Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 86

• 35 778
  • 766
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Това колко време след раждането ще се слага, зависи от мутациите и цялостния случай на жената. След секцио на всяка жена слагат. При мен прецениха, че е достатъчно да се поставят, докато съм в болницата(5 дни) и след това ми го спряха. Беше спрян и няколки дни преди амниоцентезата ми през втората бременност и известно време след нея. Но ме наблюдаваха постоянно и ми бяха казали да следя движенията на бебето. Но аз си кървях сама от старите дупки от инжектиране, паузата не беше достатъчна да ми се сгъсти кръвта.
Идвам и да сложа програмата на Ла Лече Лига за предстоящата световна седмица на кърменето. За тези, които не знаят- всяка година се отбелязва от 1 до 7 август, има тема и из цял сеят организации, здравни специалисти, консултанти по кърмене и всякакви други специалисти праеят събития, информационни кампании и всякакви активности, за да напомнят важността на естественото хранене на човешките бебета и да помогнат на повече майки да кърмят. Ла Лече Лига България е клон на най-старата организация за кърмене La Leche League International, но в България имаме и Национална асоциация подкрепа за кърмене, предполагам и други специалисти и организации ще се включат. НАПК са си публикували програмата на фейсбук страницата- те имат консултанти и в някои по-малки населени места- погледнете, може да имат събитие във вашия град. ЛЛЛ ще има в София, Бургас и Пловдив. Всички са безплатни, не се рекламират продукти и да ви пълнят чанти с брошури и спам Grinning
СОФИЯ:
🤱1.08(четвъртък), 10:00ч парк Възраждане "Бебешко кафе в парка с Ла Лече Лига София. Фейсбук събитие за повече информация https://www.facebook.com/share/hXFAVQMerkAEk7qF/
🤱3.08(събота) 10:00ч парк Военна академия. Среща с тема "Работа и кърмене. Отбиване". Фейсбук събитие https://www.facebook.com/share/zoCriiByEvJjhNrm/
🤱7.08(сряда) Южен парк(Кучешката градинка, между хълмчетата до мол Park Center) среща с тема "Често задавани въпроси за кърмене" https://www.facebook.com/share/7MoTJ48ro6swky4c/

ПЛОВДИВ:
🤱1.08(четвъртък), 10:30ч. Срещав
 в парка с тема "Вашите въпроси за кърменето". Градинката на Енергото(Дондукова градина), до Каменното петле https://www.facebook.com/share/3iskmhzUkihJCwHB/

БУРГАС:
🤱4.08(неделя) 17:30ч, среща в парка Бебешко кафе с Ла Лече Лига, Морска градина, алея зад Пантеона https://www.facebook.com/share/c85FtoBXNeectX9R/
🤱6.08(вторник) 17:30ч, среща в парка Бебешко кафе с Ла Лече Лига, Морска градина, алея зад Пантеона https://www.facebook.com/share/c85FtoBXNeectX9R/

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 18:09 от Дези.

# 316
АГ не може да преценява такива неща Simple Smile
Затова вече съм при друго АГ

# 317
Здравейте. Преди малко звъннах в РЗИ София, за да си запиша час за тази ваксина за бременни срещу коклюш. Казаха ми само да нося ЛК, здравна книжка и бележка от АГ /предполагам от последният преглед/. И на вас ли ви искаха здравна книжка / казах, че имам 1 малка синя и те отговориха, че е същата/. А и който е ходел, еднодозова ваксина ли слагат или от вайъл, че забравих да попитам?

# 318
  • София
Привет
Добавям и две събития за кърмене на Ла Лече Лига Варна(днес ми писаха, че ще ги правят, извинявайте, че така на порции).
ВАРНА:
🤱3.08(събота), 10:30ч "Често задавани въпроси за кърмене", Социална чайна https://facebook.com/events/s/%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0 … 1003414334447491/
🤱6.08(вторник), 10:30ч "Често задавани въпроси за кърмене", Caffe dei Fiori https://facebook.com/events/s/%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0% … 1279309806388301/

# 319
Еднододозова е,да. И на мен това ми искаха само.

# 320
Здравейте
Искам да попитам
Ако може препоръки за книги, сайтове, курсове и т.н
Относно хранене, кърмене, сън, и всичко останало при новородено.
Първа бременност ми е и съм притеснена
Благодаря предварително

# 321
Има ли проблем с пиенето на безалкохолна бира? Загледах едни в магазина и се чудя дали е окей.

# 322
Лекари са ми казвали, че е по-добре няколко глътки нормална, отколкото безалкохолна или безкофеиново кафе, защото имат химична обработка, която не е ок за бебето

# 323
  • UK
Лекари са ми казвали, че е по-добре няколко глътки нормална, отколкото безалкохолна или безкофеиново кафе, защото имат химична обработка, която не е ок за бебето

в какъв смисъл химична обработка? То всичко, което ядем и пием, е резултат от някаква химична реакция.

Аз си купих безалкохолна бира, но още не съм я опитала, смятах днес да я пробвам, че е топло.

# 324
Здравейте
Искам да попитам
Благодаря предварително

Здравей. Ако питаш мен, провери в градската библиотека. Аз доста книги изчетох от там. Библиотекарките са много мили и винаги се радват да помогнат.

# 325
Здравейте
Искам да попитам
Благодаря предварително

Препоръчвам:
"Как спят бебетата" на София Акселрод: Много добре обяснява тънкости покрай бебешкия, а и човешкия сън като цяло, има добри препоръки, подплатени с изследвания.

"Изкуството да бъдеш родител" на д-р Фрицхю Додсън: Книгата е по-скоро свързана с детското възпитание и развитие от новородено до предучилищна възраст, дава много добри примери и съвети.

"Първа помощ за детето" на Лариса Майер: Много полезна за бърза справка. Добре са обяснени кои случаи са спешни при бебетата и кои - не, и как се постъпва в определени ситуации.

Други книги, свързани с отглеждане на деца, до този момент не съм чела, понеже реших, че някои неща ще ги мисля на крак. Сред тях е кърменето, там ще разчитам на позната акушерка. За кърменето могат да се дадат общи съвети (всички знаем колко е полезно и за майката, и за бебето), но се действа на база конкретния случай - при някои жени кърмата не тръгва 1-2 седмици наред; при други е недостатъчна; трети не кърмят поради медицински причини и т.н.

# 326
Да ви попитам за съвет, понеже се замотах в спирала от чуденки: в момента си правя прегледите в Неовитро, но на последния преглед, лекарката ме посъветва да си намеря проследяващ АГ, който ще може да ми издава болнични, защото от Неовитро за съжаление не могат.
Здравноосигурена съм и имам ДЗО Доверие, но не мога да преценя как ще бъде най-оптимално да си планирам следенето. Ако сте били в сходна ситуация, ще се радвам да прочета как сте го организирали.
Смятам в следващата седмица да си поискам направления от ЛЛ, за да посетя АГ по НЗОК, за да се установи бременност официално. В момента съм в 7+4.

# 327
Скрит текст:
Здравейте
Искам да попитам
Благодаря предварително
Здравей,

На мен ми е втора бременност и пиша от опит книги, които взех с първата и смятам за полезни.
"Всичко за кърменето" на Христина Янева Хедра
Книгите за сън от 0-3 и от 4-24 месеца на Гергана Конжагюлова от "Сладки сънища"
За захранването си взех книгата на Маги Пашова.

Всички изброени имат и много присъствие в социалните мрежи, така че може да ги потърсиш във фейсбук и да ги следиш за полезни съвети.

# 328
За безкофеиновото кафе съм съгласна. Използват се химии за отделянето на кофеина от кафето, за това по едно кафе на ден съм съгласна. За безалкохолната бира може би процесът е аналогичен, но за мен не е редно да се консумира, какъвто и да е алкохол - малко/много, няма значение. Но всеки сам си преценя. АГ и цигари разрешават, но и за тях съм против. Толкова 9 месеца ще издържите без тези гадости. Все пак говорим за детето ви.

# 329
Джиджи, когато родих голямото дете, си взех от болницата Дневникът на мама и татко. Много хубаво и полезно книжле. Супер систематизирано като справочник. Хранене, хигиена, гимнастика, развитие, почти всичко. Има приложение в Гугъл плей и страница в Интернет под същото име, но за мен книжката беше незаменима. Издават я всяка година обновена, ако не се лъжа.
Книга, която не препоръчвам е на Ан Бакюс Моето бебе. Просто не се връзва с българската действителност.

Общи условия

Активация на акаунт