Ваканцията лежерно си върви и ДЕСЕТИ клас ни предстои

• 32 692
  • 752
  •   2
Отговори
# 675
Някой друг освен Ина ,има ли получен имейл за ИТ кариера?Питах моя ,но той няма нищо.

# 676
Младежът получи мейл, че е записан. Първо занятие в събота, присъствено, в една от гимназиите в нашия град. Това ме учуди, защото пишеше, че сме към центъра в Русе. Нямам идея колко деца са се записали от нашия град. Ще видим. Ще разбере подробностите в събота. Неделя ще пропусне, защото ще участва в едно състезание по бягане. Дано всички материали, свързани с обучението, са налични и в нета. Скоро пак ще трябва да отсъства заради състезание. През пролетта пак ще има повече съботно-неделни пътуванияю

# 677
Привет - мривет и от мен.
При нас всичко си е по старому, едно ако оправи, друго разваля, ядосва се на някои хора, но нищо не може да се направи.
Вчера от нищото и пльокнаха един отзив, оказа се негативен. Пиша и, да я питам ( при нея не и излиза нотификация от школо на момента ), какъв е този негативен атзив, а тя - моляяя. Гледа в школото и ми пише - тя мен не ме е питала нищо, на тези дето ги е питала, и не са отговорили каза, че този път ще пише отзив, а следващия път ще пише директно двойките. Та наново с поредния учител трябваше да се разправя, този път и свидетели имаше с нея. Добре, че са били с нея, че дори и тогава на сърдитка и звучала така все едно не и вярва.
Тая седмица май ще е на тема изпитване, от завчера не са спрели, утре пък ще правят тест по Философия, да видим.
При нея школото подскача ту надолу, ту нагоре, движи се като асансьор.

Рени, няма значетие цвета, важно е вятъра да я вее на него, и да печелят призовите места.

# 678
Благодаря за информацията!Явно моя не е приет , защото няма получен имейл,можеше поне да пишат да не се чуди детето ,но каквото такова.🤷 Надява се да му изпратят и на него ,но щом на вас са изпратили вече ,а на него не силно се съмнявам.
Младежът получи мейл, че е записан. Първо занятие в събота, присъствено, в една от гимназиите в нашия град. Това ме учуди, защото пишеше, че сме към центъра в Русе. Нямам идея колко деца са се записали от нашия град. Ще видим. Ще разбере подробностите в събота. Неделя ще пропусне, защото ще участва в едно състезание по бягане. Дано всички материали, свързани с обучението, са налични и в нета. Скоро пак ще трябва да отсъства заради състезание. През пролетта пак ще има повече съботно-неделни пътуванияю

# 679
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Проверихте ли и в спама?

Благодаря за информацията!Явно моя не е приет , защото няма получен имейл,можеше поне да пишат да не се чуди детето ,но каквото такова.🤷 Надява се да му изпратят и на него ,но щом на вас са изпратили вече ,а на него не силно се съмнявам.

# 680
Да,няма нищо и там.
Проверихте ли и в спама?

# 681
Бокси, има време. Мисля, че ги изпращат по райони. Ние сме към Русе. И графикът, който ни изпратиха като дати се различава от графика, който е качен в платформата. Вие нали бяхте в Бургас? Има време, ще дойде мейл. Мисля, че ще приемат всички, пък който оцелее. И да се спогодят с преподавателите, защото ако младежът реши, че човекът пред него не знае достатъчно, не обяснява добре, ще се откаже. И няма да го виня, защото ако ще си жертваш три години част от почивните дни, ще искаш и нещо смислено да получиш насреща.

# 682
Стон, и моето като твоето - ако не му добадне преподавателя, ще се откаже.
Бокси, има време, ще получите. И според мен всички ще ги запишат, защото знаят, че не всички ще изкарат до край.
 В имейла, че първото уводно ще е на 9.11. в gogle meet. Каза, че писмото е изпратено до доста податели.
И аз се надявам, че ще има записи, защото ще се наложи другата седмица да пропусне

# 683
МОЛЯ, СПЕШНО
Трябва ми снимка на урок по философия "Предразсъдъци и стереотипи" независимо от изданието

# 684
  • София
МОЛЯ, СПЕШНО
Трябва ми снимка на урок по философия "Предразсъдъци и стереотипи" независимо от изданието
В учебниците за 9ти и 10ти клас на Клет не виждам такъв урок.

# 685
  • Mars Hotel
Нашият е на Просвета и също не виждам такъв урок.

# 686
  • София
Няма и в Булвест...

# 687
Добре де
Заданието е това
За филма Вчера
Скрит текст:
В трета задача какво трябва да се напише?

Последна редакция: ср, 06 ное 2024, 22:48 от ninanb

# 688
  • София
Нинка, виж дали нещо от долното може да свърши работа - отговорът е на ИИ:
Скрит текст:
Въпросът:
Свържете стереотипите от българския филм "Вчера" на режисьора Иван Андонов с поне една философска теория за предрасъдъцитеи социалните роли. Как философията ни помага да разберем вътрешните конфликти на героите?
Отговорът:
Българският филм "Вчера" на Иван Андонов (1988) изобразява социални и психологически конфликти в посттоталитарна България, като се фокусира върху отношението на младото поколение към обществото, социалните норми и ролите, които тези индивиди се стремят да изпълняват. Възможно е да се разгледат стереотипите, изобразени в този филм, чрез философската теория на предрасъдъците и социалните роли, като по този начин се разкриват вътрешните конфликти на героите.

Един от начините за свързване на стереотипите от "Вчера" с философията е чрез теорията на социалните роли и стереотипи, предложена от социолога и философа Ирвин Гофман в неговото произведение "Презентация на себе си в ежедневния живот" (1956). Според Гофман хората играят различни социални роли в различни контексти и се стремят да управляват впечатленията, които оставят у другите. Тези социални роли са често предписани от обществото и могат да водят до конфликти, когато индивидите не се вписват лесно в тези рамки или се опитват да променят своето поведение, за да отговорят на тези очаквания.

В "Вчера" главният герой, младият студент, се изправя пред конфликт между собствените си стремежи към свобода и индивидуалност и натиска на социалните очаквания, които го принуждават да изиграва ролята на "добър гражданин", лоялен към социалистическата държава. Тези роли са натоварени със стереотипи за това как трябва да се държи един млад човек, за да бъде "приет" от обществото. Героят се сблъсква с личен вътрешен конфликт: той не може да се адаптира към стереотипа на послушен, покорен гражданин и същевременно търси своята идентичност в една система, която го ограничава.

Теорията на предрасъдъците на социалния психолог Гордон Олпорт в неговата работа "Природата на предрасъдъците" (1954) може да бъде полезна за разбирането на начина, по който стереотипите и социалните роли влияят на възприятията и действията на героите в "Вчера". Олпорт твърди, че предразсъдъците са резултат от социални и психологически механизми като обобщаване, изолация на групи и създаване на "нас" и "тях". В случая с филма, младият герой и неговите връстници попадат в тези социални категории и предразсъдъци, които се отразяват на тяхната идентичност и взаимоотношенията им с по-старото поколение, което представлява консервативните социални роли и стереотипи на властта.

Приложението на философията и социалната теория ни помага да разберем вътрешните конфликти на героите, като ни показва как те се опитват да се освободят от обременяващите роли и стереотипи. Героят в "Вчера" не може да бъде "добър социалист", защото чувството му за лична свобода и търсенето на автентична идентичност не съвпадат с предписанията на социалистическото общество. Този вътрешен конфликт е в основата на драмата, а философията ни показва как социалните роли и стереотипи могат да водят до личностно отчуждение и страдание, когато те ограничават или потискат истинската същност на индивида.

В заключение, философията и теориите на социалните роли и предрасъдъците ни предоставят полезни инструменти за разбиране на психологическите и социални конфликти в "Вчера", като показват как героите се опитват да се справят с външните очаквания и вътрешното си желание за лична свобода и автентичност.
Иначе, ставам за гимназист. Първата ми мисъл, като видях заданието, не беше да търся учебника на щерката, а да питам ИИ. Ми така, де, иначе много труд за нещо, което ми е далечно и непознато. Stuck Out Tongue Winking Eye
ИИ е адски полезен в много случаи, но точно в този може да подведе яко, така че - трябва да се адаптират резултатите, не да се ползват наготово. Виж, ако трябва жалба/молба да напише - там ИИ е ненадминат. Даваш му задание и имаш перфектната жалба.  Joy

# 689
То ясно, че целия клас ще използва ИИ и ще пише едно и също нещо. Въпросът беше и е, че не може да се изисква такова домашно при положение, че не използват учебник и не е преподадено какво е "стереотип", "Предрасъдъци", "социална роля", "философска перспектива"...

Общи условия

Активация на акаунт