За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 24 502
  • 749
  •   1
Отговори
# 15
Ябълкова, пробвай на тиган като японските гьоза. Загряваш малко мазнина, слагаш пелмените, като се запържат отдолу наливаш малко вода, намаляваш огъня и покриваш с капак.
И така става, аз ги пържа и без вода и пак не е сурова плънката, нито залепват.
Ябълкова, допуснах, че си правила свое тесто (не знам защо, не ме питай Simple Smile ) и затова предположих, че самото тесто не е подходящо за приготвяне по обичайната технология. И аз правех навремето, ама нещо не успявам напоследък и купувам.

# 16
  • Бургас
На мен ми е по-мързеливо и бързо да ги купувам. Но съм си обещала, че когато се пенсионирам ще правя пелмени, бендерики и чебуреки в огромни количества, ще замразявам и ще пращам на сина, снахата и внучетата 😃

# 17
Здравейте, хванала съм се да меся погача, а предвид температурите навън, вкъщи държим хладно с климатик. Ще я сложа във фурната да втасва, но се чудя на колко градуса е подходящо? 30?

# 18
Здравейте, хванала съм се да меся погача, а предвид температурите навън, вкъщи държим хладно с климатик. Ще я сложа във фурната да втасва, но се чудя на колко градуса е подходящо? 30?
Виж си упътването дали няма указания, в моята /Бош е/ пише 35-40 градуса, 2-ро ниво, режим горно и долно нагряване, продължителност 25-30 минути. Пише също да не се покрива тестото и да не се отваря вратата по време на втасване, за да не излиза влагата.
Ако тестото е по-маслено, се увеличава продължителността на втасване.
Според мен и 30 градуса биха свършили работа, но не знам за твоята фурна.

# 19
Благодаря, не се бях сетила, че може да го има написано, ще погледна Simple Smile

# 20
Ако не бързаш, бих просто сложила без да включвам фурната. Или само лампичката, ако имаш такъв вариант, хем и да можеш да му хвърляш по едно око без да отваряш. Не е задължително да е чак толкова на топло, просто би втасало малко по-бавно, от което питката ти изобщо няма да пострада, дори напротив. Но да е на затворено де, да няма въздушно течение.

# 21
  • Варна
Пък аз слагам добре затворената купа с тесто на терасата. Втасва  чудесно при 35 градуса Simple Smile

# 22
  • София
Мога ли да сложа бутилка неотваряно прясно мляко във фризера за месец, че ни остана, а утре заминаваме?

# 23
Мога ли да сложа бутилка неотваряно прясно мляко във фризера за месец, че ни остана, а утре заминаваме?
Разбира се, че може. Аз редовно замразявам мляко, дори домашно - варено или не.

# 24
  • под тепетата
Може, но не знам дали няма да избута тапата като замръзне, ако течността е пълна догоре. Ако имаш възможност, отсипи малко или ги раздели в две шишета

# 25
  • София
Благодаря ви!

# 26
Остави му малко празно място отгоре да има къде да се разшири като замръзне. Спокойно можеш да го отлееш и във формички за лед, които после направо могат в кафето да се пуснат. Това ако си слагате мляко в кафето, разбира се.

# 27
Направих сладкиш с овесени ядки. Обаче отгоре и отдолу се опече, но по средата стои глетав. Какво мога да направя, за да се оправи отвътре? Да го пусна ли за още няколко минутки да се попече, но пък да не изгори отвън? Нещо май съм сгрешила с рецептата /както винаги/ Laughing

# 28
Не знам какви са другите съставки, но според мен глетаво вече надали ще се оправи, колкото и да се пече, нарушена е структурата му.

# 29
Че то от овесени ядки има ли вариант да не е глетаво? Grinning Няма как да стане като кекс... Не знам каква част са овесените ядки де, да не би да са само там за по-интересно а не основна съставка.

Общи условия

Активация на акаунт