Номинации за най-голяма муня (тема 10)

• 71 190
  • 738
  •   1
Отговори
# 720
При мен е чушка. Двете думи /пиперка и чушка/ са синоними, в зависимост от диалектния регион се използва една от двете. Кой както ще да ги нарича, важното е да се разбираме за какво говорим.
В студентските години имах (и сега я имам) близка приятелка и колежка от Чипровци - ако заговореше на тамошния диалект, не разбирахме нито една дума, ама нито една, наистина.

# 721
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Да внеса и северозападен колорит у чушките:
Пипер е растението.
Плода му е чушка.
Лютата чушка е чушле.

А с луците е още по убуу Joy
Кромида - демек оранжевият обикновен лук се зове Червен лук.
Чесънът - Бял лук.
Лилавият лук, който е някакъв салатен сорт, уж да не люти - Воден лук.

Динята е Любеница.
Пъпешът е Дуня, Пипон и още имаше ама го забравих...

Абе, да сме живи и здрави и да си пазим и тачим езика, че все по-малко се познава Kissing Heart

# 722
  • Варна
Бял лук наистина има и няма общо с чесъна 🤣🤣

# 723
CvEtEmOe, никой уважаващ себе си пустиняк от Северозапада няма да рече на чесъна бЯл лук. Викаме му  бЕл лук.
Пъпеша е диня, не дуня. Дуня е дюля.

# 724
Бял лук наистина има и няма общо с чесъна 🤣🤣
Не и в Северозапада. 🤣 Ти още малко ще кажеш, че и патладжана не е син домат?! 😂

# 725
  • Sofia
Каун-пъпеш
Бостан,любеница-диня

# 726
  • при късмета
Аз дамската чанта на една жена почти взех в Лидл. Беше си я оставила върху едни якета, и пробваше. Обаче беше страхотна чанта. И аз като я видях, направо се втурнах към нея и казвам на мъжа ми, малее каква яка чанта. Взимам я. Тя вече беше видяла, че аз се впечатлих и си я взе.

Аз в едно магазинче си харесах сако, оказа се на едната продавачка 😆
Ама беше почти на щендера, с другата стока.
Аматьорки. Аз мисля, че съм разказвала в темата, но много отдавна. Преди ремонта, от всички магазини на Графа имаше манекени, изнесени отвън, пред магазините. Вървя си аз и виждам едно страхотно манто. Насочвам се към него, директно обръщам яката, за да видя размер и етикет. Да, ама жената, която го беше облякла си изкара акъла, изкара и моя като взе да ръкомаха да се махна от нея. Joy Да не беше стояла като статуя пред магазина Joy

# 727
   Много ми харесват диалектните думи и са ми интересни. Това е богатство на езика, не е нужно да се уеднаквяваме чак толкова.
   Знам, че и на други растения плодовете са чушки, не само на пипера. Не знам на кои точно.
   Моят мъж също казва "пиперка" и не го поправям, макар това "КА" накрая да ми се вижда неправилно. Но само книжовно е неправилно, регионално може Simple Smile. На мен у нас са ми лепнали прякора "даскалицата", без да съм учителка, затова гледам да не злоупотребявам.

# 728
А у наше село домат е в женски ред единствено число. Една домаТА. Grinning
Но пък лукът си се назова с името за вид - през, чесън, кромид, ашлама...без уточнението, че е "лук". Grinning

# 729
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Но пък лукът си се назова с името за вид - през, чесън, кромид, ашлама...без уточнението, че е "лук". Grinning

Какво е ашламата? Арпаджик, балучка, влашец?

# 730
Скрит текст:
Какво е ашламата? Арпаджик, балучка, влашец?
Арпаджик е дребен кромид лук отгледан от разсад за семе/засаждане, а ашлама е водния червен лук за салати.
А балучка е "мъжкудан", лук, който не прави глава, израства на височина и образува семе. Grinning
Сложна работа. Grinning

Ох, ще ни санкционират, ама какво е влашец?

# 731
Където съм израсла аз, балучка е просто по-едро от арпаджик, обикновено се засажда есента или рано напролет, за пера зелен лук а не да се развива напълно до глава лук. За нормален лук се засажда ситният арпаджик и му се дава достатъчно време да си порасне напълно.

# 732
  • Варна
Сибирският лук, познат още като див лук, резанец, шивес, салатен лук, влашец, е вид лук, местен за Европа и Азия.

# 733
  • European Union
А балучка е "мъжкудан", лук, който не прави глава, израства на височина и образува семе. Grinning
И на това семе му се вика "копе".

# 734
Всъщност има ли тема за различните диалекти, думи и изрази в езика ни? Ако няма, не е лошо да се създаде - ще е образователна и забавна едновременно.

Общи условия

Активация на акаунт