В момента чета ... 90

• 47 684
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
Днес започнах да чета "Дъжд"на Кармен Мишу. Изглежда че и аз съм на вълна български писателки Smile Прочела съм малко, но още на първата страница, без да съм го търсила, ми дойде едно сравнение с "Нишка". То ми помогна да формулирам нещо, което чувствах през цялото време докато четях "Нишка"-та. Има някакво пренавиване, пренатягане, оригиналничене при Бешлийска. Всичко е прекалено обмисляно и премисляно и така се е загубила спонтанността на изказа. За сега при мене печели Мишу Wink Интересно дали това е само мое усещане.Smirk

От първите 100 страници на "Дъжд", които отметнах неусетно, ми се струва, че Кармен Мишу е писателка от по-висока класа от В. Бешлийска, но да - съвсем в началото и аз видях известна прилика между двете в описанието на природната картина. Определено Кармен Мишу пише по-смислено, по-интересно и по-достоверно, просто е по-добра. В сравнение с нея, "Нишка" губи с много и прилича на едно по-дебело женско списание за дамска мода, шев и кройка, лична драма, битови и кулинарни съвети. Никой не може да надскочи себе си. Мисля да си купя и "Балканска сага", видях, че са я изложили и нея на витрината покрай "Дъжд".

# 526
Потвърждавам, че книгите на Бешлийска са хит, в групите за четене във фейса, новия тренд е Нишка(или Глина) на фона на вълни, фрапе и старателно поддържан педикюр. Никога не бих прочела някоя от тези книги, но аз си падам по извратени, кървави трилъри и психо криминалета, та не помня откога не съм чела български автор.

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 11:31 от Не се сърди, човече

# 527
Сега съм захванала нещо … като че ли безкрайно, смятам да се преборя (времево) с “Колелото на времето”.

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 11:32 от Не се сърди, човече

# 528
От Кармен Мишу пробвах "Нестинарка", но не я дочетох. Беше отдавна и не си спомням подробности.

Най-после и аз чета "Кървавата годеница" на Кармен Мола. В началото съм и засега е интересна. В тази тема чух за книгата та исках да се похваля Simple Smile

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 11:32 от Не се сърди, човече

# 529
Скрит текст:
Познават я, нали един от продавачите я поздравява. Просто тя е в депресия и не общува. Аз го отдадох на отчуждението - предполагам, че хората в западните държави са темерути.

Забравих да добавя, че в "Мама греши" всички лекари са отвратителни.

Да. Някаква странна старица познават, а не коя е тя и каква е била. Повече ако пиша, ще разкрия сюжета за тези, които не са я чели.

Скрит текст:
Книгата обхваща кратък период - няколко дни, в които тя се връща към миналото. И тя е в много лошо психическо състояние, защото току що е убила съпруга си и прави равносметка на живота си.  Мрази всичко и всички - не може да знаем обективно какво е отношението на другите към нея.
Тези, които я познават, знаят точно коя е. Читателите няма как да знаят кога се е пенсионирала тя и дали учениците й още живеят в селото (споменава се, че в селото има повече туристи, отколкото местни хора). На погребението на мъжа й няма хора, но това не означава нищо - най-вероятно тя самата не е поканила, предвид обстоятелствата.
Продавачът, който я познава от младостта й, доколкото си спомням, се обръща към нея през смях с "И ти остаря!", точно защото я помни каквато е била и я вижда в този момент, когато тя е депресирана и прилича на стара вещица. Впрочем, има намек, че жената все още изглежда добре, защото един от възрастните туристи (тези, които ходят на уроци по рисуване или нещо подобно и за които тя си мисли с презрение), се опитва да я сваля.

# 530
  • Чукарландия
В момента чета "Деликатност" - Давид Фоенкинос.

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 11:30 от Не се сърди, човече

# 531
Прочетох "Съдбовен път" Кристин Хана ,бях се приготвила с кърпички нали доста сте плакали на книгата.. ама мен нещо не ме трогна. Да,засяга важни теми но често казано на моменти нещата се повтаряха и ми досади. Очаквах,че на ключовите етапи от книгата нещо ще ме хване за гърлото но не. Като цяло историята е добра но авторката не успя да ме докосне и просълзи. Бих я препоръчала на някой тинейджър.

# 532
"Деликатност" филмът беше прекрасен, книгата не съм чела.

# 533
В момента чета Симфонията на времето - Алваро Арвина , но доста бавно върви, има много описания,които могат да бъдат спестени. Историята е интересна за сега.

Паралелно слушам Absolvo te - Георги Бърдаров, колкото е увлекателна,толкова и тежка, с тежест в корема я чета,но нямам търпение да разбера какво ще се случи.

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 11:29 от Не се сърди, човече

# 534
Чета Не чакай слънцето да залезе от Ева Кантуркова. Толкова красиви думи, но толкова преплетени в сложни изречения и идеи, че едва разбирам смисъла в цялост. Повече прилича на философски трактат, а пък самата авторка го е нарекла „политически роман“.

С фино перо, мелодично и умело се застъпва тезата, че през вековете моралът на хората не се е променил. Има чудесни сентенции и много силни абзаци, които препрочитам с удоволствие, но все пак… е особено четиво.

Избрах книгата по препоръка на издателя, който ме подведе, че е сходна с Тихи години на Морнщайнова.

Подозирам, че не е чел втората просто.

# 535
Чета “Тихи години” и не искам да свършва тъжната история,препоръчвам с две ръце!Няма да коментирам обстойно,но Морнщайнова за мен е явлвние.Няма смисъл да се изучава комунизма в училище,трябва повече такива книги да се четат,за да се добие представа за режима.Когато разбереш емоциите и страданието чрез художествените описания,за мен лично,е много по-реалистично да си представиш тази брутална диктатура,отколкото фактологията в учебниците,писани кой знае от кого и под каква цензура.Благодрая,Аня🌺’

# 536
  • София
Чета “Тихи години” и не искам да свършва тъжната история,препоръчвам с две ръце!Няма да коментирам обстойно,но Морнщайнова за мен е явлвние.Няма смисъл да се изучава комунизма в училище,трябва повече такива книги да се четат,за да се добие представа за режима.Когато разбереш емоциите и страданието чрез художествените описания,за мен лично,е много по-реалистично да си представиш тази брутална диктатура,отколкото фактологията в учебниците,писани кой знае от кого и под каква цензура.Благодрая,Аня🌺’
"Тихи години" е истинско бижу. На равна нога с нея и подобна тематика слагам "Стъклената градина" на Татяна Цъбуляк и "Clair de lune" на Жюстин Томс.

# 537
Веднага си ги записвам👍🏻!

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 11:47 от Calabria

# 538
  • Sofia
Чета "Нашето вечно утре" на Габриел Зевин. Истинско удоволствие е тази книга за мен! Чета я бавно за да се наслаждавам. Първоначално като видях анотацията си казах, че не е за мен точно тази тематика, обаче се оказа че греша и не съжалявам че я започнах точно сега, въпреки малкото време за четене, с което разполагам. Много интересни герои, интересни неща научавам и за създаването на игрите. Изобщо- ако продължи така до края, ще ми е в топ 5 тази година.

# 539
Привет момичета, чудесна тема си имате 🥰 радвам се, че попаднах на нея. Не можах да изчета всичко, но върнах няколко страници назад за да навляза в обстановката на темата.
Ако ми позволите бих искала да се включа и аз. В момента чета "Четвърто крило" на Ребека Ярос. (Най-вероятно е коментирана по-назад, извинете ако се повтарям) 📖 Всъщност това е първата книга от фентъзи жанра, която чета. Ами влюбвам се аз в този жанр. 🐉 За сега ми харесва много, въпреки силно ограниченото време, което имам за четене. Главно си я чета по време на полети и на плаж. ✈🏖 По-подробно мнение ще дам като я довърша, но ако обичате магия, дракони, училища за магьосници и любовни нотки, препоръчвам! Феновете на фентази, бихте ли ми препоръчали нещо подобно или коя е книгата, която ви запали по този жанр? ❤
ПС: До сега съм чела главно криминалета 🤭 Книгите на Крис Картър си ги четох на един дъх.

Общи условия

Активация на акаунт