Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 156 613
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 2 220
С риск да се повторя , други някви извадки гледаш.
Говореше за математика, тъй като споменаваш активните математици от 2 нови паралелки в НПМГ, а сега пускаш обобщените бел+мат

# 2 221
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Проблемът е в това, че НВО-то не трябва да е нито много лесно, нито много трудно и не трябва да се прави според нивото на учениците, а според стандартите, които гони, защото нали целта е да мери какво е нивото на децата. Та, спорът с лесно или трудно е по-добре, рално е напълно излишен, стига да имаше кой да се интересува от това каква е реалната цел на външното оценяване и какво е всъщност нивото на обучение.

# 2 222
Проблемът е в това, че НВО-то не трябва да е нито много лесно, нито много трудно и не трябва да се прави според нивото на учениците, а според стандартите, които гони, защото нали целта е да мери какво е нивото на децата. Та, спорът с лесно или трудно е по-добре, рално е напълно излишен, стига да имаше кой да се интересува от това каква е реалната цел на външното оценяване и какво е всъщност нивото на обучение.

А! Последното изречение за мен е в десетката! Точно обобщава всичко.

# 2 223
  • Sofia
Като чета тук доста деца на тази възраст не са твърде ориентирани и си сменят желанията често. Толкова ли не можаха от МОН да им дадат право да изберат, дали да се запишат в паралелка, приети на второ класиране, или в тази от първо класиране. По-малко щяха да са драмите може би
Това няма как да стане, едно дете да заема в един момент две места, защото така ще има класиране до октомври. Затова и желанията се редят от най-желаното към най-нежеланото.
Жената се майтапи. Много ясно, че е невъзможно. Откъде ще дойде свободното място за нейното дете , след като и другото дете си пази две места. Аман от повтаряне на едно й също.

# 2 224
Ох тука на толкова майтапи се нагледахме, дето са си баш истина 🙃
Дано се майтапи

# 2 225
гледам последните страници продължават да се пълнят от мъдростите на баби, които дори нямат внуци на матури

И им се вързваме, че и спорим. защо? Цяла държава седмокласиците ще разслояват разултати по математика и ще изкарват двойки, за нуждите на СМГ София Х на брой отличници да си оформели отличните балове.

Това е толкова тесногръдо, че не си заслужава да се спори.

И значи предпочиташ замазване на нещата и изкуствено надути оценки, а после като ни тресне поредната ПИСА наравно с Джибути почваме да ругаем системата.
И кога най-после ще се разбере, че ползата от нормален изпит не е само за СМГ, а единствената вреда е, че ще лъсне истината за нивото на учениците в България. А това лошо ли е? Аз поне си мисля, че поправянето на ситуацията започва с нейното осъзнаване и без осъзнаване ще сме вечно затънали в блатото.

# 2 226
Ох, много важно, че една година било "много лесно" НВО то и от СМГ не могли да изпъкват... Догодина пък ще е "по-трудно", пак ще има недоволни.
Нямат нужда да изпъкват. Достатъчно блестят. Цък
Проблема е друг, но няма как да го разберете.

# 2 227
Не грешите, ще лъсне истината за нивото на учителите, не на учениците

# 2 228

Нима вярваш, че това са отделни неща, всяко само за себе си - от една страна некадърни учители, от друга страна мотивирани у ученолюбиви деца, които страдат заради първите?

# 2 229
В опит да разведря атмосферата Wink

# 2 230
JoyJoyJoyJoy О, да, това е добро, много добро!

# 2 231

Нима вярваш, че това са отделни неща, всяко само за себе си - от една страна некадърни учители, от друга страна мотивирани у ученолюбиви деца, които страдат заради първите?
Със сигурност се почва с качеството на учителите...не само да преподават, а и да мотивират...

# 2 232
  • София
Извадка от един текст, на който попаднах по-рано днес във Фейсбук..
Цитат
........Всичко това си го говорим не знам вече откога. И през последните години хората, които говорят, стават все повече. Все по-често се настоява за смяна на цялата парадигма, за преосмисляне на философията на образованието. Не мога да си обясня защо не настъпва революция. Може би поради същата причина, по която стигнахме до това положение. У нас училището не е право, а повинност. Ругаеш, докато те засяга лично, после гледаш да забравиш.
Само че ефектът се трупа. И колкото и да се самоспасяваме, независимо дали с школи, с "елитни" училища или като гледаме изобщо да стоим далеч от системата, ако караме по същия начин, лавината ще погълне всички ни.

# 2 233
Аз не съм ежедневно вгледана в проблемите на образованието. Все пак децата трябва и да са осигурени, за да се изучат. Само казвам.

Революция може да организират хора, чието внимание е вечно там приковано.

# 2 234
Има порочен кръг, някои учители не си дават зор. По ковид доста добре се видя всичко, нещата не са по-добре сега. След като може по-малко да работиш, защо не. Съжалявам, но масово се наблюдава спад дори при един и същи преподавател.

Учениците пречат или проспиват часовете, понеже са записани на частни уроци, защо да си правят труда да разберат в час или от учебника после.

Може и едно време някой да е ходил на уроци, около мен супер супер рядко. Ама ми се струва, че дори средните ученици се справяха по-добре.

На учителите също не им е лесно също, учениците се държат зле, родителите не са доволни, че децата им не са добре оценени. Сега и от час не може да се отстрани ученик. Забележките, въпреки че идват с пуш нотификации, нямат нужния ефект.

Рядко има качествено преподаване, а мотивиращо още по-рядко. Сега се забелязва добра тенденция на млади учители. Но някои бързо си тръгват особено след претенциите на родители точно на деца, които не им се учи.

Second: да, Мат+БЕЛ съм гледала. Но има по-малко пълни шестици по Мат.

Общи условия

Активация на акаунт