Скъсан менискус

• 1 699
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте. Имам частично скъсан менискус. Не желая да си правя операция по много причини. Ортопедите само искат да вземат парите за операцията без да се опитат да лекуват по друг начин. Моля да ми дадете съвет какви компреси да правя, добавки да вземам или физиотерапия да направя.. Благодаря!

# 1
Привет, аз също съм с разсъсан вътрешен мениск,  от няколко месеца.
Ако болката е непоносима или има други проблеми може да се наложи операция, съответно за зашиване или премахване, това само лекар може да каже.
При мен болката намаля, след като намалих натоварването си, поставиха ми инжекция и ходих на физиотерапия.
Засега съм добре, от инжекцията минаха вече 4 месеца. Казаха ми, че до 6 месеца ще има действие.
От 3 месеца отново тренирам, но не се натоварвам много и внимавам.
Хубаво е да се поддържа муксулатурата на крака, за да "държи" коляното.
За компреси - не съм чувала Simple Smile, добавките не помагат май.

# 2
От 10 години съм със скъсан менискус и кръстни връзки на коляното. Операция не съм правила, защото рядко ми е създавал проблеми, досега. Само няколко пъти е блокирал коляното, но за седмица куцане и се оправях. Но последната година, дали повишените килограми и възраст, го направиха по-нестабилен и често се усещане за разместване, пукане и някак си не го чувствам толкава сигурна, като преди. Не съм предприела някакви мерки, но съм много внимателна при ходене. Иначе няма друго лечение освен операция.

# 3
Благодаря за отговорите! А в острия период можехте ли да си изпънете крака?

# 4
Не, нито да го изпъна докрай, нито да го свия.
При ставане от стол накуцвах и ми трябваше време да стъпя що годе нормално.
Ще премине, постепенно.

# 5
Здравейте. Имам частично скъсан менискус. Не желая да си правя операция по много причини. Ортопедите само искат да вземат парите за операцията без да се опитат да лекуват по друг начин. Моля да ми дадете съвет какви компреси да правя, добавки да вземам или физиотерапия да направя.. Благодаря!
Ако ще бъде от полза на някого от вас. В началото на миналата година при правене на клекове дясното ми коляно буквално "изпука", започна да ме боли и трудно си сгъвах крака. Усещаше се все едно там е максимум, а ако искам да си свия коляното трябва да го сгъна с ръка, което естествено болеше. Болката ми започна да отшумява след няколко месеца, но все още не можех да го сгъвам, при което си мислих, че вече се възстановява, но просто по-бавно. Август месец при опит да се пресегна до задната седалка на колата, стъпах на него. Последва болка, усещане все едно нямам стабилност в него, но въпреки това стъпвах и можех да вървя. Така 3 седмици не можех да го сгъвам, да клякам, стоеше изтръпнало, при вървене си куцах, усещах как все едно се размества и пука постоянно, не можех да се отпусна на него. През цялото време го мажех с всякакви гелове и си бях сложила еластична наколенка. Отидох на ортопед, който ми каза, че щом мога да вървя значи не е цялостно скъсан менискус, но според него става въпрос за частично разкъсване. Не ми назначи ЯМР, но ме изпрати на физиотерапия. Добавям и факта - майка ми имаше същите болки в коляното преди 2 години, но нея я пратиха директно на ЯМР и там се видя частичното разкъсване. Не е оперирана, но изкара 7дена курс физиотерапия и каза, че се е оправила. Назначиха ми 7 процедури с  ултразвук, ток и магнит на коляното + допълнително си изкарах 2 процедури с високоинтензивен магнит. Всяка процедура беше по около 20мин., рехабилитаторите бяха страшно отзивчиви и ми показаха допълнително упражнения за успокояване на болката - изправяне на пръсти (на серии), за разтягане на крака и т.н + всяка вечер да си правя ледени компреси на коляното (купих си формички за сладолед от Пепко и така си правих ледчетата на клечки и по-лесно си обтривах коляното), след което да мажа с Фастум гел или някакъв друг подобен. Всяка вечер малко по малко си правих опити в леглото да го сгъвам все повече и повече, но без да го напрягам излишно, болка нямаше. Така за под един месец вече стъпвах без болка и го сгъвах по-свободно. А след още месец вече си беше почти като преди, но все пак го щадях от бягане, скачане и т.н. - не можех да заставам на колене, защото седеше стегнато и не можеше да се сгъне толкова (визирам така https://static.framar.bg/thumbs/6/products/back-rest-kneeling-seat-2.jpg ). Към днешна дата си бягам без проблем, вече мога да клякам спокойно, сгъвам си крака нормално на 99%, горното сядане вече ми е почти напълно възможно. Болка изпитах единствено след изкарана цяла вечер в бар на високи обувки, с които и танцувах, и скачах, но за седмица изчезна.

# 6
@genome, аз имам същия проблем и вече минаха 40 дни от травмата. Мога да ходя, но все още изпитвам болка, парене и стягащо усещане острани на коляното.  Направих лазерна терапия, но засега не минава. Затова бих искала да те попитам къде беше твоята физиотерапия? От описаното звучи, че са подходили много професионално и имат добро оборудване. Предварително сърдечно благодаря!:)

# 7
@genome, аз имам същия проблем и вече минаха 40 дни от травмата. Мога да ходя, но все още изпитвам болка, парене и стягащо усещане острани на коляното.  Направих лазерна терапия, но засега не минава. Затова бих искала да те попитам къде беше твоята физиотерапия? От описаното звучи, че са подходили много професионално и имат добро оборудване. Предварително сърдечно благодаря!:)
В Топ Медик - гр. Ямбол - майка ми беше много доволна от тях и затова реших също да пробвам там, центърът е нов. Освен това работят и със здравна каса, ако имаш направление за физиотерапия минаваш преглед при ортопед при тях и той доназначава процедурите - там вече си при рехабилитаторите. Иначе живея във Варна и много добри отзиви имам за Physio Motion.

Общи условия

Активация на акаунт