите преживявания.
Ами ако започнете да се отнасяте непукиз и към двамата? Така, както и те към вас. Своя работа и доходи, те да се оправят двамата.
По конституция имате право да работите  и за щастие тя не задължава в бизнеса на  свеки.

# 43
Търпяла съм не 15г, а от 7-8 работя с тях, но и защото след всяка свада с нея тя казва: Аз повече няма да идвам да работя, оправяйте се сами!
И не идва в продължение на седмица или две, после реши че й е минало идва и почва да се кара с нас за всичко което сме променили според нашите разбирания, и кръга се завърта пак.

Тогава какво очакваш като съвет? Аз не мисля, че свекърва ти е изцяло виновна за разправиите ви, аявно тя не е готова да ви отстъпи бизнеса и иска да запази реда, който е установила. Нейно право си е.

Мъжът ти не е съгласен да работиш друго, свекървата не е съгласна да ви отстъпи изцяло бизнеса, за да няма свади, подчинявай се на това, което казва. Друго какво да те посъветваме. Като отидеш някъде на работа нали не почваш да се разправяш със шефа защо си държи там метлата. Гледаш си работата, добро утро и чао и толкова.
Ако синът и иска да внася някакви промени в бизнеса, редно е да ги обсъжда първо с нея, а не зад гърба и докато я няма да прави някакви нововъведения.  Остави го да се оправя с бизнеса и майка си и си гледай децата, ходи работи там щом няма как, но толкова. Ти си прост служител в тоя магазин. Дано поне да имаш трудов договор и да те осигуряват реално, за да не се окажеш и без стаж.

# 44
  • Варна
Ама чакай сега, авторке, дай да се изясним нещо. Ти искаш ли наистина да промениш нещо? Щото тук се дават гледни точки и идеи, а ти вадиш от девет кладенеца вода и обяснения. Ама мъжа се сърдел, ама не можеш да го оставиш сам, ама свека се сърдела, ама щяла си да се махнеш обаче си забременяла и бла бла бла. Ти усещаш ли се как звучи това? Добре са те дресирали. Ако си тук само да помрънкаш и да ти олекне, казвай направо, ще ти влезем в положение, ще съчувстваме, ахкаме и охкаме, а после кой откъде е.

Нека ти кажа нещо. И аз имах собствен бизнес 20 години. После ковид го срина. Отидох да работя за други хора. За по-малко пари, ако трябва да съм честна. Но знаеш ли, открих среда, нови хора, тествах себе си, видях, че малко неща могат да ме сринат и станах по-корава. Отделно социалния ми живот е несравнимо по-интензивен. А като се сетя как безумно ме беше страх в началото, чак ми е смешно сега. Първата крачка е трудна. Но ако искаш промяна, трябва да я направиш. Ако не искаш - хапчетата за глава още са евтини, запасявай се.

Общи условия

Активация на акаунт