Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 158 340
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 885
И аз да се включа с моите пет стотинки философия, но...преди тридесет години НЕ бях приета в елитната гимназия, за която мечтаех и влязох във "втори ешалон" /според сегашната терминология/...Този "неуспех" приемам като един от най-страхотните шансове, които съдбата ми е дала, тъй като ме насочи професионално към доста нисшова професия, благодарение на която понастоящем се радвам на финансово благополучие (нека хейта да започне сега! Simple Smile Та..... често се оказва, че масовото търсене на нещо го обезценява с времето....Масовото учене на 2-3 езика примерно... Може би е време за мислене извън кутията...Всичко друго може да се окаже суета през призмата на времето Simple Smile
Иначе ние наредихме и сега се диша по-леко....поне временно.... Simple Smile

Е, защо хейт! Това е споделен опит.
Има една поговорка: Когато Господ ти отказва нещо, то значи има по-добра алтернатива за теб!
Абе нещо подобно беше.
И аз имам сходна опитност, но с висшето образование...

# 886
Една различна статистика. От нашия клас, само моето и още едно дете от 24, не са подавали в училище. Днес ми се обадиха да се информират какво правим, та научих.
Дано поне не са се бъркали на хората за подредбата на желанията.

Аз знам за случай, в който са се бъркали дотолкова, доколкото са казали, че не могат да подадат заявление без да прикачат мединско. И хоп - една желана професионална паралелка отпаднала.

# 887
Калиси, така де, ама ако те бяха приели където си искала, не знаеш как щеше да се стече живота ти. Хубаво е човек да извлича позитивите от всяка ситуация, но хайде да не си повтаряме само, че всяко дете ще си намери мястото и "съдбата си знае работата". Да, място ще се намери за всеки, но е най-добре ако е желано.
Не беше ли ти преди време с толкова претенции за езиковите гимназии и билингви- детето?
Щях да уча в английска гимназия и да пиша по 2 реда всяка нова дума на английски...Английския така или иначе го научих, покрай мъжа ми, който е англе...Иначе да, така е...неведоми са пътищата и се опитвам да се уча на доверие в Съдбата Simple Smile

# 888
Калиси, така де, ама ако те бяха приели където си искала, не знаеш как щеше да се стече живота ти. Хубаво е човек да извлича позитивите от всяка ситуация, но хайде да не си повтаряме само, че всяко дете ще си намери мястото и "съдбата си знае работата". Да, място ще се намери за всеки, но е най-добре ако е желано.
Не беше ли ти преди време с толкова претенции за езиковите гимназии и билингви- детето?

Желанията се менят, равносметките - също. Всеки пада, хубаво би било да стане, извлече поука и не повтаря същите грешки. Както реализираното, така и нереализираното желание могат да са повод за разочарование или удовлетворение. Ще перефразирам от друг контекст, който е за 18+, може би - няма смисъл да спорят песимистът и оптимистът дали чашата е наполовина пълна или празна. За хедониста тя винаги може да се напълни повторно.

# 889
  • София
Рали, мисля, че Kalisi ни дава и другата гледна точка - да не се фокусираме над това, че нещо не е станало и да го приемаме като провал, а като възможност. Със сигурност е била разочарована, че не се е сбъднало желанието й, но от позиция на времето отчита, че нещата са се подредили по най-добрия начин и е извлякла полза от това, което е учила и посоката, в която е поела.
Такъв е животът, че човек може да спечели, губейки, да. Но дори и супер доволен да е от така стеклите се обстоятелства, няма как да знае какво би било, ако.... Съответно няма и как да сравни. Simple Smile

# 890
Подаването в системата е доста лесно. Има само някои бъгчета. Търсенето с лупата не сработва на дадени думи и символи.

Инструкциите са доста ясно написани също.
30 мин са предостатъчни.
Доста хора не разбират как работи класирането. Ама нищо, нали има кой да им помогне.

(Е като излезнаха резултати им видяхме сървърните грешки, не е много сигурно. Слагат усерейм и парола в URL-a. Може някой да ги при хване. Ама МОН не минават ясно pen testing )

Направете тест обяснете на тийновете как работи класирането и как се гледат статистиките. Май е добра задача практическа 🙂

# 891
За  една друга елитна гимназия и аз мога да пиша много, миналата година беше с голям наплив, но аз например не бих записала там детето си заради директорката. Сложила съм 2 паралелки в дъното, само от уважение към учителите/ някой от тях го залужават/.
А до това какво си  искал да учиш, къде са те приели, какво си учил после след 12 клас и с какво се занимаваш в насотоящето си, бих казала, че съм типичен пример, че съдбата си знае работата. Въпреки всички съм щастлива и доволна финансово, работата ми представя широки хоризонти за това, което обичам да правя и за разлика от мои съученички, които завършиха фармация, медицина, определено ми е най- добре и в техните очи.

Така че още един глас на т.н СЪДБА. Само да сме здрави, човек прави своите избори и се радва на тях! Който се оставя по течението или на мнението на някой друг обаче не винаги  е доволен!

# 892
Калиси, било ти е писано да научиш английски. Всеки със съдбата си, както обичам да казвам.
Интересно ми е коя гимназия избра за детето си?

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 18:45 от Г-жа Рамацоти

# 893
anonymiss, участва автоматично на второ.
Автоматично участва на второ.
Автоматично участва на второ класиране,

Автоматично за повечето читатели в бг мама означава че нищо не се прави повече за да участва детето във второ класиране. Но това не е така. Моля ви, уточнявайте какво значи "автоматично".

# 894
Ами ако никъде не е прието на първо класиране ,точно нищо не се прави . Детето автоматично участва във второ .

# 895
re_ge, в случая въпросът беше какво се случва, ако детето не е прието никъде. Затова и отговорът е - участва автоматично във второ класиране.
Децата, които са приети някъде, но не по първо желание или се записват, или подават заявление за участие във второ класиране в училището, в което са приети.
Русалке, какво правим, ако дете не успее да попадне в така мечтаното училище? Цял живот се само съжалява какво е пропуснало или се стяга, захапва шанса, който му е предоставен и извлича най-доброто от ситуацията? Да, има един здравословен период на сълзи, самосъжаление и разочарование, след което идва реалността, такава каквато е. Предпочитам чашата да е наполовина пълна, а не наполовина празна.

# 896

И в "добрите" и "елитни" у-ща /това  всъщност си е квалификация на родителите и официално никъде няма такова обозначение/ ти се подиграват , че си зубър или че печелиш олимпиади. Най-голямото ни дете завърши елитна гимназия. Класът никога за 5 години не се прояви като единен клас - то не бяха групички , то не бяха подмятания по какъв ли не повод. Другите учат в у-ща от втори ешелон и се чувстват в пъти по-добре от "елитното" ни дете. И още преди да са в 12 клас много добре знаят какво и къде искат да продължат да учат. При това се вълнуват и за съчениците си. Сега едното ни дете кандидатства в университет /няколко такива/ и постоянно се чуват със съученици кой къде е приет. При "елита" никой не се поинтересува кой как ще продължи. Та си има поговорка - не тръгвай за прехвалени ягоди с големи кошници.
Напълно подкрепям това мнение. Може и до късмет да е, но в СМГ дъщеря ми случи на отвратителен клас, деца, които само "си го мереха", кой е най- умен, кой има най- много медали, кой е по-по най- супер дупер интелигент, в следствие на което атмосферата с нож да я режеш и на училище ходеше с отвращение. Нейни приятелки в по- обикновени училища изкараха по- леко, по- лежерно и не бяха така емоционално изхабени.
В България, мое мнение, елит няма, няма и интелигенция, всичко е псевдо. Може да съм леко черногледа, но това са ми дългогодишните наблюдения

# 897
re_ge, в случая въпросът беше какво се случва, ако детето не е прието никъде. Затова и отговорът е - участва автоматично във второ класиране.
Децата, които са приети някъде, но не по първо желание или се записват, или подават заявление за участие във второ класиране в училището, в което са приети.

Просто тези "автоматично участва във второ класиране" висят в пространството без цитат на какво се отговаря . А хората в бг мама освен всичко друго и не четат горните постове и  на какво се отговаря. В главата им се записва - автоматично участва. Днес точно това ми казаха в един разговор родителите, че автоматично участвали във второ класиране без да подават нищо и моят ММ и той ДаДа-ка като папагал, защото си спомня как е било преди 100 г. Добре че стана разговор да осъзнаят хората че не е точно така както си мислят.
Офффф дано са по-малко грешките от недоразбиране тази година.

# 898
Един глупав въпрос и от мен. ФЕГ има ли двор? Гледам на гугъл мапс, там където човек очаква да види двор, то паркинг... Училището ни е резервен, но най-реалистичен избор, та реших да го погледна как изглежда, дори само отгоре.

# 899
Не се участва автоматично за второ класиране. Ако искате да участвате, трябва да отидете в училището, в което са приели детето на първо класиране, и да подадете заявление, че искате да участвате. В инфоприем нищо не правите, желанията си остават както са наредени първоначално.

Общи условия

Активация на акаунт