Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 86

• 35 602
  • 766
  •   1
Отговори
# 150
Аз избягвам забранените, но чат-пат се случва някакъв колбас или меко сирене в сандвич, гледам да не изпадам в крайности и да се самообвинявам.
Зеленолистните колкото и да ги обичам, гледам да ги избягвам в салати по ресторанти - не се знае колко добре са измити. Сурови меса, риба (суши) и яйца са ми личните no go на 100%. От другото, ако не прекаляваш, мисля че е ок.
Като се замислите едно време майките ни и бабите какво са яли по време на бременност... Grinning Е, оцелели сме Grinning Или пък жените в момента, които нямат условията и възможностите, които ние (може би) имаме.... Никоя крайност не е полезна, най-вече за психихата Hands V

# 151
Съгласна съм с Лютиче. Не бива да се параноясваме толкова Smiley Преди 10 години, като бях бременна, че и с предната бременност изобщо не бяхме толкова информирани за "забранените храни". Кой знае колко работи съм изяла дето не трябва. Живи и здрави са ми децата. Нали уж бременните трябва да ядат каквото им се прияде. От една малка лъжичка или хапка нищо няма да стане.

# 152
  • София
Аз колко пастатчета малки изядох... 🫠 Друго не ми понасяше.

# 153
И аз ядох пастет, и рохки яйца, и салами и шунки. Не знаех за всичко и слава Богу няма проблем, но все пак е добре да се избягват рисковите групи храни. За наше спокойствие, че не сме направили нещо непоправимо на бебчето ни❤

# 154
  • България
На мен ми забраниха всякакви такива меса. Докторката доста ми натърти на хигиената - преди и след тоалетна, храната добре измита, после много добре сготвена, включително месо и яйца. Но балансирано и разнообразно хранене, но като цяло не ми се яде месо в тази жега. Карам на плодове, зеленчуци и малко въглехидрати.

Аз пак съм с питанка - къде правихте тест за токсоплазмоза? В нашият град има Cibalab и Рамус, като ходим предимно при първите. Докторката ми е написала toxoplasmosis IgG, IgM, но ми излизат още резултати. Само тези ли се правят или и други допълнителни са полезни?

# 155
При някои храни, проблемът не е и в количеството, а шанса  да доведе до заразяване. Може цяла бременност да нагъваш салами и рохки яйца и всичко да е наред. Може един път да си позволиш и да е от заразено месо/яйца - същото е и с непастьоризираните млечни храни.
Повечето продукти от големи хранителни вериги, са на фирми, които трябва да минават тестове и се подчиняват на определени стандарти при производството. Шанса да има зараза там е много малък. Домашните продукти са с по-голям шанс да доведат до проблем.
За мен не опира до фанатизъм, а до рационално мислене. Нищо няма да ми стане ако 9 месеца не ям мезета. За сметка на това, от единия салам мога да си докарам егати главоболията. Ако пък толкова приритам, минавам ги на тиган, на скара, във фурната и готово.

# 156
На мен ми забраниха всякакви такива меса. Докторката доста ми натърти на хигиената - преди и след тоалетна, храната добре измита, после много добре сготвена, включително месо и яйца. Но балансирано и разнообразно хранене, но като цяло не ми се яде месо в тази жега. Карам на плодове, зеленчуци и малко въглехидрати.

Аз пак съм с питанка - къде правихте тест за токсоплазмоза? В нашият град има Cibalab и Рамус, като ходим предимно при първите. Докторката ми е написала toxoplasmosis IgG, IgM, но ми излизат още резултати. Само тези ли се правят или и други допълнителни са полезни?

Съветвам Ви да направите теста в Националния център по заразни и паразитни болести в София. Единствено там резултатите са достоверни и лекарите адекватни по темата за токсоплазмоза и бременност. Това го казвам от личен опит с първата ми бременност.

# 157

Аз ги правя в Рамус. Това за 35лв.

# 158
Момичета, яжте си от всичко с мярка. Разбира се, има доказани храни и билки, които водят до контракции като ананас, почти всички билки без шипка ( не си спомням, имаш още 1-2), канела...С първата ми бременност, един фанатичен доктор, повечето ще се сетят кой е ми беше забранил, ако може и да дишам, никакво месо, никакви колбаси (по едно време даже сънувах луканки, така ми се ядеше), никакви сирена (да, меки не е желателно, но българското сирене си е ок). Да не говорим, че всичко което се продава в магазините е пастьоризирано, колбасите с хиляда Е-та, то защо мислите, че не развалят по един два месеца. Да, домашното месо може да е проблем или дивеча. И какво стана, моята прителка, с която бяхме бременни заедно всеки ден ядеше дюнери нон стоп и какви ли не храни, а аз сакън от месо, от колбаси, от какво ли не се пазих и накрая ....мисед в 18 г.с. ,което нямаше нищо общо с това какво съм или не съм яла, а тя си роди живи и здрави деца. Та, то ако не му е писано и вода да не пиете, пак може нещо да стане, ако му е писано и дюнери, и колбаси, и сирена и пак ще се роди. Разбира се, дюнерите не са баш ок, най-вече защото не знаем каква хигиена се спазва лятото, но аз съм била в мюсюлмански страни и там е страшен хаос, всеки си яде каквото иска и какво, имат по 10 деца.

# 159
Ами то и от 2 чаши алкохол или 10 цигари нищо няма да ви стане.
Не виждам какъв е проблема 9 месеца да не се ядат сурово суши, колбаси и луканки без да са запечени, миди и др. морски дарове от съмнителни места, пък и дюнери от места с неизвестна хигиена, при положение, че е 40 градуса.
Аз съм карала чревен вирус бременна, ужасно е. Защо да не си го спестим?
Веднъж от леко сурово месо хапнато навън щях в болница да вляза (не бях брем.), защо да не внимаваме повече, когато носим и сме отговорни за още 1 живот.
Суши може със сготвени продукти, дюнери домашни вкъщи, сирена и млека пастьоризирани от магазина.
Днес например закусих топъл печен сандвич с кашкавал и луканка.

# 160
И ананасът също е окей в нормално количество. Последният месец се скъсах да ям ананаси с надеждата да родя, ама тц. Преносих Grinning За билките също - един чай  нищо няма да направи, но ако по цял ден само с това се наливате, може и да се появи някакъв проблем.

ПП: Честно ли сравнявате храни с алкохол и цигари?!

# 161
И аз ядох 2 пъти ананас. Нищо не ми стана.
Може да предизвика контракции, ако е в големи количества.
Обаче миди не бих си хапнала на някое измислено капанче, сгответе си ги вкъщи.

Чай може липа, лайка, шипка. 2-3 пъти си позволих и мента.

Да, сравнявам ги, защото някои така разсъждават. Аз съм строго против пушене и пиене при бременност.
И колкото може да навреди чаша вино, толкова, даже повече може да навреди една чревна бактерия, листерия и т.н

# 162
Проверих това за ананаса и всички достоверни източници казват, че са пълни глупости това, че трябвало да се избягва по време на бременност. Нищо му няма на ананаса, яжте си го. Само не бих го купила предварително нарязан от магазина (както и никой друг плод), защото кой знае каква е била хигиената

# 163
Е, много ясно, че лятото всякакви дюнери, миди, храни от съмнителни заведения, особено по морето не е желателно да се ядат. Аз докато ходех на нашето море всеки път бях с чревен вирус, в Гърция и Турция нито веднъж не съм имала, сещате се за каква хигиена говорим, както и от доктори съм чула, че има Ешерихия по нашето море, самата вода с която готвят да не мислите, че минерална. Та да, може да се пазим лятото и да не ядем съмнителна храна, но аз съм си яла колбаси ( салам, пуешко, шунка, пилешко) като бременна, дори без да ги запичам и нищо не ми е ставало. Стига да са в срок на годност, който иска пък нека си го запече. В този ред на мисли, една неизмита ябълка или салата в ресторант е много по-опасна да ви  зарази с бактерия, отколкото шунка от магазина. Всеки си преценява. А иначе стомашен вирус може да хванете от всичко, абсолютно от всичко лятото. Много знаете дали готвача си е измил ръцете или някой е кихнал след като е заразен или сте яли краставица измита със заразена вода. Едно ходене в хотел на закуска с още 1000 човек ви гарантира на 70% да лепнете вирус, дори и да не ядете нищо.

# 164
Много е важно да се измиват добре и белят (които могат) плодовете и зеленчуците. Аз накисвам някои във вода с оцет.
Също пийте бутилирана вода по почивки. И внимавайте какво си поръчвате по заведенията, по-добре да не е зелена салата или пък месо.
Месото правете добре изпечено, да не е алангле, без дивеч със съмнителен произход.
По хотелите не яжте яйцата (особено пък рохки), рибите, шунките.

Който има котка е желателно да се изследва за токсоплазмоза и да сменя тоалетната с ръкавици (най-добре друг да я сменя) и много да внимава, да се мие старателно.

Общи условия

Активация на акаунт