За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 24 502
  • 749
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 4 774
Ябълкова, пробвай на тиган като японските гьоза. Загряваш малко мазнина, слагаш пелмените, като се запържат отдолу наливаш малко вода, намаляваш огъня и покриваш с капак.
И така става, аз ги пържа и без вода и пак не е сурова плънката, нито залепват.
Ябълкова, допуснах, че си правила свое тесто (не знам защо, не ме питай Simple Smile ) и затова предположих, че самото тесто не е подходящо за приготвяне по обичайната технология. И аз правех навремето, ама нещо не успявам напоследък и купувам.

# 16
  • Бургас
  • Мнения: 1 350
На мен ми е по-мързеливо и бързо да ги купувам. Но съм си обещала, че когато се пенсионирам ще правя пелмени, бендерики и чебуреки в огромни количества, ще замразявам и ще пращам на сина, снахата и внучетата 😃

# 17
  • Мнения: 146
Здравейте, хванала съм се да меся погача, а предвид температурите навън, вкъщи държим хладно с климатик. Ще я сложа във фурната да втасва, но се чудя на колко градуса е подходящо? 30?

# 18
  • Мнения: 4 774
Здравейте, хванала съм се да меся погача, а предвид температурите навън, вкъщи държим хладно с климатик. Ще я сложа във фурната да втасва, но се чудя на колко градуса е подходящо? 30?
Виж си упътването дали няма указания, в моята /Бош е/ пише 35-40 градуса, 2-ро ниво, режим горно и долно нагряване, продължителност 25-30 минути. Пише също да не се покрива тестото и да не се отваря вратата по време на втасване, за да не излиза влагата.
Ако тестото е по-маслено, се увеличава продължителността на втасване.
Според мен и 30 градуса биха свършили работа, но не знам за твоята фурна.

# 19
  • Мнения: 146
Благодаря, не се бях сетила, че може да го има написано, ще погледна Simple Smile

# 20
  • Мнения: 16 423
Ако не бързаш, бих просто сложила без да включвам фурната. Или само лампичката, ако имаш такъв вариант, хем и да можеш да му хвърляш по едно око без да отваряш. Не е задължително да е чак толкова на топло, просто би втасало малко по-бавно, от което питката ти изобщо няма да пострада, дори напротив. Но да е на затворено де, да няма въздушно течение.

# 21
  • Варна
  • Мнения: 1 067
Пък аз слагам добре затворената купа с тесто на терасата. Втасва  чудесно при 35 градуса Simple Smile

# 22
  • София
  • Мнения: 11 261
Мога ли да сложа бутилка неотваряно прясно мляко във фризера за месец, че ни остана, а утре заминаваме?

# 23
  • Мнения: 4 774
Мога ли да сложа бутилка неотваряно прясно мляко във фризера за месец, че ни остана, а утре заминаваме?
Разбира се, че може. Аз редовно замразявам мляко, дори домашно - варено или не.

# 24
  • под тепетата
  • Мнения: 10 021
Може, но не знам дали няма да избута тапата като замръзне, ако течността е пълна догоре. Ако имаш възможност, отсипи малко или ги раздели в две шишета

# 25
  • София
  • Мнения: 11 261
Благодаря ви!

# 26
  • Мнения: 16 423
Остави му малко празно място отгоре да има къде да се разшири като замръзне. Спокойно можеш да го отлееш и във формички за лед, които после направо могат в кафето да се пуснат. Това ако си слагате мляко в кафето, разбира се.

# 27
  • Мнения: 416
Направих сладкиш с овесени ядки. Обаче отгоре и отдолу се опече, но по средата стои глетав. Какво мога да направя, за да се оправи отвътре? Да го пусна ли за още няколко минутки да се попече, но пък да не изгори отвън? Нещо май съм сгрешила с рецептата /както винаги/ Laughing

# 28
  • Мнения: 4 774
Не знам какви са другите съставки, но според мен глетаво вече надали ще се оправи, колкото и да се пече, нарушена е структурата му.

# 29
  • Мнения: 16 423
Че то от овесени ядки има ли вариант да не е глетаво? Grinning Няма как да стане като кекс... Не знам каква част са овесените ядки де, да не би да са само там за по-интересно а не основна съставка.

Общи условия

Активация на акаунт