Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 158 413
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 855
Не бих казала, че сме истерични. Гърците и французите налитат на бой и стачки за едното "копче".
В случая с НВО системата е организирана така, че ако си много дзен, или имаш резервен вариант за частно, или не ти пука особено. За вторите рендето после се оказва доста кофти.

# 856
Вярно, че съм на море, но не съм забелязала да има нападки към деца с висок бал или негативна енергия към тях. Уж всичко чета. За зла съдба забравих да взема книгите за почивката. Сложих ги до куфара и дотам, та сега тук чета. Или дуолингото, но нещо не съм доволна от него. Аз си жаля моето дете. Със сигурност за всички е трудно. Та това са 5 години.

# 857
Те в нискобаловите училища са се съсипали от възпитание. Не виджам защо деца, получили високи резултати, да не могат да се похвалят, а родителите да споделят своите съмнения и тревоги. Остава и виновни да ги изкараме....

А защо трябва да се хвалят?
Аз примерно имам гъста къдрава коса, но това не е повод за хвалба, така съм се родила. Някой се родил умен, не е повод за хвалба.

# 858
Народопсихология! Аз съм сигурна, че ако всяка от вас си представи, че детето му има бал 500 от 500 например, на много деца подредбата на желанията щеше да е друга и въобще нямаше да сте без терзания - дали за училище, дали за избор на език, дали ще мерите точки или проучвате класни ръководители 🧐

# 859
Това изказване как и на тези с високите балове не им е лесно е много арогантно!
И да и не! Била съм в подобна ситуация. Преди 6 г. в София имаше 9 (девет) момичета с бал по-висок или равен на този на щерката. Детето ходи като призрак 10 дни, докато вземе решение. Беше станала прозрачна (буквално) и й се виждаха всички вени. Както някой преди малко написа - трудно е да носиш отговорност сам и да не можеш да обвиниш системата, класирането, МОН, тоя отзад, дето те ритал на НВО-то, квестора, родителите, учителите и т.н.

Чак с такъв феноменален резултат не е бил моят син, но беше ясно, че влиза навсякъде и което пише на първо място това ще е. Оставихме го сам да решава, до последно мисли. Всички смятахме, че ще е МГ, но на ЕГизбра. Сега не смее да мръцне, че му е трудно, тегли си хомота! Дали е правилния избор наистина ще разберем след поне 10г.
Чувала съм какво ли не за "елитни" и за "неелитни" училища! Ами в МГ били пияндета, а в Първа наркомани и това сериозно се разпространява сред родителите в други училища. Получавала съм и съчувствено запитване "Не те ли е страх, че ще се пристрасти? ".

@Мама Ру, баловете се изчисляват чак когато започнат да класират, поради това че има една камара варианти за формиране на бала. Да може да направят като напишеш паралелката да виждаш и какъв ти е бала за нея, но пък те оценките от свидетелството още не са въвели Simple Smile

# 860
  • София
Никой не е тук с цел да нагруби някой или да го унижи. Това е тема за взаимопомощ на родителите, чиито деца са кандидаствали и е редно да има разбиране от всички страни. Разбира се, че и в петък, тези на които децата са приети по първо желание е хубаво да се похвалят-никой няма да каже "лицемер". Но не забравяйте, че ще има и деца, които може никъде да не са приети и от криво разбрано неудобство родителя да спре да пише, и да не търси помощ за следващите класирания. А Вие сте тук не за успеха от НВО-тата , а да си помагате взаимно.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 16:02 от aria_82

# 861
Здравейте напълни съм съгласна със Слонче. Не сме от София, средно голям град уж най -елитното училище в града но пълно разделение на класа, което стана по осезаемо в 5 клас. От общо шест паралелки моята се падна в Д клас, учителите дори им бяха казвали елита е в А и Б класовете вие сте второ качество ученици което не ми е много ок като изказване. Като знам колко са им точките на НВО по математика честно незнам как изкараха този среден резултат за училището. Моята е дотолкова разочарована от отношението на учителите, че не пожела да отиде да си вземе свидетелството за завършен 7 клас. Аз също не отидох да го взема от класната тъй като най - вероятно нямаше да се сдържа и щях да си кажа всичко което мисля за отношението на учителите, утре отивам да го взема от канцеларията на училището и не бих препоръчала на никой познат да си запише там детето освен ако иска да си скъса нервите. Така , че за мен не винаги елитните училища са добра среда за децата ни.

# 862
Извинявам се, не бях забелязала, че темата е за възпитание и първи седем години. Мислех, че е за успех на НВО след седми клас и за опциите от него.
                "Елит" не се определя само от един изпит и от успех на НВО!

# 863
  • Варна
Те в нискобаловите училища са се съсипали от възпитание. Не виджам защо деца, получили високи резултати, да не могат да се похвалят, а родителите да споделят своите съмнения и тревоги. Остава и виновни да ги изкараме....

Аз примерно имам гъста къдрава коса, но това не е повод за хвалба, така съм се родила. Някой се родил умен, не е повод за хвалба.
И кой се е родил умен? Може ли точна квалификация на думите "родил умен" Мисля, децата се раждат с определени физически данни, заложби, талант...но чак пък умни?
Математик си.....не бива така с лека ръка да се правят квалификации.

# 864
Привет!
темата ми даде тласък да прегледам отново всичко, по-подробно списъка с желания, и миналогодишните балове за специалностите...
уж подадохме още в първият час на неделята след полунощ, всичко точно и какво се оказва - бърза работа, срам за майстора...
сменихме преди малко още два пъти желанията с пренареждане в последния момент, понеже се оказа, че прием  (тоест реални шансове спрямо миналогодишните) може да има в не особено желана специалност, която е на 9 място, а на 10,11 са по-желани, както и добавихме още една..
така става, като оставям бащата да контролира нещата.. наредили по желания уж, но баловете кой да гледа.. уж ги бяха гледали, справочник им пратих актуален, но като ги проверих и написах черно на бяло - то никакви шансове за първите 8 желания, дори и за второ класиране..
добре, че се намесих навреме..
и медицинско им липсваше, което за едната гимназия е необходимо, изкарвах в движение и прилагах..
да свършва вече приема, че се обърках, обринах и уморих..

# 865
  • София
Аз съм рекордьор. Пренаредих, три, добавих над 10 пъти. Днес ми казахана гледам и балове с по 30-50 под този на детето, заради високите балове
Уморих се и вече няма да пипам.

# 866

И кой се е родил умен? Може ли точна квалификация на думите "родил умен" Мисля, децата се раждат с определени физически данни, заложби, талант...но чак пък умни?
Математик си.....не бива така с лека ръка да се правят квалификации.

Проверете какво значи коефицент на интелигентност IQ.

# 867
Кой ли пък изследва IQ на детето си, освен ако нещо не го налага изрично?

# 868
  • European Union
Никой не е тук с цел да нагруби някой или да го унижи. Това е тема за взаимопомощ на родителите, чиито деца са кандидаствали и е редно да има разбиране от всички страни. Разбира се, че и в петък, тези на които децата са приети по първо желание е хубаво да се похвалят-никой няма да каже "лицемер". Но не забравяйте, че ще има и деца, които може никъде да не са приети и от криво разбрано неудобство родителя да спре да пише, и да не търси помощ за следващите класирания. А Вие сте тук не за успеха от НВО-тата , а да си помагате взаимно.
На теория е място за взаимопомощ, на практика - нещо като елитен клас в Софийска гимназия (шегувам се, моля, никой да не се засяга). Има групи и групички и всяка група си знае нейното. Например вчера една майка пита кой език да избере, вместо отговор или мълчание получи “ценни” съвети как и тя, и детето нищо не знаят.
Или си от “вървежните” и имаш право да се изказваш по всякакви теми или си кротуваш в ъгъла.

# 869
  • София
Хайде стига вече, всички сме изнервени вече, луница ни е, всеки мисли, реди. Всичко ще е наред, децата са прекрасни. Всеки е роден с късмета си и си има определен път. Така че всеки ще учи някъде, важно е да станат добри хора

Общи условия

Активация на акаунт