Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 158 139
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 585
Обърква ме следното:
Да предположим, че си резерва в АК и той ти е първо желание.
Същевременно обаче имаш висок бал от НВО и си приет, да кажем, в 91. НЕГ.

Ти трябва да се запишеш, а впоследствие да се отпишешот 91.НЕГ, когато се освободи място за теб като резерва в АК, така ли?

...
Ти се записваш на това, което ти е сигурно и не освобождаваш места заради хипотетичната възможност да те поканят като резерва.
Мисля, че  искаш да попиташ друго. (извинявай, ако не съм разбрала).
Идеята в горния пример е, че ти ще се запишеш в НЕГ и няма да освободиш мястото, докато не те поканят от АК, но и приетият в АК, но желаещ твоето място в НЕГ, също няма да се отпише от АК, докато не е приет в НЕГ и двамата сте прецакани.

# 586
Аз съм близнаци - разхвърляна, импулсивна. Въпреки това, още от шести клас започнах да оглеждам училища, професии и профили, статистики три години назад, класиране с минимални и максимални балове... И тази година трябваше да преглътна, че това, което ни се иска - училища в първата 1/3 на училищата в града няма да стане, защото детето няма да има успех за там. И трябваше да прекроя всички планове - и А, и Б и да мина на план В - спасяване на давещите се, където приемливите варианти се броят на пръстите на едната ми ръка и дори остават свободни пръсти. В добавка - кисел тийн, на когото и 100 пъти да обясня, че желанията трябва да са съобразени с възможностите през едното влязло, през другото излязло.
Обратният, по-лош вариант /според мен/е мързелив и немотивиран тийн, за когото ми омръзна да слушам  какви големи възможности имал, ама само трябвало да поиска да ги покаже. На пробните и на втори модул, пребори повече от половината от мегейците, без да си дава зор, но като го питахме "Какво искаш да учиш?", отговорът доскоро беше "Нищо." Разгеле, преди 5 дни реши.

# 587
  • European Union
Костадинова, не е точно така. Първото заявление си стои. Корекциите се правят върху него. После при подаването иска име и тел на родител и се появява новото заявление с нов входящ номер.

# 588
Да може и директор да помогно но това още на първо класиране ми се струва много съмнително.Бал 320 да влезне в училище в което мин бал е 400 как ви се струва
Влизат надпланово след началото на учебната година. Подозирам че са спуснати от министерството.
Ама то освен да влезеш трябва и да изкласиш Simple Smile

# 589
Както всичко в тази държава всичко става с пари.Дочух че системата може да се манипулира надявам се това да не е вярно .Дали може да се сменят оценки или да се пиши нещо което не е вярно за да се влезе в определено училище
Това, което се случи в нашето уж "най-елитно" училище е след всички класирания, в класовете да се появят деца с по-нисък бал на освободени след началото на учебната година места, за които е прошушнато само на "избрани".

# 590
  • София
В училищата тип ЕГ повечето от тия деца с връзките вероятно си изкласяват и то чудесно. Нищо кой знае колко сложно не се учи.
Освен това не е задължително някой, влязъл по втория начин непременно да е тотал щета.
В смисъл хубаво е човек да се надява на хипотетична вселенска справедливост, но в реалния живот не става точно така.
Но и няма смисъл човек да се занимава с размисли по тази тема - не са толкова много тези хора, пък и всеки си играе според собствения светоглед и за повечето от нас едно постижение е такова, когато е истинско и със сигурност е важно за развитието на децата ни.

# 591
Тя вселенската справедливост понякога закъснява, но всякогаш изравнява точно везните.

# 592
Според вас испански или френски език е по-перспективен? Иска ми се и други гледни точки да видя, освен моята Simple Smile

Аз досега съм печелила пари само от знаенето на английски. Френски и руски ползвам само за четене на книги и гледане на филми/телевизия за мой личен кеф.
Каква перспектива точно имате предвид?

# 593
  • Варна
Според вас испански или френски език е по-перспективен? Иска ми се и други гледни точки да видя, освен моята Simple Smile

Аз досега съм печелила пари само от знаенето на английски. Френски и руски ползвам само за четене на книги и гледане на филми/телевизия за мой личен кеф.
Каква перспектива точно имате предвид?
Имам предвид, евентуално, да му послужи за намиране на работа или университет. Той знае английски и руски, към момента. Първо желание е писал немска гимназия,  но може и да не му стигне бала. Та... чуденката е кое да е следващото желание. Той не знае, иначе изцяло се водя от неговите желания.

# 594
Едно дете на 13-14 няма как да знае език, ако беше така изучаването на родния език щеше да приключва в 7 клас. Да си избере каквото той иска повече, иначе само баба Ванга може да отговори кое е по-доброто.

# 595
Казват, че френският е втори език в Европейския съюз. Чувала съм и че се ползва за международно право. Американците учат френски като cool език. Много не съм се интересувала

В ИТ сферата сега набират скорост френски фирми и специално в АИ има силна научна дейност

Той е класически език. Мои познати от френската не са го ползвали в България

Някои отиват в Канада и така го ползват или са мислили за академична кариера във Франция.

Български студенти си учат във Франция. Не знам подробности

Но често е сподляно, че е по-труден от немския

Испанският и немският са табу в темата, надявям се скоро и СМГ дебатите

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 00:07 от toplomliako

# 596
  • Варна
Dincho, не разбирам... Искате да кажете, че децата ни не знаят български?
Иначе, нямах предвид, че е на ниво Английска филология, а на ниво C1. Достатъчно, за да избегне английска гимназия. Ще се яви за С2 по-нататък евентуално.

# 597
Нещо неясно ли пиша? Децата ни знаят български на ниво 13-14 годишни, но ще продължат да го учат и в гимназията, както правят децата с роден английски във всяка английскиговоряща държава.

# 598
  • София
За това С1 трябва да се сложи някакъв ред и да се въведе за минимум навършени 16 години.
Само се заблуждават хората.

# 599
  • София
Принципно би трябвало по-рядко срещаният да е по-перспективен и търсен. Примерно по колцентовете са търсени и немски, и френски, и испански. Но повече немски компании има на българския пазар. Моето обаче не ще и да чуе за немски, не харесва езика, отказа да пишем каквито и да било паралелки с немски, дори като втори език...
А английския го е добутала до В2, до края на гимназията все ще го изкара до С1, не виждам смисъл да пише АЕГ.
Испански и френски аз лично не мога да ги преценя на кантар. Което му допада на детето и би учило с по-голямо желание.

Общи условия

Активация на акаунт