В момента чета ... 90

• 47 808
  • 743
  •   1
Отговори
# 195
Тя като автор с поредицата на ХП толкова ми допадна, че тук май бях попрекалила с писането по темата даже. Криминални истории обичам да чета, затова се изненадах, че ми беше скучна в този жанр. Но може да е било и поради моментно състояние - забелязала съм, че след някои по-силни книги  други, които са харесвани по принцип може да ми бъдат безинтересни. Не си спомням какво бях чела, когато подхванах криминалната ѝ, но не изключвам предходна книга да ми е повлияла по някакъв начин. Та накратко - затова бих опитала да прочета пак нейна и криминална, защото харесвам и такива книги, а тя във фентъзи жанра ми хареса, и то много (макар че там след като се запалих по жанра имам друг фаворит).

# 196
Не знам от какво се оплаквате - американците (критици, а също и определени автори и феновете им) наричат всеки, който не ги харесва р.сист, н..ист и женомразец - без значение каква точно критика е написал. В някои случаи е достатъчно да харесваш определен автор и да напишеш нещо положително за него (примерно Роулинг) и вече си такъв.

# 197
Да, точно - който обижда от по-висока трибуна и има повече последователи, той печели.
А колкото до мнителността на читателите, има защо да сме такива, неотдавна дори в този форум се разбра, че една преводачка пише анонимни препоръки за превежданите лично от нея книги, и то от години, така че могат специално да ù благодарят за приноса ù към доверието на читателите. Сигурна съм, че и в момента чете, макар че от известно време не пише и ще изприпка да докладва на модератора.

# 198
  • София
Точно щях да напиша колко съм възмутена от нецензурния език на Милена Ташева от изд. "Сиела"!!!
И отдолу са се наредили всички "обичайни заподозрени" инфлуенсъри от издателствата.
Явно много сме ги настъпили тук по мазолите, та подскачат като ощипани стари моми  Joy
И друг път съм забелязвала ужасно грубия и изказ и непремерен език, граничещ с простащина.

# 199
Погледнах коментарите там и оставам с впечатлението, че във ФБ само положителни коментари са приемливи. Е, ще цитирам пак Радой Ралин:”…. когато имаме хора с еднакво мнение, трябва да казваме, че имаме съмнение.”
За мен критичните мнения   - когато са обосновани винаги са били полезни.

# 200
  • София
Тя като автор с поредицата на ХП толкова ми допадна, че тук май бях попрекалила с писането по темата даже. Криминални истории обичам да чета, затова се изненадах, че ми беше скучна в този жанр. Но може да е било и поради моментно състояние - забелязала съм, че след някои по-силни книги  други, които са харесвани по принцип може да ми бъдат безинтересни. Не си спомням какво бях чела, когато подхванах криминалната ѝ, но не изключвам предходна книга да ми е повлияла по някакъв начин. Та накратко - затова бих опитала да прочета пак нейна и криминална, защото харесвам и такива книги, а тя във фентъзи жанра ми хареса, и то много (макар че там след като се запалих по жанра имам друг фаворит).

И аз много харесвам Хари Потър, но другата и поредица въобще не ми хареса и за мен започна и завърши с първата част. Grinning

# 201
Смятам все пак да дам втори шанс на поредицата, но не точно сега. Имало е книги, които преди доста  време не съм харесвала и на втори прочит съм виждала - с оглед на промените ми като читател , с други очи, както и автори, които преди години много са ми били интересни, а сега не искам и да чувам за тях.

# 202
  • София
Аз също не я харесах, спрях на втората книга. Според мен имат много излишен обем. По принцип нямам проблем с обемни книги, но тук ми е прекалено разтеглено. "Вакантен пост", обаче, харесах много.
Чета "Трето царство" и засега много ми харесва. Ще видим как ще приключи. И тя е доста обемна, но не натежава. Напротив, много интересни подробности за живота по онова време.

# 203
Аз чета каквото ми харесва. Обичам да експериментирам с жанра, с автор, сюжет. Отрицателни отзиви не пиша, като изключим мнението ми от по-назад, но написах това, защото ми е направило впечатление.  Еднотипни са героите и това се вижда от всеки, който иска и прочетете повече от една такава книга, а защо са такива, дали защото нещо се котира или по друга причина не знам, но ми направи впечатление. Нормално е да се използват клишета, но ми се ще и оценявам лично като читател, а и авторите би трябвало това да търсят- различни подходи, изказ, сюжет, герои. Но това си е моето мнение. Което много ме дразни не чета, но и няма да тръгна да обиждам някого, на който му допада.
Гледам позитивно, защото четенето за мен е зареждащо.
А що се отнася до Мария Донева, аз харесвам стиховете й, вече нататък както си реши.
Но ми стана любопитна онази дискусия заради писането тук във Фейсбук. Може ли информация за групата в скрит текст, ако е удобно?!
Аз довърших снощи " Пътят на подправките". Напомни ми любимите приказки от 1001 нощ. Интересна беше книгата. Сега ме чакат две криминалета и три любовни. После пак ще търся фентъзи, защото и такива обичам.
Момичета, благодаря за препоръките! На много интересни книги попадам! А дори да не е моето страшно ви се радвам като ви чета колко ви е завладял някой роман!

# 204
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Недоволни и неразбрани "творци" винаги ще има, подминавам такива дискусии.
Сега за книгите, от известно се чудя на една книга "Женския кръг на лейди Тан" на Лиза Сий, някой от вас чел ли я е, хубава ли е? Фен съм на авторката, но определено предишната и книга не беше на ниво и се чудя за тази. Анотацията и корицата ми харесват, но ако посъбера първо отзиви преди да си я купя няма да е зле.

# 205
Винаги гледам позитивно на четенето като процес, но на мен много са ми били полезни и отрицателните отзиви или коментарите в ГР с 1 или 2 *. Това, че нещо е написано, когато не е добре получило се, за мен не означава, че трябва да бъде подминато без коментар, защото за някои нови творби (не класици, за нови автори говоря) се генерират харесвания, които без трезви оценки могат да подведат очакванията ми като читател, а след като няколко пъти вече съм изпитала разочарования от такъв тип книги, предпочитам да има и от втория тип отзиви. Например книгата, която последно взех след доста колебания (на Джон Гуин), от такива отзиви знаех какви слабости има, но въпреки това не се отказах от нея, като съм съгласна с някои забележки, а основната за мен е, че е доста по-кървава отколкото ми харесва, положителното е, че авторът според моите възприятия пише езиково добре.

# 206
Сега за книгите, от известно се чудя на една книга "Женския кръг на лейди Тан" на Лиза Сий, някой от вас чел ли я е, хубава ли е? Фен съм на авторката, но определено предишната и книга не беше на ниво и се чудя за тази.
Споделям напълно точно същите колебания и съображения. Харесвам Лиза Сий, обаче имам чувството, че щом съм прочела една нейна книга, съм прочела всичките. Наскоро си купих "Благодатна земя" от Пърл Бък и книжарката в Хеликон ми препоръча и лейди Тан, като сподели, че на нея лично ù е харесала много. Но аз ще се въздържа засега. Ще чакам обаче коментари тук от прочелите я.

# 207
  • София
Недоволни и неразбрани "творци" винаги ще има, подминавам такива дискусии.
Сега за книгите, от известно се чудя на една книга "Женския кръг на лейди Тан" на Лиза Сий, някой от вас чел ли я е, хубава ли е? Фен съм на авторката, но определено предишната и книга не беше на ниво и се чудя за тази. Анотацията и корицата ми харесват, но ако посъбера първо отзиви преди да си я купя няма да е зле.
Аз съм и хвърлила око, даже вчера отидох до Хеликон с идеята да си я взема, но беше свършила. И аз си взех "Благодатна земя". Много красиво издание. От авторката съм чела "Източне вятър, задапед вятър" и ми беше харесала.

# 208
  • София
Но ми стана любопитна онази дискусия заради писането тук във Фейсбук. Може ли информация за групата в скрит текст, ако е удобно?!

Дискусията (силно казано, бяха няколко разменени изречения) беше в тази тема от онзи ден.
Иначе Мария Донева отговори в личния си профил във фейсбук и под нейния пост заваляха грозни квалификации и обиди от културтрегери.

За Лиза Сий и аз съм осторожна Simple Smile
"Снежно цвете и тайното ветрило" много ми беше харесала. След нея "Момичетата от Шанхай" - не.
 "Любовта на Божур" и "Чаеното момиче" ми харесаха, но в по-малка степен.
Така че и аз чакам мнения без линкове Joy Знам и Озон къде е, та и Хеликон Joy

# 209
А "Благодатна земя" е чудесна и я препоръчвам с чиста съвест, мисля че би се харесала на много от пишещите тук.
От Пърл Бък си харесах още и "Императрицата".

Общи условия

Активация на акаунт