В момента чета ... 90

• 47 804
  • 743
  •   1
Отговори
# 240
Вчера се сетих за Мишел Бюси - харесах Черните лилии, но не съм чела друго от него. Другите му книги добри ли са?

# 241
“Черните лилии” и аз много харесах (повече в оригинал!), но “Нищо не може да те заличи” четох диагонално в превод, не ми допадна особено така. Новата му преведена книга “Три живота седмично” (вече с друг преводач е тук) подарих на близък, но не съм питала дали се е харесала. Една негова фантастично-криминална набелязах, след като гледах интервюто му в “Панорама” (много симпатичен като личност там изглеждаше), но ГР ме разколеба за нея, не е превеждана тук, но в някакъв момент може все пак да я погледна. Критикуват го обаче за конкретната книга за сексизъм, както май и за някои други негови творби 🤔…
А да, щях да пропусна, близка приятелка ми е похвалила “Без теб”, но нея ще чета в оригинал (тя така я е чела - преди доста години обаче).

# 242
"Мама греши" съм чела от Мишел Бюси и ми хареса, но не е типичен трилър, доста френско звучи и по спомен на феновете на шведските трилъри никак не им беше допаднала. Не съм се сещала за този автор след това. "Черните лилии" ли е бижуто на Мишел Бюси? Мисля, че я имам и нея.
Авторите на Сиела, които чета, са Ф. Бакман, М. Барбери и Теодора Димова. Каквото друго съм подхващала, не ми е харесвало. Айде, "Рана" от Карабашлиев беше добър роман, но не толкова че да си го запазя или да поискам да прочета и другите му книги.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 10:49 от Rayna13

# 243
Според моята близка - “Без теб”. Но тя мисля, че пък беше пропуснала “Черните лилии”….

# 244
Нея я има и в Читанка - изглежда е доста стара и е изчерпана по сайтовете.
Благодаря за отговорите. Аз не мога да чета на френски - евентуално на английски (ако ги намеря онлайн) или на български (ако поръчам).

Що се отнася до сексизма - не знам дали е оправдано. Да - героинята от Черните лилии беше донякъде виновна сама за нещастието си (няма да пиша спойлери - и преди се е коментирало - интелигентна, образована, свободна жена не би трябвало да има проблем да живее както си иска), но не е много нереалистично. За съжаление много жени са точно такива - нерешителни, колебливи, чакат някой да се погрижи за тях.

# 245
Да, и аз не съм сигурна дали е оправдана критиката към него. Затова бих дала шанс на последната му книга - комбинацията от фантастика с криминална история звучи много привлекателно. Edit: “Nouvelle Babel” (“Новият Вавилон”) е заглавието, от 2022 г., всъщност вече не чак толкова нова даже. Освен на френски виждам книгата и на гръцки език издадена.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 11:01 от fenyx

# 246
  • Mostly in my mind
Започвам с удоволствие Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката.
Българското издание е похвално. С кеф да държиш книгата в ръце.
Благодаря, Аня, за заглавието. Сложих го в уишлиста.

# 247
  • София
Аз много харесвам "Черните лилии" - историята, обстановката и Моне, разбира се. 😍 След нея "Без теб" ми се стори скучна и глупава, макар че е приличен психотрилър, но не е на нивото на лилиите.

# 248
  • София
Киану Рийвс: Постоянно мисля за смъртта
Киану се вълнува от въпроса за живота и смъртта съвсем сериозно - той му е посветил... роман.
Книгата излезе на 23 юни, като сега звездата активно я промотира.
Тя се казва The Book of Elsewhere и е написана в съавторство с британския автор на научна фантастика Чайна Миевил. В нея се разказва за безсмъртен войн, който иска да може да умре.

https://webcafe.bg/vryava/kianu-riyvs-postoyanno-mislya-za-smartta.html

# 249
Темата за смъртта има много интересно интерпретиране в “Силмарилион” на Дж. Р. Р. Толкин и затова ще си позволя да го цитирам:
“ И често си казвали: „Защо Западните Властелини живеят там в безконечен покой, а ние трябва да мрем и да напускаме родния дом, устремени незнайно накъде?….
….. - (Елдарите, казвате, не са наказани със смъртна участ — дори и ония, що са се опълчили срещу Всемогъщите. Ала за тях това не е ни награда, ни наказание, а просто част от битието им. Те нямат къде да избягат и са обвързани с този свят чак до самия му край, защото неговият живот е и техен. Вие твърдите, че умирате, понеже сте наказани за бунта на людете, в който нямате ни най-малък дял. ) Но от самото начало смъртта не е замислена като наказание. Чрез нея можете да избягате и да напуснете света, без да ви обвързват веригите на надежда или умора. Кажете сега, кой от нас трябва да завижда на другия?”.

# 250
Аня, ще се радвам да споделиш после впечатленията си от " Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката".
За мен е една от книгите, които най-много ми харесаха тази година, както писах вече.
А изданието е наистина прекрасно-корицата е свежа, шрифт, качество на хартията, всичко ми хареса.

# 251
Едвам изтърпявам "Аз още броя дните", нещо не се е получило в тази книга, не ми харесва, не ме разчувства. На същата тематика, но наистина разтърсваща е "Да дойдеш на света", в нея усетих истинския ужас, жестокостта, безсилието, последствията.
"Тайната на Димана" - хубава, но странно построена. Уж една история, но всъщност май две, обаче не съвсем... хич не ми вървеше гладко, особено от средата нататък. Не е лоша книгата, но нещо и на нея не ѝ беше както трябва.
Прочетох и 27-мата книга за Джак Ричър - "Без план Б". За първи път да не ми хареса книга от поредицата, две зведи ѝ пльоснах, втората е само от носталгия.
Започнах "Двама братя" и ми хареса много още от първите страници, най-вече приятното, хапливо чувство за хумор.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 00:01 от Вейда

# 252
  • Mostly in my mind
Аня, ще се радвам да споделиш после впечатленията си от " Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката".
За мен е една от книгите, които най-много ми харесаха тази година, както писах вече.
А изданието е наистина прекрасно-корицата е свежа, шрифт, качество на хартията, всичко ми хареса.
Поръчах си я. Не издържах. Blush
Мнoго хубаво озон са го направили с безплатна доставка до box now.

# 253
Да, стига да може да си побереш пратката там (😃, за друго, не книги - ми беше дало, че нямат свободна клетка). Да не спамя - мисля да чета и Еко - “Как се пътува със сьомга”, за жанрово разнообразяване.

# 254
Тази "Библиотека" и аз още онези дни, като първо заговорихте за нея, си я сложих не в листата, а паправо в кошницата Simple Smile Ей, благодарение на темите в тази категория тук ще трябва да поръчвам нова библиотека Grinning Днес си нося допълнителни една "Разум и чувства" (нов автор) и "Тихите", която също ми беше в кошницата и много исках. Благодаря на съфорумката, с която размених. Подпочнах я, "мойта" е :-*

Общи условия

Активация на акаунт