Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 158 225
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 735
Svil24, аз подадох в различни области, но умишлено написах в другата област на първо желание нещо, което смятам, че е с по-малка вероятност да се случи и по този начин да дам на детето още около седмица време да обмисли избора си, а и да види града, общежитието не да решава на сляпо. Разбира се, ако бъде приета на двете места, че балът е от ниските.
Ако при вас става въпрос за училището в Правец (другата област) и това е, които детето иска, да, щях да му позволя.да се запише там, ако в София не е прието, където иска, примерно ТУЕС.
Благодаря, мама Ру! Не става въпрос за София и Правец, а за провинцията.
Балът на детето е достатъчно висок да бъде прието по първо желание в единия град и там нямаше опция да напишем друга по - високо балова паралелка и да имаме шанс да участваме във второ класиране и да помислим. Затова не зная как точно трябва да процедираме, за да запазим мястото си в първия град до второто класиране във втория град. Досега си мислех, че мога да я запиша след първото класиране в града, където е приета по първо желание и да изчакам второто класиране в другия град и след това, ако реша да изтегля документите от първото училище и да я запиша в другото.  Друга съфорумка обаче ми писа, че е коментирала казуса с учители, получила е разнопосочни мнения, вкл., че ако запише детето след първо класиране системата го отчита като записано и не може да участва във второ класиране в другия град.
Като цяло не ми е ясно как трябва да се постъпи, затова днес писах мейл до МОН, ще се свържа и с РУО и дано имам яснота. Ще споделя като имам отговор от институциите. Още веднъж благодаря! 🌸

Споделям набързо ситуация, която мои близки преживяха във Варна миналата година. Записват детето на първо класиране. След това премислят възможностите, решават да пренаредят желанията и да участват в третото класиране. Изтеглят документите на детето. Искат да кандидатстват за третото класиране, но детето вече не фигурира в системата. Същото и за четвъртото класиране. Имената му просто не излизаха в системата. Голяма мъка беше. Не можаха да запишат дори в най-най- обикновено училище детето. От училище на училище ходеха, никъде не можеха да им съдействат, защото детето "го нямало в системата". Накрая го записаха в частно у-ще, после следяха за свободни бройки в държавните и с триста мъки го прехварлиха към втория срок на осми клас.

Разбира се, това ми е разказано и може да не съм запомнила всички точно, но майката ми е приятелка и знам колко рев изрева жената и как на 14.09. от немай къде записа частното училище. Та си имам едно наум да внимавам като записвам - това да е обмислено и окончателно решение.

# 736
  • София
Това ми звучи малко като история от "Хиляда и една нощи".

# 737
Абсолютно съм съгласна с Бюти -зареждат се едни еднотипни и едни и същи постове, което е досадно.
А за медицинските и здравно-профилактичните карти -чудя се защо се напъват да ги искат, като всички знаем, че е бошлаф работа. Нито масово има преглед за медицинското, може би има някоя и друга бели лястовици -доктори, които все пак провеждат и преглед. Нито пък ЗПЛ отразяват 100% здравния статус -толкова много вече се злоупотребява с неслагане на ваксини, че е престъпно чак. Не се слагат ваксини, но са вписани като сложени. Пълен ужас.

# 738
  • при моите любими
Подадохме. Ако до довечера не измисли разместване ще учи във 2АЕГ или ако балът на СМГ не падне с 4.5 точки. 164то, НПМГ и 91во останаха под чертата. Това е. Последното не знам, защо го писа на 9та позиция, ама ей така да го имало за цвят.

# 739
Подадохме. Ако до довечера не измисли разместване ще учи във 2АЕГ или ако балът на СМГ не падне с 4.5 точки. 164то, НПМГ и 91во останаха под чертата. Това е. Последното не знам, защо го писа на 9та позиция, ама ей така да го имало за цвят.

Еми блазе ви, за нас 2 АГ си остана висока летва, уви. Нямам идея къде ще учи. До средата на август се надявам да знам Simple Smile

# 740
Децата имат паролите някое да не си смени желанията в 23.55, така по-категорично може да си наложи волята 🤯
🤣🤣🤣
Ай, сакън!

# 741
  • София
Blaga Georgieva , гледали сте второ класиране за една от паралелките, за която явно е имало прекласирано дете, участвало на второ класиране, затова има по-висок бал, даже от първото класиране. Двете английски са толкова близки по балове, че не би било определящо за мен. Гледайте локация, условия, профили след 10 клас и т.н.

# 742
  • София

Еми блазе ви, за нас 2 АГ си остана висока летва, уви. Нямам идея къде ще учи. До средата на август се надявам да знам Simple Smile
И при нас заради 5-ца по МАТ, тази се заяде и не му писа 6, като на класното имаше 5,30 и моли за допълнителни задачи. Но каквото такова

# 743
Благодаря, а задължителни ли са тези уж избираеми след 10кл. За 133 и 32 продължавам да сравнявам плюсове и минуси и предпочитаме профилите на 32ро, ако въобще ще е така

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 12:40 от osil

# 744
Здравейте, вече съм объркана. Извинявам се за въпроса , ако е коментиран, но не открих информация.

Може ли едновременно да се кандидатства през системата на МОН и в училище към Министерство на Културата, което има отделен прием и не е по обшия ред.

# 745
Да, може

# 746
Здравейте, вече съм объркана. Извинявам се за въпроса , ако е коментиран, но не открих информация.

Може ли едновременно да се кандидатства през системата на МОН и в училище към Министерство на Културата, което има отделен прием и не е по обшия ред.
                 Може

# 747
  • София

Там мисля се записвате директно в училището, в което сте приети

# 748
Някой да помогне кои са избираемите профили след 10кл.на 32 училище?

Вижте в темата за неелитни училища. Вчера ги обсъждаха
Благодаря, а задължителни ли са тези уж избираеми. За 133 и 32 продължавам да сравнявам плюсове и минуси и предпочитаме профилите на 32ро, ако въобще ще е така

Ако изберете СХН или природни, то ще имате има фиксирани профили от сега и може би ще имате право да избирате 1 в 10клас, проверете това в сайтовете на училищата.
Ако изберете чуждоезиков профил само по втори език, то ще избирате профили двата езика и  в 10клас от предлаганите в училището тогава - още 2 на брой.

В каталога пише кои са задължителните профили на дадена паралелка
https://most-learning.net/moodle/mod/resource/view.php?id=1103

# 749
  • Sofia
Тази история с изчезналото име от системата изисква доста висока интелигентност, за да се измисли. Не всеки може да изфантазира такъв казус. Simple Smile Само предполагам - детето не се е класирало, където е искало на 3-то и родителите са се чудили как да си оправдаят действията и да излязат от ситуацията, без някой да им каже, че са много тъпи, като са се отказали от училището, в което е прието на предишното класиране.

Общи условия

Активация на акаунт