Как да останем хидратирани през горещите летни дни

• 2 492
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
Ясно е, че човек има нужда от вода. Моят въпрос е защо вместо един литър например да пием два или три? Самият термин хидратация всъщност не е точен, защото тялото може да потдържа точно определено ниво на вода в себе си, за да запази хомеостаза. Не можем да задържим повече вода, ако ще и 10 литра да изпием. Излишната се изхвърля то тялото ни. Бъбреците изхвърлят с тази вода излишни химикали, така че да пием вода е полезно. И все пак, защо 3 литра, след като един литър е повече от достатъчен?
Единственото, което знам е, че с приема на излишно много вода тялото я изхвърля по-бързо и се лишава от своите запаси, с което евентуално може да изглеждаме по-слаби (и податливи на недостиг на вода в тялото ни).
Препоръчителният дневен прием на вода е около 300мл на килограм телесно тегло. Не виждам как един литър може да бъде достатъчен.
Абсурд

# 16
Аз вода почти не пия никога. Ям много салати, супи и напитки без захар, газирана вода, но вода  вода много рядко.. 
При всички положения почти никога не съм жадна. На пример по време или след 2 часа тренировка, където съм като къпана от пот, не пия вода.
Чак когато се прибера след час, пия една чаша.

Сутрин на гладно, ако пия вода започва да ми се повръща, никога не разбрах защо.

Правила съм съзнателно усилие да пия вода по 2л на ден 2 месеца. Много ми тежи... освен ужасното усещане, че имам нужда от тоалетна постоянно. И моля да ме извините за идиотския коментар, но физически не видях никаква положителна промяна..

Не знам просто как да свикна да пия повече вода... последно слагах един лимон на литър.. и това май по го пия, но може да стои бутилката пред очите ми и да не се сещам никога да пия.

# 17
Аз вода почти не пия никога. Ям много салати, супи и напитки без захар, газирана вода...
Е, те всичките съдържат вода. Някой май спомена, че едва ли не, ако не пиеш вода имаш проблем. Имало е периоди, в които вместо вода ям домати през лятото. Просто водата в чешмата беше болезнено ледена.

# 18
Аз лично явно имам нужда и определено се чувствам добре, когато приемам около 2л вода дневно. Както вече писах, има много фактори, които влияят. Разбирам, че е индивидуално, но ми е трудно да разбера как някой се чувства добре, без да пие (достатъчно) вода.

# 19
  • София
Много вода пия като ходя на планина. Стигала съм до 5 л за 12 ч.. Мозъкът ми си знае, че ходя до тоалетна средно на 2 ч. и ми сигнализира, но почти няма какво. Всичко излиза през порите ми. Четох някакво изказване на лекар, че мантрата да се пие по 2-3 л на ден не е правилна. Всеки да си слуша тялото и да пие според сигналите му. Напоследък си изстисквам половин лайм в чаша вода и това много добре ми утолява жаждата. С потта изхвърляме много соли и др. вещества и трябва и те да се набавят, не само водата.

# 20
Много вода пия като ходя на планина. Стигала съм до 5 л за 12 ч.. Мозъкът ми си знае, че ходя до тоалетна средно на 2 ч. и ми сигнализира, но почти няма какво. Всичко излиза през порите ми. Четох някакво изказване на лекар, че мантрата да се пие по 2-3 л на ден не е правилна. Всеки да си слуша тялото и да пие според сигналите му. Напоследък си изстисквам половин лайм в чаша вода и това много добре ми утолява жаждата. С потта изхвърляме много соли и др. вещества и трябва и те да се набавят, не само водата.
Не помня къде но някъде бях чел,че,е нужда и сол към водата

# 21
Тази статия в бг мама може да ви е полезна. Темата в нея съвпада с тази тема тук. Пише и за солта към водата. Пише и за подсладените напитки(захар, подсладител). Препоръчвам.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1669249

Скрит текст:

# 22
В книгата си "Как алтернативната медицина ни баламосва" Роуз Шапиро обяснява мита за 2 л. вода на ден, или т.нар. процедура 8х8  - 8 чаши на ден по 8 унции (= 0,235 мл) вода. Вероятно съветът е тръгнал от неправилно тълкуване на указания на американския съвет по храните и храненето, че нужната вода на ден е 1 мл. на калория приета храна, т.е. средностатистически 2000 калории на ден прави 2 л. вода. Обаче това количество включвало и водата от поетата храна и напитки. Последното изречение се загубило някъде по трасето с времето, с любезното съдействие на търговците на бутилирана вода. И ей ти на 2 л. чиста вода допълнително, по възможност не от чешмата.
По соц. време количеството вода на ден беше общо и включваше храната и напитките, не беше само чиста вода. Ама като се появи на пазара бутилираната вода и нещата се промениха. Сега всеки върви с бутилката в ръка, а после мята бутилката на боклука, но това вече е друг проблем. Simple Smile

# 23
... указания на американския съвет по храните и храненето, че нужната вода на ден е 1 мл. на калория приета храна, т.е. средностатистически 2000 калории на ден прави 2 л. вода. Обаче това количество включвало и водата от поетата храна и напитки. Последното изречение се загубило някъде по трасето с времето, с любезното съдействие на търговците на бутилирана вода.
Интересна конспирация. На мен ми направи впечатление масираната атака срещу енергийните напитки, като те са всъщност кафе с витамини. Кой ли бранш бъркат енергийните напитки Smile
Вярно, че за асимилиране на храната е нужна вода, обвързването с калориите звучи логично.

# 24
Кое е конспирация, че не разбрах?

# 25
Кое е конспирация, че не разбрах?
Че търговците на бутилирана вода тълкуват данните по начин, който подтиква потребителите да консумират повече вода от необходимото под предлог, че е здравословно.

# 26
  • Шумен
Не се изисква кой знае каква логика, за да е ясно кое е здравословно - вода или енергийни напитки с витамини. Това за витамините в тях е без коментар. Конспирация има и е при енергийните напитки и подобни течности.

# 27
Не се изисква кой знае каква логика, за да е ясно кое е здравословно - вода или енергийни напитки с витамини. Това за витамините в тях е без коментар. Конспирация има и е при енергийните напитки и подобни течности.
И тя е?

# 28
  • Шумен
Тя е, че човешкото тяло се състои от 75% вода и 25% твърда материя. Мозъкът е 85% вода. За да се извършват всички процеси в тялото нормално, ежедневно се изразходват около 2 л.плюс-минус - това  е отдавна установено и всеки читав лекар би трябвало да го знае. Затова и трябва са приема по толкова минимум. Има значение и теглото, както и физическа дейност, температурни условия  - колкото повече тежиш, движиш, потиш, количеството трябва да  е по-голямо. Изразходеното количество трябва да се възстановява, за да не се стига до хронична дехидратация. Да, в разните напитки има вода, но има  и вещества, които реално са дехидратиращи, като кофеин, например,но не само. При хроничен недостиг на вода, приоритет има мозъка. Той си дърпа, колкото му е необходимо за сметка на останалите органи  и системи.Накратко е това.Водата усилва ефикасността на имунната система, осн.разтворител е на храни, витамини и минерали,участва в раздробяването на храната,транспортира всички субстанции в тялото,зарежда с кислород червените кръвни телца и белите дробове и т.н. Водата е в клетките и  извън тях. Важно е колко има извън тях, защото тази в клетките е вече свързана и се използва от тялото за различни процеси. За да се поддържа количеството извън клетките,както и тази в тях, трябва да се приемат 2л. вода с щипка сол на равни интервали през целия ден. Толкова  от мен.

# 29
Тя е, че човешкото тяло се състои от 75% вода и 25% твърда материя. Мозъкът е 85% вода. За да се извършват всички процеси в тялото нормално, ежедневно се изразходват около 2 л.плюс-минус - това  е отдавна установено и всеки читав лекар би трябвало да го знае. Затова и трябва са приема по толкова минимум. Има значение и теглото, както и физическа дейност, температурни условия  - колкото повече тежиш, движиш, потиш, количеството трябва да  е по-голямо. Изразходеното количество трябва да се възстановява, за да не се стига до хронична дехидратация. Да, в разните напитки има вода, но има  и вещества, които реално са дехидратиращи, като кофеин, например,но не само. При хроничен недостиг на вода, приоритет има мозъка. Той си дърпа, колкото му е необходимо за сметка на останалите органи  и системи.Накратко е това.Водата усилва ефикасността на имунната система, осн.разтворител е на храни, витамини и минерали,участва в раздробяването на храната,транспортира всички субстанции в тялото,зарежда с кислород червените кръвни телца и белите дробове и т.н. Водата е в клетките и  извън тях. Важно е колко има извън тях, защото тази в клетките е вече свързана и се използва от тялото за различни процеси. За да се поддържа количеството извън клетките,както и тази в тях, трябва да се приемат 2л. вода с щипка сол на равни интервали през целия ден. Толкова  от мен.
И това е отговорът Ви каква е конспирацията с енергийните напитки??

Общи условия

Активация на акаунт