Не просто свекърва, а жив дявол

• 17 184
  • 321
  •   1
Отговори
# 45
Какъв съвет да се даде на човек, който не разбира че бизнесът не е негов има си шеф,  който по съвместителство му е свекърва и не желае да си напусне работата от друга страна?
Или се отделят с мъжа си за да видят какво е да теглят каруцата двамата или търпите.
От прочетеното мъжът е мека Мара и е щастлив майка му да го команди и да ръкаводи бизнеса. Не е активен нито в спорове нито в измисляне на собствен бизнес.
Не знам защо свекървата ви се вижда черна, а не меката половинката без мнение и желание за развитие.

# 46
  • Варна
Между другото, свекървата може и да е черна, може да е жив дявол, да командори и обижда, но явно в бизнеса взима верните решения. Не всеки става за шеф. С тоя мекушав мъж не знам въпросния бизнес какво бъдеще го чака, когато сегашната шефка отстъпи поста.

# 47
Емиии да и един ден.... гледаш пустотата. Тръгнала си си от всички. Joy
По-скоро всички са си тръгнали от теб.

Аз също бих искала да знам дали авторката е на договор в това магазинче.

Също не съм съгласна, че е само служител. Тя е снаха в семейство, в което видимо всеки, стигнал възраст, е спешèн да бачка в едноличния 'семеен' бизнес. Свекървата, като е толкова ербап кой на какво има право, да я гони и да си наеме хора и плати на външно счетоводство (доколкото видях, авторката е счетоводител) и да видим колко му разбира на бизнеса. Практиката показва, че като се замени евтиният/безплатният труд на идиотите без глас от семейството с платен такъв, великите семейни бизнеси нещо го закъсват.

# 48
Ох, не ти е лесно. Правилно постъпваш.
Но беше хубаво и да имаш своя си работа, не да работиш при тази и да и виждаш физиономията.
Това също ти е огромна грешка.
От друга страна може и да умре по-бързо от злоба.
Нищо не се знае Grinning

Аз не бих издържала такъв човек. Отговярам си, мога да бъда и много груба. Ще я унищожа.
Та напусни  и започни друга работа. Стига си общувала с този демон.

А на мъжа ти много му здраве му кажи. Като разкара майка си, тогава ще останеш.
Ти кажи, че с тоя вампир не искаш да общуваш.

# 49
Е, хайде сега, добре че е снахата да крепи на раменете си великия бизнес! Той и преди нея е работел явно. Ако е добър счетоводител нека започне някъде и да отвори после собствена счетоводна къща. Ето и готова бизнес идея! Хем ще е независима и със собствен доход, че никога не се знае!

# 50
И без авторката ще се оправят, все пак тя не е била винаги в семейството, че да се крепи бизнеса на нея. Спокойно може да си намери работа, а ако е счетоводител - три.

Всъщност нещата са прости - снахата напира за смяна на поколенията в бизнеса, титулярката не е готова да пусне кормилото, а синът не е мотивиран да сваля майка си от поста насилствено. Сигурно и не му пречи тя да държи юздите, понеже досега се е справяла и не вижда необходимост той да е шефа, както жена му очаква от него.

# 51
Тя не е казала, че работи като счетоводител в момента в бизнеса. Ама всъщност, ако поне счетоводството на магазина не оправя, а само магазинерства, е още по-сигурно, че трябва да се махне

Иначе свекървата жив дявол, ама авторката е имала лукса с малко и вероятно боледуващо дете, да работи колкото може и да не се притеснява от уволнение, болнични, отпуски, ще може ли да отиде утре да нагледа бизнеса, ако детето е бооно, и пр.

# 52
Демек, бизнесдамата е позволила на авторката да се ползва от ползите на този бизнес, ама без да допринася?

# 53
Демек, бизнесдамата е позволила на авторката да се ползва от ползите на този бизнес, ама без да допринася?

Сигурно допринася, ама не както биха гърчили външен работник - някоя бременна или с малко дете.

Още повече, че тя казва:

"Решила бях да си намеря работа преди около 5г, но забременях с дъщеря ми и се разминаха нещата."

Т.е. нито е жертвала някаква работа, за да стои или да започне в бизнеса на свекървата, нито е имала опция да взима майчинство, ако не е там. А детето вече е на поне 4 сигурно.

# 54
Зависи какво се разбира под гърчене. Бременни и с малки деца няма да седят с години някой да нарича децата им тъпи. А пък и бизнеси тип магазинчета и барчета, където работи цялата фамилия и МОЛът се нерви от нищо, обикновено не могат да си позволят външен персонал чисто финансово.

# 55
В днешно време всеки нарича бизнес дори и да продава семки на сергия на пазара. Такъв тип бизнес от рода на квартален магазин е свършил за отрицателно време ако остане само на бабата и външни служители. Защото ако не се влага много личен труд и отговорност от вътрешните хора като авторката и мъжа и, както и контрол над наетите работници всичко познайте на къде отива. Така че бабата е много по зависима от син и снаха, от колкото те от нея. И не говоря просто така, а го виждам масово в този калибър бизнеси да ги наречем.

# 56
Най-малкото е много трудно бременна да започне някъде истинска работа и да я задържат на работа, така че да взима майчинство. Обикновено, разберат ли, че е бременна, е чао. В такива случаи и да има съгласен работодател, бременните се стараят много, не излизат в болнични до края и т.н. Ако не си забелязвала, само в семейни бизнеси децата се мотаят в магазина, като са болни или не са на ДГ по някаква причина. Външни хора си търсят начини кой ще им гледа децата, докато те са на работа.

От написаното ми изглежда, че не е имала опцията бременна да започне работа при независим работодател.

Ами, възможно е свекървата да е по-зависима от тях, отколкото те от нея. Нищо не им пречи да проверят. Защото няма много хора, които да търпят лошото, ако някъде ги чака нещо по-хубаво.

# 57
Добре де, като е толкова зле "бизнеса"  на свекървата да се разпадне. Ако си имат авторката и мъжа и техни доходи, хич няма да им пука. Ама те са се вкопчили в магазина и хем боли, хем сърби, хем...

# 58
Не е добре голям човек да е зависим. Поставила си се в небрано лозе и няма как да излезеш, без някой да е недоволен. Спри да бъдеш удобна на другите и стани удобна на себе си. Съобразявайки се не с мъжа си и свекърва си, а първо със себе си. И ще започнат да идват решения. Но нагласите се променят най-трудно, не знам дали ще се справиш. Можеш да променяш само своите нагласи и да оформяш тези на децата си, върху чуждите нямаш контрол.

# 59
Напълно съм съгласна с Рф. В бизнеса не те храни шефа, а сте зависими един от друг. Особено при бизнес, в който не можеш да предложиш конкурентно възнаграждение, всички са на минимална заплата и сигурно ако не изкарат добър оборот този месец работят за без пари, щото е "семеен". Познайте дали това ще стане, ако има работници на договор. Те не те питат дали ти върви бизнеса, а си искат надника.
Според мен авторката трябва да напусне и да си търси друга работа. Орташката работа е трудна, с роднини още повече, с арогантни и всичкознаещи свекърви съвсем. Дава лош пример на децата си, че те мачкат и трябва да слушкаш.

Общи условия

Активация на акаунт