Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 157 459
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 2 340
Напротив, разбирам го много добре.
Преди няколко теми ме нахокаха, че споделих общо мнение за състоянието на образователната система и ме пратиха да си пиша в темата за НВО-драмата.
В случая този разговор вече може да се пренесе там и в тази седмокласна тема да останат конкретни въпроси около кандидатстването в следващите етапи на класирането.

Последна редакция: нд, 14 юли 2024, 14:39 от zlatenceto

# 2 341
  • София
Бяха упоменати назад статистики по класове от СМГ,  средният успех по мат беше 98-99 точки.. Как  тогава е показател за затруднения и там това, че само 42-ма имат 100 точки?  Сигурно е  пълно с хора с 99,75; 99,5; 99, 25,  или 98 и нещо, на които са им отнети стотни или точка за непълно разписване, за пропуснати ДС...
Аз нямам, нито съм имала деца в СМГ, че да защитавам гимназията, даже в  годините неведнъж  съм имала вербални сблъсъци с някои родители с деца там, но на твърдения като това, че само 42-ма имат 100 точки, значи на другите изпитът им е бил малко или повече труден, мога само да се засмея....Загубените точка-две-три са от разсеяност и недочитане, каквито са проявили и доста други отличници извън училището. В полза и на едните, и на другите би било да има  нещо отсяващо във втората част, което да не носи  само 1 точка..А това отсяващо нещо по никакъв начин няма да напрегне  децата , които принципно си имат затруднения със задачите във втората част.

# 2 342
Sesil, моето дете се бори за тройката по математика. На пробните на СМБ резултатите й бяха между 5 и 25 точки, на НВО изкара очаквано 23 точки. Казвам очаквано, защото точно такъв резултат очаквах 20-25 точки. Децата, които в училище имат Добър (4) имат на НВО 35-45 точки. Децата, които в училище са с петица имат на НВО 45-60 точки. Останалото са отличниците в училище. Разбира се има и изключения и поради някакви обстоятелства дете, което се справя за около 50-60 точки може да изкара и 30-35, а друго - 70-75.
Ето това е проблем 45 точки не са 5тица. Водят го 58 точки 4.50. Синът ми се спука от учене да изкара 6 по БЕЛ в училище. Имаше няколко контролни включително и класното на 2 точки от 6цата, но учителката каза за 5 си. Има 82.5 по БЕЛ това е 5тица. 86 точки са за 5.50. Та права е била на косъм си е бил от 6цата. Тук проблема е, че лесно се пишат 6ци на едни места и много трудно на други.

Коментирах математиката, по български са малко в по-различен диапазон резултатите спрямо оценките в училище. Моето по български едва се пребори за четворката в училище, на НВО има 54 точки, изцяло нейни - била е сама в стая, консултантът й е обяснил значението на 2 думи и толкова, от преразказа има 17,5 точки. Определено можеше малко повече да изкара и на двете части, но таванът й е 65 - 70 точки максимум.
Е
И защо да са различни? Няма такова нещо! Точките са точки! Ако наистина го вярвате че трябва да е така ето поредното ощетяване на децата които разбират повече МАТ и не са добри по БЕЛ!

# 2 343
Напротив, разбирам го много добре.
Преди няколко теми ме нахокаха, че споделих общо мнение за състоянието на образователната система и ме пратиха да си пиша в темата за НВО-проблематиката.
В случая този разговор вече може да се пренесе там и в тази седмокласна тема да останат конкретни въпроси около кандидатстването в следващите етапи на класирането.

Златенце, пейстни линк към темата и ще скоча и аз там за подкрепа Blush

# 2 344
https://www.bg-mamma.com/?topic=1644758

# 2 345
https://www.bg-mamma.com/?topic=1644758

Злати, благодаря, май трябва нова тема да се открие за Модул 2 математика и СМГ /МГ в тази посока са дебатите

# 2 346
рони, няма анти СМГ настроения. Моето впечатление е, че на твърде много страници се обсъжда как и защо са ощетени децата, които искат да учат там. В крайна сметка това е тема за седмокласници с всякакви възможности и желания, акцентът е тазгодишната кампания. Аз също се изморих да чета за проблематиката около СМГ.
Ама чакайте малко. Всички деца са ощетени. По- рано в темата написаха, че в СГСАГ балът е скочил с 60 т. Спрямо миналата година и хора, правили си сметки за там са много под чертата. Не е нормално това струпване на резултати в един диапазон

# 2 347
toplomliakо, или ако може модераторът на темата да коригира заглавието, за да се отнася за НВО изцяло.

Априлски душ, точно! СГСАГ е и в нашия списък, доста по-надолу, но това ми обърна внимание на бала и къде стои моето дете. Наистина е скочил с много, включително за класа "Парково озеленяване".

# 2 348
Sesil, моето дете се бори за тройката по математика. На пробните на СМБ резултатите й бяха между 5 и 25 точки, на НВО изкара очаквано 23 точки. Казвам очаквано, защото точно такъв резултат очаквах 20-25 точки. Децата, които в училище имат Добър (4) имат на НВО 35-45 точки. Децата, които в училище са с петица имат на НВО 45-60 точки. Останалото са отличниците в училище. Разбира се има и изключения и поради някакви обстоятелства дете, което се справя за около 50-60 точки може да изкара и 30-35, а друго - 70-75.
Ето това е проблем 45 точки не са 5тица. Водят го 58 точки 4.50. Синът ми се спука от учене да изкара 6 по БЕЛ в училище. Имаше няколко контролни включително и класното на 2 точки от 6цата, но учителката каза за 5 си. Има 82.5 по БЕЛ това е 5тица. 86 точки са за 5.50. Та права е била на косъм си е бил от 6цата. Тук проблема е, че лесно се пишат 6ци на едни места и много трудно на други.

Коментирах математиката, по български са малко в по-различен диапазон резултатите спрямо оценките в училище. Моето по български едва се пребори за четворката в училище, на НВО има 54 точки, изцяло нейни - била е сама в стая, консултантът й е обяснил значението на 2 думи и толкова, от преразказа има 17,5 точки. Определено можеше малко повече да изкара и на двете части, но таванът й е 65 - 70 точки максимум.
Е
И защо да са различни? Няма такова нещо! Точките са точки! Ако наистина го вярвате че трябва да е така ето поредното ощетяване на децата които разбират повече МАТ и не са добри по БЕЛ!
Колко деца с Добър 4 по математика изкарват 50+ точки на НВО? За разлика от НВО БЕЛ. По НВО математика значително по-малко точки се изкарват във втората част от масата деца, докато по БЕЛ все връзват точки на преразказа, който също не е лесен, има си уловките, но е някак си по-достъпен за средно успешно дете (4,00-4,50), отколкото задачите втори модул по математика. Говорим за ниво 7 клас масово училище. Затова и резултатите от НВО БЕЛ кореспондират в по-голяма степен с резултатите от училище.

# 2 349
  • В Страната на чудесата
Точно така е, Русалке! Има много деца с 99,75 - 99,25 т., резнати за някоя дреболия, а не с нерешена част от подточка.

Гледам да подминавам тънката кафява струйка, която не спира да се стича по посока на СМГ, но в моментите, когато се изплисква легена, не успявам да се сдържа.
Благодаря на бг-мамите, които за пореден път ми обясниха как протича денят на моето дете и с какви занимания му запълвам времето. Както обикновено - неща, неподозирани от мен самата. Grin

Да, децата ходят на школи - по състезателна математика, програмиране, физика, химия, биология, дори история, шах, езици и спортове + школи за НВО по БЕЛ (основно за презастраховка) + 8 учебни часа на ден още от 5 клас... Но категорично  НЕ ходят на школи за НВО - математика.

Елица, това, че детето ти е изкарало около средния резултат на децата от СМГ, разбира се, е похвално. Но това въобще не означава, че средните възможности на тези деца са по някакъв начин измерими с НВО. Просто защото те са мноооого по-високи.

Дочух, че може пък и да се случат нещата с отделен изпит за МГ (дали резултат от олимпиада или нещо друго - не знам), вероятно покрай въвеждането на интегрираните НВО-та. Дано да е така, че да се свърши с тая мъка "с един куршум три заека".

П.П. Топло мляко, за втори път те питам - кои са тези права на децата от МГ, които останалите деца нямат??? Joy Joy Joy

Последна редакция: нд, 14 юли 2024, 12:44 от Алисса

# 2 350
Така ще е и най-честно към децата с истински афинитет и талант. Които също работят ужасно много по въпроса. Между другото едно време приемаха с резултати от олимпиади - както по МАТ, така и по БЕЛ. Стига да са стигнали децата до националния кръг. Не гледаха оценките от дипломата...

# 2 351

Сесил, написала си това, което ми се върти и на мен в главата. Това също е част от проблема - пишат се 6-ци на килограм, без покритие, защото нали ще се кандидатства и учителят все едно е длъжен да удари едно рамо. Сакън да не остави 3 или 4. Нищо, че някои толкова си заслужават. Интересно колко деца остават на поправка. Едно време имаше, сега сякаш гледат да избутат всички. Писането на нереални оценки също не води до нищо добро.
Не съм  чула за оставен ученик на поправка, майка ми е дългогодишен учител по БЕЛ и каза, че дори директорът  им е спуснал такова "пожелание "-без ученици   с двойки за годината, свързано е с много бумащина , времеви ресурс и нерви за учителите.....Та така....И аз се оцъклих в първия момент 😑

# 2 352

Е
Колко деца с Добър 4 по математика изкарват 50+ точки на НВО? За разлика от НВО БЕЛ. По НВО математика значително по-малко точки се изкарват във втората част от масата деца, докато по БЕЛ все връзват точки на преразказа, който също не е лесен, има си уловките, но е някак си по-достъпен за средно успешно дете (4,00-4,50), отколкото задачите втори модул по математика. Говорим за ниво 7 клас масово училище. Затова и резултатите от НВО БЕЛ кореспондират в по-голяма степен с резултатите от училище.
Ама какво значение има това!!! Точно за това роптаем родителите на деца на които им е трудно БЕЛ а им е лесен МАТ. Така те са поставени пред не равни условия! Децата не са виновни че повечето от децата в БГ име трудна МАТ? И в случая първо ги ощетяват в училище после дават и лесни "трудни"  задачи и на НВО! И така едно дете което му е по-трудна МАТ и изкарва 80 точки, защото НВО по МАТ е лесно и има 6 в училище, а моя има 80 точки точки по БЕЛ, но заслужена 5ца в училище и да кажем по 99 точки по-силните им страни. Така другото прескача моето, защото мат била по-трудна за масата. Еми не е справедливо. Колкото МАТ е трудно за онова дете толкова и БЕЛ е труден за моя!

# 2 353
42 пълни 100 за приемен изпит от едно училище нормало ли ви се вижда? Колко са пълните 100 по БЕЛ от НГДЕк, да не мислите, че там обучението по БЕЛ е на по-ниско ниво?
Очакван резултат щом задачите за националното са правени от това училище, нали децата точно това са решавали за подготовка. Ако искат да се засегнат, но и на средняк да му дадеш еднакви 1:1 задачи, каквито си го упражнявал,  ще ги реши.

Извън матурите такава свързаност директно те лишава от участие. Тук си развяват "блясъка", както се писа. Умре циганката, остана бгмама да търсите валидация.

# 2 354
Ами, не са. Тези задачи са на ниво 2+2 за вашето дете.
Ако не вярвате вижте резултататите на СМГ за всяко едно състезание колко са различни. Не са 42 по 100 т.

Общи условия

Активация на акаунт