Кандидатстване с рисуване след 7 клас - 12 тема (удължена тема до края на месец ЮЛИ)

• 49 354
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 900
  • София
Заявленията за второ класиране се подава в училището в което е прието, нали така?

По МОН - да. Присъствено.

# 901
Приета е в 5 езикова Варна с НЕ и сега още повече не можем да решим. Третото по успех училище в града или художественото училище.

Дъщеря ми е приета на първо желание в математическа гимназия, но е категорична, че си предпочита художествената към МК.

# 902
Приета е в 5 езикова Варна с НЕ и сега още повече не можем да решим. Третото по успех училище в града или художественото училище.

Искам само да ви обърна внимание че 5-та не е езикова гимназия (в смисъл на първа езикова ). Това ще го осъзнаете като се информирате по хорариум и програма. Потърсете обсъждания в нета,  имаше го и  по темите на бг мама,  които следват определени  набори. Аз лично го научих от там, когато се обсъждаше при попълване на документи да се постави първо Първа ЕГ като желание или първо Пета  гимназия относно езиците. Т.е Пета не се равнява на първа в никой случай. Освен това имаше скандал наскоро свързан с Пета и няколко преподаватели . Няма да пиша повече да не спамя тази тема. Търсете, четете, решавайте.

# 903
  • Варна
За мен изборът би бил лесен. Изобщо няма място за съпоставка между училище с изкуствата и училище по МОН, било то и 5та гимназия. Език може да се учи навсякъде, школи достатъчно, но във Варна дете с талант в ИИ може да учи само на едно място и щом сте сред 26те приети, това говори много. Във Варна има три езикови гимназии с по няколко паралелки, а НУИ е само 1 с една паралелка.
Имайте предвид все пак, че часовете по рисуване са много, децата поне 3 дни от седмицата са почти по цял ден на училище, от 9ти клас нататък са само 2ра смяна и цял ден. Вижте учебните планове и нека детето да избере, където го влече най-много.

# 904
Днес не са ли звъняли от фотографията на някой? Чакам да обяват брой свободни места, но за момента няма нищо качено.
Да, на нас. За паралелката с Фотография. С оценка 4.91.

# 905
Despina, ще се самоцитирам, защото не знам каква част от "чаршафа" ми няколко страници по-назад би имал търпение да изчете всеки.

Despina, и на вас голямо честито за постигнатите резултати на всички фронтове! Вярвам, че за себе си всеки сам най-добре взема решение и подкрепям преобладаващото мнение детето да си реши. В противен случай може да получите упреци на по-късен етап, а може и да не получите, но детето тихо да страда по някоя непоследваната мечта и вътрешно да се разкъсва „щом така ме посъветваха, сигурно това е най-добре за мен” и „дали не сгреших, че не изразих мнението си” . Ако казва, че не може да реши, кажете ѝ да си се представи като ученичка последователно и в трите училища. Кое го усеща като най-свое и къде би се чувствала най-добре? Кое ще я изпълни с най-много радост и ентусиазъм за предстоящите неща, които ще научи там? А след това за всяко да си представи, че е направила друг избор. За кое ще съжалява най-много, че е пропуснала като възможност?

Писала съм "трите училища", сега вече виждам, че са сведени до 2 със самата ви МОН-ска подредба (т.е. МОН-ските сте ги степенували с подредбата на желанията). Броят няма голямо значение за идеята - ако желаете, пробвайте.
Всъщност, тази идея е към всички, които се колебаят.
Стиснати палци за чакащите следващи класирания и честито на новокласираните, чиито желания са удовлетворени!

# 906
Днес не са ли звъняли от фотографията на някой? Чакам да обяват брой свободни места, но за момента няма нищо качено.

И вие какво казахте? Simple Smile

# 907
Моята дъщеря е приета с Рекламна графика (не с изпит по рисуване, а с точките от НВО и оценката по изобразително изкуство). Интересува ме дали има много консумативи, които се закупуват (бои, моливи и т.н.)? Вероятно няма да е като в училище с изпит по рисуване, но все пак сигурно има някакъв минимум?
Дъщеря ми се отказа от Художественото училище в Пловдив, съответно и от изпита, и избра компромисен вариант и сега, след като е приета, се опитвам да си представя нещата.😊
Честито на приетите и успех на тези, които още чакат тяхното си място.🥰

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 08:03 от dolce miele

# 908
Има ли някой впечатления от "Николай Райнов"? Дъщеря ми е приета там.

# 909

Цял ден седях с телефон до ухото в очакване на това обаждане... Казахме да, въпреки че Фотографията не й беше в плановете. Просто усещането ми, а мисля и нейното е, че трябва да сме в училище по изкуствата, пък ще видим как ще е с тази специалност точно. Тя Фотографската гимназия си я хареса. Иначе, за моя голяма изненада, са я приели и в 144 СУ Народни будители - рекламна графика с испански. Но освен, че е доста далеч (Център -Младост 3) там, доколкото мога да преценя залагат повече на профила български танци. Все пак съм щастлива, т.е. облекчена, че чак и избор има...

# 910

Цял ден седях с телефон до ухото в очакване на това обаждане... Казахме да, въпреки че Фотографията не й беше в плановете. Просто усещането ми, а мисля и нейното е, че трябва да сме в училище по изкуствата, пък ще видим как ще е с тази специалност точно. Тя Фотографската гимназия си я хареса. Иначе, за моя голяма изненада, са я приели и в 144 СУ Народни будители - рекламна графика с испански. Но освен, че е доста далеч (Център -Младост 3) там, доколкото мога да преценя залагат повече на профила български танци. Все пак съм щастлива, т.е. облекчена, че чак и избор има...

Чудно! Simple Smile
Браво на детето и успех Simple Smile

# 911

Angelina, фотографията първо желание ли ви беше?

# 912
И моята дъщеря е приета в Николай Райнов след първо класиране на МОН,но няма да я записвам,защото вчера и подадох документите в НПГПФ -компютърна анимация.Иначе на мен училището ми харесва,но квартала ме притеснява повече,но ако не ни се бяха обадили от полиграфията,може би щях да я запиша там.

# 913
Честито на всички приети! Grinning

В НПГПФ дали са стигнали и до по-ниски оценки от 4,91?

Despina, аз лично изобщо не бих се замисляла кой е правилният избор. Предполагам, че проблемът идва от това, че сте предубедена към училищата по изкуства и предавате тази несигурност на дъщеря си, защото й внушавате, че този път е безперспективен. Истината е, че цялостното образование в България е на такова смехотворно ниво, че го аз лично го намирам по-скоро за загуба на време и тормоз над децата ни. Повечето хора са склонни твърде много да надценяват важността на училището и това, което ще даде на детето за неговото бъдеще, но истината е, че има един нищожен процент от училища, които държат (уж) по-високо ниво, а навсякъде другаде единствено средата е фактор да предпочетеш едно училище пред друго. Много съм щастлива, че дъщеря ми учи в училище по изкуства, защото там има поне някакъв шанс да получи нещо различно и смислено.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 10:43 от Dame

# 914
  • София
Както казваше учителката по математика на дъщеря ми: "Във всеки клас има поне 2 - 3 деца, които са много добри по математика и толкова или повече, които са добри по БЕЛ. Но добрите по рисуване са единици." Този талант трябва да се развива. Той няма да пречи на останалите знания, които детето ще получи. Дъщеря ми учи в НГПИ "Свети Лука". Учителят им по математика организира децата да посещават изложби и музеи. На една театрална постановка срещнахме едновременно учителката ѝ по биология и учителка по история на изкуствата, които не бяха отишли заедно. По история, въпреки че преподавателката им е строга ѝ писа две шестици, защото беше впечатлена от анализа, който направи на тема от Възраждането. Специалните предмети са като арт терапия. Не знам дали е такава атмосферата в другите гимназии, ще се радвам ако е такава. А и в художествените гимназии може по стълбите да се разминеш освен с други ученици и с възрастни хора, дошли да ги рисуват. Това усмирява малко или много търченето навсякъде:grinning:  
Честито на всички приети! Grinning

В НПГПФ дали са стигнали и до по-ниски оценки от 4,91?

Despina, аз лично изобщо не бих се замисляла кой е правилният избор. Предполагам, че проблемът идва от това, че сте предубедена към училищата по изкуства и предавате тази несигурност на дъщеря си, защото й внушавате, че този път е безперспективен. Истината е, че цялостното образование в България е на такова смехотворно ниво, че го аз лично го намирам по-скоро за загуба на време и тормоз над децата ни. Повечето хора са склонни твърде много да надценяват важността на училището и това, което ще даде на детето за неговото бъдеще, но истината е, че има един нищожен процент от училища, които държат (уж) по-високо ниво, а навсякъде другаде единствено средата е фактор да предпочетеш едно училище пред друго. Много съм щастлива, че дъщеря ми учи в училище по изкуства, защото там има поне някакъв шанс да получи нещо различно и смислено.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 12:31 от Sugar75

Общи условия

Активация на акаунт