Отговори
Здравейте! Много бих се радвала ако получа съвети/ мнения по казуса, в който се намираме, аз и семейството ми. Касае се за съдебни дела за разпределение правото на ползване на двор с идеални части. На първа инстанция, Районен съд, спечелихме ние ( тоест от 4-те предложени варианта за разпределение, съдът отсъди този, който ние желаехме). Ответната страна по делото обжалва и така се стигна до втората и последна инстанция, Окръжен съд, където ние загубихме. Проблемът е, че след решението на Окръжния съд ( последна инстанция) се стигна до налагане на вариант за разпределение на двора, който е абсурден и безумен и който не само, че не е справедлив за нас, но и ни ощетява по много параграфи. Делото от наша страна беше водено от мен и брат ми. В пледоарията на нашия адвокат имаше голяма част свързана с факта, че в този имот пожизнено по документ живее нашата майка, която е на 90 години и е инвалид. В момента пътеките към входовете на къщата са стеснени на места до 86 см и е невъзможно практически свободно да премине инвалидна количка или да речем, бебешка количка за близнаци. Плюс, по разпределението, което “уважаемият” съд отсъди съседът ни ( ответната страна) заби винкели по средата на вече съществуващи(от 1968 год.) циментови стълби, а също и винкели забити във вече съществуваща циментова пътека ( от 1968-год. ), като с това се стеснява същата тази пътека с около една трета. Като се има впредвид, че е било възможно Съдът да отсъди поне вече съществуващите циментови пътеки да си останат с настоящите размери, а да се даде друга част от незастроеното дворно място. И още една подробност, на първа инстанция (Районен съд) ние печелим делото с основен мотив, че в имота има денивелация и че тя се пада от нашата страна на двора, където има няколко високи стъпала, а това би затруднило всяко лице с мобилни проблеми, какво остава за инвалид като майка ни. Може би обяснението ми не е било толкова добро, за да придобиете реална представа за правотата на нашето искане, но със сегашното решено от Окръжен съд разпределение, ситуацията е абсурдна. Визуално изглежда глупаво, нелогично, абсурдно. И не мога да повярвам, че зад това решение стоят правораздавателни органи. Та аз и моето семейство според нашия адвокат попадаме в задънена улица. Налице е нещо толкова несправедливо и ощетяващо правата ни! А инстанцията решила този абсурд е последна, тоест Без Право на Обжалване. Моят въпрос е : на кого да се оплачем? Има ли инстанция / човек в България или в чужбина, който би могъл да ни помогне с преразглеждане на решението на съда? Не ми се иска да вярвам, че след едно такова несправедливо и ощетяващо решение, човек не би могъл да продължи да се бори за правата си по законен ред. И при положение, че на първа инстанция ние печелим делото. Ще бъда много благодарна ако някой има информация и я сподели! Оценявам всеки, който се отзове! Благодаря!

# 1
  • Далечният изток
По гражданските дела има две страни. Двете обикновено са с противоположни интереси. Когато едната страна печели, другата винаги губи. Много рядко и двете страни ще са доволни от решението на съда. Това което за вас в момента не е справедливо като решение, в същото време е справедливо за ответната страна. Така е по граждански дела, няма друг начин.
Освен да се обърнете към адвокат, който да ви заведе дело към Съда на ЕС или ЕСПЧ. Но нямам идея дали е уместно в случая, не се занимавам с подобни дела.

# 2
Благодаря Ви за коментара. Напълно разбирам, че недоволна страна, когато се води гражданско дело винаги ще има. Въпросът е, че решението на Окръжен съд е абсурдно като изпълнение и при сегашното му изпълнение абсурдът е напълно видим и не граничи с никаква логика при положение, че има други по-приемливи и за двете страни варианти. Отношенията ни с ответната страна не са добри и се съмняваме, че те са използвали нерегламентирани начини за да се реализира тяхното искане само и само ние да бъдем пристиснати в реален и преносен смисъл. Ще проуча детайли за ЕСПЧ. Благодаря!

# 3
  • Далечният изток
Още по първото дело е можело да поискате и евентуално въобще да не се приеме този абсурден вариант. Вече е минало де...

# 4
Без да съм юрист искам само да вметна нещо, което съм научила от опит. Съдът не раздава справедливост, а съди по аргументи/документи/закон. И това, че на практика (от ваша гледна точка) решението е абсурдно, за съда не е аргумент, ако някакви там документи сочат друго. От една страна това е лошо, от друга страна ще е още по-лошо, ако съдът почне да съди по целесъобразност, а не по закон.
Идеята за съд в ЕС според мен е абсурдна. Ще заложите сума пари и време и накрая, като не спечелите, защото се съмнявам съдът да се занимава с една бетонна пътека, ще сте много вътре. По-добре разширете бетонната пътека откъм вашата страна и толкоз.

# 5
Ако имаше възможност за разширяване на пътеката въобще не бихме роптали срещу решението на съда. Проблемът е, че сме притиснати, буквално, на едни 86 см в едната част и на 94 см в другата част на пътеката- от една страна е вече телената ограда положена от ответната страна, а от другата страна е стената на къщата. Невъзможно е разширяване. Да не говорим, че при входа на приземния етаж ситуацията е още по- нереалистична. Там съдът е отнел почти половината от входа към антре, което води до приземния етаж, оставяйки ни около 60 см място за влизане.

# 6
Сигурно сте пробвали да платите на съседа си земята така, че да купите липсващите сантиметри и да си осигурите безпроблемно минаване? Предложете му повече пари, колкото иска, само и само да ви я продаде. Пак по-евтино ще излезе от това да се съдите с неясен резултат.

# 7
Евентуално може да се съдите за друго нещо - не за идеални части, а за осигуряване на достъп през вече неговата земя. Май това е задължително даже и ако се минава през чужд имот.

# 8
86-90см ми се вижда достатъчно място за преминаване. Коридорите в НС са 90см. Ако майка ви е трудно мобилна и към 90г, защо не я вземете при вас, вместо да я оставите да живее в къща. Обикновено къщите са по-неудобни за възрастни или инвалиди. Не си заслужават нервите за някакви квадрати земя.

# 9
Проблемът е в това, че входните към къщата пътеки биха могли да се запазят във вариант каквито са били и преди, като на ответната страна се отпусне друга част от двора, съседна с тяхната. Има прекрасна възможност за това. Защо съдът отрежда пътеките около стопанските постройки да са 1м15 см, а входните пътеки към къщата да са 86-96 см, а към приземния етаж 60 см ? Това не граничи с нормална логика! И е абсурдно! И всъщност в основата на  моето запитване бе дали и на кого можеш да се оплачеш от несправедливо решение на съд при положение, че нямаш право на обжалване.

# 10
  • Далечният изток
Все пак експертизата го е дала като възможен вариант...

# 11
Ами пише в интернет, че при определени условия може да обжалвате пред ВАС и ВКС.
Консултирайте се и с друг адвокат освен, дали отговаряте на условията и да ви каже колко ще ви струва.

# 12
  • Далечният изток
В случая няма условия Grinning

# 13
Защо ме питате ответната страна защо са им тези пътеки? Може би до толкова сте скарани, че искат дави направят мръсно, вместо да имат ползва. Нали знаете “не е важно на на мен да ми е добре, важно е на вуте да му е зле”. Такъв е манталитета на простия българин и с такива трябва много да се внимава да не се влиза в конфликт, че после са злопаметни и отмъстителни до гроб.

# 14
А защо просто не го продадете този имот и не си купите на друго място.? Знам, че е крайно, но здравето и изхабените нерви не си заслужават. Явно отношенията ви с другите съсобственици са крайно обтегнати. Не знам как се живее при такава ситуация.

Общи условия

Активация на акаунт