Коя ви е мечтаната дестинация и защо?

• 11 140
  • 313
  •   1
Отговори
# 240
Сега чета за тези акули, но не пишат колко навътре е било в морето, предполагам по-близо до брега е безопасно? Отделно спасителите те могат ли да гледат с бинокъл по-надалеч и да предупреждават за перки? Доста страшно, защото май не е само при гмуркачи, но ако има лагуна би трябвало там да не може да дойде, нали? Ех, оценявам България все повече, много обичам да пътувам, но всеки път виждам неща, които можем да подобрим тук, но и доста, които са недооценени и ги имаме, примерно питейната вода, сега прибавям и липсата на акули. 😂
В Тунис веднъж от една Медина се прибрахме с каруца и местния кочияш искаше да ни зарадва като пусне бг музика, ние му взехме телефона и взехме да си пускаме сами арабски песни и той се хвана за главата 😂, както му казах като ме пита, да, за пръв път сме в Тунис, но не и за последен." Много се стараят виждам, да им върви туризма и са много учтиви, мили, гледат да ти угодят и винаги те заговарят и разпитват от къде си, кое ти харесва и т.н. и чаят е един път 🥰.

А тези кокосови орехи в Пунта Кана да не ми паднат на главата? 😆 И как ще ги отворя, веднъж разбивахме един между етажа с чук.. не ни се получи да си пийнем вкусно. Искам нормален коктейл просто с пиня колада, и половин ананас вътре с разни неща, папая и грозде. 🥰 Размечтах се в този мрачен и студен ден.
За часовата разлика може да ме върнат 2 часа назад, както беше в Тунис и много свежо ми се отрази. Да има вкусно кафе, фурми, и веднъж от престоя хубава торта, както и работещ фитнес. 😅 Мисля, че хотелът е доста важен за почивката, не е само дестинацията.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 12:25 от T.Valcheva

# 241
Теоретично могат да ти паднат на главата, ама никой не живее в страх точно от това.
Продават се едни отварачки в магазините

# 242
  • Sofia
Това с акулите не става ли само на определени места за гмуркане в Хургада, иначе не? Искам да кажа, ако си лежиш на плажа пред хотела и се къпеш в морето няма да дойде акула да те заръфа?

Е, как само на "определени места"?! Simple Smile Те, акулите, едва ли съзнават къде е приемливо да сръфат някой турист, и къде – не.
Инцидентите се случват навсякъде, включително – по плажовете пред самите хотели, понякога на 20 м от брега...
Но това не е проблем.

# 243
Това с акулите не става ли само на определени места за гмуркане в Хургада, иначе не? Искам да кажа, ако си лежиш на плажа пред хотела и се къпеш в морето няма да дойде акула да те заръфа?

Е, как само на "определени места"?! Simple Smile Те, акулите, едва ли съзнават къде е приемливо да сръфат някой турист, и къде – не.
Инцидентите се случват навсякъде, включително – по плажовете пред самите хотели, понякога на 20 м от брега...
Но това не е проблем.
На 20м от брега? 😳 Как не е проблем? 🦈🪼
Всъщност малко излъгах, че Тунис конкретно ми е бил мечта, специално той никога не ми е бил, а по принцип арабския свят ми е бил, и повече Близкия изток плюс Мароко, отколкото централна Африка, но се оказа по-хубаво отколкото си представях.
🏝🏜🍹🩱👚👙🕶💄🎶⛰️🌏🌄🌅🍤🦪🧆🥞🍳🍍🥭🥥🍉🍾🥂🍸🍰
Сега вече и Алжир ми стана малка мечта, жалко че не е отворен за европейски туристи.

# 244
Тези, дето продават кокосови орехи на плажа, ги отварят пред теб. Иначе шезлонгите са под плетени  чадъри, не под самите палми. Но да, теоретично винаги може да ти падне кокосов орех  на главата.

Колкото до акулите, все по-близо до брега има случаи. Напишете sharks Red Sea Egypt в Гугъл, има доста случаи от 2010 насам, включително и в последните 3 години. Едно рускини бяха заснети най-случайно когато ги напада акула край Хургада.

# 245
  • Пловдив
А хотелите в Египет които са с лагуни нямат ли мрежи които да предпазват от акули?

# 246
Не знам дали имат, ама... щом почти всяка година има случаи на изядени от акули... явно ефект няма. В Хургада има мрежи между самите хотели, на самия плаж. Което.. слава Богу спира амбулантните плажни търговци да досаждат на почиващите си... (щото в Хамамет, Тунис ми скъсаха нервите, бяха го обърнали на чаршия, дрънкулки, килимчета, напитки, гевречета.. И идват до шезлонга ти и не приемат "не" за отговор, досаждат).
Скрит текст:
Слагам си тапи на ушите с музика, слагам си черните очила, да не ги виждам.. и пак идват до шезлонга и досаждат.  Един път кой ме би през устата да го питам един колко струва едно седжаде, той като каза някаква космическа цена и му се изсмях... но нямах грам намерение да купувам, защото ми беше препълнен багажът и се притеснявах как изобщо ще си побера нещата в куфара, този не ме остави половин час, нонстоп сваляше цената и му казах, че няма да купя, защото няма място в куфара, той свали почти до 5 долара.. станахме за смях. Изобщо не влизайте в диалог с тях, ако няма да купувате
. В Хургада плажната ивица е достъпна само за гостите на хотелите и всякакви външни хора нямат достъп. Охрана има на всеки плаж, полицай със столче на плажа, под слънцето. Той е навлечен с дрехи и не може да плува, тоест да спасява. Но.. като си бях забравил очилата.. и ми ги донесе един път. На следващия ден и телефона ми донесе.
В Червено море си гъмжи от акули по принцип. Искам да видя Шарм ел Шейх, някой път.. .че там не съм ходил. Ама трябва да се замисля.

# 247
Нещата в Тунис са се променили може би откакто си ходил, или просто на жени не досаждат, но аз избягвах да ги поглеждам. И все пак мина една камила и дадох ябълка, нейният водач нищо не искаше от мен, нито пари, нито да се качвам. Самите търговци те подхващат, ако влизаш във водата, но не идват до шезлонга никога. На мен ми е много жал за тях, ходят под слънцето без шапка, без вода ...
Тъкмо гледах новото клипче на Слави клашъра за Филипини... където по принцип има хубави плажове и почивки. Ами иска ми се, където отида местните да не са в гета и мизерия, докато аз се пека на плажа, просто ми е дисконфортно. В Мароко на едно влакче туристическо, не помня в кой от градовете беше.. но бях тогава със състудентка приятелка, и не бяхме ходили в арабска страна и решихме да направим симбиоза с една двойка на средна възраст, ние да им превеждаме където трябва, че не знаят език, и те да вървят зад нас да не обикаляме сами вечер в свободното време от агенцията. И се метнахме 4римата като семейство на това влакче, на което се опитаха да се качат две малки деца под 10 г, които продаваха кърпички, не са ни предлагали, искаха само да се повозят 😪 , едното успя, но мъжът го изгони като досадна муха. 😢 Та още една претенция в списъка с мечтаната дестинация- местното население да не мизерува.

Аз искам Хургада, защото е най-удобно да се съчетае с пирамидите.. но не стига , че не всеки плаж е пясъчен, а сега и акули, които изяждат хора..

Искам и Бахрейн. Много исках и Саудитска Арабия, даже се гласихме, писахме до посолството за визи... и докато се наканим отмениха директния полет, и решихме че е знак.

# 248
  • Sofia
А хотелите в Египет които са с лагуни нямат ли мрежи които да предпазват от акули?

Няма! И слава Богу, че няма! Тези мрежи са ужасни, просто ужасни, и употребата им е отречена в световен мащаб.

Заповядайте:

Скрит текст:

# 249
сами вечер в свободното време от агенцията.
Агенция ли? Уау... Изобщо не давам някой да ми определя програмата и маршрута. В интернет е пълно с информация и си държа на свободата. В Мароко ходихме с резервация от букинг.ком на хотел и Уизеър до Мадрид, после полет на Иберия до Казабланка. Изобщо не ми се видя такава мизерия като Египет. Хубави лъскави трамваи в Рабат и Казабланка, двуетажен, климатизиран бърз влак между двата града, отвън охладено, отвън жега.. инфо табла навсякъде, с интернет вътре, всичко. На светлинни години са от нашите влакове. И си казахме "а ние наричаме Африка: третия свят. Ето.. в третия свят какви влакове има". Но това може би е заради френското влияние. Говореха масово на дариджа, не на фусха (книжовния арабски)... от чуждите езици знаят само френски. който за тях всъщност не е чужд, а нещо като втори официален.  Хотелът беше 4 или 5 звезден, не помня, вътре на закуска, пребогато... Виждаш как се хвърля храна, излизаш навън и някакви деца просят пред хотела... ужасен контраст. В едно кафе край джамията Хасан II бяхме на масите отвън и едно хлапе досаждаше от маса на маса ,проси пари, нещо обсъждахме... важна тема и това хлапе само ни разсейваше, направих му знак  с ръка да изчезва и това ме нарече "яхуди" (eвреин, демек), тоест.. това е една от най-големите обиди за местното общество. Няма и 5 годишно хлапе вече знае с какви думи да обижда чужденците, които не му дадат пари, ц ц ц ц

# 250
  • Sofia
Говореха масово на дариджа, не на фусха (книжовния арабски)...

Фусха въобще не се използва в ежедневното общуване – в никоя арабскоговоряща държава. Говори се само в академична обстановка или при някакви официални случаи.

# 251
С нашата агенция беше много хубаво, ние пътувахме от Испания с местен гид и той не го направи още по-хубаво. Но пак искам да се върна там, този път с керваните.
Има места, където е по-уредено и бързо с агенция, и ползваш чартър, което е много по-удобно. По принцип в Европа не, но още мисля за Малта, че ако бяхме така щяхме да спестим време в пътуване, чакане на автобус, който не идва и търсене на плажове. За почивка, където ще лежкуним основно на плажа предпочитам да ползвам чартър. Но контраста на лъскавина с мизерия определено ми действа много зле. Ние в Мароко се озовахме един обед с шофьора на автобуса, той предложи да ни е местен гид и ни води на обяд, но после очаквахме да ни разходи вечерта из града, той искаше да пием вино в стаята му, затова се лепнахме за двойката. Не мисля, че е съвсем ок за две момичета на 20 да пътуват сами в арабска страна.

# 252
В Мароко трябва да имам ново ходене... с Фез, Маракеш и Шефшауен... че не ги видях, срам, не срам, признавам. Има и опция за почивка в Агадир, но не знам дали си струва там...
Фусха въобще не се използва в ежедневното общуване – в никоя арабскоговоряща държава. Говори се само в академична обстановка или при някакви официални случаи.
Е това е ясно, но египетският арабски е най-близък до фусха.  В Мароко почти не чух хора, които да говорят арабски... Дариджа, някаква мешавица от френски и арабски, месеците бяха с латинския корен, примерно "иулиу" вместо "теммуз" за юли... Няма нищо общо с арабските диалекти, които са в Близкия изток. Ако пратят някой иракчанин или сириец в Мароко или Тунис, няма да разбира почти нищо Grinning

# 253
сами вечер в свободното време от агенцията.
Агенция ли? Уау... Изобщо не давам някой да ми определя програмата и маршрута. В интернет е пълно с информация и си държа на свободата. В Мароко ходихме с резервация от букинг.ком на хотел и Уизеър до Мадрид, после полет на Иберия до Казабланка. Изобщо не ми се видя такава мизерия като Египет. Хубави лъскави трамваи в Рабат и Казабланка, двуетажен, климатизиран бърз влак между двата града, отвън охладено, отвън жега.. инфо табла навсякъде, с интернет вътре, всичко. На светлинни години са от нашите влакове. И си казахме "а ние наричаме Африка: третия свят. Ето.. в третия свят какви влакове има". Но това може би е заради френското влияние. Говореха масово на дариджа, не на фусха (книжовния арабски)... от чуждите езици знаят само френски. който за тях всъщност не е чужд, а нещо като втори официален.  Хотелът беше 4 или 5 звезден, не помня, вътре на закуска, пребогато... Виждаш как се хвърля храна, излизаш навън и някакви деца просят пред хотела... ужасен контраст. В едно кафе край джамията Хасан II бяхме на масите отвън и едно хлапе досаждаше от маса на маса ,проси пари, нещо обсъждахме... важна тема и това хлапе само ни разсейваше, направих му знак  с ръка да изчезва и това ме нарече "яхуди" (eвреин, демек), тоест.. това е една от най-големите обиди за местното общество. Няма и 5 годишно хлапе вече знае с какви думи да обижда чужденците, които не му дадат пари, ц ц ц ц
Ако сте била по-скоро може ли да кажете за стандарта, цени по хотели и заведения.

# 254
Ако въпросът е към мен, аз съм мъж. Но няма значение де... в случая вече не мога да дам точна оценка, защото моето пътуване беше преди десетина години и помня, че Мароко имаше горе долу същите цени като в България, докато в Тунис и Египет е по-евтино оттук.
Помня, че такси от летището в Казабланка до града е точно 30 евро ,фиксирано при всички... и нито дирхам по-малко. Тогава взехме влак, защото беше следобедно време. Влакът спира под летището. Но на тръгване в обратната посока, трябваше сутринта да тръгнем от хотела за летището и нямаше време за влакове, от рецепцията изрично ни казаха, че цената е фиксирана - 30 евро, тоест... не са ни излъгали онези бакшиши пред летището дни по-рано.  Дойде голямо черно такси, направо като лимузина. Климатик, тиха, приятна музика, шофьорът костюмиран.. и така. Няма нищо общо нашите тук чалга озучени и задимени таксита, с шофьори по джапанки и шорти..
В кафенета и заведения си бяха най-нормални цени. Имаше обувки, естествена кожа... много хубави, бяха по-евтини оттук. Не купих, понеже няма място в багажа, просто го помня.

Общи условия

Активация на акаунт