Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 158 381
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 825
Ама вие почнахте вече да ги местите между училищата Smiling Imp
Хората още редят, вие вече разигравате план C, D, E, F...
Хайде план А и В да сработят правилно Hands Pray

# 826
Всеки си има лични драми и избори. Може ли без нападки...

# 827
#Черна станция въпросът ми беше реторичен. Нямам никакво желание да се конфронтирам с когото и да било, но както казах и в другата тема, за неелитните, трябва малко повече хигиена в изказванията. Да имаш личен избор, независещ от системата, е благословия. За каквото и да било. Всичко останало е упражняване на логорея, доза арогантност, да, и безсмислено мрънкане Simple Smile

Както се казва - щастието обича тишината.
За хигената в изказванията съм съгласна, но трябва да е двустранна. Не може да претендираш за такава и да наричаш терзанията на другите "мрънкане". Не си бил в техните обувки и не знаеш как е.

# 828

....... доброто училище наистина е важно, защото средата там формира мироглед и амбиции. Там не е срамно да си зубър и да печелиш олимпиади, не е нужно да си "лошо момиче" за да те приемат в колектива, а накрая в 12 клас и възгледите за университет и бъдеще са по-други. И затова е този зор след НВО при умните родители, не за да се фукат после пред родата.
                Това изобщо не е вярно. И в "добрите" и "елитни" у-ща /това  всъщност си е квалификация на родителите и официално никъде няма такова обозначение/ ти се подиграват , че си зубър или че печелиш олимпиади. Децата са навсякъде деца и не са идеални в нито едно у-ще. И не си ли "лошо момиче" често не намираш общ език  с водещата групичка в класа. Казвам го от опит.  Най-голямото ни дете завърши елитна гимназия. Класът никога за 5 години не се прояви като единен клас - то не бяха групички , то не бяха подмятания по какъв ли не повод. Другите учат в у-ща от втори ешелон и се чувстват в пъти по-добре от "елитното" ни дете. И още преди да са в 12 клас много добре знаят какво и къде искат да продължат да учат. При това се вълнуват и за съчениците си. Сега едното ни дете кандидатства в университет /няколко такива/ и постоянно се чуват със съученици кой къде е приет. При "елита" никой не се поинтересува кой как ще продължи. Та си има поговорка - не тръгвай за прехвалени ягоди с големи кошници.

# 829
  • София
Момичета, повярвайте ми , децата не се делят на елитни и неелитни.

Това е много чувствителна тема и може да се разисква всякак. По-добре да не се пипа Wink
Обаче спокойно може да се твърди, че училищата се делят на елитни и неелитни. И доброто училище наистина е важно, защото средата там формира мироглед и амбиции. Там не е срамно да си зубър и да печелиш олимпиади, не е нужно да си "лошо момиче" за да те приемат в колектива, а накрая в 12 клас и възгледите за университет и бъдеще са по-други. И затова е този зор след НВО при умните родители, не за да се фукат после пред родата.
"При умните родители" - дано не съм Ви разбрала правилно. Синът ми ще е 10 клас в т.на. "неелитна гимназия" - 134СУ. Активен спортист, с висока емоционална интелигентност и с отличен успех - не по милост. Защо си мислите, че в т.нар. "неелитни" гимназии децата са без правилно сформиран мироглед и липса на  амбиции? Знаете ли, това в повечето случаи се оказват болните амбиции на т.нар. "умни родители" . Синът ми извън училище е в компания с деца от всякакви училища и никога досега не е казал, " еди кой си е от елитна гимназия, пък аз съм от неелитна". Като станат на 16 и излиза навън не си казваш "ей дано днес научи повече думи по езика", а му казваш "пази се и си опичай акъла". Наистина желая успех на всички деца, независимо от бала!

# 830
Момичета, повярвайте ми , децата не се делят на елитни и неелитни.
Повярвайте ми, не познавате всички деца. Няколко пъти ми се е случвало непознати  младежи в случаен разговор за училища да натъртват, без никой да ги е питал, че са били точно в "а" клас на МГ. Да не би да си помисли някой, че са от "простолюдието" на другите паралелки в същото училище. А е възможно само няколко стотни да ги делят от бала на следващата паралелка със същия профил. На всеки може да се случи да не успее да покаже максимума от себе си  точно в деня на НВО.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 15:04 от Morena2024

# 831
Хубаво е да има избор, а не някой друг да решава вместо теб или да зависиш по някакъв начин от бал, късмет, чуждите желания и стратегии... По времето, когато приемаха по документи след 8 клас повече деца имаха избор. Представяте ли се сега да ги приемаха на всяко желание, за което им стигне балът какво чудене щяхме да се чудим повече хора. А така само тези с най-най-високите балове се чудят, останалите сме в ръцете на съдбата.
Не е лесно понякога да избереш, но все пак е за предпочитане да имаш избор.

# 832
Сега познавам родители избрали училище с по-малко натоварване. Ами децата им не са нито глупави, нито не елитни, а със сериозни интереси и спортове.

Тази прекалена амбиция на деца и най-вече на родители май доста може да избие в различни посоки.

Има и нещо друго, когато вече си направил някакъв избор малко хора си признават негативните и преувеличават позитивите. Не помня кой bias беше. Затова повечето мнения са субективни или точни в даден момент или дори само в дадена емоция.

# 833
Хич не ме бърка кой къде е, кое училище е елитно, дали друго не било такова и т.н. Водя се най-вече по своето дете и се съобразявам с неговите качества и желания.

Обаче - пак казвам, - извън София живот си живеем и децата без особен напън влизат където си пожелаят. Та от какво толкова да се тревожим - добре сме. Аз самата съм от София и дори по мое време за кандидатстване се хабяха доста нерви, а сега истински съчувствам, като ви чета.

# 834
В2022, и аз съм далеч от София, без напън влизат тези, дето са се напънали през годината и имат петици и шестици по математика и български, съответно над 65-70 точки на НВО по предмет.

# 835
Гаранция никога няма, детето може да не чувства добре в училището, което му е било най- желано, а друго може да намери своето място , в училище, което му е било в резервите .. И късмет си трябва . На какви съученици ще попадне, на какви учители, ще му хареса ли това, което си е избрало да учи ,защото много често започват да учат нещо, което им е непознато и никога не е сигурно дали е за тях точно
Та това са ми притесненията на мен, 5 години са това, не са ден или два

# 836
Mama Ru, вашите гимназии държат по-висок минимален бал. При нас минималния е доста по-нисък. Отделно с моето дете не се целим в МГ, нито в Езикова, но са му напълно постижимо. Гледах старателно миналогодишните класирания, това е положението.

# 837
"При умните родители" - дано не съм Ви разбрала правилно. Синът ми ще е 10 клас в т.на. "неелитна гимназия" - 134СУ. Активен спортист, с висока емоционална интелигентност и с отличен успех - не по милост. Защо си мислите, че в т.нар. "неелитни" гимназии децата са без правилно сформиран мироглед и липса на  амбиции? Знаете ли, това в повечето случаи се оказват болните амбиции на т.нар. "умни родители" . Синът ми извън училище е в компания с деца от всякакви училища и никога досега не е казал, " еди кой си е от елитна гимназия, пък аз съм от неелитна". Като станат на 16 и излиза навън не си казваш "ей дано днес научи повече думи по езика", а му казваш "пази се и си опичай акъла". Наистина желая успех на всички деца, независимо от бала!

Не знам как си ме разбрала, но да поясня - умните родители за мен са тези, които имат някаква цел, а глупавите са тези, които се целят в елитните гимназии без такава, а само "за да не се похаби балът" и/или да се хвалят после пред роднините. Останалото не искам да коментирам.

Това изобщо не е вярно. И в "добрите" и "елитни" у-ща /това  всъщност си е квалификация на родителите и официално никъде няма такова обозначение/ ти се подиграват , че си зубър или че печелиш олимпиади. Децата са навсякъде деца и не са идеални в нито едно у-ще. И не си ли "лошо момиче" често не намираш общ език  с водещата групичка в класа. Казвам го от опит.  Най-голямото ни дете завърши елитна гимназия. Класът никога за 5 години не се прояви като единен клас - то не бяха групички , то не бяха подмятания по какъв ли не повод. Другите учат в у-ща от втори ешелон и се чувстват в пъти по-добре от "елитното" ни дете. И още преди да са в 12 клас много добре знаят какво и къде искат да продължат да учат. При това се вълнуват и за съчениците си. Сега едното ни дете кандидатства в университет /няколко такива/ и постоянно се чуват със съученици кой къде е приет. При "елита" никой не се поинтересува кой как ще продължи. Та си има поговорка - не тръгвай за прехвалени ягоди с големи кошници.

Не приемам думичката "изобщо", защото изключения винаги има във всичко. И аз говоря от опит, ха сега де, да си мерим опитите ли? Споделих своето виждане и не знам защо веднага някои скочиха като ощипани.
А елитни училища има, разбира се. Думичката "елит" означава подбор, подбрана група. И е съвсем нормално първите десет по бал училища да са считат за елитни. Не виждам драмата.

# 838
  • Видин
Тъй като миналата година приеха големият по първо желание и нямах драми с ориентацията, може ли да ми обясните как ще се визуализира класирането и ако е приет на 5 желание примерно най-отгоре ли ще го постави или ще трябва някак да се ориентирам по бал?

# 839
Имаме си нов входящ номер. Дано не получаваме още по-нов. По въпроса с изборите. Моята ( в случая аз, майката ) везна, не че се колебае, тя лети от ляво на дясно. Детето е зациклило, то беше толкова стреснато от резултата, който получи, че сега, каквото възрастните кажат. Изборът е силно ограничен, но сложихме 10 паралелки. Все пак, трябва някъде да учи.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 15:24 от laurentin

Общи условия

Активация на акаунт