Пак зачеквам темата за тутюнопушенето от съседите ни!

• 4 565
  • 162
  •   1
Отговори
# 30
  • SF
Ами не е толкова по темата и не й слагай точка.
Това е примерът с твоя мъж. С мъжът на моята приятелка в Нидерландия е различен.
На пушачите правата им свършват там, където е вратичката на ресторанта, самолета, киното, бара, моя дом. И на никого от публичния сектор не му пука, че те били имали права.
Та толкова и от мен по темата.

Само не ми говорете за правата на пушачите. Намерете си някакви други аргументи, с които да защитите позицията си, но не и тази с правото да се пуши под моя балкон, нос, ограда и каквото там съм получила право да придобия.

# 31
Имаш право да си затвориш прозореца. Пушенето може да не е хубаво, но пушачите са хора, които имат права.

Не виждам какъв е смисълът от примери, които се отнасят за други държави.

# 32
  • SF
Смисълът от тези примери е, че и там живеят хора с права. Много често се дават примери с развитите държави - и за пътищата им, и за чистите им жилища, подредените квартали с цветя. Нали пътуваме, гледаме и харесваме. Нека си споделим кой какво е видял и харесал навън - дали е модерна сграда или начин, по който се разбират съседи и колеги.

Ако аз имам право да си затворя прозореца, имам право и да си го отворя.
Пушачът също има право да си пуши вкъщи или само, когато е сред природата. Няма право да си хвърля фаса в природата, ОБАЧЕ!

Абе не са им безгранични правата на пушачите и пиячите, нито на свалячите. Въобще не мога да си представя, че в 2024 се нищи този проблем. Нямат право да пушат, ако аз не искам да пушат и това е!
Няма право и да спят с мене, ако аз не искам да спят. Сори, но така стоят нещата.
Много се спекулира с тези права на пушачите. Ми нямат права. Питат удобно ли е, пречи ли, имаме ли нещо против и чак тогава посягат към кутията с цигарките.

# 33
Стига глупости. Никой не е длъжен да те пита дали и колко ти е удобно, за да запали цигара, както и нямам никаква представа как ти дойде на ум да го сравняваш със секс?

# 34
Значи и мен ме дразнят комшиите до нас, които излизат да пушат на балкона, но освен това и говорят по телефона докато пушат, а от както имат дете и то излиза да пищи и да тръшка врати, щото не му обръщат внимание. Най - любимо ми е когато тъкмо съм простряла да излязат да ми окъдят дрехите. Или когато искам да поспя до късно, но те са 7 сутринта на балкона с детето или на телефона и трябва да стана да си затворя прозореца.
Обаче знам, че те реално са си в къщи и нещо не мога да направя, освен да си затворя прозореца.
Също ме дразни и комшийката от другата страна, която в началото на година направи пожар у тях и като последствие тавана и стените на етажа са почернели, а нейното семейство отказва да боядиса. Боядисахме си около нашата врата. Освен това сега, като напече балкона й, започва да мирише на изгоряло, защото явно не са разчистили добре.
Сигурно и аз ги дразня с нещо, но това е положението като живеем блок.

# 35
  • SF
Стига глупости. Никой не е длъжен да те пита дали и колко ти е удобно, за да запали цигара, както и нямам никаква представа как ти дойде на ум да го сравняваш със секс?

О, длъжен е!
Верно ли не сте чували за рестрикции срещу тютюнопушенето.
Всеки един пушач има право да пуши.
Докато до него не седне един непушач.

На моя ум ми идват много неща. Жалко, че чуждите умове са по-ограничени. Но имат право да са ограничени.

Няма ли да дойде един юрист и да обясни как стои въпросът с човешките права, че започнахме да ги дъвчем като дъвки тези права.

# 36
  • София
Правото на всеки човек свършва там, където започва правото на другия. Колкото пушачът има право да пуши, толкова и непушачът има право да не му мирише на цигари. За всичко важи, но като чета няма шанс скоро да се променят нагласите спрямо това, че общността би следвало да се базира на спазване на правата на всички членове, но и на изпълнението на задълженията от всички.

# 37
Тогава не сядай до пушачи, не знам какво очакваш, може би целият свят да се завърти около теб?
Дори да пуши вътре, на затворен прозорец, пак някоя молекула ще стигне до теб, това е неизбежно, щом пуши.
Ти имаш право да отидеш да живееш някъде другаде, щом това е толкова недопустимо за теб. Купи си къща в гората и нито на цигари ще ти мирише, нито на лук, нито ще чуваш човешки глас.

# 38
Съгласна съм с Езме и Фивър. Въпрос на нормализиране според обществото на държавата, в която живееш. При нас, който живее в апартамент, обикновено подписва договор с фирма управляваща сградата, в който договор изрично се забраняват неща като: барбекюта, пране по балконите, велосипеди и подобни препятствия в общото пространство, (при случай на пожар), както и домашни любимци. От гореизброените, за домашните любимци никой не гъка. Обичам животните, но си е 1)жестоко да набуташ огромно куче в апартамент, да не говорим че 2)малко почистват след изхожданията на любимците си. Само че, понеже на запад дом Любимец е приравнен на част от семейството, на това правило никой не обръща внимание и се счита, че ако си против кучетата по апартаментите и “за” на каишка само в кучешки паркове, си коравосърдечен. Де подобно чувство да се простираше и към останалите животинки - пример - про вегетарианството - всякви други животни заслужават нож и клетка…

Супер е само, че пушенето е минимално, строителните регулации изискват аспиратор в кухните, а естетичната полиция се е погрижила за забраната да си опънеш гащите на публичен оглед на балкона😀, а кучешките хмммм са въпрос на как си възпитан ти, и кучето ти (нещо като цигарения дим в най-много тютюно употребяващата държава в света).

# 39
  • София
Е, тук много хора са на принципа "аууу, по белите държави какъв ред има, пък ние кога ще се оправим, но ако може редът да не се отнася до мен, другите да го спазват".

# 40
  • SF
Мерси за съветите! Нямам право да купувам имот в гора. По-лесно е съседът да се съобразява.
Ако пуши у тях, молекулите не ми пречат. Лъха на гадно, когато си отвори входната врата, но взимам стъпалата по 2-3 и се спасявам. Пречат ми молекулите, когато пуши на балкона.
Но много ти благодаря, че ми обясняваш как стои въпросът с правата ми (ви) и какви решения да взимам в собствения си живот.  Аз не сядам до пушачи. И за този съвет ти благодаря! Малко закъснял, но все пак проявяваш загриженост. Нещо дължа ли за съветите или ги ръсиш свободно?

# 41
  • София
И в развита европейска държава не можете да го накарате да се да пуши в собствения си дом!

# 42
Аз не пуша, нямам проблем с това. Имам проблем само с хора, които смятат, че имат повече права от останалите. На обществено място, където има забрана за пушене, можеш да си търсиш правата.
В домът на пушача нямаш права.

# 43
  • София
Не знам. В Германия бях свидетел как заплашиха с глоба домакините, на които бяхме гости, защото одимявали двора на съседите.

# 44
  • SF
А аз как се съдиха за сянката, която хвърля оградата. Нашите спечелиха делото и съседите разградиха пристройката или поне не я вдигнаха толкова, колкото им се искаше. Пристройката си беше на техния терен, не в двора на моите хора. Не знам как са пробили правата им, но розите на нашите се оказаха с повече права от стаята за сина на съседите.

Благодаря, че ми обясняваш, че в дома на пушача нямам права. Не ми се и мисли да имам каквото и да било там. На мене ми е неприятно, че молекулите от неговия дом поради някакви незнайни права, стигат до моя дом, където той също няма права да си внася миризмите.

Имахме едни познати с малко детенце с апартамент на първи висок етаж. Под апартамента има магазинче - много удобно им беше да слизат по пантофки да пазаруват дребни неща. НО, пред магазинчето масички, а на масичките скучаещи мъже пушат и пият до късно. Обсъждат си мачовете, залозите, политиката... Правото на това семейство да си отвори прозорец и да си проветри дома е отнето от правото на кварталните безделници.
Не мога да преценя кои могат да се изнесат по-лесно, за да не си пречат взаимно - тези с апартамента и кандидатурите в детските градини по местоживеене или тези с масичките и споровете за БФС-то.

Общи условия

Активация на акаунт