В момента чета ... 90

• 47 694
  • 743
  •   1
Отговори
# 540
“Четвърто крило” попада по-скоро в поджанр (или дори отделен) - роментъзи, като напреднете с книгата повече в един момент ще разберете защо. Мен конкретно (в младежка възраст съм пропуснала) към същинския фенъзи жанр ме запали една определяна като детска поредица, след която се обърнах към класиката (Толкин), четох Абъркромби, една българска книга - “Червенохалата” (която недотам харесах, че да я препоръчвам), една неиздадена (но надявам се да бъде някой ден - от другата тема за творчески вдъхновения) творба, която много повече ми хареса, отколкото нашумели чуждестранни съвременни книги, Джон Гуин със “Сянката на боговете”, Филип Пулман “Тъмните му материи”, малко от Хрониките на Нарния… сега съм на “Колелото на времето” и май ще се задържа за известно време там.

# 541
Toffee, добре дошла в темата 💐 Препоръчвам ти "Искронишка" и "Змията и крилете на нощта"

# 542
Sparks, видях, че скоро излиза втората от поредицата на “Змията и крилете…”, според теб тази поредица заслужава ли си?
Втората книга от трилогията на Джон Гуин мисля да се опитам да чета в оригинал (не е претенции към превод, даже много ми хареса, просто искам нещо на английски да чета също), а скоро трябва да излезе в оригинал и третата заключителна (надявам се да е такава).

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 12:39 от fenyx

# 543
Прочетох "Съдбовен път" Кристин Хана ,бях се приготвила с кърпички нали доста сте плакали на книгата.. ама мен нещо не ме трогна. Да,засяга важни теми но често казано на моменти нещата се повтаряха и ми досади. Очаквах,че на ключовите етапи от книгата нещо ще ме хване за гърлото но не. Като цяло историята е добра но авторката не успя да ме докосне и просълзи. Бих я препоръчала на някой тинейджър.

Така както си приготвила кърпичките ти препоръчвам ,, Чудо от дълбините на сърцето '' . Аз бях я поръчала от самия автор , но вече я има в книжарнижите . И преди съм я препоръчвала тази книга и винаги ще я препоръчвам . Много женска книга , лична история с много болка . Мисля даже скоро да си я препрочета .. Сега съм на Бланка Липинска . И май филма ще ми хареса повече от книгата .

# 544
Аз я поръчах втората част - "Пепелещата и прокълнатия крал".
Първата не беше никак лоша -  slow burn любовни отношения, интересно поднесен, хубаво описан и не твърде сложен свят, няколко доста изненадващи обрата и понеже е за вампири - доста кървави сцени, но без да ме погнуси.

Здравей, Toffee! Аз тази година съм на роментъзи вълна и силно препоръчвам Сара Дж. Маас в този жанр - може би първо поредицата "Двор от рози и бодли", за да се запознаеш с авторката, а после и "Стъкленият трон", на мен той ми хареса повече. Поредицата"Лунатион" ми е на трето място.
В момента чета Холи Блек и трилогията "Жестокият принц", на втората съм, но няма да ми стане любима - не е лоша, но ми е по-детска.

Мисля скоро да си взема Джон Гуин и" Сянката на боговете", цената ми е малко брррр, но пък ми звучи доста интересно.

# 545
Вярно, че беше за вампири, май затова се чудех толкова за нея, благодаря, Вили че ми припомни.
Джон Гуин е много, ама много кървав (поне за моите представи). И докато при Абъркромби тези сцени пропусках, тук някак не ми се получаваше. Затова - да си имате едно наум.  Следва да отбележа, че много ми допада като стил (извън кървищата и другите гнусотии).
Скрит текст:
Даже едно от иначе отблъскващите същества - тенурче, което забележете, има странния вкус да обича да похапва зъбки, в някои сцени беше така описано и представено, че чак ми стана мило и симпатично.

# 546
Това една идея ме замисля за Джон Гуин и затова още не съм я взела - четох и аз, че е доста кървав. По принцип не ме притеснява това, но може би не е лошо да я разгърна в книжарницата и да видя дали ще мога да го толерерам.

# 547
Потвърждавам, че книгите на Бешлийска са хит, в групите за четене във фейса, новия тренд е Нишка(или Глина) на фона на вълни, фрапе и старателно поддържан педикюр. Никога не бих прочела някоя от тези книги, но аз си падам по извратени, кървави трилъри и психо криминалета, та не помня откога не съм чела български автор.
О, тогава смело бих ви препоръчала български автор по ваш вкус: Вартоломей Кузмов с "Мило дневниче" (има го в Читанка) Wink

Toffee, гледам, че Сара Маас вече са ти я препоръчали, но като истинска класика в жанра ти предлагам поредиците на Робин Хоб - за Фиц и Шута и Сага за живите кораби, както и поредицата за Вещиците Мейфеър на Ан Райс (малко по-дарк).

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 14:42 от fata_morgana

# 548
Потвърждавам, че книгите на Бешлийска са хит, в групите за четене във фейса, новия тренд е Нишка(или Глина) на фона на вълни, фрапе и старателно поддържан педикюр. Никога не бих прочела някоя от тези книги, но аз си падам по извратени, кървави трилъри и психо криминалета, та не помня откога не съм чела български автор.
Аз пък всичко бих прочела без предразсъдък към стила, но не знам защо никак не ме влече ни Глина, ни Нишка. Отказвам да бъда връщана към корените си от непроверени хора и т'ва е. Може би с прекалено много мъка свързвам миналото на народа си и не се чувствам приятно да се връщам там, а което е най-странното, аз чувствам някаква дълбока, не само пряка, ами и на по-дълбинно ниво обвързаност между личния си живот и този на страната ми и сигурно оттам идва и някаква необяснима съпротива срещу такива опити някой нещо да ми казва и разказва, който не ми е достатъчно близък и познат. За прословутия патрЕотизъм да не отварям дума.

# 549
"Clair de lune" я имам, радвам се, че се нарежда до "Тихи години" и " Стъклената градина" и ме очаква още една хубава книга.
Calabria, непременно се запознай с книгите на Павол Ранков, съдейки по отзива ти за "Тихи години", няма как да не ти хареса!
Аня, благодаря за коментара, на мен ми е много полезен, защото следя Ерго с интерес.

# 550
Райна,благодаря🌺!Аз съм си я записала тази препоръка за Ранков от теб👍!Продължавам с “Ноември” и ще споделя.И аз ще следя това издателство вече.Не знаех,че авторката на Clair de lune е нашенка,стана ми интересно.

# 551
Благодаря за препоръките 📖 записвам си ги 🌸
Дали някоя от вас е чела следните поредици? От известно време им се чудя, но много противоречиви мнения срещам. Ще помоля за мнение 🙏🏻

# 552
“Магьосниците” мисля в някакъв момент да чета (мисля, че ги има в Читалнята), но за книгите на Крушарска не съм сигурна - имаше в някоя от онлайн книжарниците откъс (обикновено в стор има)  и нещо не ме грабна особено на първо четене така. Сетих се сега за още един споменаван български автор - нещо като крими-фентъзи пише, Емил Минчев, пробвах пак така с откъс, но не беше моето.

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 18:09 от fenyx

# 553
Докато още се споменават български книги представящи корените, да питам за "Сайбиевата невеста" на Боян Боев. Наскоро се снабдих с нея, но чета, че е много тъжна, а съм още на лятна вълна. Някакви мнения? Наистина ли е депресираща?

Ако ви е харесала "Четвърто крило," прочетете и продължението "Железен пламък". 

# 554
  • София
И аз тази година съм на тема роментъзи, и много добре се чувствам в тези чудати светове. Дворовете харесах много, Четвърто крило и Железен пламък, обаче двойно повече. Сега чета Лунатион, приключих втората книга и Вили
Скрит текст:
ОМГ! Брайс се срещна с Рисанд ! Хахаха, снощи направо подскочих, грам не очаквах Домовете да се оплете с Дворовете, наистина! Третата книга как я чете, не я намирам за ел.четец сякаш?

В темата с роментъзи /малко повече фентъзи обаче/ скоро приключих Каравал. Заредила съм и другите две части, и мисля, че също е много приятна. Обвързана е с картите таро, имената на героите и т.н. Добре ми идва да разнообразя Сара Маас, защото колкото и да е добра в историите, има неща в поредиците, които се препокриват.

След Каравал съм планувала Стъкленият трон.

Общи условия

Активация на акаунт