Жена ми иска да се разделим "временно"

• 18 001
  • 414
  •   1
Отговори
# 360
Би трябвало да е така, но от друга страна още преди 20 години имах познати, които всяка събота и неделя строяха с баща си къща, той и те двамата, като викаха приятели само като ще бият плоча. Бащата беше военен, те лекар и  не помня какъв беше вторият син, но не беше майстор. Всичко сами си правеха.
Платиха на някакви хора само за
за сонда за вода и то докато намерят сигурно десет дупки пробиха.

Не знам как са си узаконили къщата, но си я ползват.

# 361
  • В небето
Някои мъже изписаха цели фермани в защита на авторовите фантазии. Относно строителството на къщи - прочетете си ЗУТ-а и наредбите към него. Всички СМР трябва да се изпълняват от технически- правоспособни лица, или фирма, която разполага с екип от необходимите специалисти. Другото е незаконно и опасно за сигурността на сградата. Има няколко акта, които се съставят по време на строителството, където се вписват - строител, техн. ръководител и др, както и авторски и строителен надзор, които носят отговорност. Сами си отговорете, дали някой от отговорните лица ще подпише актовете, за да се узакони къщата. И не на последно място - кои са тези приятели, които 5 години ще му работят през уикендите, все едно си нямат собствени ангажименти?
А намерението за оглед и закупуване на нов апартамент, при положение, че нямат средства да довършат къщата и са разделени беше черешата на тортата.

Добре. Но си в голяма заблуда. Кое му е правоспособното на общака на строежа, който връзва арматурата, че не се сещам? Да не отварям дума за спестяванията в качество и количество на материалите, които се влагат. После техническия разписва "всичко е по план" и готово.
Апропо, преди години така се строяха къщите - мъжът сам, евентуално с помощта на сина си, а приятели се викаха за изливане на основите и плочите.
П.с. Тая тема се превърна в индийско-турски сериал. Авторът се заробил да строи. И само това му е в главата (горната), а долната сякаш не съществува (асексуален тип или бисексуален или не го знам какъв е). Съпругата му я сърби, че чак я боли и търси някой друг да я почеше. В крайна сметка намира чешач и авторът на темата реве, но пак не мисли и с долната си глава. Всички крайности са ненормални и водят до ненормални ситуации.

# 362
  • София
Да беше казал, че е поръчал сглобяема къща или готова конструкция и само я измазва, нямаше да е проблем, а не бетони, кофражи.
Иначе законът е вратичка в полето, но на такива апетитни 15-минутни разстояния си вървят проверки. Винаги има услужливи съседи, загрижени кметове и т.н., които да звъннат в ДНСК.
Иначе преди 30-40 години по вилните зони всеки се правеше на майстор и после узаконяваше, ама и колко от тия пишман строежи се разрушиха сами или останаха недовършени.

# 363
  • There I was on a July morning
Mordohai, преди 20-30 години и през соца може и така да се е строяло. Тогава и законите са били други, но говорим за последните години как стоят нещата. И за твоя пример - спестени материали, ами това е част от работата на авторския надзор - да види дали е сложена достатъчно и правилната армировка и др. И не е достатъчен само общ работник, ами трябва и някой електро, който да опъне кабелите и свърже правилно контактите и др. специалисти си трябват. Но да не задълбавам повече в тази посока, мнението ми си остава непроменено.
Само за индийския сериал съм съгласна и чакам да видя дали ще има още серии.

# 364
Разликата е, че жената на моряка е знаела какво да очаква и се е съгласила.
Докато жената на авторът е взела мъж, с който си обръщат внимание и правят секс, а той е спрял да го прави ни нам си колко години там...
Еми животът си върви, няма за кога да го чака.

# 365
За авторовия строеж, ако въобще съществува, не знам, но мога да внеса пояснение за групата около моя приятелски кръг , които си помагат през уикендите. Всички са технически грамотни. Повечето са инженери. Е, да, не строителни, но са инженери, които са си изкарали дипломите във времето, когато все още се учеше. На единия чичо му е бил дълги години шеф на строителна фирма, така че има и с кого да се консултират.
И защо въобще се предполага, че я започват къщата без никакъв проект.
Разликата идва в изпълнителите.

Точно срещу прозореца на офиса ми мултиетническа бригада строи кооперация. Съжалявам, но имам много повече доверие на хората с техническо образование от моя приятелски кръг, отколкото на "технически правоспособните лица" от строежа отсреща.

# 366
На теория е така, на практика обаче на каквото съм се нагледал при новото строителство ви е бедна фантазията. Плочи с 10 см денивелация в двата края на едно помещение, криви стени , некачествени материали, да не говорим за скритите работи като арматури и бетони в основите. И това в сгради строени с изрядни документи и строителен надзор. Така че най обичам хора дето хабер си нямат от тая дейност да обясняват кое как трябва да е.
И никой не е казал, че строежи като на автора нямат проект и изрядни документи, просто се намира вратичка в закона за изпълнението. Което в случая е в пъти по качествено от една циганска бригада дето да го насмота и да вземе парите. Както колегата каза, технически грамотни хора могат да се справят добре с малко помощ и консултации с професионалисти. Особено ако имат мотивация да го направят както трябва.

# 367
  • В небето
Mordohai, преди 20-30 години и през соца може и така да се е строяло. Тогава и законите са били други, но говорим за последните години как стоят нещата. И за твоя пример - спестени материали, ами това е част от работата на авторския надзор - да види дали е сложена достатъчно и правилната армировка и др. И не е достатъчен само общ работник, ами трябва и някой електро, който да опъне кабелите и свърже правилно контактите и др. специалисти си трябват. Но да не задълбавам повече в тази посока, мнението ми си остава непроменено.
Само за индийския сериал съм съгласна и чакам да видя дали ще има още серии.

Нека не си говорим за закони, че са не врата у поле, ами направо няма ограда. Гледа авторският надзор .... пликчето със съответната сума. И арматурата сами сме правили, и биглите, че и тухлите. За 30 години къщата не е мръднала. Доста време се проточи, но майка ми (Бог да я прости!) не е тръгнала да се разхайтва по чуждо. Стоеше плътно до баща ми и помагаше с готвене и т.н. Въпрос на морал, на възпитание са тия неща. Ама пусто, много са и мъже, и жени, дето все не им е угодно нещо и търсят да свъртят по греховния път.

# 368
Ох, темата май се превърна в "Построй си сам".
Хайде авторът, ако чете, да смени заглавието.
И после всички, които сме инженери, ще си вдигнем по едно блокче с приятели-инженери по нещо друго, не строителство. Стига ни да познаваме някого, който е бил някога строител.

# 369
Имам бегъл спомен, че някой от пишещите в темата баш със строежи се занимаваше, без висше в инженерно направление. Да дойде да обясни как се строи...ако вече не го е направил, което също ама много силно ми се струва, че се случи.

# 370
rf строи, не знам каква му е дипломата, но това, което пише, явно е личен опит точно от тази сфера.

# 371
И после всички, които сме инженери, ще си вдигнем по едно блокче с приятели-инженери по нещо друго, не строителство. Стига ни да познаваме някого, който е бил някога строител.
Uncommon, няма смисъл от ирония. Ясно беше казано, че разликата не е в проектантите, а в изпълнителите. Изпълнители, които са по-грамотни от сбирщайна по "законните" строежи, а също така и не пестят от мат'риала.
Ако наистина ти е любопитно, а не е просто повод за ухапване, мога да покажа обекти, които тази неформална бригада е реализирала и на какви места (на които никоя строителна фирма няма да се захване да строи, най-малкото заради липсата на проходимост).
Но наистина много се отклонихме от темата

# 372
rf строи, не знам каква му е дипломата, но това, което пише, явно е личен опит точно от тази сфера.
Не думай. Сега се сетих и как често говори за мултинационалните си бригади с всичките им стандартни характеристики, с които му е толкова трудно да работи и кво знаем ний, дето си клатим краката в офисите.

Аре нема нужда.

# 373

И аз това си помислих.

Мъжът ми има къща в село на 15 мин. от София, искаме да я бутнем и построим нова. Ама сме го отложили за след няколко години, поради финансова невъзможност и нежелание да живеем извън града точно сега.
Като ги слушам тук, ми ние к'во се помотваме... И двамата сме жилки, имаме конструктивна и всякаква мисъл (и инженери познаваме - машинни). Направо се окрилих! Още утре я почваме! То глей' колко лесно било. И 100 хилки ще спестим...

# 374
Uncommon, няма смисъл от ирония. Ясно беше казано, че разликата не е в проектантите, а в изпълнителите. Изпълнители, които са по-грамотни от сбирщайна по "законните" строежи, а също така и не пестят от мат'риала.
Ако наистина ти е любопитно, а не е просто повод за ухапване, мога да покажа обекти, които тази неформална бригада е реализирала и на какви места (на които никоя строителна фирма няма да се захване да строи, най-малкото заради липсата на проходимост).
Но наистина много се отклонихме от темата
Не ми е любопитно, но благодаря за предложението. Просто това не е по темата изобщо, както сам виждаш.

Общи условия

Активация на акаунт