Не просто свекърва, а жив дявол

• 17 256
  • 321
  •   1
Отговори
# 90
Ако имаш дъщеря и тя е в това положение, какво ще я посъветваш?
Трай, дъще, да тъпче една луда жена теб и децата ти...или, Абе, я тегли една м@йна и си гледай спокойствието.
Всичко това ще избие на физическо ниво в един момент.

# 91
Така е. Не е полезно да се търпи тормоз дългосрочно. Просто няма смисъл. Трупа ти се и за здравето е опасно.
Може да не пишеш тук, а само за себе си помисли извън семейните отношения:
Кой е шефът на фирмата?
Каква е свекървата в бизнеса, щом тя определя цени, стоки, местоположение на метлата?
Коя си ти, на каква длъжност си, добре ли си откъм осигуровки, заплата, права в тази фирма?
и т.н.

# 92
Мъжът ти е Мека Мария, теб те е страх да реагираш. Намираш си алиби, че търпиш заради мъжа си, но на него така му е добре. И на теб ти изнася.
Децата май не ги виждате какво им е на душичката. Това, че ги водите на тенис и др мероприятия какво е? Разменна монета за преживяното от тях, което описвате с бабата ли?

В крайна сметка не се разбра какво точно чакате още. Години наред децата ви са попивали тази атмосфера.
И ако свекърва ви е жив дявол, тогава вие с мъжа ви какво правите до нея?
Съжалявам за тези директни думи, но всички опции и възможности, които ви се посочиха, излизат неуместни.
Иначе темата щеше да е вече заключена.

# 93
Друга работа. Или ако можеш да убедиш мъжа си да си захванете ваш си бизнес без нейна намеса. ( което малко ме съмнява). Като е толкоз умна и оправна, да се оправя сама. Мъжът ти обаче няма да се откаже лесно от работа и контакти с нея. Каквато и да е, му е майка и не я вижда в толкова тъмни краски, колкото ти.

# 94
То и авторката поне според написаното не гори от желание да правят сами нещо двамата с мъжа ѝ, мечтае си просто свекървата да се изпари и да им остави магазина. Само дето както след 15 години в играта още мисли, че квартален магазин, който една верига до тях или данъчна промяна може да убие за ден е "бизнес, който ще наследят" и не са се напънали с мъжа си да измислят и друго, ако свекървата се изпари и бизнеса им най-вероятно ще се изпари малко след нея.

# 95
Според мен са два начините за справяне. Или се чупиш от кварталната ѝ бакалия. Или метода на зла круша-зъл прът. Започваш да ѝ държиш чене, показвайки характер - след като мъжът не може и не иска да заеме страна. Пък ако ще се разпърдяват нещата, поне да става ясно навреме. Току-виж поомекнала, като види, че идва края на тоталитарния режим.

# 96
Това със семейните бизнеси някой път ми е като етажите от къщата. Свято нещо, щом е влагано, то поколението задължително трябва да е там барабар с новото си семейство ако има такова. Ама как ще живеят / работят друго другаде? Нали и за тях е правено. Трябва да се продължи, да се обгрижва. Възпитано това мислене отдавна, често у мъжете както и в случая, и той не допуска друго. Кой собственик юридически пък дефакто, наше ама на свекървата.. права задължения, всичко е размито.
Една разлика е, че за живеене семейството трябва да е заедно, но за работа не е задължително. Тя може да работи  друго а мъжът й да е там. Но те го виждат като предателство, понеже той е залепен за бизнеса и мама. Най-добре едно хубаво изясняване кой е шефът, кой решава, кой с какъв статут е там, че от тая борба иде всичко.
После да мисли и решава жената ще кара ли така с всички плюсове и минуси или наистина иска промяна.

# 97
Авторката писа, че вече имат бизнес с мъжа си, онлайн.
Съгласна съм с Валери, че нея я е страх, а на мъжа му е удобно. Според мен и двамата намират оправдание в ситуацията - тя се оправдава, че подкрепя мъжа си, той пък вероятно се оправдава, че заради жената не оставя майка си да се оправя съгласно претенциите си.
Нея я разбирам, никой не учи, за да седи на каса в кварталната бакалия, па макар и на съпружеското тяло.
И мъжа го разбирам, семеен бизнес на негово име и изведнъж да вазира и да остави майка си сама да се оправя - на всички участници им е ясно, че тя няма да се справи.
От трета страна, щом свекървата толкова драпа да се занимава, авторката е с образование и стаж, а мъжът си има още едно доходоносно занимание, за мене е най-разумно да се разделят, да си прехвърлят, каквото има за прехвърляне, и всеки да си гледа неговата работа.

# 98
Авторката писа, че вече имат бизнес с мъжа си, онлайн.
Съгласна съм с Валери, че нея я е страх, а на мъжа му е удобно. Според мен и двамата намират оправдание в ситуацията - тя се оправдава, че подкрепя мъжа си, той пък вероятно се оправдава, че заради жената не оставя майка си да се оправя съгласно претенциите си.
Нея я разбирам, никой не учи, за да седи на каса в кварталната бакалия, па макар и на съпружеското тяло.
И мъжа го разбирам, семеен бизнес на негово име и изведнъж да вазира и да остави майка си сама да се оправя - на всички участници им е ясно, че тя няма да се справи.
От трета страна, щом свекървата толкова драпа да се занимава, авторката е с образование и стаж, а мъжът си има още едно доходоносно занимание, за мене е най-разумно да се разделят, да си прехвърлят, каквото има за прехвърляне, и всеки да си гледа неговата работа.

... за да се радват на живота, бих добавила! Което някакси много хора забравят, увлечени в стресови ситуации безкрай..

# 99
Авторката обаче май не отговори по документи каква се явява - има ли договор, за какво е....
Също ми убягна и друго - разбрах, че авторката и свекървата са в магазина и се карат, а мъжът къде е?

# 100
Отново да благодаря на всеки включил се. Наистина от едно написано тук няма как да се разбере отровната среда, в която се работи и живее тук, със сигурност и аз да попадам на тема с едно две изречения обяснено и аз ще нахокам авторката, за това, че се оплаква от битовизми и че й обиждат отрочето. В темата за лични и семейни отношения надникнах от любопитство, видях, че има дами и господа с доста по-заплетени драми от моята, и реших да споделя моето преживяване в момента. Искам да кажа и на всеки, който пише, че се натрапваме в бизнеса, че от много години всичко е на името на съпруга ми, може би от повече от 10г, да създали са го в началото свекърва ми и свекъра, от преди около 15г, горе долу в началото на нашето съжителство беше,  но са работели винаги тримата, като мен постоянно ме молеха да напусна старата си работа и да сме всички заедно, а нейните думи бяха "Аз още година-две ей тука". Аз да подчертая не им искам бизнеса, не им искам "свободата" която някои казват, че имам, аз искам да работя с културни и възпитани хора и да не ме е срам от това, че ни нагрубява пред клиентите или нагрубява и самите клиенти понякога, когато някой е недоволен от нещо. Тя си е такава и извън магазина, в къщи, на улицата, със съседи и близки. Не стоя да чакам някой да се спомине, не стоя за да обиждат детето ми, това че тогава не реагирах е защото хиляди пъти съм реагирала и виждах, че промяна няма, винаги, когато казва нещо свързано с децата ми реагирам, казвам й поне тях да ожали, внуци са й, но тя се ожесточава още повече до такава степен е стигала в озлоблението си, че е спирала да контактува с тях, не си вдига телефона като й звъни сина ми,  случвало се е за рожден ден да не се обади дори да поздрави. Не мога да изброя хилядите неща, които сме преживели с нея, и хилядите обиди, които съм преглъщала.Стоя и работя, не защото ми отърва, и не защото нямам смелост, а защото виждам, че съпругът ми ако остане сам с нея и ще му се стопи нервната система, поне сега двамата се подкрепяме, но така пък моята нервна система отива на кино, за това поисках съвет от тук, дали това, че просто рязко спрях контакта си с нея е решение или още повече ще се измъча. Ще имаме още много разговори у дома на тази тема, ще си го изговорим пак и пак, ще се опитам да запазя и неговото и моето ментално здраве. И вие да сте живи и здрави.

На колко е години тази свекърва? Представи си, че е непознат човек, ще се вържеш ли, че оставайки и 10-15 години до пенсия, ще зареже магазина и.. какво ще прави? Ще стои без доход, ще хукне да работи за някой друг, за да изкара стажа за пенсия? Някак си ми изглежда, че жената редува моркова и тоягата. Като ви прекипи от нея, ви обещава, ще скоро ще се махне и ви убеждава как има нужда от вас, а вие се унасяте в мечти колко ще е безметежно, като се махне, и като се успокоите, ви показва тоягата.

# 101
Темата е малко...

# 102
Значи, щом като мама е прехвърлила  фирмата на сина си, казваш на мъжа си, бизнеса си в твой, личен, аз в него място нямам като обикновена общачка и продавачка. Оправяй се сам, аз работа ще си намеря, че и за повече пари. Ако иска да работиш наравно с него, да ти прехвърли половината дял от бизнеса, ако смее. Тогава вече, с пълно основание, можеш да й се озъбиш на свекървата, от позиция на собственик., и ти да слагаш метлата пред вратата.
Ама съм убедена, че мама няма да му позволи и. А той нея ще пита, твоето мнение е ирелевантно за него, щото е селски бек, който още не може да излезе изпод мамината фуста . И тя веднага ще му обясни, че жени много, мама е една, и бизнеса си е техен,.
Ми, след като той хем иска всичко на негово име, ама ти да работиш наравно с него, и да го жалиш, мамин златен, да се оправя сам. Негов бизнес, негова майка... А ти си намери твоя си работа, че ще се разболееш от нерви. И не се знае колко дълго ще просъществува великия ви бизнес, с хранителен магазин в малко населено място. Или пък, че благоверният ти, изведнъж няма да го тресне сляпата неделя, с някоя млада продавачка, и ти да се окаже, че си търпялаа цял живот терор и тормоз за нищо. Заради великото наследство и рахата на любимия.
Това е съвсем добронамерен и сериозен съвет. Поне, докато си все още млада, и можеш, се застраховай от прищевките на това семейство.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 19:58 от Прекрасная Василиса

# 103
Просто се махни и си намери друга работа, няма какво да го жалиш мъжа ти, защото няма за какво. Няма какво да се буташ където не те искат, нямаш развитие. Мълчанието не е решение, това е детска позиция, напротив ясно, спокойно изразяване на мнението ти, без да се обясняваш и оправдаваш. Не допускай някой да обижда детето ти, хората не разбират как на вид едно подмятания, забележка остава понякога жестоки следи върху нас и проектиране на ситуации, като възрастни през думите "глупак". Всъщност вие нищо не сте наследили, защото тя командва. Нямаш място ти и децата ти да сте с нея, освен ако няма основателна причина за това. Събрани всички седите в този магазин и тя обижда детето ти, което започва да плаче, теб да те разтройва. За какво стоиш там, имате идеи за бизнес, нещо като "сметка без кръчмар", оставете си с идеите. Явно имате и доходи, намери си някаква работа на половин ден и си гледай децата, мъж ти го остави с "мама", да се оправя, хем да се осъзнае, хем да му писне.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 22:10 от Sephora ❤

# 104
Усеща се загриженост за всичко друго, но не и за децата. Не можете да ме убедите, че имате време да им обърнете внимание. Това са две деца на 5г. и 10г. Никой не може да се клонира на няколко места, няма как.  И двамата май нямате характер, може би няма да оцелеете без свекървата. Така изглежда отстрани. И децата и мъжът ви се нуждаят от истинска грижа, не от нерви и притеснения. Свекървата явно е от контролиращите хора, която се меси във всичко и ръси нелепости на килограм пред свои и чужди, ама и до вас е един “мъж”. Нещо много се припознавате всички в бизнеса и не усещам някой да мисли за децата. Образованието не го изтъквайте въобще, хората със сериозно образование и качества на характера са свободни и въобще не тънат в подобни истории; те живеят както искат. Според мен сте никъде в момента, всичко е някак неуредено - и в семеен, и в бизнес аспект. Искате да блестите, но за това се иска решителен характер.

Общи условия

Активация на акаунт